ΧΑ: Ισορροπεί στα υψηλά ημέρας

Ανεβάζει ταχύτητες ο Γενικός Δείκτης, αντλώντας στήριξη και από το θετικό κλίμα στις ξένες αγορές. Κέρδη υψηλότερα του 3% για Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα. Ανοδος για Coca Cola, OTE, Αlpha Bank. ΟΛΠ. Πτώση για ΟΠΑΠ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Τα επίπεδα του χθεσινού τζίρου κάλυπτε το ΧΑ λίγο μετά τις 14:30, κάτι που παραπέμπει σε -αν μη τι άλλο- καλύτερα μεγέθη απ' ό,τι χθες.

Ενθαρρυντική ένδειξη μετά τη χθεσινή απογοητευτική, απαξιωτική για τον θεσμό, ημέρα, που θα είναι ακόμη πιο θετική εάν καλυφθεί το όριο των 20 εκατ. ευρώ. Λίγο μετά τις 16.20 ο τζίρος είχε διαμορφωθεί στα 20 εκατ. ευρώ.

Το ότι κάτι εκινείτο συγκριτικά καλύτερα σε σχέση με χθες είχε φανεί από το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης, είχε δε αποδοθεί και στο γεγονός πως σήμερα λειτουργεί το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της ευρωζώνης. Από τη στιγμή μάλιστα που συντηρείται η ανοδική αντίδραση για επίμαχες μετοχές όπως της Deutsche Bank, το momentum ήταν θετικό. Σε αυτό τον ρυθμό από νωρίς και το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη σταθερά σε θετικό έδαφος από την αρχή μέχρι και πριν λίγο, που ο ΓΔ κυμαινόταν στις 575 μονάδες.

Περίπου στο 44% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο αλλά και με συγκριτικά ικανοποιητική κινητικότητα/συναλλαγές σε 6-8 μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Υψηλότερα από τις 650 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, καθώς αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο και στις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών, με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα σε Εθνική, Πειραιώς και Eurobank και τον υψηλότερο τζίρο στην Alpha Bank.

O ΔΤΡ γυρνά και πάλι σε θετική απόδοση (σε μέτρηση εβδομάδος), με τις 640-650 μονάδες να θεωρούνται σημείο αναφοράς για τον κλαδικό δείκτη.

Σε οριακά θετικό πρόσημο και ο ΓΔ, με την εβδομαδιαία τάση να περνά και πάλι σε ανοδικό κανάλι, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως όσο παραμένει η βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά στις ξένες αγορές και όσο το ενδεχόμενο έγκρισης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ στο Eurogroup της Δευτέρας παραμένει ισχυρό/επικρατέστερο, τόσο η αγορά μπορεί να "δοκιμάζει" προς τις 580 μονάδες.

Εάν μάλιστα η σημερινή κίνηση συνοδευτεί από τζίρο των 20 εκατ. ευρώ, τότε το ενδεχόμενο αυτό θα έχει ακόμη περισσότερες πιθανότητες επιβεβαίωσης.

Θετική και η συνολικότερη εικόνα των 25 μετοχών του δείκτη, καθώς σε 19 υπερισχύουν οι long ενώ σε 6 οι short.

Επίσης ενθαρρυντικό το γεγονός πως μέχρι πριν λίγο αντιδρούσαν με ικανοποιητικές συναλλαγές/τζίρο αρκετές μετοχές και συγκεκριμένα των δεικτοβαρών Coca Cola, FF Group, TITAN, Motor Oil, Jumbo, EXAE, ΟΛΠ, ΕΛ.ΠΕ και Grivalia (στην αρχή της συνεδρίασης έγινε το πακέτο των 300.000 μετοχών στα 6,80 ευρώ).

Με κέρδη στα 2,7 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, μία μέρα πριν τη σημαντική έκτακτη γενική συνέλευση, με κέρδη ο ΟΤΕ στα 7,86, με λίγους πωλητές στα 7,69 ευρώ στον ΟΠΑΠ.

Σταθερά στο συν η μετοχή του Μυτιληναίου (και νέες αγορές από τον βασικό μέτοχο), με απόδοση 13,09% σε διάστημα εβδομάδος, με απώλειες στα 7,36 ευρώ η μετοχή της ΜΕΤΚΑ.

Αλλη μία προσπάθεια για συναλλαγές πάνω από το όριο των 6 ευρώ στη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, στα 22,21 ο τίτλος του FF Group, με νέο υψηλό 52 εβδομάδων νωρίτερα στα 22,40 ευρώ.

Από τις μετοχές του FTSE Mid Cap κινητικότητα και συναλλαγές σε Kleemann και MIG, με τις συναλλαγές να συνεχίζονται στη μετοχή της πρώτης στα 2,02 ευρώ της υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς.

Σε οριακή άνοδο (κατά 0,10% στις 2.155 μονάδες) παρέπεμπαν τα futures του S&P 500 στη Wall Street.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v