XA: Ανοδος με τον 2ο χειρότερο τζίρο της χρονιάς!

Με λιγότερα από 15 εκατ. ευρώ συναλλαγές (λόγω και της αργίας του DAX) η αγορά κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα. Eurobank, Alpha Bank, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ οι πρωταγωνιστές. Πτώση για Βιοχάλκο και ΕΛΠΕ. Η τεχνική εικόνα για τον Γενικό Δείκτη.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, πως η συναλλακτική απαξίωση έχει γίνει καθεστώς για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, είτε οι βασικοί του δείκτες δίνουν κίνηση σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, είτε υποχωρούν χαμηλότερα, αν έτσι είναι τα "κελεύσματα" των Διεθνών Αγορών.

Όμως στο Χ.Α. δεν δείχνουν να τελειώνουν οι αρνητικές εκπλήξεις, καθώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι επαγγελματίες του χώρου διαπιστώνουν ότι οι συνεδριάσεις, διαδικαστικού χαρακτήρα, μπορούν να συνοδευτούν με ακόμα χαμηλότερους τζίρους, που να διεκδικούν αρνητικά ρεκόρ πολλών ετών.

Από εκεί και πέρα, δύο ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν το Σαββατοκύριακο και τα οποία απασχόλησαν και σήμερα την εγχώρια Αγορά και όχι μόνο.

Το πρώτο θέμα δεν μπορούσε να είναι άλλο από τις εξελίξεις στην Deutsche Bank, που μετά την ανοδική εκτίναξη της Παρασκευής, εν μέσω φημών για πιθανή μείωση του προστίμου από τις Αμερικανικές Αρχές, σήμερα οι αμφιβολίες επέστρεψαν δριμύτερες, ενώ οι traders περίμεναν το άνοιγμα της Wall Street για να δουν την πορεία της μετοχές της Γερμανικής Τράπεζας (ξεκίνησε με διαθέσεις ελεγχόμενης διόρθωσης), καθώς το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης παρέμεινε κλειστό, λόγω εθνικής εορτής.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, "διευθυντικά στελέχη της Deutsche Bank θα ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τις προσεχείς ημέρες προκειμένου να διαπραγματευθούν μια διευθέτηση όσον αφορά το πρόστιμο ύψους έως και $14 δισ. που της επιβλήθηκε διότι πωλούσε με παραπλανητικό τρόπο τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια", έγραψε η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η Deutsche Bank θα προσπαθήσει να υπάρξει συμφωνία για το θέμα με την παρούσα Αμερικανική Κυβέρνηση, καθώς η νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου θα φέρει άγνωστα ρίσκα αλλά και πιθανές καθυστερήσεις, όμως οι ίδιοι σπεύδουν να τονίσουν ότι το σήριαλ ανησυχιών για το Παγκόσμιο Τραπεζικό Σύστημα, θα έχει και άλλα επεισόδια (!)

"Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Deutsche Bank και του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης για διακανονισμό των υποθέσεων τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων συνεχίζονται, ενώ ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί κάποια συμφωνία προς έγκριση σε καμία από τις δυο Πλευρές", σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg, η Deutsche Bank πλησιάζει σε συμφωνία με τα εργατικά συνδικάτα που θα ανοίξει τον δρόμο για την περικοπή περίπου 1.000 θέσεων εργασίας στη Γερμανία, στο πλαίσιο των περικοπών δαπανών που ανακοίνωσε πέρυσι ο CEO της τράπεζας, John Cryan.

