Ήγγικεν η ώρα! Τελευταία συνεδρίαση πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση στις ΗΠΑ και στις αγορές επιχειρήθηκε ήδη χθες μία πρώτη κίνηση προεξόφλησης, με ομολογουμένως θεαματικά αποτελέσματα.Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το απόγευμα της Δευτέρας, ράλι στη Wall Street το βράδυ, με το Χ.Α. να έχει αντιδράσει λελογισμένα, με τον Γενικό Δείκτη στις 580 μονάδες και τον FTSE 25 στις 1.531,55 μονάδες. Ακριβώς στο πάνω όριο του βραχυπρόθεσμου καναλιού το κλείσιμο του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (και με τις πρώτες κοντινές αντιστάσεις στις 1.545-1.552 μονάδες).
Ο χθεσινός απολογισμός στο Χ.Α.: συναλλαγές 60,8 εκατ. μετοχών -καθότι ενεργοποιήθηκε κυρίως ο τραπεζικός κλάδος-, τζίρος 39,9 εκατ. ευρώ, με ικανοποιητική διασπορά και σύνθεση σε επίπεδα που δικαιολογούν ακόμη μία προσπάθεια για προσέγγιση των 599 μονάδων. Προφανώς αυτό θα συμβεί εάν και εφόσον δοθεί το έναυσμα από τη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη, τη Wall Street, με τις άλλες -Τόκιο, Φρανκφούρτη- να ακολουθούν.
Ωστόσο, το Χ.Α. κινείται και στον ρυθμό των όσων διαδραματίζονται στο εσωτερικό, με τις εξελίξεις να διαμορφώνουν τάση κάποια στιγμή σε δεύτερο χρόνο, ακόμη κι αν εκλεγεί ο Τραμπ και διορθώσουν οι αγορές - και σε αυτές έχει νόημα να αναφερθούμε επίσης.
Για στροφή προς τις Βρυξέλλες, έκανε λόγο η Αγγελική Παπαμιλτιάδου (σε ανάλογη ρότα και η Μαδρίτη και η Ρώμη), Δεκέμβριο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος σημειώνει ο επικεφαλής του ESM, καλό το κλίμα για την Ελλάδα, υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, επικρατέστερο σενάριο -βάσει των δεδομένων- παραμένει αυτό που θέλει δανειστές - Αθήνα να συγκλίνουν προς την επίτευξη συμφωνίας έστω αρχές Ιανουαρίου και να γίνονται βήματα προόδου που θα διευκόλυναν και την ΕΚΤ να δρομολογήσει την ένταξη της Ελλάδος στο διευρυμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (ίσως από αρχές Απριλίου;).
Με αυτό το ενδεχόμενο κινούνται αρκετοί στο Χ.Α. και ασχέτως αποτελέσματος στις ΗΠΑ, με αυτό θα συνεχίσουν -σε δεύτερο χρόνο-, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση.
Η αποκλιμάκωση του spread των ελληνικών τίτλων κατά σχεδόν 100 μονάδες βάσης σε λιγότερο από μία εβδομάδα δεν περνά απαρατήρητη, είναι μία ένδειξη και αποτυπώνει την εν μέρει μικρή βελτίωση κλίματος και προσδοκιών. Βέβαια ένα 7,5% μόνο αμελητέο δεν είναι -θυμίζουμε πως στην έξοδο της χώρας στις αγορές το 2014 είχε υποχωρήσει μέχρι οριακά χαμηλότερα του 5%-, ωστόσο είναι μία ένδειξη και ως τέτοια την καταγράψαμε χθες λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, με ανάρτησή μας στον Εκηβόλο.
Προσώρας περιοριζόμαστε στη βραχυπρόθεσμη -ημερήσια- τάση, εστιάζοντας στον τραπεζικό που χθες επανήλθε στο επίκεντρο με αντίδραση 3,96% και κλείσιμο στις 649,47 μονάδες (και υψηλό ημέρας στις 659,10 μονάδες).
