Ηπιες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Υποχωρεί το Χρηματιστήριο μετά την αρχική νευρικότητα, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 575 μονάδων. Πτώση καταγράφουν Coca Cola, Eurobank, OΠΑΠ, Folli Follie, Εθνική Τράπεζα. Κέρδη για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΔΕΗ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Την... κατηφόρα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ακολουθεί το Χ.Α. Με απώλειες 0,64% για τον Γενικό Δείκτη, μικρότερες από το 0,76% του DAX ή άλλων χρηματιστηρίων, το ελληνικό κλίνει προς τις πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Σε διόρθωση από νωρίς τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συνέπεια της χθεσινοβραδινής διόρθωσης στη Wall Street με αφορμή το δημοσίευμα (του Bloomberg) για την επιβράδυνση του QE από την ΕΚΤ, με τους short να δοκιμάζουν τις αντοχές της τελευταίας βραχυπρόθεσμης αντίδρασης.

Περιορισμένες συναλλαγές και τζίρος, μετριότερα από χθες αλλά καλύτερα από τη Δευτέρα, με το 57% να επικεντρώνεται στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, που διορθώνει προς τις 655 μονάδες.

Χαμηλότερα προς τις 575 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, προς τις 1.534 μονάδες ο FTSE 25, καλύπτοντας μέχρι τώρα -και σε περίπου αυτά τα επίπεδα- το αναμενόμενο όριο διόρθωσης, με αρνητική τη δεικτοβαρή Coca Cola και χωρίς βοήθειες από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές.

Σε γενικές γραμμές και μέχρι την πρώτη ώρα συνεδρίασης, η εικόνα στο Χ.Α. είναι καλύτερη από αυτήν στη Φρανκφούρτη, στο Παρίσι ή στο Μιλάνο. Ωστόσο, όσο θα δοκιμάζονται οι ευρωπαϊκές αγορές, τόσο οι πωλητές θα εντείνουν την πίεσή τους και οι αγοραστές θα ενεργούν από χαμηλότερες τιμές.

Απώλειες καταγράφει η μετοχή της Alpha Bank με την τράπεζα να κινείται στα 1,55 ευρώ. Στη συγκεκριμένη μετοχή εκτιμάται πως σήμερα θα δοθούν «μάχες» στα όρια του 1,53-1,57 ευρώ, επηρεάζοντας είτε αρνητικά/πτωτικά είτε θετικά/ανοδικά την τάση.

Επίσης, ενεργή παρουσία αγοραστών στη μετοχή της ΔΕΗ, με την τιμή να ενισχύεται έως τα 2,76 ευρώ, ενώ κινητικότητα σημειώνεται σε Τιτάν, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Αεροπορία Αιγαίου, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Με το βλέμμα και στη Φρανκφούρτη το Χ.Α., καθώς ο DAX υποχωρεί προς τις 10.550 μονάδες αλλά με τη μετοχή της Deutsche Bank να κρατά και σήμερα το θετικό πρόσημο, στα 11,85 ευρώ.

Με το βλέμμα και στα εσωτερικά αλλά και στη Σύνοδο του ΔΝΤ, στο Eurogroup, όπου θα υπάρξουν εξελίξεις αμέσου ενδιαφέροντος για την ελληνική πλευρά. Η μέχρι τώρα επικρατέστερη εκτίμηση πως θα προκύψουν μάλλον θετικές ειδήσεις για την Αθήνα διατηρούν το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον, έστω από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Στα 21,21-21,33 ευρώ η μετοχή του Τιτάνα, στα 21,92 ευρώ υποχωρεί ο τίτλος της FF Group, ενώ σε Μυτιληναίο και ΜΕΤΚΑ συναλλαγές πραγματοποιούνται σε στενό εύρος. Συγκεκριμένα στα 4,40-4,46 ευρώ στον πρώτο, στα 7,40-7,43 ευρώ της ΜΕΤΚΑ.

Στις 14.00 είχαν αλλάξει χέρια 24 εκατ. μετοχές, με την αξία συναλλαγών στα 12 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v