Σύμφωνα με διεθνείς διαχειριστές, ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος διακανονισμός βάλει ένα τέλος στον πανικό για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Deutsche Bank, υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα που θα συνεχίσει να υπονομεύει την εμπιστοσύνη. Ο Ευρωπαϊκός και όχι μόνο, Τραπεζικός Τομέας θα συνεχίσει να είναι αδύναμος, ενώ η κερδοφορία του θα χτυπηθεί από δυο πλευρές: τις απαιτήσεις για υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίου αλλά και τη μείωση των περιθωρίων κέρδους λόγω των αρνητικών επιτοκίων και όλα αυτά με τις Τράπεζες να μαστίζονται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το επόμενο μείζον και απόλυτα εσωτερικό θέμα, ήταν, μετά τα δημοσιεύματα που προηγήθηκαν της σημερινής συνεδρίασης, η συμμετοχή, ή όχι, του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, με το σύνολο των εγχώριων αναλυτών να επισημαίνει πως μία αρνητική εξέλιξη, με μη συμμετοχή του ΔΝΤ, θα δώσει τις απαιτούμενες αφορμές στο Χ.Α. για να κινηθεί σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Και αυτό διότι οι Ευρωπαίοι Δανειστές έχουν κατ΄ επανάληψη τονίσει την απαραίτητα παρουσία του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, σαν παράγοντα σταθερότητας, η περίπτωση της οριστικής διευθέτησης του χρέους πάει πολύ πίσω και τα ξένα funds το έχουν βάλει σαν απαράβατο όρο για να "ξαναδούν" το Χ.Α., ενώ θα παραμείνει γρίφος η στάση της ΕΚΤ, όσον αφορά την συμμετοχή της Ελλάδος στο "QE".

Τον "χορό" των ανακοινώσεων για την συμμετοχή του ΔΝΤ, τον ξεκίνησε δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο "το ενδεχόμενο να μην ενταχθεί στο Ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ πριν από τις εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2017 άφησε ανοιχτό πηγή της Ευρωζώνης". Μάλιστα, η ίδια πηγή χαρακτήρισε απίθανη τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα φέτος. Τόνισε, σε άλλη ερώτηση πάντως, πως δεν διαβλέπει κρίση ρευστότητας στην Ελλάδα σε περίπτωση που δεν εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

"Το ΔΝΤ έχει κανόνες. Δεν θα αλλάξουμε τους κανόνες του για την Ελλάδα. Η Γερμανία θα αποφασίσει αν θέλει την επιστροφή μας στο πρόγραμμα ή όχι". Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος σε σκληρή γραμμή ξεκαθάρισε σε συνομιλητές του στην Ουάσιγκτον τις προθέσεις του επιτελείου της Κριστίν Λαγκάρντ, λίγες ημέρες πριν από την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ που θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον μεταξύ 7 και 9 Οκτωβρίου.

Με τα παραπάνω δεδομένα και με τις εισηγμένες να έχουν ολοκληρώσει τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου, διεξήχθη, στο Χ.Α., η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα.

Οι περισσότεροι των εγχώριων αναλυτών έβλεπαν επικράτηση του θετικού προσήμου, αλλά χωρίς "εξάρσεις" και με έκδηλη την επιφυλακτικότητα, έστω και αν τα αποτελέσματα των εισηγμένων έστειλαν μηνύματα βιωσιμότητας και μετά από πολλά χρόνια το ισοζύγιο κερδών / ζημιών βρέθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας, όμως ο δεύτερος χαμηλότερος τζίρος για το τρέχον έτος, με τον χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 17/8 (13,677 εκατ.) δείχνει περισσότερο "ανοχή" από πλευράς εν δυνάμει πωλητών, παρά ουσιαστική επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος, παρά σε απόλυτα μεμονωμένους τίτλους.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ξεκινώντας από το ταμπλώ του FTSE25, ένας από τους τίτλους που συνέχισε να "συγκινεί" τους λίγους αγοραστές, ήταν αυτός του Μυτιληναίου (+3,37%) που συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Για την βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει σημείο - κλειδί η στιβαρή αντίσταση των 4,80 ευρώ, ενώ η πρώτη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στα 3,94 ευρώ.

Το διάγραμμα του Μυτιληναίου από την αρχή του έτους

Επιμένει πλαγιοανοδικά ο ΟΠΑΠ (+2,66%), όμως χρειάζεται αυξημένη προσοχή μόλις προσεγγίσει την σκληρή ζώνη αντίστασης στα 8,08 - 8,10 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου συνέχισαν να δίνουν "καύσιμα" ανόδου για τον Άβακα (+28,18%), που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας, αλλά με σαφώς αυξημένη προσφορά, νέα χαμηλά 109 μηνών για τα Πλ. Θράκης (+2,38%), επέστρεψαν οι αγοραστές για Σωλ. Κορίνθου (+1,97%) και Χαλκόρ (+5,21%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Άνεμος (+2,18%) και ακόμα περισσότερο η Intralot (+6,73%), σε μία κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα σχετικά πρόσφατα χαμηλά των 0,86 ευρώ (κλείσιμο 25/8).

