Επιφυλακτικότητα σε ευρωαγορές και ΧΑ

Σε χαμηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης με κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης την καθίζηση του τζίρου. «Βαρίδι» για το δείκτη η πτώση της Coca Cola. Πιέσεις σε Πειραιώς, Eurobank. Στο «πράσινο» έκλεισαν ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Tέρνα Ενεργειακή. Ποιοι ξεχώρισαν από τα midcaps.

Μία δήλωση και μία αμφιλεγόμενη είδηση, αποδείχθηκαν ικανές να επαναφέρουν την επιφυλακτικότητα στα διεθνή χρηματιστηριακά ταμπλό, ξεκινώντας χθες το βράδυ από την Wall Street και επεκτεινόμενη σήμερα, λιγότερο στην Ασία και οριακά περισσότερο στην Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας το πόσο εξαρτώμενες από τις "ντόπες" των Κεντρικών Τραπεζών, παραμένουν οι Διεθνείς Αγορές, έστω και αν το σημερινό ξεκίνημα στο NYSE, προσπαθεί να "διασκεδάσει" τις χθεσινές εντυπώσεις.

"Η Αμερικάνικη Οικονομία είναι έτοιμη για μια αύξηση επιτοκίου", δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας στο Bloomberg η αξιωματούχους της Fed, Λορέτα Μέστερ, επαναλαμβάνοντας πως "η συνάντηση της Κεντρικής Τράπεζας τον Νοέμβριο θα είναι ανοιχτή".

Ανώτατοι Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν στο Bloomberg ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα αρχίσει να μειώνει σταδιακά της αγορές ομολόγων προτού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το Μάρτιο του 2017.

Σύμφωνα με τους ίδιους ενδέχεται να προχωρήσει σε μείωση των αγορών ομολόγων κατά 10 δισ. ευρώ το μήνα. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι δεν θέλει να κάνει σχόλια σε υποθετικά σενάρια, αλλά τόνισε πως ο Μάριο Ντράγκι έχει καταστήσει σαφές πως το Διοικητικό Συμβούλιο δεν συζήτησε πιθανή περιστολή του προγράμματος.

Η άμεση αντίδραση των Διεθνών Αγορών ήλθε να επιβεβαιώσει την "ευαισθησία" τους σε οτιδήποτε αφορά τις ενέσεις ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες, των εγκλωβισμό των τελευταίων στην στρατηγική που έχουν ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια, αλλά και τις ανησυχίες αρκετών διεθνών διαχειριστών για το πως θα τελειώσει το έτος για τις Διεθνείς Αγορές, αν οι Κεντρικές Τράπεζες προχωρήσουν να κινήσεις που δεν θα είναι συμβατές με τον "εθισμό" των Αγορών!

Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι όλο και περισσότεροι Ξένοι Οίκοι εφιστούν την προσοχή των επενδυτών, όσον αφορά την πολυετή ανοδική κίνηση των μετοχών και την καταγραφή συνεχόμενων ιστορικών, ή πολυετών, υψηλών.

Από την άλλη, η συνεχιζόμενη "μόχλευση" από τις Κεντρικές Τράπεζες, αφήνει να περνάνε "αλώβητες" οι Αγορές τις συνεχιζόμενες εκροές δισεκατομμυρίων δολαρίων και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του.

Οι διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τα "παραδοσιακά" "Autumn blues", ενώ εφιστούν την προσοχή υπενθυμίζοντας ότι το οι τελευταίοι μήνες του έτους χαρακτηρίζονται από χαμηλή διάθεση ανάληψης επενδυτικού κινδύνου, εκτός από τις τελευταίες "πινελιές" πριν οι ξένοι διαχειριστές κλείσουν τα βιβλία τους.

