Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ανασχηματισμός και… Κλίντον σήκωσαν τον ΓΔ

Στις 580 επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης καθώς οι επενδυτές αποτίμησαν θετικά τον ανασχηματισμό. Μεγάλη πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων. Ανοδος των διεθνών αγορών με ποντάρισμα υπέρ Χίλαρι Κλίντον. Jumbo, Ελλάκτωρ, Aegean και Grivalia έβαλαν πλάτη.

Λίγες ώρες πριν τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, το FBI έκανε γνωστό ότι διατηρεί τη θέση της μη άσκησης δίωξης κατά της Χίλαρι Κλίντον για τη διαχείριση του προσωπικού της ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Άμεση ήταν η ανοδική αντίδραση του δολαρίου και των μετοχικών Αγορών, που ξεκίνησε από την Ασία και μεταλαμπαδεύτηκε στις Ευρωπαϊκές Αγορές, με τις μετοχές των Ευρωπαϊκών Τραπεζών να ηγούνται της κίνησης, για να ακολουθήσει και η "oversold" Wall Street.

Ευνόητο είναι πως σε μία τέτοια διαφοροποίηση του κλίματος, δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης του οποίου ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές και από καθοδικές διασπάσεις σημαντικών στηρίξεων.

Σημαντική υποστήριξη στην ψυχολογία των, αρκετών κατ΄ αρχήν και λιγότερων στην συνέχεια, αγοραστών, έδωσε και η κίνηση στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετους Ελληνικού Κρατικού ομολόγου να υποχωρεί σε χαμηλά πέντε μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί η σταδιακή αποκλιμάκωση της ροής των συναλλαγών και αυτό μαζί με τις δηλώσεις Σόιμπλε, είχαν σαν αποτέλεσμα την αξιοπρόσεκτη υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα υψηλά ημέρας, με τον Γενικό Δείκτη με το ζόρι να κρατά το πρώτο τεχνικά ζητούμενο, που ήταν η επιστροφή, με κλείσιμο, υψηλότερα των 580 μονάδων.
Πιο συγκεκριμένα, κατά την πρώτη ώρα συναλλαγών ο τζίρος έφθασε τα 8,2 εκατ. (τα 2,6 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές), αφήνοντας υποσχέσεις για την συνέχεια, όμως από εκεί και πέρα οι συναλλαγές κατέβασαν εντυπωσιακά στροφές.

Από την άλλη, "δεν θα υπάρξει συζήτηση για μεσοπρόθεσμα, ή μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018", δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, επαναφέροντας τους περισσότερους αισιόδοξους στην "σκληρή πραγματικότητα".

Σύμφωνα με αναλυτές, σχετική αισιοδοξία και επιλεκτικές κινήσεις στο ταμπλώ, έφεραν, μέσω του Κυβερνητικού ανασχηματισμού, κάποιες αλλαγές σε Υπουργεία - κλειδιά, κάτι που φάνηκε στον τίτλο της ΔΕΗ (+3,15% και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση).

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και το Χ.Α. δεν θα ήθελε να αποτελέσει εξαίρεση στην εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών και για τον λόγο αυτό "έδωσε" τις περισσότερες "πρωτοβουλίες" στον Τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +3,96% του Τραπεζικού δείκτη.

Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, όσο και οι επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, υποχώρησαν αξιοπρόσεκτα από τα υψηλά ημέρας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραπεζικός δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 659,10 μονάδες (+5,5%), ο τίτλος της Alpha Bank (+4,79%) μέχρι τα 1,54 ευρώ (+5,48%), της Εθνικής (+2,25%) μέχρι τα 0,189 ευρώ (+6,18%), της Eurobank (+1,76%) μέχρι τα 0,53 ευρώ (+3,92%) και της Πειραιώς (+6,47%) μέχρι τα 0,15 ευρώ (+7,91%).

Για τους ημερήσιους traders, οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 1,56 ευρώ για την Alpha Bank, στα 0,189 ευρώ για την Εθνική, στα 0,5236 για την Eurobank και στα 0,154 ευρώ για την Πειραιώς.

Για όσους κινούνται με λιγότερο γρήγορα αντανακλαστικά, το πρώτο σήμα "επιβίβασης" δίνεται με το κλείσιμο υψηλότερα των 1,68 ευρώ για την Alpha Bank, των 0,207 ευρώ για την Εθνική, των 0,561 για την Eurobank και των 0,154 ευρώ για την Πειραιώς (το ίδιο επίπεδο, όπως και το "intraday").

