ΧΑ: Με ΔυΝαΤές βοήθειες, στα υψηλά μήνα

Στο υψηλό ημέρας και διπλάσιο όγκο συναλλαγών από τον χθεσινό το κλείσιμο καθώς μέτρησαν τα μηνύματα «εντός» (έσοδα και «εκτός» (ΔΝΤ). Στο +3% ο τραπεζικός δείκτης, ποια blue chips ακολούθησαν. Σε κρίσιμο σημείο η τεχνική εικόνα της αγοράς.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη και σήμερα, να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώνει την συνεδρίαση πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από κάποιο σημείο και μετά, αρκετοί από όσους ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση, είχαν στραμμένη την προσοχή τους στα εκατοστά του Δείκτη, καθώς εθεωρείτο σημαντικό το κλείσιμο υψηλότερα των 575,54 μονάδων, που ήταν και η βραχυπρόθεσμη ανοδική κορυφή, η οποία είχε σημειωθεί στην συνεδρίαση της 23/9.
Τελικά ο Δείκτης έκλεισε υψηλότερα από το τεχνικά ζητούμενο και σε υψηλά 22 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 2/9 (582,13 μονάδες που είναι και το υψηλότερο κλείσιμο του Δείκτη στην μετά "Brexit" εποχή).

Τα απαιτούμενα, την υπέρβαση, "καύσιμα" τα έδωσε η έκθεση - έκπληξη από το ΔΝΤ, έστω και αν το Ταμείο δεν φημίζεται για τις επιτυχημένες προβλέψεις του, κάτι το οποίο έχει βιώσει και η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η αυξητική διάθεση του τζίρου, πάντα μέσα στα όρια της συναλλακτικής απαξίωσης και η έλλειψη ακραίων ημερήσιων μεταβολών, καθώς τόσο τα ημερήσια κέρδη, όσο και οι απώλειες, είχαν τον χαρακτήρα του απόλυτα ελεγχόμενου, στο ταμπλώ του 25αρη και όχι μόνον.

Μάλιστα δεν θα ήταν υπερβολή, η σημερινή συνεδρίαση να χαρακτηριστεί σαν επιλεγμένων τίτλων, καθώς έλειψαν οι γνωστές "αγελαίες" συμπεριφορές.

Έτσι, σημειώθηκαν θετικές και αρνητικές μεταβολές σε όλο το εύρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις "πράσινες" μετοχές να "οδηγούν την κούρσα" από αρχής μέχρι τέλους.

Μπορεί η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να κινείται στο γνωστό εύρος, εδώ και περίπου δύο μήνες, έχοντας προσεγγίσει το άνω όριο, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι σημειώνονται κάποιες επιμέρους κινήσεις, που δίνουν αξιοπρόσεκτα βραχυπρόθεσμα κέρδη, στους παίκτες που ακολουθούν την όποια κίνηση, από το ξεκίνημά της.

Από το εσωτερικό απουσιάζουν οι σημαντικές ειδήσεις, τονίζουν οι αναλυτές, με την πιο σημαντική να αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα (10/10) και να αφορά στη συνεδρίαση του Eurogroup, όμως οι περισσότερο "υποψιασμένοι" θεωρούν μείζονος σημασίας την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ που θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον μεταξύ 7 και 9 Οκτωβρίου και η οποία αν επισημοποιήσει την μη συμμετοχή του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα, τουλάχιστον μέχρι την διευθέτηση του χρέους, δεν αποκλείεται να φέρει πτωτικούς "κραδασμούς" στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, η ανάγνωση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς εμφανίστηκαν στο προσκήνιο αρκετές εταιρείες που είναι πλέον "φθηνές" και δικαιολογούν καλύτερη αποτίμηση.

Δυστυχώς για αυτές, στην πλειονότητά τους ανήκουν στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, οι οποίες πλην κάποιων βραχύβιων εκλάμψεων παραμένουν συναλλακτικά "απονευρωμένες", ενώ στην υψηλή κεφαλαιοποίηση λίγες είναι ελκυστικά αποτιμημένες με βάση πάντα την κερδοφορία.