Εν τω μεταξύ, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία είναι μπροστά σε εκλογικές αναμετρήσεις, ή δημοψηφίσματα και είναι παράδοση τίποτα αποφασιστικό να μην συμβαίνει τους τελευταίους μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Σε όλα τα παραπάνω, παραμένουν προστιθέμενες και απόλυτα ισχυρές οι ανησυχίες για την "υγεία" του Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία "Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες χρειάζονται άμεσα την λήψη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς η χαμηλή κερδοφορία, σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και υποτονικής ανάπτυξης, μπορεί να διαβρώσει τα 'μαξιλάρια ασφαλείας' των Ευρωπαϊκών Τραπεζών". Αν και η έκθεση του Ταμείου δεν κατονομάζει συγκεκριμένες Τράπεζες, η κατάσταση της Deutsche Bank αναμένεται να αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης ανάμεσα σε αξιωματούχους και τραπεζικά στελέχη που θα παρευρεθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στις συναντήσεις του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) στην Ουάσινγκτον.

"Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η αντιμετώπιση των κεφαλαιακών ελλειμμάτων στις αδύναμες Τράπεζες αποτελεί προτεραιότητα" σημειώνεται στην έκθεση.

Με επιφυλακτικό το διεθνές κλίμα, ασφαλώς και ελάχιστοι ήταν εκείνοι που εκτιμούσαν ότι το Χ.Α. θα μπορούσε να παρουσιάσει "contrarian" εικόνα και ο Δείκτης να διεκδικήσει υψηλότερες τιμές και τρίτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση, όμως η νέα καθίζηση του, έτσι κι αλλιώς χαμηλού, τζίρου, ασφαλώς και ήταν ιδιαίτερα αρνητική έκπληξη, καταδεικνύοντας τα "αδύναμα χέρια" των ενεργών παικτών!

Άλλωστε και οι πρωινές εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών επεσήμαναν πως "οποιαδήποτε ανοδική κίνηση, δεν θα συνοδεύεται με συνεχή αύξηση των συναλλαγών, θα βρει ελάχιστους 'συνοδοιπόρους' και σύντομα θα αποδειχθεί 'fake".

Ακόμα και οι πρόσφατες εκτιμήσεις - έκπληξη του ΔΝΤ για την Ελληνική Οικονομία, έδειξαν ότι ελάχιστα "καύσιμα"  ανόδου, έδωσαν στην Αγορά, πολλώ δε μάλλον όταν αυτές ανατράπηκαν εντός 24ωρου!

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ "άλλαξε πλεύση" επισημαίνοντας στην έκθεση "Fiscal Monitor", ότι "όχι μόνο δεν βλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, που καλείται να πετύχει η Αθήνα από το 2018 και για αρκετά χρόνια μετά, αλλά προβλέπει ότι σε καμία χρονιά έως το 2021 το πρωτογενές πλεόνασμα (σ.σ. αφαιρούνται οι δαπάνες για το χρέος) δεν θα περάσει το 1,6% του ΑΕΠ"!

Οι προβλέψεις αυτές ουσιαστικά μεταθέτουν την πορεία αποκλιμάκωσης του χρέους για μετά το 2019. Σύμφωνα με το ΔΝΤ φέτος το Δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί σε 183,4% του ΑΕΠ και θα διατηρηθεί στο 184,7% τόσο το 2017, όσο και το 2018. Θα υποχωρήσει στο 178,5% το 2019 και θα μειωθεί στο 169,2% το 2021.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε πως οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια, σύμφωνα με το Reuters. O ίδιος τόνισε, ωστόσο, πως "τα Ελληνικά Τραπεζικά Ιδρύματα πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις ώστε να διασφαλίσουν την συνέχιση της κεφαλαιακής επάρκειας".

"Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των τελευταίων προαπαιτούμενων τελεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή", σύμφωνα με την αρμόδια για τις Οικονομικές Υποθέσεις εκπρόσωπο Ανίκα Μπράιτχαρντ. Η ίδια δήλωσε πως "όσον αφορά στο χρέος, η Επιτροπή εργάζεται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Eurogroup του περασμένου Μαΐου", τονίζοντας ότι "δεν τίθεται σε καμία περίπτωση ζήτημα 'Grexit".

