Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε σημείο καμπής το Χρηματιστήριο

Μικρά κέρδη στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Ερωτηματικό η τάση καθώς βελτιώνεται μεν το κλίμα στις διεθνείς αγορές, δεν αποκλείεται ωστόσο μερική κατοχύρωση θέσεων, πριν τη σύνοδο του ΔΝΤ στις ΗΠΑ. Στις 585 μονάδες η επόμενη αντίσταση για τον ΓΔ.

Το πετρέλαιο έδωσε ώθηση στη Wall Street, στην Ευρώπη ανακόπηκε το ανοδικό σερί για τον Stoxx 600 και στο ΧΑ σημειώθηκαν βήματα οπισθοχώρησης προς τις 575 μονάδες.

Νωρίτερα σήμερα στις ασιατικές αγορές καταγράφηκαν θετικά πρόσημα, ενώ το βλέμμα των traders στρέφεται και προς τη Σύνοδο του ΔΝΤ.

Το ενθαρρυντικό από τη χθεσινή συνεδρίαση για τις ευρωπαϊκές αγορές ήταν η καθ' όλα ψύχραιμη διαχείριση της προοπτικής επιβράδυνσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που υλοποιεί η ΕΚΤ μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2017. Οι ροές πωλήσεων που ενεργοποιήθηκαν, αποτιμήθηκαν ως απόλυτα συμβατές με τη βραχυ-μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση όπως αυτή διαμορφώνεται μετά το σοκ της 24ης Ιουνίου (απόρροια του δημοψηφίσματος για το Brexit).

Πιθανότατα το momentum να δοκιμαστεί στη συνέχεια καθώς (και) οι αγορές πλησιάζουν προς τις εκλογές των ΗΠΑ (8 Νοεμβρίου) και μία από τις αφορμές διορθώσεων -η υπόθεση της Deutsche Bank- δεν είναι σίγουρο πως θα διευθετηθεί τόσο γρήγορα όσο επιδιώκει το Βερολίνο.

Στο ΧΑ η υποχώρηση βασικών δεικτών, μετοχών θεωρήθηκε λίγο ως πολύ φυσιολογική -δεδομένου του κλίματος που έχει οξυνθεί τελευταία-, με αρκετούς βραχυπρόθεσμους παίκτες να κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους. Στις 575,37 μονάδες ο Γενικός Δείκτης μετρά -παρά το χθεσινό μείον 0,66%- θετική απόδοση 2,17% σε διάστημα εβδομάδος. Κυρίως λόγω του τραπεζικού κλάδου, που παρά το μείον 1,08% στις 652,32 μονάδες καταγράφει θετικό πρόσημο (3,79%) στο ίδιο διάστημα.

Το ενδιαφέρον είναι πως η υπέρβαση των 570 μονάδων για τον ΓΔ είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση προγραμμάτων αγορών με στόχο προς τις 582-585 μονάδες, όπου και έχει διαμορφωθεί το "μετα-Brexit" τοπικό υψηλό για την αγορά. Η προεξόφληση των αποτελεσμάτων του Eurogroup της Δευτέρας σε συνδυασμό με το βελτιωμένο κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια ώθησε υψηλότερα και τους αγοραστές και τους πωλητές.

Ικανοποιητική -βελτιωμένη- τεχνικά η εικόνα για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τουλάχιστον για όσο συντηρείται πάνω από τις 1.510+ μονάδες. Πλέον για αρκετές μετοχές του δείκτη, η εβδομαδιαία απόδοση είναι θετική και η σχέση ανοδικών/καθοδικών υπέρ των πρώτων.

Οι 585 μονάδες θεωρούνται -και είναι- ένα δύσκολο/ανθεκτικό σημείο και προσώρας αντίσταση για τον ΓΔ, σε μία συγκυρία που στην αγορά δοκιμάζονται εβδομαδιαίες αντιστάσεις αλλά με μέτριους, χαμηλούς τζίρους. Στα 23,8 εκατ. ευρώ με συναλλαγές 40,1 εκατ. ευρώ και με το 47% στον τραπεζικό κλάδο είναι ένας μάλλον μέτριος/σχετικά ικανοποιητικός για τη δεδομένη φάση της αγοράς.

Θυμίζω πως από την προσυνεδρίαση της Τρίτης αναφερόμασταν σε ζητούμενο ελάχιστων τζίρων 22-24 εκατ. ευρώ για επίπεδα ΓΔ στις 570-575 και ΔΤΡ πάνω από τις 640-650 μονάδες.

Ποιες μετοχές του ΧΑ αξίζουν την... τιμή τους αναλύει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, που σε συνδυασμό με το πρόσφατο θέμα του/ανάλυση για τις εισηγμένες με γεμάτο ταμείο/ρευστό, δίνει τη δυνατότητα συγκρίσεων και αποτίμησης της πραγματικής θέσης για αρκετές εταιρείες.

Για σήμερα-αύριο η τάση θα επηρεαστεί καταρχήν από τη συνολικότερη εικόνα των ευρωπαϊκών (αλλά με τη Wall Street να δίνει τον ρυθμό), από τη στάση όσων βραχυπρόθεσμων επιδιώξουν να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους ενόψει της Συνόδου του ΔΝΤ και του Eurogroup της Δευτέρας, θεωρώντας πως το 4ήμερο 7-10 Οκτωβρίου μπορεί να βγάλει σημαντικές ειδήσεις που θα αφορούν άμεσα τη χώρα μας, συνακόλουθα (και) το χρηματιστήριο.

Για τον ΓΔ, οι 570 μονάδες είναι ένα επαρκές σημείο αναφοράς/στήριξη, όσο ο ΔΤΡ δεν χάνει τις 640 μονάδες.

Ζητούμενο η αναστροφή της τάσης για έστω 2-3 από τις 6 δεικτοβαρείς μετοχές, θυμίζοντας πως χθες, από την 6άδα των FF Group, TITAN, Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ανοδικά με θετικό πρόσημο κινήθηκε μόνον η μετοχή της Jumbo. Απεναντίας, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρους διόρθωσαν FF Group (-2,11%) και ΟΤΕ (-1,39%).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v