Συμπερασματικά και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις - εκτιμήσεις εγχώριων τμημάτων ανάλυσης, μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα συσσώρευσης σε στενό εύρος τιμών, η όποια εκτόνωση συνοδευτεί με αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου θα βγάλει σημαντική κίνηση είτε προς τη μια, είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Από την άλλη πλευρά, η κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού, με νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, προσθέτει νέα δυσμενή δεδομένα στο ήδη πολλαπλά αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελληνικής Οικονομίας.

Μένοντας στα φορολογικά και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελ. Λάσκαρη "αύξηση 19,33% εμφανίζουν τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού για τον Σεπτέμβριο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ξεπέρασαν τα 5,1 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,3 δισ. ευρώ. Η μεγάλη αύξηση των εσόδων το Σεπτέμβριο συνδέεται (και) με μαζικές εφάπαξ πληρωμές του ΕΝΦΙΑ.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης (+3,09%) συνεχίζει να κινείται πλάγια, έχοντας εγκαταλείψει τις "ακρότητες" του παρελθόντος περιμένοντας τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, αν οι εξελίξεις είναι θετικές και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις αναμένεται να ακολουθήσει ένα "mini relief rally" ίσως ανάλογο ακόμα και με εκείνο στα τέλη Αυγούστου (αν βέβαια το επιτρέψει το διεθνές κλίμα). Γι' αυτό θεωρείται σκόπιμο, με την υπέρβαση του σημείου στο οποίο συγκλίνει η αντίσταση με εκείνη του εκθετικού ΚΜΟ των 30 ημερών (652 - 657 μονάδες, κάτι που έγινε σήμερα) να κλείσουν πάραυτα οι "short" θέσεις από τους βραχυπρόθεσμους. Στις 625 μονάδες εντοπίζεται η πλησιέστερη στήριξη για όσους θέλουν να ποντάρουν στο αισιόδοξο σενάριο, με "stop loss" τις 613 μονάδες.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ και στις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, τα πρώτα σήματα "επιβίβασης" δίνονται με την υπέρβαση των 1,65 ευρώ για την Alpha Bank (+2,63%), των 0,205 ευρώ για την Εθνική (+3,8%), των 0,529 ευρώ για την Eurobank (+0,38%) και των 0,142 ευρώ για την Πειραιώς (+6,72%).

Μεταφερόμενοι στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη, χωρίς αμφιβολία ξεχώρισε η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της Μυτιληναίος (+3,02%), με τον τίτλο να παίρνει "βοήθειες" και από τις συνεχόμενες αγορές του βασικού μετόχου. Σημαντικότατη η τεχνική αντίσταση στα 4,80 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Νηρέα (+4,17%) που δείχνει να πλησιάζει την αποφασιστική ζώνη αντίστασης των 0,152 - 0,153 ευρώ, συνεχίζεται η κίνηση "ασανσέρ" για την Τρ. Κύπρου (+0,72%), ανέβασε συναλλαγές και ενδιαφέρον ο Αστέρας (+2,05%) επιμένει πλαγιοανοδικά η Intralot (+2,7%), επέστρεψαν οι αγοραστές για το "δίδυμο" Ελ. Καλώδια (+2,56%) και Σωλ. Κορίνθου (+2,42%), κινητικότητα στην MIG (+4,17%), ενώ η ανακοίνωση για έκτακτη γ.σ. με θέματα την αγορά ιδίων μετοχών και την διανομή έκτακτου μερίσματος 0,051 ευρώ, κινητοποίησε κάποιους αγοραστές στην Paperpack (+9,09%).

To διάγραμμα της Intracom από την αρχή του έτους

 Καρέ ανοδικών συνεδριάσεων για την Ιντρακόμ (+5,78%), που με την υπέρβαση των 0,284 ευρώ έδωσε και σήμα αγορών. Ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,302 ευρώ (+9,03%), όμως βρήκε συστοιχία πωλήσεων που επιβεβαίωσαν την δύσκολη ζώνη αντίστασης στα 0,30 - 0,305 ευρώ και παρά τις αυξημένες συναλλαγές υποχώρησε και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σχετικά χαμηλότερα. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής υψηλότερα των 0,305 ευρώ, θεωρείται ότι δημιουργούνται οι τεχνικές προϋποθέσεις για minimum κίνηση στα 0,36 ευρώ. Τοποθετήσεις χαρτοφυλακίων που "διέκριναν" την τεράστια διαφορά μεταξύ της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης (38,976 εκατ.) και της καθαρής θέσης στις 30/6 (251,72 εκατ.).