Στα επιμέρους και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχ. Καϊταντζίδη "Τιμή κιλοβατώρας συγκρίσιμη με αυτές που ισχύουν για τις Μεταλλουργίες των άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών, θα πληρώνει στη ΔΕΗ το Αλουμίνιο της Ελλάδος, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε και η οποία επικυρώθηκε από την έκτακτη Γ.Σ. μετόχων. Η συμφωνία προβλέπει ότι από την 1η Ιουλίου 2016 και μέχρι το τέλος του 2020, το Αλουμίνιο θα έχει έκπτωση 33% για το ανταγωνιστικό σκέλος (μη ρυθμιζόμενες χρεώσεις) Υψηλής Τάσης (ΥΤ-1) όπως ισχύει, πλέον των χρεώσεων για ρύπους. Πέραν των εκπτώσεων, η συμφωνία προβλέπει επίσης ρήτρα τιμής Αλουμινίου. Αυτή ανέρχεται σε 1,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες) που θα εισπράττει η ΔΕH, για κάθε $100 μέσης τιμής Μετάλλου, όταν η μέση ετήσια τιμή στο "London Metal Exchange" υπερβαίνει τα $1.800 ο τόνος.

Όσοι "αγόρασαν την προσδοκία, πούλησαν την είδηση" και έτσι μετά από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σήμερα η μετοχή της Μυτιληναίος (-1,35%) υπέστη ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, κλείνοντας και στα χαμηλά ημέρας. Τα 4,50 - 4,54 ευρώ, είναι η πρώτη αντίσταση και τα 4,80 ευρώ η κύρια. Τα 4,26 ευρώ, η κοντινότερη στήριξη και τα 3,94 η αμέσως επόμενη.

Παραμένοντας εκτός Τραπεζικού ταμπλό, συνεχίζει την πλάγια κίνηση - συσσώρευση η μετοχή του ΟΤΕ (-1,39%). Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, αγοραστικό σήμα έχουμε με κατοχύρωση των 8,12, με επόμενο στόχο τα 8,48. Στήριξη τα 7,69 με τα 7,55 ευρώ το "stop" για όσους διατηρούν θέσεις "long".

Κάτι πήγε να κινηθεί σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όμως με την πρώτη αλλαγή κλίματος οι ελάχιστοι αγοραστές "ανέκρουσαν πρύμναν".

Στους ελάχιστους, θετικά, διακριθέντες η επιμένουσα πλαγιοανοδικά Intralot (+5,26%), η Unibios (+9,76%) που συμπλήρωσε "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων, αλλά με "ανοιχτές" εντολές αγορών και ο Αστέρας (+7,34%).

Αξίζει να σημειωθεί η εμφατική επιστροφή αγοραστών στην περίπτωση του δεύτερου, που έστειλε τον τίτλο σε νέα υψηλά τρέχοντος έτους και σε υψηλά 34 μηνών, καθώς πύκνωσαν τα "πονταρίσματα" που "βλέπουν" χρηματιστηριακές εξελίξεις (!)

Σε υψηλά 34 μηνών πλησιάζει ο Αστέρας

Από την άλλη, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η μετοχή της Ιντρακόμ επιβεβαίωσε την δυσκολοκατάβλητη ζώνη των 0,30 - 0,305 ευρώ. Σήμερα αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,304 ευρώ (+3,75%), αλλά οπισθοχώρησε εύκολα γυρίζοντας και σε απώλειες 1,7%, για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση αμετάβλητη.

Τεχνικά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα δεδομένα, καθώς ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (569 μονάδες), έστω και αν υποχώρησε οριακά χαμηλότερα των 575,5 μονάδων. Ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 594, μονάδες. Η πρώτη σημαντική στήριξη στις 572 και 568 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Οι 561 μονάδες το "stop" στο "long".

