Χρηματιστήριο: Στα υψηλά ημέρας με τράπεζες, Coca Cola

Πάνω από τις 580 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, μετά και το σινιάλο πριν το Eurogroup. Κέρδη άνω του 4% για τον τραπεζικό δείκτη, ξεχωρίζει η Πειραιώς. Ανοδος για Coca Cola, OTE. Στο «κόκκινο» Motor Oil και Μυτιληναίος.

Στα υψηλά ημέρας των 585 μονάδων κινείται το ΧΑ, με αφορμή και τις δηλώσεις Μοσκοβισί.

Επίπεδα που "πιάνει" ο ΓΔ αφήνοντας πίσω την προηγούμενη "τοπική κορυφή" των 584,92 μον. (της 1/9) και λόγω του χρόνου συσσώρευσης της αγοράς που έχει προηγηθεί από τα τέλη Ιουνίου εκτιμάται πως θα δοθούν "μάχες" μεταξύ short και long παικτών.

Η θετική εισήγηση της Κομισιόν για τα προαπαιτούμενα, λίγο πριν ξεκινήσει το κρίσιμο Eurogroup, ενισχύει τους long παίκτες, οι οποίοι μετά το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης είχαν ανεβάσει τον πήχη προς τις 580 μονάδες.

Στη λογική της προεξόφλησης της σημερινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών προστέθηκε η βελτίωση του κλίματος στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, τα πρώτα μηνύματα από τη Wall Street, με αποτέλεσμα οι αγοραστές να κινηθούν πιο επιθετικά τα τελευταία 30'-45'. Η επίτευξη του στόχου των 585 μονάδων για τον ΓΔ συνδυάζεται με συνέχιση της αντίδρασης του τραπεζικού κλάδου και τη συντήρηση των κινήσεων ισχυρών επενδυτικών χεριών σε εισηγμένες/μετοχές και blue chips.

Τα τελευταία 30'-45' έχει επιταχυνθεί ο αρχικά βραδύτερος ρυθμός συναλλαγών, με τον τζίρο να πλησιάζει τα 20 εκατ. ευρώ λίγο πριν τις 15:00. Το 48% παραμένει κατανεμημένο στον τραπεζικό κλάδο, όπου επικεντρώνεται σημαντικό μέρος του intraday, ωστόσο αξιόλογη κινητικότητα καταγράφεται και για την πλειονότητα των blue chips.

Σε συνέχεια των σημαντικών τοποθετήσεων σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips που πραγματοποιήθηκαν στην συνεδρίαση της Παρασκευής, έρχονται οι σημερινές σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Coca Cola, Jumbo, Αστέρα, Καρέλια, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α.

Στα επίπεδα των 585 μονάδων και λίγο πριν τις 15:00 σημειώθηκαν οι πρώτες σημαντικές συναλλαγές μεταξύ πωλητών - αγοραστών, με τους δεύτερους να ανεβάζουν τον πήχη στο υψηλότερο σημείο της "μετα-Brexit" περιόδου, δηλαδή από τις 24 Ιουνίου και μετά και με αμέσως προηγούμενη "υψηλή τιμή" τις 584,92 μονάδες στη συνεδρίαση της 1ης Σεπτεμβρίου.

Σε αυτές τις τιμές φυσιολογικά θα γίνουν αρκετές "μάχες" μεταξύ πωλητών - αγοραστών, με τους long να έχουν ισχυροποιήσει τις θέσεις τους.

Παρότι σε γενικές γραμμές στην αγορά είχε προεξοφληθεί η έγκριση για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, η επιβεβαίωσή της λειτουργεί ενθαρρυντικά για τη συνέχεια.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, επόμενος στόχος είναι η επόμενη Τρίτη 18 Οκτωβρίου, οπότε εκτιμάται πως θα ξεκινά η δεύτερη αξιολόγηση.

Εάν η θετική εισήγηση της Κομισιόν οριστικοποιηθεί αργότερα στο Eurogroup, η προσοχή των βραχυπρόθεσμων στρέφεται προς την Παρασκευή, οπότε ο οίκος Moody's πιθανόν να ανακοινώσει την αξιολόγησή του για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Πάνω από 4% ενισχύεται ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ προς τις 700 μονάδες και όπως φαίνεται από το σχετικό διάγραμμα (του Ηλία Ζαχαράκη), η επόμενη αντίσταση διαμορφώνεται προς τις 726 μονάδες ενώ στηρίξεις στις 660 και 646 μονάδες.

Από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του FTSE25, για 4 προβάδισμα έχουν οι πωλητές ενώ στις 17 οι αγοραστές.

Σε Αεροπορία Αιγαίου, ΜΟΗ, Μυτιληναίο και ΤΙΤΑΝ γίνονται περιορισμένης έκτασης πωλήσεις, με συνέπεια η μετοχή να υποχωρεί λίγο χαμηλότερα. Πάντως στα χαμηλά αυτής της ώρας η όποια προσφορά και στις τέσσερις απορροφάται χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.

Από τους 17 τίτλους με θετικό πρόσημο ξεχωρίζουν η Viohalco καθώς πιάνει το 1,34 ευρώ, της Coca Cola με 2,33% στα 20,23 ευρώ, του ΟΤΕ στα 7,87 ευρώ, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στα 2,68 ευρώ κ.α.

Κινητικότητα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση για μετοχές των ΙΚΤΙΝΟΥ, Σαράντη, MIG, ΟΛΘ, Πλαστικών Θράκης κ.α.

Συνεχίζεται στα 2,02 ευρώ η προσφορά μετοχών της Kleemann (18.956 τεμάχια στις 15:10) ενώ στη μετοχή του Αστέρα συναλλαγές πραγματοποιούνταν στα 5,08 ευρώ (8,90%) με 61.114 αξίας 310.459 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v