Παρά το ανοδικό ξεκίνημα, σχετικά γρήγορα οι Ευρωπαϊκοί δείκτες απώλεσαν τα αρχικά κέρδη και αναλώνονται σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, με έκδηλη την επιφυλακτικότητα, ενώ ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ασορτί με τον, μάλλον, "λιτοδίαιτο" τζίρο, εξάντλησε την ημερήσια κίνησή του σε ένα εύρος μόλις 4,4 μονάδων, επιβεβαιώνοντας στον απόλυτο βαθμό την στάση αναμονής των ενεργών παικτών, με την ψυχολογία να κλονίζεται, ελαφρώς, μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ.
Από την άλλη, αξίζει υποσημείωσης ότι ο σημερινός τζίρος ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, ενώ αυξάνονται οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με ζητούμενο την συνέχεια και την συνέπεια.
Ξεκινώντας από το εξωτερικό και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, δείχνουν να επιστρέφουν δριμύτερες οι ανησυχίες για τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο, με τις αρνητικές εκτιμήσεις να "κυκλοφορούν" μεταξύ Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και όχι μόνον, μετά από εννέα χρόνια από το ξέσπασμα της Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Σύμφωνα με τους ίδιους, οι Τράπεζες θα συνεχίσουν να είναι εκτεθειμένες στην τεράστια μόχλευση, με υψηλά ρευστοποιήσιμες επισφάλειες και λιγότερο ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με τους "παραφουσκωμένους" ισολογισμούς των περισσότερων Τραπεζών, οι Τράπεζες, εύκολα, μπορούν να θεωρηθούν ως εταιρείες με υψηλές, νεότερες, κεφαλαιακές ανάγκες, ενώ πιθανό πτωτικό ντόμινο, θα έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες, λόγω υψηλών διασυνδέσεων μέσω των μεταξύ τους συναλλαγών.
Μένοντας στις Τράπεζες, "η Γερμανική Κυβέρνηση επιδιώκει διακριτικές συνομιλίες με τις Αμερικάνικες Αρχές για να βοηθήσει τη Deutsche Bank να διασφαλίσει ένα γρήγορο συμβιβασμό με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ", σύμφωνα με πηγές του Reuters.
H Deutsche Bank φέρεται να τη γλύτωσε φτηνά από τον έλεγχο της Γερμανικής Χρηματοπιστωτικής Εποπτικής Αρχής (Βafin) καθώς σύμφωνα με την "Süddeutsche Zeitung" η Γερμανική Αρχή υπήρξε "ιδιαίτερα προσεκτική" με την Τράπεζα και ο έλεγχος για ξέπλυμα χρήματος ο οποίος βρισκόταν σε εξέλιξη διακόπηκε. Οι εκπρόσωποι τόσο της Bafin όσο και της Deutsche Bank αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας.
Στοίχημα εκατομμυρίων ευρώ κατά της Commerzbank αποκάλυψε hedge fund με έδρα το Λονδίνο. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το fund "Marshall Wace" (πολύ γνωστό από την δραστηριότητά του και στο Χ.Α. και τις πολύ "διορατικές" του προβλέψεις), είχε θέση "short" στο 0,63% των μετοχών της Γερμανικής Τράπεζας την Τρίτη, την οποία αύξησε στο 0,72% την Τετάρτη. Η θέση αντιστοιχεί σε περίπου 9 εκατομμύρια μετοχές. Η τιμή στην οποία αγοράστηκαν δεν αποκαλύφθηκε.
Το fund έχει επίσης θέση "short" στο 0,88% της Deutsche Bank.
Η Deutsche Bank ανακοίνωσε σήμερα ότι ακόμη 1.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν στη Γερμανία, στο πλαίσιο του σχεδίου για την αναδιάρθρωσή της. Η νέα μείωση οδηγεί τον συνολικό αριθμό των χαμένων θέσεων εργασίας σε περίπου 4.000, οι οποίες περιλαμβάνονται στις 9.000 που περικόπτονται, συνολικά, ανά τον Κόσμο
Ερχόμενοι "εντός των τειχών" και στην σημερινή συνεδρίαση, εύκολα γίνεται αντιληπτό πως οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, αργά αλλά σταθερά, χάνουν την συναλλακτική τους "αίγλη" και αποσπούν σημαντικά μικρότερο κομμάτι, από την ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών και αυτό ίσως είναι και ένας επιπλέον λόγος για την νέα καθίζηση του τζίρου.