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Τεχνικά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ενίσχυσε τα όποια θετικά μηνύματα, καθώς ο Δείκτης πέτυχε να μην αμφισβητηθεί η χθεσινή υπέρβαση υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών στις 569 μονάδες και πέτυχε και το επόμενο, τεχνικά, ζητούμενο που ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 575,54 μονάδων. Ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 594, μονάδες. Η πρώτη σημαντική στήριξη στις 566 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών).

Για την περίπτωση του FTSE25 (+1,79%), ο εν λόγω δείκτης άφησε πίσω του την πρώτη αντίσταση στις 1524 μονάδες, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στις 1540 - 1543 μονάδες, μέσα στην ζώνη στην οποία έκλεισε. Αντίστοιχα το 1511 και 1505 είναι κοντινές στηρίξεις, με κύρια το 1491. "Intraday position long" με "stop" τις 1483 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Με τις εξελίξεις γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Ελληνική Οικονομία να είναι σε κρίσιμο σημείο, ενόψει των αποφάσεων του ΔΝΤ για τον εφεξής ρόλο του, όπως θα διαγραφούν μετά τη λήξη της Συνόδου στις 7 - 9 Οκτωβρίου, το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει κυριολεκτικά υποστεί συναλλακτική 'αφυδάτωση" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, ενόσω θα αναμένεται η έγκριση της υποδόσης των 2,8 δισ. από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου και θα ανοίξει η διαδικασία της 2ης αξιολόγησης, οι Αγορές θα περιμένουν τη στάση του ΔΝΤ αν θα συνεχίσει να συμβάλει χρηματοδοτικά στο Ελληνικό πρόγραμμα, απόφαση συνδεδεμένη με την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους ώστε να είναι βιώσιμο, ή θα υπάρξει μια "άλλη απόφαση" στο βαθμό που η Ε.Ε. (δηλ. η Γερμανία) επιμείνει να ασχοληθεί με το Ελληνικό χρέος…του χρόνου και μετά τις Γερμανικές εκλογές.

Και ποιο θα είναι το περιεχόμενο της "άλλης απόφασης", που είναι ενδεχόμενο να σημαίνει μεταφορά των υψηλότοκων απαιτήσεων του ΔΝΤ στον ESM που χρεώνει με αισθητά χαμηλότερα επιτόκια, εξέλιξη ευνοϊκή για την Ελλάδα, με το ΔΝΤ να παραμένει σε ρόλο συμβούλου.

Ενόσω το τοπίο με τα προαναφερόμενα ζητήματα παραμένει αδιευκρίνιστο, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα συνεχίσει να κινείται στο γνωστό στενό εύρος των τελευταίων συνεδριάσεων, με τη αλλαγή σκηνικού να εγκυμονεί αυξημένη μεταβλητότητα, η κατεύθυνση της οποίας σύντομα θα διαφανεί.

Ενόψει των παραπάνω, η δημοσιοποίηση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων, όπου σημειώνεται αισθητή βελτίωση της καθαρής κερδοφορίας για πολλές εταιρείες πιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης των διοικήσεων, αφήνει παγερά αδιάφορους τους επενδυτές.

Παράλληλα, ερωτηματικά προκαλεί η κατάθεση ενός ακόμη, υφεσιακών χαρακτηριστικών, Προϋπολογισμού, που προβλέπει πρόσθετους φόρους και νέες περικοπές δαπανών, αλλά προβλέπει ρυθμό μεγέθυνσης η εκπλήρωση του οποίου προϋποθέτει έκρηξη Ιδιωτικών επενδύσεων, παραδοχή τουλάχιστον υπεραισιόδοξη με τα παρόντα δεδομένα και ενώ η Χώρα καταλαμβάνει την 86η θέση στην λίστα ανταγωνιστικότητας του "World Economic Forum".

Ταυτόχρονα, η μεταβλητότητα της μετοχής της Deutsche Bank συνεχίζει να ταράζει τις Αγορές, με το σενάριο κάποιου συμβιβασμού με τις Αμερικανικές Αρχές να έχει αυξημένη πιθανότητα, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ζήτημα της ποιότητας του ενεργητικού της και του ύψους των ενδεχόμενων κεφαλαιακών αναγκών της. Ενώ ανάλογα ζητήματα παραμένουν για τις Ιταλικές Τράπεζες και πιθανόν και άλλες Ευρωπαϊκές.