Φυσιολογική ανοδική διόρθωση για τον ΔΤΡ μετά την τελευταία σημαντική υποχώρησή του, θυμίζοντας πως η σημαντική περιοχή για τον τραπεζικό δείκτη ορίζεται από τις 675 μονάδες. Σημείο/αντίσταση που θα πρέπει να υπερβεί, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ουσιαστική ανοδική συνέχεια για τον δείκτη (καταληκτικό σημείο η ευρύτερη περιοχή των 710 μονάδων).
Σε ανοδική τάση περισσότερες από τις 15 από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με το momentum να έχει βελτιωθεί βραχυπρόθεσμα. Πρόκειται βεβαίως για αλλαγή τάσης -σε ημερήσιο-, που ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα θα ισχυροποιηθεί περισσότερο ή θα μεταβληθεί άρδην, συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική.
Παρ' όλα αυτά από τη χθεσινή συνεδρίαση προέκυψαν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία. Συγκεκριμένα για την Αεροπορία Αιγαίου, στο make or break των 6,11 ευρώ, ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση θα ενίσχυε τις πιθανότητες προσέγγισης των 6,40 ευρώ. Για Jumbo και Motor Oil έχει διαμορφωθεί μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, με τις μετοχές των Μυτιληναίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ να είναι σε διαδικασία διαμόρφωσης ανάλογης τάσης.
Το αν αυτό θα επιτευχθεί (όπως και για άλλες μετοχές του δείκτη) θα εξαρτηθεί άμεσα (αύριο) ή σε δεύτερο χρόνο.
Ανασχηματισμός και Κλίντον ενίσχυσαν το Χ.Α., σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος και η συνέχεια θα είναι ανάλογη των εξελίξεων. Θυμίζοντας πως λ.χ. στην περίπτωση του Brexit για τον FTSE 100 χρειάστηκαν λίγες συνεδριάσεις για να επανακτήσει το χαμένο έδαφος της 24ης Ιουνίου (σε αντίθεση το Χ.Α. ήταν από τα τελευταία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που μετά από μήνες έφθασε σε τιμές 23ης Ιουνίου).
Σημαντικό μερίδιο στη βελτίωση της εικόνας στο Χ.Α. είχαν κυρίως οι εκτός συνόρων παίκτες, με τα στοιχεία Οκτωβρίου να δείχνουν εισροές 300 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, με αύξηση κατά 10,4% της αξίας των συναλλαγών, με αποτέλεσμα την ενίσχυση κατά 5% της κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων.
Εύλογα η προσοχή σήμερα στις εξελίξεις σε ΤΧΣ-ΕΤΕ, με νέο έκτακτο Γ.Σ. στο Ταμείο, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν δραματικά και το ευρωσύστημα (ECB, SSM) να παρακολουθεί με ανησυχία τα όσα διαδραματίζονται.
Σήμερα θα πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα, να γνωρίζει και η αγορά τι μέλλει γενέσθαι με την Εθνική, σημείωναν κύκλοι της αγοράς, οι οποίοι θύμιζαν/προειδοποιούσαν πως τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017 θα γίνει ο πρώτος έλεγχος προόδου όσον αφορά στη διαχείριση των «μη εξυπηρετούμενων δανείων»... Και μέχρι τώρα -σήμερα 8 Νοεμβρίου- έχουν γίνει παρά ελάχιστα μέτρα από έναν εξαντλητικό μαραθώνιο που έχει μπροστά του το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και (κυρίως) το ελληνικό επιχειρείν.
Από νωρίς η Αναστασία Παπαϊωάννου αναφέρεται στα του σημερινού κρίσιμου Γ.Σ. και στη διχασμένη διοίκηση του Ταμείου.
Τέτοιες... πολυτέλειες, όπως αυτές που συμβαίνουν εδώ και εβδομάδες με τις τράπεζες, δεν δικαιολογούνται ούτε επιτρέπονται, συμπλήρωναν οι ίδιοι κύκλοι έχοντας πλήρη γνώση των όσων διακυβεύονται στη Φρανκφούρτη.
Δευτερευόντως, η προσοχή παραμένει και στα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, με σπουδαιότερα ορόσημα την Πέμπτη (ανακοινώνει ο ΟΤΕ) και την Παρασκευή (ανακοινώνει η Aegean).