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγ. Παπαμιλτιάδου, "με ικανοποίηση και ηρεμία αντέδρασαν οι Βρυξέλλες, ακούγοντας τα ονόματα των νέων Υπουργών της Ελληνικής Κυβέρνησης, αφού πρωτίστως το Οικονομικό Επιτελείο παραμένει το ίδιο".

"Ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης μπορεί να θεωρηθεί ως ένα θετικό - εποικοδομητικό σημάδι από τους Δανειστές", τονίζει η Citigroup σε σχετικό report.

"Η περαιτέρω φιλελευθεροποίηση στα εργασιακά θα είναι δύσκολο να συμφωνηθεί εντός του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό τον λόγο παραμένουμε σκεπτικοί για το αν η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες. Η αλλαγή - κλειδί στην Κυβέρνηση είναι η απομάκρυνση του Π. Σκουρλέτη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεδομένο που μπορεί να χαλαρώσει την αντίθεση στις Ιδιωτικοποιήσεις στην Ενέργεια" σύμφωνα με την Citi.

Ο διεθνής οίκος στέκεται στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε ότι η αξιολόγηση πρέπει και θα ολοκληρωθεί στις 5 Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου "παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ με θέμα τις εξελίξεις στην Τράπεζα, μετά την εκλογή του Παναγιώτη Θωμόπουλου στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ., κόντρα στη βούληση του Ταμείου και μεγαλύτερου μετόχου της Τράπεζας. Η συζήτηση, αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες ήταν έντονη. Κατά ορισμένες πηγές το ΤΧΣ ζητά την παραίτηση του Λ. Φραγκιαδάκη ως 'αναγκαίο όρο' για να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να μην οδηγηθεί το θέμα σε έκτακτη γενική συνέλευση".

Την επίσκεψή του στην Αθήνα ως τα τέλη Νοεμβρίου αποκάλυψε ο Πιέρ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του πριν από το Eurogroup. Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του χρέους τόνισε ότι "στα συμπεράσματα της απόφασης του Eurogroup υπάρχει σαφής διαφοροποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν σε κάθε περίπτωση και των μεσοπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων μέτρων, μετά το 2018".

"Ελπίζω να είμαστε σε θέση να συζητήσουμε το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων πριν το τέλος του χρόνου", τόνισε χαρακτηριστικά.

"Το τι χρειάζεται για το χρέος συναρτάται από πολλές παραμέτρους: ανάπτυξη, πληθωρισμό, δεσμεύσεις της Ελλάδας. Δεν έχουμε σήμερα ορατότητα για όλα αυτά, αυτή τη συζήτηση θα την συνεχίσουμε στις 5 Δεκεμβρίου", είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πριν την έναρξη του σημερινού Eurogroup.

"Αφήστε λίγες μονάδες ανοδικής αντίδρασης, για τους βιαστικούς" συστήνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγορές, τουλάχιστον στους πελάτες τους που δεν είναι "εθισμένοι" στο ημερήσιο trading, καθώς η Τετάρτη 9 Νοεμβρίου μπορεί να είναι "μία άλλη μέρα για τις Αγορές".

Σύμφωνα με τους ίδιους θα είναι καλό να περάσει η πρώτη αντίδραση των Αγορών, από το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ και μετά να επανεκτιμηθούν τα νέα δεδομένα.

Όσον αφορά τα εγχώριου ενδιαφέροντος, η εβδομάδα που ξεκίνησε, μεταξύ άλλων, εμπεριέχει και τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου, από του ΟΤΕ, Ελ. Πετρέλαια, Αεροπορία Αιγαίου και Grivalia Properties.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, αξίζει να σημειωθεί ότι πλην Τραπεζών και αρκετοί από τους υπόλοιπους, θεωρούμενους, Δεικτοβαρείς τίτλους, υποχώρησαν από τα υψηλά ημέρας και ουκ ολίγοι ήταν αυτοί που γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο, όπως οι ΕΕΕ (-0,82%), Μέτκα (-0,78%), Lamda Development (-0,61%), Μυτιληναίος (-0,20%) και Τιτάν (-0,71%), ή ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με μηδενική ημερήσια μεταβολή (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ).

Αντίθετα, μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες επτά, "αποφάσισε" να αντιδράσει η Jumbo (+3,74%), όπως και ο Ελλάκτωρας (+3,57%) που ερχόταν από έξι πτωτικές, μία ανοδική και δύο αμετάβλητες συνεδριάσεις, στις τελευταίες εννέα.

Σε υψηλά 9 ετών τα Πλαστικά Θράκης

Στους αξιοπρόσεκτα διακριθέντες και οι Αεροπορία Αιγαίου (+2,87%), Viohalco (+1,59%), Grivalia (+3,71%) και ΟΛΠ (+1,19%).

