Προσπάθεια ανόδου στο Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα το άνοιγμα για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν αξιόλογα κέρδη. Καταλύτης οι εξελίξεις στην Deutsche Bank και η τάση στις ευρωαγορές. Η προσοχή και στα εταιρικά αποτελέσματα. Πού ποντάρουν οι αισιόδοξοι.

Καλό χρηματιστηριακό Οκτώβριο, με τις αγορές να ξεκινούν με... ανάσες από το μέτωπο της Deutsche Bank, με την εβδομάδα που ξεκινάει να θεωρείται πολύ κρίσιμη για την προοπτική ενός συμβιβασμού με τις ΗΠΑ.

Το ταξίδι-αστραπή του διευθύνοντος συμβούλου John Cryan στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να διαπραγματευτεί με τις αμερικανικές αρχές έναν ταχύ και έντιμο συμβιβασμό (πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ), καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης με την οποία χειρίζεται το Βερολίνο το πρόβλημα, αλλά και τη σημασία της παραμέτρου Deutsche Bank για τις ευρωπαϊκές αγορές, την οδηγό Φρανκφούρτη.

Παράμετρος που εκ των πραγμάτων αποτελεί καταλύτη για τη στάση traders και funds, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) για το... αβαθές Χ.Α.

Η κυβέρνηση βιάζεται να αλλάξει... κανάλι, σημείωνε χθες η Μαρίνα Μάνη, σε μία συγκυρία που η Αθήνα φαίνεται να εξασφαλίζει το «πράσινο φως» των δανειστών για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, κερδίζοντας λίγους πόντους εμπιστοσύνης από τους ξένους.

Σήμερα η κυβέρνηση παρουσιάζει προσχέδιο του προϋπολογισμού, όπως σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, «κομμένο και ραμμένο» στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, με αυξημένα φορολογικά βάρη από τον Ιανουάριο.

Στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας (10/10) θα επιβεβαιωθεί (ή όχι) αυτή η κοινή εκτίμηση, που στην περίπτωση του θετικού σεναρίου θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να λειτουργήσει υπέρ των αγοραστών.

Σε γερμανικά... γυμνάσια αναφερόμασταν στο πρώτο σχόλιό μας για τον Οκτώβριο, εστιάζοντας στην παράμετρο Deutsche Bank αλλά και στις εξελίξεις στο εσωτερικό.

Επιπλέον, με την ολοκλήρωση του 9μήνου και με γνώμονα την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μήνου, ο Γιώργος Σαββάκης περνά από κρησάρα τις εισηγμένες και συγκροτεί μία 12άδα που ξεχωρίζει στο χρηματιστήριο. Αναμφίβολα χρήσιμα τα στοιχεία, όπως και τα αποτελέσματα αλλά και όσα επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα συγκεκριμένων εισηγμένων. Οδηγός χρήσιμος για τον Οκτώβριο και βεβαίως για το κρίσιμο τρίτο τρίμηνο που ξεκινά.

Βραχυπρόθεσμα το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου είναι ο φυσιολογικός ορίζοντάς μας, με σημαντική τη συνεδρίαση της Τετάρτης (Γ.Σ. της ΔΕΗ), την ημέρα διαπραγμάτευσης στην Κ.Α. του ομολόγου της HouseMarket και της έκδοσης κρατικών τίτλων σύντομης διάρκειας/σειράς.

Στις 565,35 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 628,53 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.500,87 μονάδες ο FTSE 25, με την τάση της Παρασκευής να ξεκαθαρίζει -κατά πάσα πιθανότητα- σήμερα-αύριο.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός και σημαντική για τη συνέχεια η διαδικασία ενεργητικής, δραστικής διαχείρισης των «μη εξυπηρετούμενων δανείων». Η Αναστασία Παπαϊωάννου αναφέρεται στις 6 άδειες για τα «κόκκινα δάνεια» που μοιράζει άμεσα η ΤτΕ, εξέλιξη που αρέσει στις «αγορές».

Να συνεκτιμηθεί πως την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται επίσης η κατάθεση φακέλων για τον ΑΔΜΗΕ (της ΔΕΗ), με αρκετούς συμμετέχοντες και με παράγοντες της αγοράς να αναφέρονται σε «ιταλο-κινεζική μάχη». Στο προσκήνιο η ΔΕΗ, με την αγορά να περιμένει ενδείξεις και για την επιχειρηματική συνέχεια της Επιχείρησης αλλά και τη χρηματιστηριακή, την ώρα που η αποτίμηση του ομίλου μετά βίας ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ. Στο σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός του μεγαλύτερου επενδυτικού έργου που υλοποιείται στη χώρα, της «Πτολεμαΐδας V».

Στα της βραχυπρόθεσμης τάσης, πρόγευση θα μας δώσουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές πλην Φρανκφούρτης που είναι σήμερα κλειστή λόγω αργίας.

Για το Χ.Α., να συνεκτιμηθούν η εικόνα των «ελληνικών αξιών» (όπως διαμορφώθηκε στο κλείσιμο της Wall Street την Παρασκευή το βράδυ με το GREK σε θεαματική ανάκαμψη), η αντίδραση των αγορών της «περιφέρειας» (ειδικότερα της Μαδρίτης, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες για σχηματισμό κυβέρνησης) και η στάση των ξένων που ενεργούν στο Χ.Α.

Οι τελευταίοι έχουν κάπως αναθαρρήσει, με τη στάση τους να κρίνεται και από την έκβαση του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας αλλά και από τις προθέσεις του ΔΝΤ (για παραμονή του και με ποιους όρους στο ελληνικό πρόγραμμα) και την προοπτική να ξεκινήσει έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση.

Στα των εισηγμένων, η κίνηση της διοίκησης των ΕΛΠΕ να μειώσουν το κόστος δανεισμού του ομίλου αποτιμάται θετικά από την αγορά, η κινητικότητα σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΕΧΑΕ (δίνονται σήματα long), η προσπάθεια επανάκτησης των «υψηλών 52 εβδομάδων» για την FF Group, ο Fourlis λόγω της HouseMarket κ.ά. περιπτώσεις εισηγμένων μπορεί να δημιουργήσουν μόχλευση στην αγορά, όσον αφορά πάντα στη βραχυπρόθεσμη τάση με ορίζοντά μας το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Παράμετρος που δεν μπορεί να μείνει εκτός συνεκτίμησης (αλλά σε πιο βραχυ-μεσοπρόθεσμη μέτρησή μας) η δέσμευση της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου για ενεργοποίηση του Brexit στα τέλη Μαρτίου 2017.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v