Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μεταξύ Βρυξελλών και... Ουάσινγκτον οι επενδυτές

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης αποτιμά η αγορά, εν αναμονή μηνυμάτων από το Eurogroup και τάσης από τις διεθνείς αγορές πριν τις αμερικανικές εκλογές. Τα τεχνικά όρια για τους δείκτες. Ποιο σενάριο είναι το επικρατέστερο.

Με δύο μη αντιπροσωπευτικές συνεδριάσεις ξεκινά η εβδομάδα, με την προσοχή όλου του πλανήτη στραμμένη στην έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Ξεκαθαρισμένο εδώ και καιρό πως το όποιο αποτέλεσμα θα δρομολογήσει εξελίξεις και στις διεθνείς αγορές, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα υπέρ της Κλίντον.

Για αυτό η αναφορά μας κατευθείαν στα καθ' ημάς, μετά και τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Η Αθήνα είναι σαφές πως έστειλε το μήνυμά της προς Βερολίνο, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον. Μένει να φανεί σήμερα -στο Eurogroup- ποια θα είναι η απάντηση των δανειστών, καθώς στη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης εκτός από τα δεκάδες ανοιχτά μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης προφανώς και θα συζητηθεί και ο ανασχηματισμός.

Συνεπώς στην προεργασία που θα γίνει σήμερα στο Eurogroup, ενόψει της επανόδου των επικεφαλής των κλιμακίων (προς το ΣΚ -έως 14 Νοεμβρίου), η ελληνική πλευρά θα έχει δείγμα γραφής γνωρίζοντας πως κρίσιμο είναι το EwG στις 28 Νοεμβρίου -τελευταίο ορόσημο-, πριν την επόμενη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ στις 5 Δεκεμβρίου. Αυτά όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, που η ίδια η κυβέρνηση δια στόματος πρωθυπουργού έχει θέσει τόσο φιλόδοξα.

Πρώτο crash test στο σημερινό Eurogroup σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, αναφερόμενη στα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Ο Στέφανος Κοτζαμάνης επιχείρησε να προσεγγίσει τη συσχέτιση ανασχηματισμών - χρηματιστηρίου - αγοράς μέσα από τις εκτιμήσεις ειδικών της αγοράς. Συνεπώς η σημερινή-αυριανή συνεδρίαση μπορεί υπό προϋποθέσεις να έχει ενδιαφέρον.

Επίσης από σήμερα θα συνεχισθούν τα... επεισόδια στην αντιπαράθεση ΤΧΣ - ΕΤΕ, που πιθανότατα πολύ άμεσα θα κρίνουν εάν το Ταμείο θα πάει σε έκτακτη γ.σ. και Εκτελεστική Επιτροπή, ή θα κάνει πίσω. Και από αυτό το μέτωπο οι όποιες εξελίξεις αφορούν όχι μόνο τσον τραπεζικό κλάδο (και τον έλεγχο της "επόμενης ημέρας") αλλά και στην αγορά ευρύτερα, ενδεχομένως τη βραχυπρόθεσμη τάση, θυμίζοντας πως ο ΔΤΡ στις 624,73 μονάδες μετρά απώλειες σε διάστημα εβδομάδος αλλά -ακόμη- μικρά κέρδη σε μηνιαίο.

"Μάχη" στο ΤΧΣ για την Εθνική Τράπεζα, με τον βασικό μέτοχο να επιμένει στην παραίτηση του CEO Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, την ΤτΕ να συστήνει ωριμότητα και τις πιέσεις στο παρασκήνιο να εντείνονται πανταχόθεν.

Αναλυτικά τα ρεπορτάζ για τα 3 σενάρια για την ΕΤΕ (του Χρήστου Κίτσιου) αλλά και τις εξελίξεις στο ΤΧΣ, με τον Παντελή Αρσένη να καταγράφει τις θέσεις του Βασίλη Κατσικιώτη -για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου.

Οπως σημειώναμε στο σχόλιό μας (της Κυριακής), εάν η κυβέρνηση καταφέρει να κλείσει έστω και μέχρι το τέλος του χρόνου την αξιολόγηση, τότε πιθανόν να δούμε κάποιες θετικές εξελίξεις και στο χρηματιστήριο, με ωφελούμενο κλάδο καταρχήν τον υπερπιεσμένο τραπεζικό.