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα δεδομένα, όμως έδωσε μία μικρή "ανάσα" στους βασικούς δείκτες, μετά από το "καρέ" των πτωτικών συνεδριάσεων που είχε προηγηθεί.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,40%), οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1536 και 1554 μονάδες, ενώ το "stop" στο "short" είναι στο 1594. Σε περίπτωση νέας υποτροπής του κλίματος, σημαντική η στήριξη στις 1458 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη, που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσης, το 584 και 590 είναι κοντινές αντιστάσεις και το "stop" στο "short" στις 599 μονάδες. Πολύ σημαντική η στήριξη στις 568 μονάδες και μόνο μία διάσπαση μπορεί να μας φέρει και πάλι στο 558, ή το 548.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Χαμηλότερα του 25αρη, νέα υψηλά 8ετιας για τον Σαράντη (+3,5%), νέα υψηλά 9 ετών για τα Πλ. Θράκης (+5,71%), μικρή επιστροφή αγοραστών, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Χαλκόρ (4,12%), επιμένει πλαγιοκαθοδικά στην κίνηση που ξεκίνησε από τα 0,49 ευρώ (κλείσιμο 20/10) η Μοτοδυναμική (-2,70%), ενώ η Intralot (-1,75%) συμπλήρωσε επτά πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες οκτώ και αν χαθεί η στήριξη των 1,06 ευρώ, δεν αποκλείεται ο τίτλος να επαναδοκιμάσει τιμές χαμηλότερες του ενός ευρώ.

Σε υψηλά 8 ετών η μετοχή της Σαράντης

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η πτώση της απόδοσης του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σε χαμηλό 5 μηνών λειτουργεί (θεωρητικά τουλάχιστον) υποστηρικτικά και για το Χ.Α., καθώς αντανακλά τη σταδιακή μείωση του 'country risk' των εισηγμένων τίτλων" σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη.

Ο Γενικός Δείκτη θα προσπαθήσει, στη διάρκεια της εβδομάδας να αντιστρέψει το σημαντικό πτωτικό του σερί από το υψηλό Οκτωβρίου στις παρυφές των 600 μονάδων, κινούμενος εντός ενός ιδιαίτερα ρευστού διεθνούς περιβάλλοντος, λίγες ώρες πριν την εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ.

Τo μακροβιότερο πτωτικό σερί των 3 τελευταίων δεκαετιών για τον δείκτη - οδηγό S&P-500 επιβεβαιώθηκε και από την κατακόρυφη αύξηση του δείκτη φόβου και μεταβλητότητας "VIX" του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια των 2 τελευταίων εβδομάδων.

Το ποσοστό ανεργίας μετρήθηκε, εκ νέου, στα πολυετή χαμηλά του και πλέον οι επενδυτές αναμένουν τις κινήσεις της Federal Reserve για τη ρευστότητα στη μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη.

Τη δική του σημασία, για τη διάθεση των διεθνών κερδοσκοπικών funds, έχει και το μεγάλο καθοδικό "κύμα" στην τιμή του Πετρελαίου, το οποίο αφ' ενός μειώνει το λειτουργικό κόστος των Ενεργοβόρων Επιχειρήσεων και αυξάνει δυνητικά το διαθέσιμο εισόδημα των Νοικοκυριών Παγκοσμίως, αφ' ετέρου, όμως, μειώνει τα Κρατικά έσοδα των Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επόμενες επενδυτικές τους πρωτοβουλίες) και περιορίζει τις προοπτικές κερδοφορίας των Δεικτοβαρών Πετρελαϊκών Κολοσσών σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και αλλού.

Επιστρέφοντας στα καθ' ημάς, ο Τραπεζικός δείκτης θα πρέπει να κρατήσει ανέπαφη τη σημαντική στήριξη που προσφέρει το χαμηλό 4 μηνών στις 605 μονάδες. Πιθανή απώλεια του συγκεκριμένου επιπέδου θα αυξήσει
τις "ορέξεις" των πωλητών για "δοκιμή" του μετά - "Brexit" χαμηλού στις 563 μονάδες.