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,98%), οι 1520 - 1517 μονάδες πρώτη κοντινή στήριξη, ενώ παραμένει ζητούμενο η υπέρβαση των 1555 και 1580 μονάδων. "Intraday position long" με "stop" τις 1483 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η αύξηση της κινητικότητας της Κυβέρνησης, τις τελευταίες εβδομάδες, με βασικό στόχο την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των €2,8 δισ., σε συνδυασμό με την ανάκαμψη του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού κλάδου (ενίσχυση των προσδοκιών για συμβιβασμό Deutsche Bank και Αμερικανικού Δημοσίου) και τις εκτιμήσεις ΔΝΤ και Κυβέρνησης για το 2017 (κατάθεση Προσχεδίου του Προϋπολογισμού) συντήρησε τη βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει το γνωστό range trading" επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Τα κέρδη του Γενικού Δείκτη στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα, ωστόσο, συνοδεύθηκαν από νέο αρνητικό ρεκόρ συναλλακτικής δραστηριότητας για το 2016, καταδεικνύοντας, ως επί το πλείστον, την επιφυλακτικότητα των Ξένων κυρίως επενδυτών, για την εγχώρια Αναδυόμενη Αγορά (ενισχύονται οι πιθανότητες συζήτησης του Ελληνικού χρέους με τους Ευρωπαίους Εταίρους μετά τις εκλογές στη Γερμανία το Σεπτέμβριο του 2017), καθώς αυξήθηκαν οι τοποθετήσεις τους το Σεπτέμβριο σε Κρατικά ομόλογα χαμηλού ρίσκου. Μάλιστα το ρεκόρ της αρνητικής συναλλακτικής δραστηριότητας συνέβη με την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του α΄ 6μήνου, προσδίδοντας μια πρόσθετη εικόνας απαξίωσης της Αγοράς.

Όσον αφορά, τα μακροοικονομικά στοιχεία, που ανακοινώθηκαν ήταν μικτά, καθώς οι λιανικές πωλήσεις σε ετήσια βάση ενισχύθηκαν κατά 9,7% τον Ιούλιο, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα €5,1 δισ. το Σεπτέμβριο (πρόβλεψη για €4,3 δισ.), ωστόσο ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά -4% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, ενώ ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας υποχώρησε στις 49,2 μονάδες το Σεπτέμβριο από 50,4 μονάδες τον Αύγουστο. Στα επί μέρους άξια αναφοράς ήταν η επιτυχής διάθεση της Housemarket, στην οποία συμμετείχε και η EBRD με €5,9 εκατ., υπερβαίνοντας τον ανώτερο στόχο συγκέντρωσης κεφαλαίων των €40 δισ., προσφέροντας στους επενδυτές μικτή απόδοση 5% για χρονικό διάστημα 5ετών και ελάχιστη τοποθέτηση τα €1.000,00 (αύριο ξεκινά η διαπραγμάτευση των ομολογιών στην Αγορά).

"Η έλευση του Οκτωβρίου θα μεταφέρει το ενδιαφέρον στα αποτελέσματα του γ΄3μήνου στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται επίσης στο 'Brexit', στις εξελίξεις με την Deutsche Bank και βέβαια στις πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών και στο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η παροχή ανεξάντλητης ρευστότητας" εκτιμά ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,50%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη ASX 200 (-0,57%). Οι Αγορές στην Ηπειρωτική Κίνα παραμένουν κλειστές για όλη την εβδομάδα.

Επιφυλακτικά χαμηλότερα οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, αδυναμία αντίδρασης από Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "οι προοπτικές του Γερμανικού Τραπεζικού Συστήματος παραμένουν σταθερές" σύμφωνα με την Moody's, η οποία εκτιμά πως "η ανθεκτική Οικονομία της Χώρας και το χαμηλό επίπεδο της ανεργίας θα βοηθήσουν τις Τράπεζες να διατηρήσουν ισχυρά χρηματοοικονομικά θεμελιώδη. Ωστόσο, οι επίμονες πιέσεις στην κερδοφορία τους θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόκληση για τις Γερμανικές Τράπεζες, κυρίως λόγω της υψηλής βάσης κόστους τους, θέμα το οποίο αρχίζει να προσελκύει την προσοχή των διοικήσεών τους".