Από την άλλη, έντονες συζητήσεις στα χρηματιστηριακά γραφεία έφεραν οι τελευταίες δηλώσεις Τσακαλώτου.
Πιο συγκεκριμένα, η αναφορά του Υπουργού Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της ανοιχτής εκδήλωσης της ομάδας Χρηματοπιστωτικού Τομέα του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, "στον έλεγχο που πρέπει να ασκεί στο Τραπεζικό Σύστημα το Κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ότι εξετάζεται στο μέλλον ο αναβαλλόμενος φόρος των Τραπεζών να μετατρέπεται σε μετοχές με δικαίωμα ψήφου υπέρ του Δημοσίου", προκάλεσε απορίες και προβληματισμούς, καθώς επέστρεψαν οι ανησυχίες για ένα ακόμα "dilution" για τους παλαιούς μετόχους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία όταν μία Τράπεζα, εφεξής, θα καταγράφει ζημιές, άρα δεν θα μπορεί να καλύψει τον αναβαλλόμενο φόρο, πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το Δημόσιο να βάλει τα λεφτά και να αυξήσει τη συμμετοχή του στην Τράπεζα, αποκτώντας μετοχές με δικαίωμα ψήφου.
Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μεταβαίνουν σήμερα στην Ουάσιγκτον, όπου θα συμμετάσχουν στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (7 - 9 Οκτωβρίου 2016).
Τη στάση του Ταμείου, ξεκαθάρισε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Κρ. Λαγκάρντ, δηλώνοντας πως "το Ταμείο έχει μόλις ολοκληρώσει την αξιολόγηση του άρθρου 4 και γι' αυτό έχει καθαρή εικόνα για την κατάσταση. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν, αλλά πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά. Θα στείλουμε σε περίπου δύο εβδομάδες αποστολή για να βοηθήσουμε την αξιολόγηση, στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM".
Πλάγια κίνηση με χαμηλούς τζίρους έβλεπαν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης, όμως οι δηλώσεις Λαγκάρντ, χωρίς αμφιβολία επιβάρυναν το κλίμα στις τάξεις των ενεργών παικτών.
Σημειώνεται πως σήμερα εισήλθαν προς διαπραγμάτευση οι ομολογίες της Housemarket, θυγατρική της Fourlis, ενώ λήγει η περίοδος εγγραφής στο ομολογιακό της Forthnet.
Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα εισήλθαν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α. οι 40.000.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της Housemarket, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1,00, που προέκυψαν από την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου, διάρκειας 5 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 04/10/2016 και σταθερού επιτοκίου 5,00% ετησίως.
Για την περίπτωση της Forthnet (+5,52%), η εταιρεία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της έκδοσης στις 11 Οκτωβρίου και το ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι βασικοί μέτοχοι και κυρίως οι δύο ανταγωνιστικοί όμιλοι Wind και Vodafone.
"Είναι προφανές ότι η τελευταία άνοδος του Δείκτη, οφείλεται περισσότερο σε ανυπαρξία πωλητών, οι οποίοι αποθαρρύνονται από τα πολύ χαμηλά επίπεδα τιμών, παρά στην ύπαρξη σοβαρών αγοραστών που διαβλέπουν θετικές προοπτικές για τις επενδύσεις τους" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος. Εξάλλου είμαστε, ίσως, το μοναδικό Χρηματιστήριο που δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει τα επίπεδα τιμών που είχε προ του "Brexit".
Αναμένουμε ακόμη την ολοκλήρωση της 1ης Αξιολόγησης και την εισροή των 2,8 δισ. ευρώ που συνδέονται με αυτήν. Επίσης την συνεχώς εξαγγελλόμενη έναρξη του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Συνεπώς έχουμε να περιμένουμε θετικά νέα και ελπίζουμε η άνοδος να συνεχιστεί.