"Στο ανοδικό σενάριο, υπέρβαση του 'στροφέα' στις 650 μονάδες θα επιβεβαιώσει την παραμονή του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών στο οριζόντιο 'κανάλι' του  τελευταίου τετραμήνου και θα ανοίξει πιθανώς σε επόμενη φάση το δρόμο για επαναπροσέγγιση του υψηλού Οκτωβρίου στις 705 μονάδες, εξέλιξη που  θα συνδράμει την υπέρβαση των 600 μονάδων στο Γενικό Δείκτη" εκτιμά ο υπεύθυνος Παραγώγων της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τον Nikkei (+1,61%) να σημειώνει τα μεγαλύτερα κέρδη.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για το US Oil, ενώ η άνοδος του δολαρίου πιέζει το Ευρώ και ακόμα περισσότερο τον Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι μισθοί ενισχύθηκαν ελαφρώς στην Ιαπωνία το Σεπτέμβριο σε ετήσιους όρους. Οι συνολικές αποδοχές εμφάνισαν ετήσια άνοδο 0,2%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας. Οι συνολικοί μισθοί είχαν παραμείνει αμετάβλητοι τον Αύγουστο.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας υποχώρησαν με γρηγορότερο ρυθμό τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Τα αποθέματα υποχώρησαν κατά $45,73 δισ. από τον προηγούμενο μήνα, σε $3,121 τρισ., έπειτα από απότομη πτώση $18,79 δισ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν πτώση $40 δισ. για τον Οκτώβριο. Στα τέλη Οκτώβρη, τα αποθέματα βρίσκονταν στα χαμηλότερά τους από τον Μάρτιο του 2011 και μετά, οπότε ήταν συνολικά $3,045 τρισ., σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Ιανουάριο του 2016 και μετά.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, το Ίδρυμα της Banca Monte dei Paschi di Siena πρότεινε τον επιχειρηματία Alessandro Falciai για νέο πρόεδρο της Ιταλικής Τράπεζας. Οι μέτοχοι θα ψηφίσουν για το θέμα στη συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Νοεμβρίου. Η είδηση έτυχε θετικής υποδοχής από την Αγορά. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Falciai ήταν ο μόνος διαθέσιμος υποψήφιος.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες, στην Γερμανία τον Σεπτέμβριο, μειώθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,3% που ανέμεναν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η Banco Popular Espanol ανακοίνωσε πως έφτασε σε συμφωνία με εκπροσώπους σωματείου εργαζομένων, προκειμένου να μειώσει το προσωπικό κατά 2.592 θέσεις, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Pedro Larena προχωρά στην αναδιάρθρωση της Τράπεζας. "Οι περικοπές θα κοστίσουν περίπου 375 εκατ. ευρώ και τελικά θα αποδώσουν ετήσια εξοικονόμηση ύψους 175 έως 200 εκατ. ευρώ", ανακοίνωσε η Τράπεζα με έδρα στη Μαδρίτη.

Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg και η Banco Santander, ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος το κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων καθώς μειώνει θέσεις εργασίας στην εγχώρια Αγορά.

Σημαντική μηνιαία ανάπτυξη εμφάνισαν οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα η Βρετανική Τράπεζα "Halifax". Οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 1,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, οι τιμές των Βρετανικών κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,2%.

Κατά 0,2% υποχώρησαν οι πωλήσεις λιανικής στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο (έναντι του προηγουμένου μήνα), όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Ανάλογη ήταν η μείωση των πωλήσεων και για την Ε.Ε. των 28. Σε σχέση με το περασμένο έτος, οι πωλήσεις λιανικής στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 1,1% και στην Ε.Ε. των 28 κατά 2,2%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η πτώση σε μηνιαία βάση θα διαμορφωνόταν στο 0,3%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 71 εκατ. ευρώ, με αύξηση 82%, αναμένεται να ανέλθουν τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων το γ' τρίμηνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος, σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy" και την τιμή - στόχο των 5,3 ευρώ για την εισηγμένη.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 584,8 μονάδες (+1,9%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 580,75 (+1,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 580,57 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,16%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, έφθασε τα 40 εκατ. από τα οποία τα 4,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΦΡΛΚ, ΜΟΗ), ενώ Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Εθνική απέσπασαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Grivalia και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Τιτάν, Eurobank, Τιτάν και Lamda Development.

Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά ικανοποιητική, η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 34 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με ταυτόχρονη αύξηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (56.559 συμβόλαια).

Στα 6.879 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.709, 2.156 για τον Νοέμβριο και 1.253 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.536,5) κινήθηκε μεταξύ 1.525 και 1.548 μονάδων και διατήρησε την υπερτίμηση στο 0,30%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (5.575), Eurobank (8.613), Πειραιώς (17.257), Εθνική (15.124), MIG (7.806), ΟΤΕ (347), ΔΕΗ (700), ΟΠΑΠ (520), Μυτιληναίο (198).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (2.128.005 τεμ.) και Eurobank (1.935.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v