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε τον περασμένο μήνα με τον πιο αδύναμο ρυθμό της από τις αρχές του 2015 και μετά, σύμφωνα με έρευνα της Markit. Ο τελικός σύνθετος PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε σε 52,6 τον Σεπτέμβριο, μέτρηση που συνάδει με την προκαταρκτική εκτίμηση αλλά είναι χαμηλότερη σε σχέση με το 52,9 του Αυγούστου. Παράλληλα, είναι και η χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιανουάριο του 2015.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να δέχεται Τραπεζικά ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (unsecured bank bonds - UBBs) ως εγγύηση για την παροχή δανείων προς τις Τράπεζες, ενώ θα αυξήσει τα μέτρα ελέγχου του ρίσκου τους. Η ΕΚΤ σημειώνει σε σχετική της ανακοίνωση πως θα διατηρήσει την επιλεξιμότητα αυτών των τίτλων, για την ώρα. Επίσης, γνωστοποίησε πως αποφάσισε να μειώσει από την 1η Ιανουαρίου του 2017 το όριο χρήσης μη καλυμμένων Τραπεζικών ομολόγων (uncovered bank bonds) από το 5% στο 2,5%.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο Ιδιωτικός τομέας δημιούργησε 154.000 θέσεις εργασίας το Σεπτέμβριο, με βάση στα στοιχεία της ADP. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν 166.000 νέες θέσεις εργασίας. Η αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 154.000 ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο. Τoν Αύγουστο οι νέες θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα είχαν ανέλθει στις 175.000.

Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε 3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχικά προσαρμοσμένο ποσό των 40,73 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 1,2% ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν 0,8%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal ανέμεναν έλλειμμα $39,2 δισ. τον Αύγουστο.

Ο τομέας των Υπηρεσιών επεκτάθηκε το Σεπτέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 11 μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute for Supple Management. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υπηρεσιών ISM εκτοξεύτηκε στις 57,1 μονάδες το Σεπτέμβριο από 51,4 μονάδες τον Αύγουστο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 53,1 μονάδες.

"Το Παγκόσμιο χρέος έχει ανέλθει στο επίπεδο ρεκόρ των $152 τρισ. και συνεχίζει να κινείται ανοδικά", προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία του έκθεση "Fiscal Monitor".

Τo Ταμείο υπολογίζει ότι το χρέος έχει αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό από την Παγκόσμια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, σκαρφαλώνοντας από το 200% του ΑΕΠ το 2002 στο 225% την περασμένη χρονιά.

Το μέγεθος του χρέους καταδεικνύει την δυσκολία να τονωθεί η αδύναμη Παγκόσμια Οικονομία σε μια εποχή που ο δανεισμός, ειδικά από εταιρείες, έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Αν και τα δύο τρίτα του χρέους βρίσκονται στα χέρια του Ιδιωτικού τομέα, άλμα έχει πραγματοποιήσει και ο δανεισμός των Κυβερνήσεων μετά την Παγκόσμια οικονομική κρίση.

Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι συγκεντρωμένο στις πλουσιότερες Οικονομίες του Κόσμου, μολονότι και η Κίνα έχει αυξήσει σημαντικά το δανεισμό τα τελευταία χρόνια.

