«Μετρημένες» κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Ηπιες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ να κυμαίνεται σε στενό εύρος. Υπεραποδίδει η μετοχή του Μυτιληναίου. Κέρδη καταγράφουν Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Απώλειες για Coca Cola, Eθνική, ΟΛΠ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Σε υποτονικό κλίμα συνεχίζεται η συνεδρίαση, η τελευταία της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 575 μονάδων να καταγράφει θετική απόδοση 1,25% σε διάστημα εβδομάδος.

Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στα κύρια χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι συναλλαγές είναι περιορισμένες, η δε διακύμανση των βασικών δεικτών σε στενά εύρη. Ενδεικτική η διακύμανση του DAX μεταξύ 10.474-10.790 μονάδων, του CAC 40 στις 4.447-4.487 μονάδες.

Περιορισμένες οι συναλλαγές και ο τζίρος στο ΧΑ, με το 38% στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά σημαντικό μερίδιο σε Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Κύπρου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Αστήρ κ.α.

Πρακτικά ο ΓΔ για σχεδόν 2,5 μήνες κυμαίνεται σε εύρος μικρότερο των 30 μονάδων, καταδεικνύοντας την έλλειψη κατεύθυνσης, συνέπεια της περιορισμένης συμμετοχής ξένων και Ελλήνων επενδυτών και traders.

Υψηλότερα των 650 μονάδων ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να επιβεβαιώνει την τεχνικότητα της περιοχής 640-650 μονάδων, με πολύ πιθανή τη λύση του σχηματισμού (είτε ανοδικά είτε πτωτικά) από Δευτέρα-Τρίτη, ανάλογα με τις εξελίξεις από το ΔΝΤ, κυρίως όμως από το Eurogroup της Δευτέρας.

Στο 1,56 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, με τον υψηλότερο τζίρο (από κάθε άλλη μετοχή του δείκτη), στο 0,189 ευρώ της Εθνικής με τις περισσότερες συναλλαγές, στο 0,512 της Eurobank και στο 0,141 ευρώ της Πειραιώς.

Ανοδικά με αγοραστές και οι τρεις μετοχές της 3άδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με ισχυρή τάση για τις δύο πρώτες στα 7,72 και 7,60 ευρώ αντίστοιχα και ηπιότερη για τη ΔΕΗ στα 2,71 ευρώ.

Η θετική εικόνα αυτών των μετοχών-σηματωρών ενισχύει τις κινήσεις όσων ενεργούν και σε άλλες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με ενδεικτική την εικόνα των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίου αλλά και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΑΝ κ.α.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει για ακόμη μία συνεδρίαση η μετοχή του Αστέρα, καθώς με αυξημένες συναλλαγές και νέα ισχυρή άνοδο της τιμής προσεγγίζει τα 4,70 ευρώ. Μέχρι τώρα, για τη μετοχή του Αστέρα καταγράφεται θετική απόδοση 20% σε διάστημα εβδομάδος και 49% σε μέτρηση 6μήνου. 

Σημειωτέον πως σε ενδεχόμενη υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, μία από τις βασικές παραμέτρους είναι αυτή της σταθμισμένης τιμής του τελευταίου 6μήνου, με γνώμονα την υψηλότερη τιμή. Αυτά σύμφωνα με όσα ισχύουν με το υφιστάμενο νομοτεχνικό πλαίσιο, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προωθεί με ταχείς ρυθμούς νέο πλαίσιο για τις υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις.

Εως τα 4,72 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, με απόδοση 13,01% σε διάστημα εβδομάδος και με 22,14% σε μέτρηση μηνός. Μέχρι τα 2,03 ευρώ η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με απόδοση 9,84% σε διάστημα εβδομάδος και με 5,79% σε μέτρηση μηνός.

Ενθαρρυντική ένδειξη η κινητικότητα στις μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΑΝ, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, Grivalia, Viohalco, Αεροπορίας Αιγαίου.

Με πωλητές χαμηλότερα στα 3,96 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία υποχωρεί κστά περίπου 0,50%.

Από τον δείκτη FTSE Mid Cap ξεχωρίζουν οι μετοχές των ΕΥΑΘ, ΚΟΡΡΕ, Σαράντη, Πλαισίου ενώ στα 2,02 ευρώ συνεχίζεται η προσφορά μετοχών στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης που υλοποιεί η Kleemann.

Στις 15:30 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 23 εκατ. μετοχές (τα 6,2 εκατ. στην Εθνική), συνολικής αξίας 13,6 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v