Το διάγραμμα της Intralot από την αρχή του έτους

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, όσο ο τίτλος της ΙΝΛΟΤ παραμένει ψηλότερα των 1,05 - 1,07 ευρώ, η τάση δείχνει "buy", με την επόμενη αντίσταση στα 1,14 - 1,15 ευρώ και την σημαντικότερη στα 1,32 ευρώ.

Τεχνικά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε κάποια θετικά μηνύματα, καθώς ο Δείκτης πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών στις 569 μονάδες. Επόμενο ζητούμενο η κίνηση υψηλότερα των 575,5 μονάδων. Το υψηλότερο κλείσιμο στην μετά "Brexit" εποχή στις 582,13 μονάδες και ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 594,6 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Ηλίας Ζαχαράκης

"Εν αναμονή της μικρής αξιολόγησης και της δόσης των 2,8 δισ. που μπορεί να δώσει ανάσες στην ματωμένη Ελληνική Οικονομία αλλά και να κερδίσει έστω και ψήγματα εμπιστοσύνης στο εξωτερικό. τελεί η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά" σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.

Κλειδί για την συνέχεια είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με τα δημοσιεύματα να θέλουν να περιμένει τις Γερμανικές εκλογές.

Η Deutsche Bank προβληματίζει το σύνολο των Αγορών και όσο πιο γρήγορα δοθεί μία σοβαρή λύση τόσο το καλύτερο για τις Αγορές και τις Οικονομίες στην Ευρωζώνη.

Κινήσεις σαν αυτή των ΕΛΠΕ για μείωση του κόστους δανεισμού είναι ενθαρρυντικές και εφόσον πετύχουν μπορούν να βοηθήσουν και τα υπόλοιπα εταιρικά ομόλογα στο να ψάξουν τρόπους μείωσης του κόστους του. Τα ΕΛΠΕ ουσιαστικά έκαναν δημόσια πρόταση σε έκδοση που λήγει το 2017 με σκοπό να εκδώσουν νέα 5ετή έκδοση με χαμηλότερο επιτόκιο.

Η λύση για το Ελληνικό χρέος φαίνεται να απέχει χρονικά, παρόλα αυτά αν κλείσουμε με τις αξιολογήσεις η Χώρα θα μπορεί να συμμετάσχει στο "QE" με ένα ποσό που ναι μεν είναι κάτω των 3 δισ., παρόλα αυτά μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στην Χώρα αλλά και να ρίξει το spread σημαντικά, σε σχέση με το δυσθεώρητα υψηλό 8,00.

Στις 10 του μήνα περιμένουμε κατάθεση φακέλων για τον ΑΔΜΗΕ της ΔΕΗ με αρκετούς συμμετέχοντες, ενώ όπως όλα δείχνουν η μάχη θα είναι Ιταλο-Κινεζική.

Αν δούμε από "μακριά" την Αγορά και αφαιρέσουμε τον πολύπαθο Τραπεζικό κλάδο, θα δούμε πως ουσιαστικό χαμηλό είχαμε το 2012. ΟΙ περισσότεροι τίτλοι δεν έχουν καν πλησιάσει στα χαμηλά του 2012, με την Αγορά να δείχνει πως απλά περιμένει το timing και τις συγκυρίες να κινηθεί ανοδικά.

Για αυτό επιμένουμε πως για τους επενδυτές το πρόβλημα δεν είναι τόσο πολύ οι τιμές, αλλά ο χρόνος. Αν η Αγορά καταλάβει ότι αρχίζουμε και κινούμαστε "by the book" και τις πιθανότητες να έχουμε μια σοβαρή ανάπτυξη το 2017, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αρχίσει να το τιμολογεί.

"Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο μέρος των funds μας έχει 'εκτός επενδυτικού χάρτη' κάτι που αποδείχτηκε και στο πρόσφατο road show στο Λονδίνο μιας και οι λίγοι συμμετέχοντες το χαρακτήρισαν το χειρότερο 'ever" τονίζει με έμφαση ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

-Πέτρος Στεριώτης

"Η σημερινή αργία στο Γερμανικό Χρηματιστήριο μειώνει τη μεταβλητότητα και στα υπόλοιπα Ξένα Χρηματιστήρια, με δεδομένο ότι η Deutsche Bank μονοπώλησε σχεδόν τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού τύπου στις τελευταίες συνεδριάσεις" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις αποφάσεις της Γερμανικής Κυβέρνησης για τη διαχείριση της κατάστασης, καθώς και η φημολογία αναφορικά με το τελικό ύψος της αποζημίωσης που θα κληθεί να πληρώσει η Τράπεζα στις
Αμερικάνικες Αρχές, για το θέμα των ενυπόθηκων δανείων, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν άμεσα τις αποτιμήσεις στον κλάδο.

Πιθανή υποβάθμιση του αξιόχρεου της Deutsche, πιθανότατα, θα αυξήσει το "credit risk" και των
υπόλοιπων Τραπεζικών Ιδρυμάτων που έχουν προβεί σε απευθείας εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές (OTC) με αυτήν.
Ενδεικτική η αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) της μεγαλύτερης Γερμανικής Τράπεζας (Deutsche) κοντά σε υψηλό δεκαετίας.

Σε ότι αφορά τις Αμερικάνικες Τράπεζες, η πιθανότητα να θεσπίσει η FED διαφορετική μεθοδολογία στα "stress tests" θα μεταβάλει τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις. Με ενδιαφέρον αναμένουμε τα στοιχεία της Παρασκευής για
τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, που παραδοσιακά αυξάνουν τη μεταβλητότητα στο Συνάλλαγμα, τα Εμπορεύματα και τα επιτοκιακά προϊόντα.

Στα της Ελληνικής Αγοράς, θετικό θα μπορούσαμε να χαρακτηριστεί το γεγονός της χαμηλής μεταβλητότητας του Γενικού Δείκτη, παρά τις τρέχουσες αναταράξεις στον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο.

"Όσο ο Γενικός Δείκτης διατηρείται στο εύρος μεταξύ 550 και 580 μονάδων, η μεσοπρόθεσμη τάση είναι πλάγια. Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών και η περιορισμένη διακυμανσιμότητα των τιμών απεικονίζουν τη διστακτικότητα των επενδυτών να τοποθετηθούν σε αυτά τα επίπεδα" εκτιμά ο διευθυντής Παραγώγων της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών "χρωματίστηκε" η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού (στην Κίνα, την Κορέα και τη Μαλαισία οι Αγορές παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας).

Επιφυλακτική εικόνα στην Ευρώπη, με διαθέσεις ρευστοποίησης κερδών ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Οριακά κέρδη για το Πετρέλαιο, πιέζονται χαμηλότερα Ευρώ και Χρυσός.

Κινητικότητα και αυξημένες αποδόσεις για τα Ιταλικά και Πορτογαλικά ομόλογα, που μπορεί να έχουν την σημασία τους για την συνέχεια.

"Οι Πορτογαλικές Τράπεζες έρχονται αντιμέτωπες με μια κρίσιμη ανάγκη επιπλέον κεφαλαίων και πρέπει να τροποποιήσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο για να γίνουν πιο κερδοφόρες σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων", δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας, Κάρλος Κόστα κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Λισαβόνα.

Ξεκινώντας από Ανατολάς, οι μεγάλοι Παραγωγοί της Ιαπωνίας υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τα κέρδη και παραδέχθηκαν μόνο μια μικρή βελτίωση στις επιχειρηματικές συνθήκες στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, όπως τόνισε σήμερα η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Ο κύριος δείκτης που μετρά την εμπιστοσύνη των μεγαλύτερων Κατασκευαστών στις τρέχουσες επιχειρηματικές συνθήκες βρίσκεται στο +6 και παραμένει αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την έρευνα Σεπτεμβρίου της Κεντρικής Τράπεζας. Το αποτέλεσμα ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από τη μέση πρόβλεψη για +7, των οικονομολόγων της Wall Street Journal.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα. O PMI μεταποίησης αυξήθηκε σε 52,6 Σεπτέμβριο από 51,7 τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας την προκαταρκτική εκτίμηση