"Το υπερβολικό Ιδιωτικό χρέος αποτελεί ένα σημαντικό 'αντίθετο άνεμο' για την Παγκόσμια ανάκαμψη και ρίσκο στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι απότομες αυξήσεις στο Ιδιωτικό χρέος συχνά καταλήγουν σε χρηματοοικονομικές κρίσης. Οι χρηματοπιστωτικές υφέσεις είναι μακρύτερες και βαθύτερες από τις φυσιολογικές υφέσεις" τονίζει ο Vitor Gaspar, υπεύθυνος του Ταμείου για δημοσιονομικά θέματα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας ύψους 1,13 δισ. ευρώ προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ.
Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,97%

Σημαντική αποκλιμάκωση των οφειλών του Δημοσίου προς τον Ιδιωτικό τομέα καταγράφεται τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομικών οι οφειλές Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης περιορίστηκαν σε 4,9 δισ. ευρώ έναντι 5,54 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Ταυτόχρονα οριακή αποκλιμάκωση καταγράφεται και στις εκκρεμείς επιστροφές φόρου οι οποίες από 1,352 δισ. ευρώ τον Ιούλιο περιορίστηκαν σε 1,341 δισ. (εξ αυτών το 1,057 δισ. αφορά άμεσους φόρους). Συνολικά, δηλαδή, τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου μειώθηκαν κατά 629 εκατ. ευρώ, στα 6,262 δισ.

H Bank of America Merrill Lynch διατηρεί μια ελαφρώς πιο αισιόδοξη προσέγγιση σε σχέση με τους παθητικούς διαχειριστές κεφαλαίων για την εγχώρια Αγορά, αν και αναγνωρίζει ότι οι συνθήκες παραμένουν "περίπλοκες" και ο "θόρυβος" μπορεί να αυξηθεί στους τελευταίους μήνες του έτους.

Σε ανάλυσή της, από τις επιμέρους μετοχές που αναφέρει, οι Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα έχουν σύσταση "underperform", η Coca Cola HBC επίσης "underperform", ο τίτλος του ΟΠΑΠ δεν έχει σύσταση και τέλος, ο τίτλος του ΟΤΕ έχει σύσταση "buy".

Τέσσερα σενάρια για το Ελληνικό χρέος και τις προοπτικές του παρουσιάζει σε έκθεσή της η Barclays.
Ο διεθνής οίκος προβλέπει για την περίοδο 2017 - 2040 μέση ονομαστική ανάπτυξη 2,4% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% μετά το 2018.

Παράλληλα προβλέπει έσοδα της τάξεως των 5,5 δισ. από τις Ιδιωτικοποιήσεις έως το 2022 και έξοδο στις Αγορές μέσω πενταετών ομολόγων από το 2019.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 579,94 (+0,13%) και 573,64 μονάδων (-0,96%), μετά τις 12.01 μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 574,32 (-0,84%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 575,37 μονάδες με απώλειες 0,66%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 23,8 εκατ. από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ). Eurobank και Alpha Bank απέσπασαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΔΕΗ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.
Αντίθετα, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Lamda Development, Motor Oil.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος.

Εν τω μεταξύ, "για τις 12 Οκτωβρίου έχει οριστεί η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση ποσοστού 24% του ΑΔΜΗΕ", δήλωσαν στο Reuters πηγές κοντά στη διαδικασία. Σημειώνεται ότι τρεις υποψήφιοι έχουν προεπιλεγεί για την εξαγορά του ποσοστού στη θυγατρική της ΔΕΗ: Η Ιταλική Terna, η Γαλλική RTE και η Κινεζική State Grid International Development.

---ΧΠΑ

Διεκόπη το ανοδικό σερί και στην Αγορά Παραγώγων, με αισθητή υποχώρηση που συνδυάστηκε με αυξημένες συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και αξιοπρόσεκτη μείωση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.780 συμβόλαια).

Στα 5.137 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.025, 1.255 για τον Οκτώβριο, 770 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.523,5) κινήθηκε μεταξύ 1.522,25 και 1.542 μονάδων κλείνοντας με μικρή υποτίμηση 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.300 Μέτκα, 7.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (2.279), Eurobank (4.358), Πειραιώς (6.718), Εθνική (2.283), MIG (1.162), ΟΤΕ (387), ΔΕΗ (196), Μυτιληναίο (883), Intralot (100).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (10.873.029 τεμ.) και Eurobank (3.445.742 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v