"Επειδή όμως το μακροπρόθεσμο περιβάλλον της Ελλάδας δεν φαίνεται πολύ αισιόδοξο, αυτή η άνοδος ίσως είναι ευκαιρία για τη σταδιακή δημιουργία ρευστότητας στα χαρτοφυλάκια" εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.
Αφήνοντας το Τραπεζικό ταμπλώ στην "ακινησία" του και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ίσως, τρεις τίτλοι αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς.
Μία περίπτωση είναι αυτή της ΕΥΔΑΠ (-1,85%) που για πολλοστή συνεδρίαση κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σε μία πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 5,92 ευρώ (κλείσιμο 18/8) και με τον τίτλο να "γκελάρει" μόλις έρχεται σε επαφή με το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 5,00 ευρώ. Αν η μετοχή υποχωρήσει χαμηλότερα των 5,10 - 5,00 ευρώ, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 4,60 - 4,50 ευρώ.
Επιμένει πλαγιοανοδικά, σε κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,79 ευρώ (κλείσιμο 26/9), ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,65%). Υπέρβαση, με κλείσιμο, υψηλότερα των 1,97 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο προς τα 2,06 ευρώ. Το "stop" για τους "long" στα 1,73 ευρώ.
Επιστροφή των αγοραστών και στον Μυτιληναίο (+3,43%), οι οποίοι αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δυνατοί στο "φίνις" και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισαν την μετοχή στο υψηλό ημέρας και οριακά υψηλότερα από την αντίσταση των 4,50 ευρώ. Αν το εν λόγω επίπεδο μετατραπεί σε στήριξη, ο τίτλος μπορεί να δοκιμάσει την αμέσως επόμενη αντίσταση στα 4,80 ευρώ.
Σαφώς μεγαλύτερο το επιλεκτικό ενδιαφέρον για λίγους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
"Πρώτο τραπέζι πίστα" ο Αστέρας (+6,54%), καθώς στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με ημερομηνία στις 4 Οκτωβρίου δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο εγκρίνεται το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) και η τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου Πόλεως Βουλιαγμένης στην έκταση του Αστέρα, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά την οριστική μεταβίβαση στο Τουρκο - Αραβικό σχήμα της "Jermyn Street Real Estate Fund IV".
Αυξανόμενες τοποθετήσεις από όσους "ποντάρουν" στην πιθανότητα υποβολής δημόσιας πρότασης.
"Non stop" η πλαγιοανοδική κίνηση για την Intralot (+7,5%). Σημαντική η αντίσταση στα 1,30 ευρώ, ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 1,12 ευρώ.
Επέστρεψαν οι αγοραστές, μετά την βραχύβια διόρθωση, ωθώντας ψηλότερα την μετοχή της J&P Άβαξ (+10,95%). Αν ο τίτλος δώσει κίνηση υψηλότερα των 0,49 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 0,59 ευρώ. Σε περίπτωση αλλαγής του κλίματος και κίνησης χαμηλότερα των 0,43 - 0,425 ευρώ, απαιτούνται άμεσα κινήσεις σημαντικής μείωσης θέσεων.
Συνεχίζεται η κινητικότητα στην Ιντρακόμ, όμως όλες οι μέχρι στιγμής "απόπειρες" δείχνουν ότι λείπει η δυναμική υπέρβασης της αντίστασης των 0,30 - 0,305 ευρώ, για κίνηση προς τα 0,355 ευρώ.
Επιμένουν σε χαμηλές συναλλαγές τα Πλ. Κρήτης (+3,05%), όμως ο τίτλος έκλεισε σε νέα υψηλά τρέχοντος έτους και σε υψηλά 16 ετών (!)
Το διάγραμμα της Πλαστικά Κρήτης από την αρχή του έτους
Με διττά μηνύματα η τεχνική συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη. Θετικό όσο παραμένει υψηλότερα των 569 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), αρνητικό ότι υποχώρησε εκ νέου χαμηλότερα των 575,5 μονάδων και ακόμα αρνητικότερο ότι δεν "τολμά" να προσπεράσει τις 582,13 μονάδες (υψηλότερο κλείσιμο μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα, στις 2/9). Ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 594 μονάδες. Η πρώτη σημαντική στήριξη στις 572 και 568 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Οι 561 μονάδες το "stop" στο "long".