"H Βρετανία δεν θα περιμένει έως τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, τον Σεπτέμβριο του 2017, προτού ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 και ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία του επίσημου διαζυγίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το τέλος Μαρτίου 2017", δήλωσε η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, με ήπιο ρυθμό αναπτύχθηκε το Σεπτέμβριο ο τομέας της Μεταποίησης, μετά από την αναπάντεχη πτώση που κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Μεταποίησης που καταρτίζει το "Institute for Supply Management" ενισχύθηκε στις 51,5 μονάδες από 49,4 τον Αύγουστο.

Αύξηση των πτωτικών ρίσκων για την οικονομική ανάπτυξη των Ανεπτυγμένων Χωρών "βλέπει" η Fitch στην τελευταία διμηνιαία έκθεσή της για τις προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας, όπου προχωρά σε υποβάθμιση της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, φέτος, στο 1,4%, από 1,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Η Fed πιθανότατα θα είναι η μόνη μεγάλη Κεντρική Τράπεζα που θα συσφίξει τη νομισματική της πολιτική βραχυπρόθεσμα, καθώς ήδη βάζει τις βάσεις για αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Η ΕΚΤ αναμένεται να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και πέραν του Μαρτίου 2017 και πιθανότατα θα χρειαστεί να τροποποιήσει τα όρια στις αγορές ομολόγων. Η νέα προσέγγιση της Τράπεζας της Ιαπωνίας στη νομισματική πολιτική ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων που, σύμφωνα με τη Fitch, μέχρι το τέλος του 2017 θα μειωθούν στο -0,5%. Με τα πρόσφατα στοιχεία της Βρετανίας να είναι λίγο καλύτερα του αναμενόμενου, η Τράπεζα της Αγγλίας είναι απίθανο να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων πριν το τέλος του έτους.

Στις Αναδυόμενες Αγορές, οι πιέσεις στην ανάπτυξη έχουν κάπως μετριαστεί τελευταία, με τη Fitch να "βλέπει" σταθεροποίηση της μακροοικονομικής εικόνας των μεγάλων Αναδυόμενων Αγορών.

"H πρωτοφανής ροπή των αγορών, Παγκοσμίως, προς την επένδυση σε ομόλογα, των οποίων η διακράτηση μέχρι την λήξη ισοδυναμεί με σίγουρη απώλεια χρημάτων, ενισχύθηκε περαιτέρω τον προηγούμενο μήνα. Η συνολική ονομαστική αξία των Εταιρικών και Κρατικών ομολόγων με αρνητική απόδοση ανήλθε στις 30 Σεπτεμβρίου στα $11,6 τρισ. και ήταν κατά 6,1% αυξημένη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα", σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg.

Η ζήτηση για την ασφάλεια που χαρακτηρίζει τα ομόλογα υψηλής ποιότητας ενίσχυσε το ύψος του χρέους με αρνητική απόδοση σε 11, από τις συνολικά 13, Χώρες με αξιόγραφα αυτής της ομάδας αξίας άνω των $100 δισ. Το ποσό που αντιστοιχεί στην Ιταλία μειώθηκε κατά 9% και διαμορφώθηκε στα $361 εκατ., ενώ το ποσό που αντιστοιχεί την Δανία αυξήθηκε κατά περισσότερο από ένα τρίτο, φτάνοντας τα $104 εκατ.

Η Ιαπωνία, όπου οι υπεύθυνοι για την χάραξη και εφαρμογή πολιτικής τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσαν μέτρα με στόχο την αύξηση των yields, έχει χρέος με αρνητική απόδοση ύψους περίπου $6 τρισ., το οποίο αποτελεί σχεδόν το ήμισυ του Παγκόσμιου χρέους με αρνητική απόδοση. Το 47% αυτού του χρέους εκδόθηκε από Χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με τον κυριότερο όγκο σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία και Ιταλία.