Ακόμη, η συμφωνία του ΟΠΕΚ για τις παραγόμενες ποσότητές Πετρελαίου δεν οδήγησε σε αναρρίχηση των τιμών, εξέλιξη που, σύμφωνα με τον διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, συνιστά ισχυρή ένδειξη της αδυναμίας της Παγκόσμιας Οικονομίας να κινηθεί με υψηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης, διαχέοντας έτσι το μήνυμα ότι οι Διεθνείς Αγορές θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, αναφορικά με τα παρεμβατικά επιτόκια και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που ενδεχομένως θα εξαγγείλουν κάποιες από αυτές.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το +0,83% του Nikkei, μετά την νέα διολίσθηση του γιεν.

Στην Κίνα, οι αγορές θα παραμείνουν κλειστές για ολόκληρη την εβδομάδα.

Θετικό κλίμα στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για το Ευρώ, ενώ η καθοδική διάσπαση των $1300, φέρνει mini "sell off" για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Τράπεζα της Αυστραλίας άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1,5%, υποστηρίζοντας ότι θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο από τις μειώσεις του Μαϊου και του Αυγούστου.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Ιταλία έσπασε όλα τα ρεκόρ με την πρώτη έκδοση 50ετους ομολόγου, προσελκύοντας παραγγελίες άνω των 16,5 δισ. ευρώ παρά τις αδυναμίες των Ιταλικών Τραπεζών, το υψηλό Δημόσιο χρέος και την αβεβαιότητα που προκαλεί το επερχόμενο δημοψήφισμα για την Συνταγματική αναθεώρηση. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα ομόλογα της έκδοσης των 5 δισ. ευρώ με ωρίμανση το 2067, πωλούνται με spread 52 μονάδων βάσης σε σχέση με την απόδοση του υφιστάμενου Ιταλικού ομολόγου που λήγει το 2047. Η απόδοση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,8%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Peter Praet, προειδοποίησε πως η παρατεταμένη πτώση στις τιμές των Τραπεζικών μετοχών μπορεί να περιορίσει τον δανεισμό σε Νοικοκυριά και Επιχειρήσεις, τονίζοντας πως αν συνεχιστεί, μπορεί να μετατραπεί σε συστημικό φαινόμενο. O ίδιος υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκιά της σε χαμηλά επίπεδα μέχρις ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει στον στόχο της Τράπεζας.

"H Παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική και τη φετινή χρονιά, μετά την επιβράδυνση στις ΗΠΑ και την ψήφο των Βρετανών για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση", εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο "World Economic Outlook" του Οκτωβρίου.

Το Ταμείο προβλέπει μια ήπια άνοδο της Παγκόσμιας ανάπτυξης το 2017, με ώθηση από την ενίσχυση των Αναδυόμενων Αγορών.

Αναλυτικά το ΔΝΤ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη της Παγκόσμιας Οικονομίας με ρυθμό 3,1% το 2016.

Οι Ανεπτυγμένες Οικονομίες θα επεκταθούν μόλις με 1,6%, έναντι 2,1% την προηγούμενη χρονιά και 1,8% που προέβλεπαν τον Ιούλιο οι αναλυτές του Ταμείο.

Το ΔΝΤ υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Αμερικανικής Οικονομίας στο 1,6% από 2,2% τον Ιούλιο, μετά το απογοητευτικό πρώτο εξάμηνο. Η Οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να ανεβάσει ταχύτητα την επόμενη χρονιά και να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2%.

Το Ταμείο καλεί τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια σταδιακά και εφόσον υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια σταθερής ενίσχυσης των μισθών και των τιμών.

Η ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβραδυνθεί στο 1,8% φέτος και στο 1,1% το 2017, από 2,2% την περασμένη χρονιά.

H Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% φέτος και 1,5% την επόμενη χρονιά, έναντι ανάπτυξης 2% το 2015.
Η ανάπτυξη στην Ιαπωνία, αναμένεται να παραμείνει υποτονική, στο 0,5% το 2016 και στο 0,6% το 2017.

