Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες σε ρόλο οδηγού στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 580 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό να καταγράφει κέρδη μεγαλύτερα του 5%. Ισχυρά κέρδη για το σύνολο των blue chips. Υπεραποδίδει η Τράπεζα Πειραιώς. Ξεχωρίζουν ΔΕΗ, Aegean, Ελλάκτωρ, Viohalco.

Ενισχύεται η ανοδική αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ανεβαίνει ο πήχης στα futures του S&P στη Wall Street. Σε ανάλογη κατεύθυνση και το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει και πάλι τις 585 μονάδες, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και μόνη πτωτική εξαίρεση από τις 25 μετοχές του δείκτη την Coca Cola.

Εδώ και 30'-45' έχουν ενταθεί οι κινήσεις των traders στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτική την κίνηση του DAX προς τις 10.450 μονάδες (πρώτη σημαντική βραχυπρόθεσμη αντίσταση), ενόσω τα futures παραπέμπουν σε ανοδικό ξεκίνημα του S&P από τις 2.109,75 μονάδες.

Εύλογα η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση θεωρούνται περισσότερο προεξοφλητικές και λιγότερο αντιπροσωπευτικές, με το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών να κρίνει την πορεία των αγορών από την Τετάρτη και μετά.

Προσώρας οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο ωθώντας δείκτες και μετοχές υψηλότερα, με τους traders να ενεργοποιούνται σταδιακά και στην ελληνική.

Σε θετικό έδαφος από τις πρώτες κιόλας εντολές το ΧΑ, με οδηγό τον υπερπιεσμένο -τελευταία- τραπεζικό κλάδο, με αυξημένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο και επιτάχυνση της ροής συναλλαγών (πωλήσεων - αγορών) από τις 12:45 και μετά, δηλαδή όταν ο ΔΤΡ υπερέβη και τις 655 μονάδες.

Από νωρίς η εικόνα της αγοράς αποτυπώνεται... ανάστροφα στη "ρηχή" αγορά ομολόγων, με σημαντική μείωση του spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, σημειώνοντας πως από τις 10:27 που αναρτήθηκε το σχετικό σχόλιο (στον Εκηβόλο) και από τις 762 μ.β., υποχώρησε ακόμη χαμηλότερα.

Σε υποχώρηση το ομόλογο, σε άνοδο ο τραπεζικός κλάδος, με τους traders να ωθούν σχεδόν 5,5% υψηλότερα τον κλαδικό δείκτη -παραπέμποντας στην πρόσφατη ανάλυση-προσέγγιση του Γιώργου Α. Σαββάκη για τον κλάδο.

Το 40% του αυξανόμενου όγκου μετά τις 12:45 στις τράπεζες, με αυξημένη συναλλακτικότητα στη μετοχή της Εθνικής και απόδοση 7,20% για τον τίτλο της Πειραιώς.

Πέραν των τραπεζών, όπου διενεργείται σημαντικό μέρος του σημερινού trading, κινητικότητα στις μετοχές με διαμορφωμένη ανοδική/long τάση και επιπλέον σε όσες από την αρχή της συνεδρίασης περνούν σε ανάλογη θέση.

Ισχυρός ο ΟΠΑΠ έως τα 8,32 ευρώ, επανακάμπτει προς τα 2,95 ευρώ η ΔΕΗ, στα 8,10 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ.

Κινητικότητα σε Fourlis, Motor Oil, Jumbo αλλά και Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, ΤΙΤΑΝ κ.α.

Στις 13:20 είχαν αλλάξει χέρια 23,5 εκατ. μετοχές -τα 8,3 εκατ. στην ΕΤΕ-, στα 16,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Η σχέση ανοδικών/καθοδικών στις 50/21 μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v