To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,56%) το 1516 γίνεται κύρια στήριξη που διάσπαση μπορεί να δώσει άμεσα συνέχιση. Οι 1543 μονάδες κοντινή αντίσταση, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στις 1555 μονάδες. "Intraday position long" με "stop" τις 1483 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Ανοδικά κινείται προς το παρόν η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, αλλά μέσα στο γνωστό εύρος τιμών που ταλαιπωρεί καθημερινά τους επενδυτές που ασχολούνται ενεργά" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.
Όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένα: από 12/7 είναι γνωστό το εύρος που κινείται ο Γενικός Δείκτης (550 με 585 μονάδες) που διάσπαση προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση, θα έδινε την αντίστοιχη κίνηση.
Είναι γνωστές οι αντιστάσεις (απλός ΚΜΟ 200 ημερών 569 μονάδες, εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών 594 μονάδες, προ "Brexit" επίπεδο 620 μονάδες) και η στήριξη στις 520 μονάδες. Είναι γνωστός και ο αναιμικός τζίρος που συνοδεύει τις συνεδριάσεις τους τελευταίους τρεις μήνες.
Το μόνο που έχει αλλάξει στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι η αφύπνιση περιορισμένου αριθμού μετοχών και η ενεργοποίηση λίγων βασικών μετόχων που προχωρούν σε αγορές μετοχών των εταιρειών τους, δείγμα θετικό για την συνέχεια.
Βέβαια η συσσώρευση αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και αρκετοί επενδυτές περιμένουν τις εξελίξεις από την σύνοδο του ΔΝΤ και τις συναντήσεις του Οικονομικού Επιτελείου στην Ουάσιγκτον, για να προσαρμόσουν την επενδυτική τους στρατηγική.
Πρέπει σύντομα να αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα και να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκών Θεσμών και ΔΝΤ στη διαχείριση του χρέους.
Η παράταση αυτών των εκκρεμοτήτων (λόγω και των Γερμανικών εκλογών) θα ήταν επιζήμια στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας.
Η συμφωνία αυτή είναι υποχρεωτική για να επανέλθει η εμπιστοσύνη και να μπει ξανά η Χώρα μας στο χάρτη των Διεθνών Επενδυτών.
Τις προηγούμενες μέρες είχαμε δηλώσεις Moscovici, Regling, εκθέσεις από το ΔΝΤ για καλύτερες επιδόσεις για το 2016 και 2017 όσον αφορά την ανάπτυξη, ακόμη και από τους στόχους της Κυβέρνησης αλλά από την άλλη για χειρότερες επιδόσεις στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει κινητικότητα γύρω από το Ελληνικό ζήτημα αλλά χρειάζεται να μετουσιωθεί σε συμφωνία.
Την επόμενη εβδομάδα έχουμε το Eurogroup (10/10) που αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης, κάτι που έχει προεξοφληθεί από το Χρηματιστήριο.
"Επίσης αύριο έχουμε την ανακοίνωση σημαντικών αποτελεσμάτων για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ ξεκινούν την άλλη εβδομάδα και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εταιρειών στην πέραν του Ατλαντικού όχθη" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Περισσότεροι αποδείχθηκαν οι αγοραστές για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Hang Seng (+0,69%) και τις μεγαλύτερες απώλειες ο Sensex 30 (-0,41%). Οι Αγορές στην Κίνα παρέμειναν και σήμερα κλειστές (αργία της Χρυσής Εβδομάδας).
Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με ελεγχόμενη υποχώρηση ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street (Πιέσεις στην μετοχή του Twitter εν μέσω δημοσιευμάτων ότι Google και Disney δεν θα υποβάλουν προσφορά εξαγοράς).
Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, απώλειες για το Ευρώ και νέα καταβαράθρωση για τον Χρυσό.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η ισχυρή ζήτηση από Χώρες της Ευρωζώνης και από εγχώριους καταναλωτές οδήγησε σε μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών της Γερμανίας τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης μόλις 0,2% που προέβλεπαν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την εβδομάδα που έληξε στις 1 Οκτωβρίου στις 249.000 από 254.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν στις 257.000.