Στις Αναδυόμενες και Ανεπτυγμένες Οικονομίες, η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, στο 4,2%. Την επόμενη χρονιά, οι Αναδυόμενες Οικονομίες αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 4,6%.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπει ισχυρή ανάκαμψη της Οικονομίας μετά από μια επταετή ύφεση, όμως οι αναλυτές σημειώνουν πως η συνεχιζόμενη λιτότητα και οι 'σφιχτές' πιστωτικές συνθήκες πιθανότατα θα επιβαρύνουν τις προοπτικές ανάκαμψης, εν μέσω αβεβαιότητας για το Δημόσιο χρέος της Ελλάδας", σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει, πολλοί θεωρούν υπερβολικά αισιόδοξους τους στόχους του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,7% το 2017, λέγοντας πως η Οικονομία εισέρχεται τώρα σε περίοδο στασιμότητας και όχι ανάπτυξης, έχοντας συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 25% από τότε που ξέσπασε η κρίση.

Όπως αναφέρει η WSJ, "τα τελευταία μέτρα λιτότητας που ψηφίστηκαν από τη Βουλή ώστε να εξασφαλιστεί η επόμενη δόση του πακέτου διάσωσης, περιλαμβάνουν σημαντική αύξηση στις εισφορές, υψηλότερους φόρους καυσίμων και τέλος στους λογαριασμούς τηλεφωνίας, ενώ μέχρι το τέλος του επόμενου έτους ίσως ψηφιστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις για την Αγορά εργασίας. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το χρέος, θα παίξει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό των οικονομικών επιδόσεων της Χώρας, αλλά και στο αν η Ελλάδα θα καταφέρει να προσελκύσει επενδυτές".

"Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη που περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό που κατέθεσε η Ελληνική Κυβέρνηση, αντιβαίνει στο νέο γύρο λιτότητας που αναμένεται να πλήξει την εγχώρια ζήτηση", εκτιμά σε έκθεσή της η Citi.

Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου θεωρούν πως παραμένει αρκετά δύσκολο για την Ελληνική Κυβέρνηση να αυξήσει το πλεόνασμα κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα χρόνο, για να επιτύχει τον στόχο του 1,8% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, προβλέπουν ότι είναι πολύ πιθανή μια αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων τα επόμενα τρίμηνα.

Εν τω μεταξύ, η Citi επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να χάνει έδαφος έναντι της Νέας Δημοκρατίας και όχι έναντι ακραίων κομμάτων, εν μέσω αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τα νέα μέτρα λιτότητας αλλά και την έλλειψη θετικών νέων για την Οικονομία. Ο διεθνής οίκος εκτιμά πως είναι πιθανός ένας ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 13 με 16 Οκτωβρίου, ενώ δεν θεωρεί πιθανό το σενάριο πρόωρων εκλογών.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 579,68 μονάδες (+1,75%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 578,73 (1,58%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 579,18 μονάδες με κέρδη 1,66%.

Ο τζίρος ανέβηκε στα 30 εκατ. από τα οποία τα 3,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΛΠ, ΓΡΙΒ, ΕΥΡΩΒ). Alpha Bank και Eurobank απασχόλησαν το 35,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι Grivalia και Ελλάκτωρ δεν είχαν επαφή με το θετικό πρόσημο. Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ και ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Viohalco, Lamda Development, Motor Oil, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.

Στο καλύτερο σημείο της η τελική εικόνα με 73 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, έπαυσε η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. του δικαιώματος της Forthnet, συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με έκδοση Μ.Ο.Δ. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης έχει οριστεί η 06/10/2016.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με την διαφορά ότι σήμερα οι συναλλαγές κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (32.422 συμβόλαια).

Στα 5.439 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.789, 1.550 για τον Οκτώβριο, 236 για τον Νοέμβριο και 3 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.539,5) κινήθηκε μεταξύ 1.518,75 και 1.543 μονάδων κλείνοντας με μικρή υποτίμηση 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (9.600 Μέτκα), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (2.068), Eurobank (6.608), Πειραιώς (9.436), Εθνική (8.182), MIG (3.513), ΟΤΕ (551), ΔΕΗ (142), Μυτιληναίο (1.110), Μέτκα (218).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (10.873.029 τεμ.) και Eurobank (3.445.742 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v