Επιφυλακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Οι μικρές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη και ο περιορισμένος τζίρος σηματοδοτούν τη συνεδρίαση, με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται στην Ουάσινγκτον και τη σύνοδο του ΔΝΤ. Σε θετικό έδαφος οι τραπεζικές μετοχές, πιέσεις για ΕΥΔΑΠ, Aegean.

Συντηρητικό ανοδικό ξεκίνημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μικρή υποχώρηση για χρυσό και Brent στις αγορές.

Στον ρυθμό της Φρανκφούρτης, του Παρισιού αλλά και του Μιλάνου, η Αθήνα. Πάνω από τις 650 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης, με προσεκτικές κινήσεις οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες σε μετοχές-κλειδιά του δείκτη.

Στο ΔΝΤ μεταβαίνουν Τσακαλώτος - Χουλιαράκης, την ώρα που στην Αθήνα περνούν -με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- και τα τελευταία εναπομείναντα προαπαιτούμενα, με την ελληνική πλευρά να προσδοκά πως στο Eurogroup της Δευτέρας θα λάβει το "πράσινο φως" των δανειστών για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Το ήπια ανοδικό momentum στις ευρωαγορές, μετά τη χθεσινή... στάση της τελευταίας αντίδρασης, συντηρεί το κλίμα και στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τη βραχυπρόθεσμη φορά να επηρεάζεται από τις εξελίξεις που θα προκύψουν από το κρίσιμο 4ήμερο (7-10 Οκτωβρίου: Σύνοδος ΔΝΤ- Eurogroup Δευτέρας).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως τις τελευταίες συνεδριάσεις, με τη βοήθεια και των ξένων αγορών, στο ΧΑ προεξοφλείται το σενάριο που θέλει στη μεν Σύνοδο να προκύπτει κάτι πιο ουσιαστικό για το χρέος, στο δε Eurogroup να δίνεται η έγκριση για τη δόση.

Με γνώμονα αυτό το σενάριο -που μέχρι τώρα θεωρείται επικρατέστερο-, οι traders κινούνται προς τις 580 μονάδες, ωστόσο στο ενδεχόμενο διάψευσής του η ενεργοποίηση ρευστοποιήσεων/πιέσεων θεωρείται αναπόφευκτη. Σε αυτή την περίπτωση, για τον ΓΔ θα "δοκιμαστούν" τιμές χαμηλότερες, με πρώτη περιοχή στήριξης προς τις 555 μονάδες.

Περιορισμένες οι συναλλαγές/τζίρος, χαμηλότερα απ' ό,τι Τετάρτη-Τρίτη και πιο κοντά στα απογοητευτικά μεγέθη της Δευτέρας.

Ενδεικτικό το ότι στα πρώτα 35'-40' της συνεδρίασης είχαν αλλάξει χέρια μόλις 2,9 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 1,6 εκατ. ευρώ.

Συγκριτικά το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου έχει γίνει στη Eurobank (από τις τραπεζικές) και στον Μυτιληναίο (από τις μη τραπεζικές του δείκτη), ενώ ακολουθούν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola.

Στις 654-657 μονάδες ο ΔΤΡ συντηρείται πάνω από το όριο των 650, με Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς σε θετικό πρόσημο και σταθερή την Εθνική.

Ο κλαδικός δείκτης από τα χαμηλά των 634,24 της προηγούμενης Παρασκευής ακολουθεί ένα προβλέψιμο (τεχνικά) πλαγιοανοδικό βηματισμό που μπορεί να φέρει τον ΔΤΡ προς τις 670 μονάδες.

Ενθαρρυντική ένδειξη το ότι από την 6άδα των δεικτοβαρών μετοχών "γυρίζουν" ανοδικά με αγοραστές ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, ενώ μετά την αρχική υποχώρηση σταθεροποιούνται ΤΙΤΑΝ και FF Group. Συνεχίζει ανοδικά η ΜΟΗ, με μικρές απώλειες η Jumbo.

Στις 1.528 μονάδες ο FTSE25, σε σταθερή πορεία υψηλότερα των 1.500 μονάδων από την αρχή της εβδομάδος, περνά σε θετικό πρόσημο (σε σχέση με το κλείσιμο στις 1.500,87 μον. την Παρασκευή).

Οπως σημειώνεται από τους αναλυτές, σημαντική για την αγορά είναι η επανάκτηση του "μετα-Brexit" τοπικού υψηλού, κάτι που προϋποθέτει συνέχιση της αντίδρασης πάνω από τις 583 μονάδες.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές, ενθαρρυντική η αντίδραση για τον ΟΤΕ από τα 7,77 έως τα 7,84 ευρώ και με τα 8,10 ευρώ σημείο αναφοράς και αλλαγής τάσης, για τον ΟΠΑΠ από τα 7,65 έως τα 7,72 ευρώ. Στα 2,70-2,75 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ την επομένη της έκτακτης γ.σ., με λίγους αγοραστές. Αυξημένες συναλλαγές στον Μυτιληναίο, έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις πάνω από το όριο των 4 ευρώ, μετά τα 3,91 ευρώ της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου.
Μεικτές τάσεις με μέτριες συναλλαγές σε ΤΙΤΑΝ, FF Group, στα 10,50 ευρώ η Motor Oil.

Για την τελευταία, η Goldman Sachs έχει θέσει τον πήχη 2 ευρώ υψηλότερα, για το FF Group ενεργοποιούνται αγορές από τα 21,73 ευρώ προς τα 21,95 ευρώ, μετά τη φυσιολογική υποχώρηση που ακολούθησε την καταγραφή "νέων υψηλών 52 εβδομάδων" στα 22,40 ευρώ (μόλις δύο συνεδριάσεις νωρίτερα). Στα 21,26 ευρώ η μετοχή του ΤΙΤΑΝα με υψηλό 52 εβδομάδων επίσης στα 22,40 ευρώ (από τη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου).

Από τον FTSE Mid Cap συναλλακτικά ξεχωρίζει η MIG, στην Kleemann συνεχίζεται η προσφορά στα 2,02 ευρώ (με 3.393 μετοχές στις 11:20), στον ΑΝΕΜΟ συναλλαγές πραγματοποιούνται στο 0,75 ευρώ.

Χωρίς καν πράξη αρχής για τις μετοχές του δείκτη: Πλαστικά Θράκης, Πετρόπουλος, ΟΛΘ, ΚΟΡΡΕΣ, Κανάκης, Ικτίνος, ΕΥΑΘ και Δρομέας.

Λίγο μετά τις 11:20 η αξία των συναλλαγών ήταν 3,6 εκατ. ευρώ (είχε επιταχυνθεί κάπως ο ρυθμός συναλλαγών από τις 11:05) με 4,4 εκατ. μετοχές. Το 35% είχε αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v