Ισορροπεί στις 575 μονάδες το ΧΑ

Σταθεροποιητικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ανοδο καταγράφουν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank. Κέρδη υψηλότερα του 3% για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Aπώλειες σημειώνουν Coca Cola, Εθνική Τράπεζα, ΕΛΠΕ.

Μόλις 5,9 εκατ. ευρώ τζίρος μετά από σχεδόν δύο ώρες συνεδρίασης, ενδεικτικός του κλίματος που επικρατεί στην αγορά.

Περιορισμένο ενδιαφέρον και κινητικότητα σε μόλις 4-6 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με το ΧΑ να ακολουθεί τον... χαλαρό ρυθμό που από νωρίς κινεί τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Διακύμανση σε στενό εύρος για τους βασικούς δείκτες στα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης, του Παρισιού και του Μιλάνου, σε ανάλογη τάση και η Αθήνα.

Παρότι οι "αγορές" δεν αναμένουν να προκύψει κάτι ουσιώδες από τη Σύνοδο του ΔΝΤ, η ανοιχτή κόντρα ΗΠΑ- Βερολίνου διαμορφώνει σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό κλίμα διεθνώς. Δεδομένου ότι η υπόθεση της Deutsche Bank παραμένει σε εκκρεμότητα και είναι το Βερολίνο που επιδιώκει έναν γρήγορο συμβιβασμό, όλα τα ενδεχόμενα (και) για την περίπτωση του "ελληνικού χρέους" είναι ανοιχτά.

Να συνεκτιμηθεί πως στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, η επικεφαλής της Fed ενδέχεται να καταστήσει πιο σαφείς τις προθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για το θέμα των επιτοκίων.

Στο ΧΑ ανοδικό "γύρισμα" του τραπεζικού κλάδου, μετά τις 12:00, με αποτέλεσμα την κίνηση του Γενικού Δείκτη από τις 571,82 προς τις 575,35 μονάδες και του FTSE25 από τις 1.510 προς τις 1.520 μονάδες.

Μικρή αύξηση συναλλαγών σταδιακά στον τραπεζικό κλάδο, με αγοραστές στην Πειραιώς και τη Eurobank, με πωλητές στην Εθνική και την Alpha Bank στο 1,54-1,57 ευρώ.

Με αφορμή το "γύρισμα" του ΔΤΡ και την ενεργοποίηση αγοραστών από τα χαμηλά ημέρας σε μετοχές-σηματωρούς του δείκτη, ο ΓΔ κινήθηκε πάνω από τις 575 μονάδες, θυμίζοντας το τοπικό υψηλό των 584,92 μονάδων στη συνεδρίαση της 1ης Σεπτεμβρίου.

Επιβαρυντικά λειτουργεί η μετοχή της Coca Cola καθώς η υποχώρησή της κατά 1,37% στα 20,13 ευρώ πιέζει τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Αναστροφή της τάσης για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ μετά τη χθεσινή ανησυχητική υποχώρηση των δύο μετοχών, με τον Οργανισμό να χάνει 2,31%, με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο προς τα 7,61 ευρώ.

Εως τα 7,72 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του ΟΤΕ, έως τα 7,64 ευρώ ο τίτλος του ΟΠΑΠ, με συναλλαγές που ξεπερνούν το 1,2 εκατ. ευρώ.

Κινητικότητα σε μετοχές των Μυτιληναίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Αεροπορία Αιγαίου, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Viohalco κ.α. Κινητικότητα και για τις μετοχές των Ιντρακόμ, Νηρέα, Ελληνικά Καλώδια, Αστήρ. Στη μετοχή της Αστήρ συναλλαγές γίνονται στα 4,64 ευρώ (1,75%), με τον τίτλο να ενισχύεται 18,97% σε διάστημα εβδομάδος και 47,77% σε εξαμηνιαία μέτρηση.

Σημειώνεται ότι το 43% του τζίρου έχει γίνει στον τραπεζικό κλάδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v