Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο

Στην πορεία των ευρωπαϊκών αγορών και κυρίως της Φρανκφούρτης, η προσοχή του Χρηματιστηρίου. Στους long παίκτες, ο... πρώτος λόγος. Η τεχνική εικόνα για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Κινητικότητα σε ΔΕΗ, Μotor Oil και Folli Follie.

Απώλειες στη Wall Street, με αφορμή δημοσίευμα (του Bloomberg) σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ ενδέχεται να αρχίσει να μειώνει σταδιακά τις αγορές ομολόγων, προτού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο του 2017.

Διόρθωση και αφορμή, που προεξοφλείται πως θα επηρεάσουν -τουλάχιστον- στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης στην Ευρώπη.

Ωστόσο η καλή και χθες εικόνα τραπεζών/μετοχών-κλειδιά, της τάσης στη Φρανκφούρτη, ενδέχεται να λειτουργήσουν εξισορροπητικά μέχρις ότου γίνουν σαφέστερες οι θέσεις της ΕΚΤ, ή υπάρξει απάντηση στη σχετική εικοτολογία (αν και ήδη από χθες η ΕΚΤ διευκρίνισε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε).

Οπως σημείωνε ο Γιάννης Μάρης, η είδηση μπορεί να διεύρυνε τις απώλειες στη Wall Street, ωστόσο η μετοχή της Deutsche Bank κρατήθηκε σε θετικό έδαφος και έκλεισε με 2,4% υψηλότερα.

Σε υψηλό 17 μηνών ο FTSE 100 στο Λονδίνο, σε χαμηλό 31 ετών η στερλίνα έναντι του δολαρίου και «βουτιά» 3,3% για τον χρυσό.

Στα καθ' ημάς, 2-3 σχετικές θετικές ειδήσεις και αναφορές για την οικονομία ήταν αρκετές για να πυροδοτήσουν νέο γύρο αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, αυτή τη φορά με αντικείμενο την οικονομία.

Πού θα κριθεί το στοίχημα της ανάπτυξης «μετρά» η Ελενα Λάσκαρη, με αφορμή και τις εκτιμήσεις των ξένων οίκων.

Στον απόηχο αυτών των ειδήσεων, το Χ.Α. νωρίτερα είχε βοηθηθεί και είχε «κλείσει» προς τις 580 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει έναντι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε και από την αύξηση συναλλαγών/τζίρου.

Στα 47,3 εκατ. ο αριθμός των μετοχών που άλλαξαν χέρια, συνολικής αξίας 29,9 εκατ. ευρώ, και με 68 μετοχές να διαμορφώνονται τελικά με θετικό πρόσημο έναντι 39 που υποχώρησαν.

Ανατρέχοντας στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας, βλέπουμε πως όσες προϋποθέσεις είχαν τεθεί για την πλήρωση της βραχυπρόθεσμης τάσης επιβεβαιώθηκαν. Και η χθεσινή συνεδρίαση ήταν σαφώς καλύτερη από αυτήν της Δευτέρας, και η προϋπόθεση του ελάχιστου τζίρου (για 22-24 εκατ. ευρώ) και για την στόχευση των 1.524 και 1.540 μονάδων για τον FTSE 25 καλύφθηκαν. Τζίρος διπλάσιος από τη Δευτέρα, τελική τιμή 1.542,82 μονάδες για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, σε μία μάλλον βατή προεξόφληση του επερχόμενου Eurogroup της Δευτέρας.

Αναμφίβολα οι long διευκολύνθηκαν από ΔυΝαΤές βοήθειες, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, αλλά η χθεσινή bull θέση του Ταμείου για την ελληνική οικονομία ενδέχεται να αποτελεί πρόκριμα για ανάλογα... δώρα στην επικείμενη Σύνοδο που ξεκινά μεθαύριο.

