Στον ρυθμό των ξένων αγορών το Χρηματιστήριο

Σε πτωτικό κανάλι το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 575 μονάδων. Απώλειες καταγράφουν Coca Cola, Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, Πειραιώς, Folli Follie, Μυτιληναίος. Εναλλαγές προσήμων για Alpha. Κέρδη σημειώνουν ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Xαμηλός ο τζίρος.

Διόρθωσης συνέχεια σε Ευρώπη και ΧΑ, ενώ σε οριακά αρνητικό "άνοιγμα" παραπέμπουν τα futures του S&P.

Σε μία συνεδρίαση περιορισμένων συναλλαγών/τζίρου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τον πρώτο λόγο έχουν οι πωλητές. Αφορμή (και) το δημοσίευμα του Bloomberg για την κίνηση της ΕΚΤ να μειώσει (από την 1 Ιανουαρίου ) το όριο χρήσης των μη καλυμμένων τραπεζικών ομολόγων (στο 2,5% από 5%) και να αυστηροποιήσει τους ελέγχους για το ρίσκο.

Νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε 0,71% χαμηλότερα των 10.550 μονάδων, με την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη στο κόκκινο ενώ σε οριακά αρνητικό έδαφος (11,74 ευρώ) "γυρνούσε" και η μετοχή της Deutsche Bank.

Στο ΧΑ η συνεδρίαση συνεχίζεται στον ρυθμό των ξένων αγορών αλλά και της προσπάθειας προεξόφλησης της Συνόδου του ΔΝΤ και του Eurogroup της Δευτέρας.

Υπό τη σκιά της νέας αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης με επίκεντρο -αυτή την φορά- το... γήπεδο της οικονομίας. Το παράδοξο είναι πως οι δύο πλευρές αντιμαχούν, με την κυβερνητική να υπεραμύνεται των χθεσινών αναφορών/εκτιμήσεων του ΔΝΤ, τη δε αντιπολιτευτική να αντικρούει επιχειρήματα που μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν δικά της "όπλα".

Το "γύρισμα" του τραπεζικού κλάδου σε συνδυασμό με την ένταση των πωλήσεων μετά τις 13:50-14:00 είχε ως συνέπεια τη διεύρυνση των απωλειών που για τον Γενικό Δείκτη ξεπέρασε το 0,60% προς τις 575 μονάδες, με τον FTSE25 κατά 0,84% χαμηλότερα, στις 1.528 μονάδες. Απώλειες 0,70% για τον τραπεζικό κλάδο, με τον δείκτη προς τις 653 μονάδες, με το 59% του μέτριου τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στις τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές.

Σε αρνητικό πρόσημο η μετοχή της Alpha Bank μετά τις 12:30 και αφού νωρίτερα κυμάνθηκε αρκετές φορές στο εύρος του 1,53-1,57 ευρώ, με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών από κάθε άλλη. Συγκριτικά αυξημένος τζίρος -πάνω από το όριο του ενός εκατ. ευρώ- και σε Εθνική, Πειραιώς και Eurobank. Εως το 0,518 ευρώ η μετοχή της τελευταίας, με σημείο αναφοράς/στήριξης προς το 0,50 ευρώ.

Με αγοραστές στις 9 από τις 25 μετοχές του δείκτη και με την Alpha σταθερά σηματωρό του κλάδου και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη, με πωλητές υποχωρούν ΟΤΕ (η πορεία της μετοχής στο διάγραμμα) και ΟΠΑΠ, ενώ η διεύρυνση των απωλειών της δεικτοβαρούς Coca Cola πιέζει την αγορά χαμηλότερα. Πάνω από 2% οι απώλειες για τη μετοχή της Coca Cola, που θα πρέπει να βρει στήριξη στα 20,54/20,52 ευρώ.

Στα 7,90-7,81 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με στηρίξεις στα 7,69 και 7,55 ευρώ (και αντιστάσεις στο ενδεχόμενο ανοδικού "γυρίσματος" αύριο-Παρασκευή) προς τα 8,12, με φιλόδοξο στόχο στα 8,48 ευρώ.

Στα 2,71 ευρώ σταθερή η μετοχή της ΔΕΗ, μετά και τα όσα ανακοινώθηκαν στη γ.σ. και με αφορμή τη συμφωνία με το Αλουμίνιον της Ελλάδος. Στην επικαιρότητα η μετοχή του Μυτιληναίου, υποχωρεί σήμερα προς τα 4,40 ευρώ με κοντινότερη στήριξη στα 4,26 ευρώ αλλά και αντιστάσεις στα 4,50 και 4,54 ευρώ.

Κατοχύρωση θέσεων στη μετοχή του FF Group μετά το χθεσινό νέο υψηλό στα 22,40 ευρώ, με τις πωλήσεις να φθάνουν σήμερα έως τα 21,56 και τη μετοχή να ανακάμπτει το τελευταίο ημίωρο προς τα 21,76 ευρώ.

Κινητικότητα σε Αεροπορία Αιγαίου, με αγοραστές στα 6,22 ευρώ, σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 2,64 και 1,90 ευρώ αντίστοιχα. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν ΕΥΑΘ με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, MIG σταθερή στο 0,125 ευρώ και σημαντική διόρθωση 2,63% στα 3,70 ευρώ για τη μετοχή του Φουρλή.

Λίγο πριν τις 14:40 είχαν γίνει συναλλαγές 25,9 εκατ. μετοχών, με την αξία στα 12,7 εκατ. ευρώ.

 

Οι επόμενες στηρίξεις και αντιστάσεις για Μυτιληναίο

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v