Με προβλήματα ξεκίνησε η συνεδρίαση στο ΧΑ, καθώς παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα ΟΑΣΙΣ του Χρηματιστήριου. Παράλληλα ούτε οι χρηματιστηριακές είχαν τη δυνατότητα από την πλευρά τους να μεταφέρουν εντολές. Στο ΧΑ πρόλαβαν να γίνουν πολύ λίγες πράξεις, με όγκο 25.850 τεμάχια και τον Γενικό Δείκτη στις 584 μονάδες.
Η συνεδρίαση επανεκκίνησε στις 11:40, με τις συναλλαγές να είναι στα πρώτα λεπτά υποτονικές.
Χθες στη Wall Street σημειώθηκαν ρευστοποιήσεις, ενώ το πετρέλαιο «κοκκίνισε» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το πολιτικό αδιέξοδο σε Ε.Ε. και ΔΝΤ για το χρέος αποκάλυπτε χθες (16:56) η Αγγελική Παπαμιλτιάδου (*), καταδεικνύοντας τον «πόλεμο» μεταξύ των εμπλεκομένων, κυρίως δε των ΗΠΑ - Γερμανίας, με την Ελλάδα σαν... γαζέλα να επιχειρεί να ελιχθεί ανάμεσα στους ελέφαντες (για να χρησιμοποιήσουμε μία από τις ρήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου).
Συνεδρίαση με διπλό μήνυμα, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, μετά από μία ενδιαφέρουσα ημέρα που βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 585,30 μονάδες αλλά σε απόσταση από το υψηλό ημέρας των 591,27 μονάδων. Ανάλογη εικόνα για τον FTSE 25 και τον Δείκτη Τραπεζών καθώς διαμορφώθηκαν στις 1.557.90 και στις 688,37 μονάδες αντίστοιχα.
Τι μέλλει γενέσθαι από σήμερα έως την Παρασκευή, την ώρα που το πετρέλαιο αναδεικνύεται σε βασική παράμετρο-ρυθμιστή της τάσης από Νέα Υόρκη μέχρι Ευρώπη; Δεδομένων των υψηλών επιπέδων που διατηρείται η Wall Street και του προεκλογικού κλίματος στις ΗΠΑ, η αμερικανική αγορά από αφορμές σαν αυτήν θα διορθώνει προκειμένου να ξαναδοκιμάσει υψηλότερα, ενόσω πλησιάζουμε στην 8η Νοεμβρίου.
Στην Ευρώπη επανήλθε η σχετική ηρεμία μετά τους κλυδωνισμούς, με αφορμή (κυρίως) την Deutsche Bank, με αγοραστές-πωλητές να επιχειρούν να βρουν κοινά σημεία αναφοράς, ενώ συνεχίζεται αμείωτη η φυγή-εκροή κεφαλαίων από τις «ευρωπαϊκές αξίες».
Στο Χ.Α., με αφορμή το Eurogroup με ορίζοντα την πιθανή αξιολόγηση του Moody's και με σημείο αναφοράς τη δεύτερη αξιολόγηση, αγοραστές-πωλητές είναι σε αναζήτηση νέων υψηλών, κάτι που δοκιμάζεται τις τελευταίες συνεδριάσεις.
Ειδικότερα για τη χθεσινή, με γνωστά τα αποτελέσματα του Eurogroup, σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας: «...με προβάδισμα οι short, τουλάχιστον για την αρχή της συνεδρίασης, αλλά με πλεονέκτημα το κλίμα στις ξένες αγορές οι long...», αλλά και στο πρώτο της συνεδρίασης (στις 11:33) για τον τζίρο: «...ο αρχικός τζίρος -τουλάχιστον 50% πάνω από τον μέσο όρο- παραπέμπει σε μία συνεδρίαση συναλλαγών της τάξης των 40+ εκατ. ευρώ...», επιβεβαιώνοντας πλήρως την τεχνικότητα και τη σχετικά προβλέψιμη εξέλιξη της συνεδρίασης.
Οντως στο πρώτο ημίωρο δοκιμάσθηκαν χαμηλότερες τιμές στις 581,22 μονάδες, όπου και απορροφήθηκε σημαντικό μέρος της προσφοράς των traders, με την περισσότερη να αφορά σε μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδοφόρων θέσεων, για να ακολουθήσουν οι αγοραστές ωθώντας τον Γ.Δ. περί τις 10 μονάδες υψηλότερα. Οσον αφορά στον τζίρο, παρά την κάμψη που σημειώθηκε μετά τις 11:30 μέχρι τις 13:30-14:00, ενισχύθηκε και πάλι στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης, για να ενταθεί προς το κλείσιμο με νέο γύρο μερικής κατοχύρωσης θέσεων.
Στεκόμαστε σε αυτές τις δύο επισημάνσεις για να τονίσουμε, αφενός, τη σημασία της ευρύτερης περιοχής των 585-575 μονάδων (και κυρίως τις 580) για τον Γ.Δ., που υπό προϋποθέσεις κρίνεται εάν θα μπορούσε να αποτελέσει το νέο υψηλότερο σημείο αναφοράς μας και στήριξης για τις 620-630 μονάδες. Περιοχή που θα δοκιμασθεί καταρχήν σήμερα.