Αυτό γιατί, σύμφωνα με την εκτίμηση παραγόντων που έχουν πρόσβαση στο παρασκήνιο, ενδέχεται να σηματοδοτεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο επόμενο «ελληνικό πρόγραμμα», με όρους που -μετά από έναν έντιμο συμβιβασμό με το Βερολίνο- θα προβλέπουν και μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα (από το 3,5%) και αναφορές/μέτρα για το μεσοπρόθεσμο στάδιο διάρθρωσης του χρέους σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, κάτι που άφησε να εννοηθεί και ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Συνεκτιμώντας πως σε αυτή τη φάση των αγορών ο «αμερικανικός παράγων» είναι αυτός που έχει το πάνω χέρι και ο «γερμανικός» που επιδιώκει έναν συμβιβασμό με τις αρχές των ΗΠΑ, θα δίναμε πόντους σε αυτή την εκτίμηση των συγκεκριμένων παραγόντων.

Αυτά βέβαια αποτελούν μύχιους πόθους και ευσεβείς προσδοκίες κυρίως της ελληνικής πλευράς, που προφανώς για να λάβει από το ΔΝΤ θα πρέπει να δώσει πολλαπλώς περισσότερα και βαρύτερα. Για να δούμε πάντως, καθώς η διελκυστίνδα (και) για το ελληνικό χρέος αρχίζει να αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον.

Στους ξένους που έφυγαν και σε αυτούς που ήρθαν εστιάζει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, με αφορμή αποκαλυπτική έκθεση της BofA/Merril Lynch για τις εκροές και εισροές ξένων κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ωστόσο, παραμένουμε εστιασμένοι στη βραχυπρόθεσμη τάση, με ορίζοντα το Eurogroup της Δευτέρας, με ενδεχόμενη έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ να λειτουργεί υπέρ των long, αν και σε μεγάλο ποσοστό έχει προεξοφληθεί.

Αίφνης ενδιαφέρον αποκτά και η Σύνοδος του ΔΝΤ, που ίσως σταθεί αφορμή είτε για τους long είτε για τους short παίκτες, τώρα που το Χ.Α. πλησιάζει το «μετα-Brexit» τοπικό υψηλό των 582,13 μονάδων (σχετική αναφορά στον χθεσινό Εκηβόλο: «Κλειδί» για τον Γ.Δ. οι 569 μονάδες, στις 13:28).

Προφανώς σήμερα η τάση αναμένεται να διαμορφωθεί από την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών (θα πρέπει να... αποτυπωθεί η βαρύτητα του δημοσιεύματος του Bloomberg) και τις εσωτερικές εξελίξεις.

Ενδιαφέρουσα απ' όλες τις απόψεις η σημερινή γενική συνέλευση της ΔΕΗ, με την προσφορά στα χαμηλά ημέρας να απορροφάται και από ισχυρά λονδρέζικα χέρια. Για την Επιχείρηση και τους βραχυπρόθεσμους ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο διαγωνισμός για τον ΑΔΜΗΕ τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου.

Με long σήμα, μετά από καιρό χθες η μετοχή της Motor Oil, ενεργό το momentum σε Μυτιληναίο και Intralot, με αγορές υποστηρικτικές και από βασικούς μετόχους και συνδεδεμένες εταιρίες, με νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό 52 εβδομάδων η μετοχή της FF Group, σε μία λίγο έως πολύ αναμενόμενη κίνηση προς τα 22,40 ευρώ.

Δεδομένης της παραμέτρου της ΕΚΤ, η προσοχή είναι στραμμένη στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών και στις κινήσεις long και short παικτών κυρίως στη Φρανκφούρτη.

Τεχνικά για τον FTSE 25 καλό θα ήταν να επιβεβαιωθούν οι κοντινές στηρίξεις στις 1.520 και στις 1.517 μονάδες και εάν διαμορφωθεί το ανάλογο κλίμα, ο πήχης όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη μέτρηση έχει ανέβει προς τις 1.555 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v