Κέρδη χωρίς τζίρο στο Χρηματιστήριο

Ανοδο συνεχίζει να καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Κέρδη υψηλότερα του 2% για ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Μυτιληναίο, Eurobank. Mε θετικό πρόσημο Πειραιώς, Εθνική, Coca Cola. Πτώση σημειώνουν ΕΛΠΕ, Τιτάνας, Viohalco.

Σε χαμηλούς τόνους συνεχίζεται η συνεδρίαση, με κύριο χαρακτηριστικό τις λίγες συναλλαγές και τον ανάλογο τζίρο σε μεγέθη χαμηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδος.

Με σημαντικά κέρδη το χρηματιστήριο του Λονδίνου, με μικρότερα αυτό του Παρισιού, με τα futures από τη Wall Street να παραπέμπουν σε ξεκίνημα της συνεδρίασης με οριακές απώλειες για τους βασικούς δείκτες. Ενδεικτικά κατά 0,05% χαμηλότερα, στις 2.159 μονάδες, ο S&P 500.

Με τις συναλλαγές σε λιγότερα από 15 εκατ. μετοχές (στις 14:45) και τον τζίρο μετά βίας στα 8 εκατ. ευρώ, η συνεδρίαση έχει περισσότερο διαδικαστικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα.

Με το 32% της αξίας στις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών και συγκριτικά αυξημένη στον Μυτιληναίο αλλά και στις μετοχές των ΤΙΤΑΝ, Grivalia, Motor Oil, METKA, Fourlis, Aegean, Coca Cola, ΟΠΑΠ κ.α.

Στις 570 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.515 ο FTSE25 και στις 635 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών. Πρακτικά και οι 3 βασικοί δείκτες είναι πάνω από τα όρια -χαμηλά σημεία αναφοράς για τη βραχυπρόθεσμη τάση-, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια και πάντα με ορίζοντα το Eurogroup της Δευτέρας.

Το γεγονός πως βραχυπρόθεσμα και οι 3 δείκτες πληρούν τις τεχνικές προϋποθέσεις αλλά με χαμηλότατο τζίρο/συναλλαγές δεν φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα της αγοράς και όσων ενεργών πωλητών-αγοραστών κινούνται επιλεκτικά σε μία ολιγομελή ομάδα μετοχών.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως σε έναν συνδυασμό θετικών εξελίξεων για τις αγορές, το ΧΑ θα μπορούσε να κινηθεί πάνω από τις 580-585 μονάδες, βάζοντας τέλος σε μία συσσώρευση 3-4 μηνών.

Προϋπόθεση για να επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο είναι η συντήρηση της Wall Street κοντά στα υψηλά της, η συνέχιση της αντίδρασης για τη μετοχή της Deutsche Bank (σήμερα στη Νέα Υόρκη, συνακόλουθα αύριο στη Φρανκφούρτη), η ενεργοποίηση long παικτών στο stock picking των τελευταίων συνεδριάσεων.

Σημαντική θεωρούν τη γ.σ. της ΔΕΗ μεθαύριο Τετάρτη, καθώς προεξοφλείται πως θα "βγάλει ειδήσεις", με την προεξόφληση αρκετών traders να αποτυπώνεται τις τελευταίες ημέρες στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Με κέρδη οι 3 από τις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, με την ΕΤΕ μόνη σταθερή στο 0,184 ευρώ και στην Eurobank να έχει διακινηθεί -μέχρι τις 14:35- ο περισσότερος τζίρος (1,2 εκατ. ευρώ έναντι 690 χιλιάδων στην Alpha Bank).

Με αγοραστές και στις 3 μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με ισχυρότερη τάση για τον Οργανισμό στα 7,70 ευρώ (2,39%) αλλά και στον ΟΤΕ (στα 7,90 ευρώ με 1,28%). Στα 2,67 ευρώ με 0,72% η μετοχή της ΔΕΗ, που νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως τα 2,64 ευρώ.

Στα 22,03-22,30 ευρώ η μετοχή του FF Group, με αγοραστές Μυτιληναίος - ΜΕΤΚΑ. Εως τα 4,29 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του Μυτιληναίου, έως τα 7,48 ευρώ της ΜΕΤΚΑ.

Με αρκετές συναλλαγές και με ένα πακέτο για 90.356 μετοχές στα 6,775 ευρώ η μετοχή της Grivalia.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v