Επιστροφή στο ΧΑ
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη ανεργίας για τον Ιούλιο 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2016 ανήλθε σε 23,2% έναντι 24,8% τον Ιούλιο του 2015 και 23,4% τον Ιούνιο του 2016.
"Η Τρ. Αττικής θα εκδώσει ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου ως ενέχυρο για να αντλήσει ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος", δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Πιστωτικού Ιδρύματος. "Θα εκδώσουμε τέτοια ομόλογα αξίας 380 εκατ. ευρώ ώστε να έχουμε ένα άνετο 'μαξιλάρι' ενεχύρων για τον ELA," συμπλήρωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Θανάσης Τσαδάρης.
Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος, στα 8,4 από 7 ευρώ δίνει η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "overweight" για τον τίτλο. Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, η συμφωνία με τη ΔΕΗ για την τιμολόγηση του ρεύματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος βάζει τέλος σε μια μακρόχρονη διαμάχη και βελτιώνει την "ορατότητα" για τα μεγέθη της εταιρείας.
Σε ξεχωριστή έκθεση για τη Μέτκα, η χρηματιστηριακή αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για τα μεγέθη της εταιρείας, μετά το ισχυρό εξάμηνο, διατηρεί ωστόσο αμετάβλητη την τιμή - στόχο στα 9 ευρώ ("overweight") καθώς η ορατότητα για τα μεγέθη του 2017-2018 παραμένει περιορισμένη.
Άνοιξε χθες το απόγευμα βιβλίο προσφορών για την κάλυψη ομολογιών των Ελληνικών Πετρελαίων ύψους τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για senior ομόλογο, με 5 χρόνια διάρκεια και κουπόνι 5,25% το οποίο απευθύνεται τόσο σε όσους κατέχουν ομολογίες ΕΛΠΕ λήξης 10/5/2017, όσο και στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Για τους κατόχους ομολογιών ΕΛΠΕ λήξης Μαϊου 2017, προσφέρεται τιμή ανταλλαγής 103,5. Σημειώνεται ότι οι ομολογίες λήξης Μαϊου 2017 έχουν κουπόνι 8% και η ονομαστική τους αξία ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.
Ως διεθνείς συντονιστές του βιβλίου λειτουργούν η Credit Suisse και η HSBC ενώ bookrunner είναι οι Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική. Το βιβλίο είναι πιθανό να κλείσει ακόμα και σήμερα και να ακολουθήσει αύριο η τιμολόγηση. Στόχος των ΕΛΠΕ είναι να αναχρηματοδοτήσουν τον υφιστάμενο δανεισμό τους, μεταφέροντας το ομόλογο λήξης το 2017 στο 2021.
Την έγκριση του περιεχομένου του Ενημερωτικού Δελτίου της εταιρείας Αστήρ για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία της "Χαμηλής Διασποράς" του Χρηματιστηρίου Αθηνών 17.222.516 νέων κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου, άυλων μετοχών με εισφορά σε είδος και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, έδωσε η Επ. Κεφαλαιαγοράς.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 576,42 (+0,18%) και 572,03 μονάδων (-0,58%), μετά τις 11.37 μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 574,06 μονάδες (-0,23%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 574,22 μονάδες με απώλειες 0,20%.
Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 31,4 εκατ., από τα οποία τα 3,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank απέσπασαν το 57,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Motor Oil δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΟΠΑΠ και Eurobank και στο υψηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Lamda Development.
Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές έναντι 43 πτωτικών, ενώ για 10 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.
---ΧΠΑ
Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με αυξημένες συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.046 συμβόλαια).
Στα 5.030 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.430, 1.548 για τον Οκτώβριο, 882 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.518,75) κινήθηκε μεταξύ 1.513 και 1.530 μονάδων κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (2.588), Eurobank (3.221), Πειραιώς (11.725), Εθνική (4.271), MIG (3.176), ΟΤΕ (1.084), ΔΕΗ (236), Μυτιληναίο (958), Intralot (177) ΓΕΚ (131), Ελ. Πετρέλαια (116), ΟΠΑΠ (124).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (7.000.948 τεμ.) και Eurobank (2.213.051 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.