Επίσης η αύξηση των συναλλαγών, του τζίρου αλλά και της μεταβλητότητας ενδοσυνεδριακά είναι ισχυρές ενδείξεις πως οι traders επιστρέφουν στην αγορά, ότι και νέοι παίκτες ενεργοποιούνται και «ισχυρά χέρια» ενεργούν σε όλο και περισσότερα blue chips.
Εύλογα μετά από μία σχεδόν τετράμηνη συσσώρευση και προσπάθεια διαφυγής (ανοδικής πέραν των 585 μονάδων), να δοκιμάζονται οι αντοχές και των μεν (short) και των δε (long), με κύριο χαρακτηριστικό την ενίσχυση του τζίρου και του ημερήσιου volatility.
Το Χ.Α. είναι σε αναζήτηση νέων υψηλών, όπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance), με το υψηλό των 1.583 μονάδων (για τον FTSE 25) να δοκιμάζεται και να δίνει μία μικρή φυσιολογική διόρθωση. Οι 1.456 είναι η πιο κοντινή στήριξη που μόνο επιθετική (με αυξημένες συναλλαγές) μπορεί να οδηγήσει χαμηλότερα προς τις 1.530 και τις 1.513 μονάδες. Αντιθέτως, πειστική υπέρβαση των 1.583 μπορεί να οδηγήσει τον δείκτη προς τις 1.605 μονάδες, σε πρώτη φάση.
Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση, όχι μόνο επειδή δοκιμάζεται η ευρύτερη περιοχή των 580 μονάδων -υπό την πίεση όσων με καταιγιστικό ρυθμό αναφέρονται για το ελληνικό χρέος (μέχρι τα σενάρια για... Grexit ξαναθυμήθηκε μέρος του γερμανικού Τύπου), της εκτίμησης του οίκου Fitch (μεθαύριο Παρασκευή αναμένεται η ετυμηγορία του έτερου οίκου Moody's)-, αλλά και επειδή δοκιμάζονται σημαντικά blue chips, με κυριότερα τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ.
Στον ΟΤΕ, με αφορμή την αναμενόμενη από την αγορά απόκτηση από την Deutsche Telekom του υπολειπόμενου 5% που είχε το Δημόσιο (με τους traders να προεξοφλούν premium στην τιμή), με τη μετοχή να επανέρχεται υψηλότερα των 8 και την τάση να κρίνεται στα 8,12 ευρώ (με προοπτική τα 8,40 και 8,74 ευρώ).
Παράλληλα σε αυτά τα επίπεδα της αγοράς δοκιμάζονται και ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να «βλέπει» τις 730 μονάδες (ή την υποχώρησή του προς τις 660-670 μονάδες,) με την Alpha Bank σταθερή-σηματωρό του κλάδου και της αγοράς.
Επίσης η βραχυπρόθεσμη τάση μετοχών όπως των Ελληνικών Πετρελαίων (κρίσιμα τα 4,10-4,20 ευρώ), της ΜΕΤΚΑ (δοκιμάζει τα 7,90-8,00 ευρώ), του Μυτιληναίου (προσοχή στα 4,50 ευρώ) αλλά και blue chips όπως της FF Group, της Jumbo, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (με την ΤΕΝΕΡΓ να εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού στα πρότυπα της Housemarket/Fourlis).
Το Χ.Α. έχει αποκτήσει έναν σχετικό ρυθμό, στην αγορά κινούνται και κάποιες μετοχές πέραν των συνήθων της μεγάλης και δευτερευόντως της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ορισμένοι ιδιώτες και μικροί παίκτες ξαναδοκιμάζουν τις δυνάμεις τους (και σε μετοχές των μικρότερων κατηγοριών). Τα 42,5 εκατ. ευρώ της χθεσινής συνεδρίασης είναι επαρκής τζίρος για να υποστηριχθούν επίπεδα υψηλότερα των 550 μονάδων για τον Γ.Δ., να διαμορφωθεί σταδιακά καλύτερο κλίμα, να δοκιμασθούν υψηλότερα επίπεδα τιμών και πέραν του... ύψους των 600 μονάδων.
Ενδεχόμενο που θα επιβεβαιωθεί (ή όχι) ανάλογα με το κλίμα που θα επικρατεί στις ξένες αγορές, αλλά κυρίως από την εξέλιξη της δεύτερης αξιολόγησης.
«Ζητείται προϊόν» για το Χρηματιστήριο, σημείωνε νωρίτερα (στις 08:01) ο Στέφανος Κοτζαμάνης, ενώ η Ελενα Λάσκαρη αναφέρεται στους πλειστηριασμούς που θα «παγώσει» η Εφορία.
(*) Το αποκαλυπτικό θέμα της Αγγελικής «ανέβηκε» στο Euro2day.gr στις 16:56, δημοσιεύθηκε στο ΜΝΙ και ως διά της δημοσιογραφικής... μαγείας έγινε στη συνέχεια αναπαραγωγή από το σύνολο των ελληνικών ΜΜΕ.
Είναι ζήτημα εάν 2-3 από ένα σύνολο 20-30 πηγών και Μέσων που έκαναν αναπαραγωγή το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Αγγελικής αναφέρθηκε -ως όφειλε- στις πηγές. Νισάφι πια...