Λιγότερο από το ένα έβδομο του Παγκόσμιου χρέους με αρνητική απόδοση προέρχεται από εταιρείες. Ο Χρηματοοικονομικός τομέας εκδίδει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του είδους εταιρικών ομολόγων, σχεδόν το 80%, με την αξία του να ανέρχεται συνολικά στα $1,3 τρισ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σταμάτη Ζησίμου "τα στοιχεία του Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016, ως προς την ίδρυση και τη διακοπή της λειτουργίας των Επιχειρήσεων είναι, συγκριτικά, κατά πολύ χειρότερα από τα αντίστοιχα του ίδιου διαστήματος του 2015, ενώ ως προς το σύνολο (σ.σ. για το εννεάμηνο του 2016), οι διαγραφές ξεπερνούν τις εγγραφές (21.654 εγγραφές - 24.330 διαγραφές). 

"Τα στοιχεία της έρευνας του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν επιστροφή του Μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας σε συνθήκες συρρίκνωσης", σημειώνει η Markit. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index – PMI) υποχώρησε στις 49,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Η τελευταία τιμή, η οποία είναι χαμηλότερη από τις 50,4 μονάδες του Αυγούστου, υπογράμμισε την επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του Μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο καταγράφεται για έκτη φορά μέσα στο 2016.

"Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου φέρνει την Αθήνα πιο κοντά στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, γεγονός που είναι πιστωτικά θετικό (credit positive)", σημειώνει η Moody's, που αναμένει ότι η Ελλάδα θα πάρει τα κονδύλια μετά το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου και θα τα χρησιμοποιήσει για να μειώσει τα ληξιπρόθεσμα των 5,5 δισ. ευρώ που οφείλει το Κράτος στην Αγορά.

"Την ημέρα που ο Χρήστος Σπίρτζης ανέλαβε την ευθύνη του μεγαλύτερου μέρους του φιλόδοξου προγράμματος ιδιωτικοποίησης της Ελλάδας, ορκίστηκε να διασφαλίσει ότι θα αποτύχει. Ο αριστερός Υπουργός Υποδομών έχει αντισταθεί στην πώληση κάθε δρόμου, αεροπλάνου και τρένου, παρότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν υποσχεθεί να συγκεντρώσουν 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος της Χώρας", σχολιάζει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η Αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι "η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται σε πόλεμο με τον εαυτό της και απειλεί να εκτροχιάσει ένα βασικό στοιχείο της Ελληνικής διάσωσης, την πώληση Κρατικών περιουσιακών στοιχείων για την αποπληρωμή χρέους και την προσέλκυση Ξένης Επένδυσης".

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 570,65 μονάδες (+0,91%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 596,6 (+0,72%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 569,72 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,74%.

Ο τζίρος γκρεμίστηκε στα 14,9 εκατ. από τα οποία τα 0,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ). Eurobank, Alpha Bank και Μυτιληναίος, απέσπασαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΓΡΙΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ.

Αντίθετα δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι ΒΙΟ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Grivalia, Lamda Development και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 37 πτωτικών, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 6% ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση 12 τίτλοι.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ενημέρωση του Χ.Α. και κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας ΑΕΓΕΚ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς κρίθηκε ότι, σε συνέχεια της από 30 Σεπτεμβρίου 2016 ανακοίνωσης της εισηγμένης, σύμφωνα με την οποία δε κατέστη δυνατή η δημοσίευση της εξαμηνιαίας οικονομικής έκθεσης που αφορά στο α΄ εξάμηνο της οικονομικής χρήσης 2016, δε διασφαλίζεται η προστασία του επενδυτικού κοινού και η ομαλή λειτουργία της αγοράς των μετοχών της ανωτέρω εταιρίας, έως ότου η εισηγμένη καταρτίσει και δημοσιοποιήσει την ως άνω οικονομική έκθεση σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3556/2007.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης ανόδου στη Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε από βύθιση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.524 συμβόλαια).

Στα 5.503 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 419, 364 για τον Οκτώβριο και 55 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.517,25) κινήθηκε μεταξύ 1.503 και 1.515 μονάδων κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.500 Μέτκα), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (1.769), Eurobank (2.359), Πειραιώς (2.570), Εθνική (1.649), MIG (382), ΟΤΕ (285), ΔΕΗ (110), Μυτιληναίο (968).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (11.801.029 τεμ.) και Eurobank (4.145.742 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v