Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιστροφή στις 580 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Την ανοδική τάση στις διεθνείς αγορές ακολουθεί και το Χρηματιστήριο, με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές και τον κλαδικό δείκτη ως 5% υψηλότερα. Στο «πράσινο» το σύνολο των blue chips. Κινητικότητα σε ΕΥΔΑΠ, Aegean, Jumbo.

Με σημαντική άνοδο ξεκίνησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προς τις 580 μονάδες το ΧΑ, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο.

Σε συνέχεια της αντίδρασης των ασιατικών αγορών και των futures στη Wall Street, η Ευρώπη αντιδρά υψηλότερα, με ενδεικτική την επαναφορά του DAX πάνω από τις 10.400 μονάδες, με συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές απ' ό,τι στο αντίστοιχο διάστημα της Παρασκευής.

Συνακόλουθα οι κινήσεις των traders στο ΧΑ γίνονται προς την ίδια κατεύθυνση, με τον τραπεζικό κλάδο να κερδίζει από τις πρώτες κιόλας εντολές πόντους προς τις 645 μονάδες.

Από πιο νωρίς στη "ρηχή" αγορά ομολόγων η τάση αποτυπωνόταν στη νέα υποχώρηση του spread του 10ετούς ελληνικού τίτλου, διορθώνοντας προ ολίγου έως τις 761 μονάδες βάσης. Αντιστρόφως ανάλογη, όπως συμβαίνει κατά κανόνα, η υπεραντίδραση του υπερπιεσμένου τραπεζικού κλάδου και με ενθαρρυντική ένδειξη την προσπάθεια μόχλευσης και σε μη τραπεζικά χαρτιά.

Προς τις 1.530 μονάδες ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με ικανοποιητική ροή συναλλαγών αγορών- πωλήσεων εμφανώς ταχύτερη απ' ό,τι στο ξεκίνημα της Παρασκευής.

Με το... καλημέρα ακόμη ένα -στα πολλά των τελευταίων ημερών- μεγάλο πακέτο στη μετοχή του ΟΠΑΠ για 150.000 στα 8,28 ευρώ, συνολικής αξίας 1,242 εκατ. ευρώ.

Με αυτές τις προϋποθέσεις, εύκολα ο ΓΔ επανήλθε προς την περιοχή των 580 μονάδων, ενώ ενδεχόμενη υπέρβαση και των 585 μονάδων θα ακύρωνε το σήμα short όπως διαμορφώθηκε με το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης.

Δεδομένης της αφορμής, οι αγοραστές ρισκάρουν και έχουν τον πρώτο λόγο θυμίζοντας την αναφορά μας στο προσυνεδριακό σχόλιό μας πως για 10 από τις 21 μετοχές του δείκτη, το σήμα long παρέμενε ενεργό παρά την άσχημη εικόνα της Παρασκευής.

Κυρίως σε αυτές τις 10 μετοχές ενεργοποιήθηκαν στα πρώτα λεπτά οι εντολές αγοράς, για να ακολουθήσουν σταδιακά στα πρώτα 20'-25' και άλλες 10, με την Coca Cola στο μείον να αποτελεί τη μόνη εξαίρεση του κανόνα.

Σημαντικά κέρδη για Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, με αυξημένες συναλλαγές αλλά με το 36% του συνολικού τζίρου, καθώς υψηλός διαμορφώνεται εκτός από τον ΟΠΑΠ και σε ΟΤΕ, MIG, METKA, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, αλλά και MLS, EXAE, Attica Bank, Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίο, ΕΛΛΑΚΤΩΡα, Jumbo, Viohalco κ.α.

Σε αρνητικό έδαφος ο ΔΤΡ σε διάστημα εβδομάδος αλλά με διευρυμένο (2,32%) θετικό ποσοστό μηνιαίας απόδοσης, με τον δείκτη να ισχυροποιείται στην περίπτωση υπέρβασης των 650 μονάδων.

Εως τα 8,30 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, έως τα 8,09 ευρώ του ΟΤΕ, με πλήρη αντιστροφή των... ρόλων καθώς η μετοχή του ΟΠΑΠ έχει ξεπεράσει σε απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή αυτήν του ΟΤΕ από τη συνεδρίαση της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου. Συνεχίζεται η αντίδραση για τη μετοχή της ΔΕΗ με κινήσεις έως τα 2,94 ευρώ, θυμίζοντας πως ισχυρά χέρια απορροφούσαν την προσφορά στην τελευταία διόρθωση προς τα 2,81 ευρώ.

Κινητικότητα σε μετοχές της ΕΥΔΑΠ (έως τα 5,51 ευρώ), με αφορμή το προς έγκριση/διανομή μέρισμα, της Αεροπορίας Αιγαίου (την Παρασκευή τα αποτελέσματα τριμήνου), αλλά και στις δεικτοβαρείς μετοχές των Jumbo, FF Group και TITAN.

Στις 11:00 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 6,9 εκατ. μετοχών -τα 2,2 στην Εθνική-, ο δε τζίρος προσέγγιζε τα 5 εκατ. ευρώ, σαφώς μεγαλύτερος απ' ό,τι στην τελευταία συνεδρίαση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v