Χρηματιστήριο: Ακολουθεί την Ευρώπη υψηλότερα

Κίνηση πάνω από τις 570 μονάδες για τον ΓΔ, με τα περισσότερα blue chips στο «πράσινο» καθώς βελτιώνεται το κλίμα στις ευρωαγορές. Κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές, αλλά και για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Lamda. Νέα υψηλά 52 εβδομάδων για Folli.

Αντιδρά η Φρανκφούρτη, ενισχύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθεί και το ΧΑ πάνω από τις 570 προς τις 575 μονάδες.

Με κατά τι αυξημένες -σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση- συναλλαγές και τζίρο διαμορφώνονται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, με το 37% στον τραπεζικό κλάδο και αυξημένα σε επιμέρους τίτλους, η συνεδρίαση έχει έναν στοιχειώδη ρυθμό.

Ελαφρώς βελτιωμένη εικόνα, πάντα σε σχέση με χθες, με τις τράπεζες στο προσκήνιο και με την πλειονότητα των μετοχών/εισηγμένων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε ανοδική φορά, με τους long να οδηγούν τον Δείκτη Τραπεζών υψηλότερα των 650 μονάδων. Η υπέρβαση της εν λόγω περιοχής ήταν εξαρχής ζητούμενη, προκειμένου να συντηρηθεί το βραχυπρόθεσμα ανοδικό momentum καταρχήν για τον κλάδο, συνακόλουθα δε για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Κατά 1,03% ενισχύεται σε διάστημα εβδομάδος ο τραπεζικός κλάδος, με αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς και υψηλότερο τζίρο σε Εθνική και Alpha Bank.

Ωστόσο ο μεγαλύτερος τζίρος έχει πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Grivalia, όπου έχει αλλάξει χέρια ένα πακέτο 300.000 τεμαχίων στα 6,80 ευρώ (συνολικής αξίας 2,040 εκατ. ευρώ).

Αυξημένος τζίρος σε μετοχές των ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Elioil, MIG, EXAE, Jumbo αλλά και των Intralot, FF Group κ.α.

Το ΧΑ ακολουθεί την αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών, που ακολουθούν τη Φρανκφούρτη. Εως 0,78% υψηλότερα ο DAX στις 10.585 μονάδες, με τις Deutsche Bank και Commerzbank να αντιδρούν κατά 2,42% και 1,15% αντίστοιχα.

Οι... ανάσες στη μετοχή της Deutsche Bank την Παρασκευή, χθες βράδυ στη Wall Street και από νωρίς στο γερμανικό χρηματιστήριο, δίνουν ένα πλεονέκτημα στους αγοραστές για να κινηθούν λίγο υψηλότερα.

Ευκαιρία και για το ΧΑ, να δοκιμαστεί υψηλότερα προς τις κρίσιμες 575 μονάδες, και για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης προς τις 1.530 μονάδες. Το σημαντικό είναι πως ο ΔΤΡ ενισχύεται πέραν των 650 μονάδων, με αγοραστές και στις τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές.

Με πλεονέκτημα οι long σε όλες τις δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE25, από την Coca Cola μέχρι το FF Group.

Σε νέο υψηλό 52 εβδομάδων η μετοχή του FF Group, νωρίτερα στα 22,40 ευρώ, έως τα 20,75 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, με συναλλαγές στα 20,75 προς 20,65 ευρώ.

Κινητικότητα στη μετοχή της ΔΕΗ, με συναλλαγές στα 2,70-2,73 ευρώ, του Μυτιληναίου στα 4,31-4,37 ευρώ, της ΜΕΤΚΑ στα 7,50 ευρώ.

Με αγοραστές και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ενώ υψηλότερα διαμορφώνεται η τιμή για ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, Jumbo, Lamda Development κ.α.

Στις 11:25 είχαν αλλάξει χέρια 8,9 εκατ. μετοχές, αξίας 5,7 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v