Αυτό θεωρείται και το πιθανότερο σενάριο για πολλούς επαγγελματίες της αγοράς, που το τελευταίο διάστημα κινήθηκαν προσεκτικά σε επιμέρους μετοχές κυρίως του FTSE25. Με αυτή τη λογική, το stock picking θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρις ότου φανεί εάν δανειστές - Αθήνα συγκλίνουν προς μία συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση ή όχι, και σε αυτό θα συνεκτιμηθεί η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, οι εξελίξεις και η ειδησεογραφία. Οι περιπτώσεις Μυτιληναίου, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ θεωρούνται ενδεικτικές αυτής της τακτικής.

Το ότι μερίδα traders και ειδικών θεωρεί ως πιθανό το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας σε εύλογο χρόνο (αλλά πάντως όχι μέχρι το... πρωί της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, όπως το βλέπει ο πρωθυπουργός) αποτυπώνεται τις τελευταίες ημέρες στην υποχώρηση του spread, που σε λίγες συνεδριάσεις από 860 υποχώρησε κατά περίπου 100 μονάδες βάσης, ένδειξη που δεν πέρασε απαρατήρητη.

Ωστόσο πρόκειται για πολύ υψηλά επίπεδα τιμών -θυμίζοντας πως το αμέσως... χειρότερο, το πορτογαλικό 10Υ μόλις που πέρασε τις 330 μ.β. την Παρασκευή, το ιταλικό είναι στις 175 μ.β. και ότι στην έξοδο της χώρας μας στις αγορές το 2014 ήταν χαμηλότερα των 500 μ.β.

Τεχνικά, μετά το κλείσιμο της Παρασκευής, η υποχώρηση του FTSE25 προς τις 1.510 μονάδες δίνει σήμα short μετά από καιρό -συγκεκριμένα από τις 31 Αυγούστου-, με ορατή πλέον τη στήριξη στις 1.485 μονάδες (χαμηλότερα είναι οι 1.458 μονάδες) και αντιστάσεις στις 1.536 και 1.554 μονάδες.

Ωστόσο παρά την κλίση της αγοράς για περίπου 10 από τις 21 μη τραπεζικές του FTSE25 η τάση, το σήμα, παραμένει -ακόμη- long, κάτι που πιθανότατα θα αποσαφηνισθεί την Τετάρτη, εάν θα ισχυροποιηθεί το long ή θα στραφεί σε short και για αυτούς τους τίτλους.

Για τον ΓΔ, εμφανής ο σχηματισμός τριγώνου, με την αμέσως χαμηλότερη στήριξη του κλεισίματος των 573,92 μονάδων στις 568 μονάδες, διάσπαση των οποίων οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές προς τις 558 και 545 μονάδες.

Κοντινές αντιστάσεις στις 584 και 590, με φιλόδοξη στις 599 μονάδες.

Ευρωπαϊκός δείκτης-σηματωρός ο DAX, που τις τελευταίες ημέρες απορροφά την υποχώρηση της Wall Street και την αντίδραση του ευρώ. Με σήμα short ο δείκτης με τις 10.090 την πιο κοντινή σημαντική στήριξη και περιθώριο αντίδρασης προς τις 10.390 και 10.450 μονάδες, εάν αντιδράσει ανοδικά η Wall Street.

Στο αρνητικό/πτωτικό ενδεχόμενο για τον DAX, μεγάλη/μακροπρόθεσμη στήριξη είναι στις 9.760 μονάδες, που προϋποθέτει διόρθωση του S&P χαμηλότερα των 2.040 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση -που συμπεριλαμβάνει βεβαίως και το ΧΑ-, από το αποτέλεσμα της 8ης Νοεμβρίου θα γνωρίζουμε προς τα πού πηγαίνουμε...

Σε κάθε περίπτωση, για να επανέλθουμε στα διεθνή -καθώς εκεί παίζεται το παιχνίδι-, τα περισσότερα θα κριθούν αύριο βράδυ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v