«Σήμα» από τις ξένες αγορές αναμένει το ΧΑ

Με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές αλλά και στα μηνύματα από την Ουάσινγκτον, το Χρηματιστήριο. Θετικό σημάδι η επιβεβαίωση των 1.500 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Κινητικότητα σε Aegean, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ.

Μικτές τάσεις στη Wall Street, μικρή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανέδειξε πρωταθλητές το stock picking στο Χ.Α. Συνεδρίαση αναμονής και μερικής αναδιάταξης θέσεων σε Νέα Υόρκη, Ευρώπη και Αθήνα, με την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και το Eurogroup της Δευτέρας να θεωρούνται ως οι δύο κυριότεροι ρυθμιστές (καταρχήν) της βραχυπρόθεσμης τάσης στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Κρίνοντας από τις εκατέρωθεν βολές (ΗΠΑ - Ευρώπη), το θέμα του ελληνικού χρέους θα είναι ψηλά στην ατζέντα των δύο πλευρών, με τη μία -την ευρωπαϊκή- να μην έχει και τόσο ενιαία θέση, καθώς αποκλίνουσες είναι οι εκτιμήσεις Κομισιόν, ΕΚΤ και Βερολίνου.

Σε μπρα ντε φερ Γερμανίας - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος αναφέρεται από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη, με το Βερολίνο να είναι αυτό που επιδιώκει έναν γρήγορο συμβιβασμό (και) για την περίπτωση της Deutsche Bank.

Θα μπορούσε η Σύνοδος του Ταμείου να βγάλει κάτι ξεκάθαρο για την «ελληνική υπόθεση»; Πολύ δύσκολα, είναι ωστόσο πιθανό να ανοίξει έναν διάδρομο (όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος), για να φανεί εάν και πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέχρι το τέλος του έτους, όπως διακαώς επιθυμεί (κυρίως) η ελληνική κυβέρνηση για ευνόητους (πολιτικούς) λόγους.

Κατά την εκτίμηση παραγόντων που γνωρίζουν το παρασκήνιο αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο στοίχημα (και) για την Αθήνα και με αυτή την προσέγγιση θα κινηθεί ανάλογα (και) το χρηματιστήριο.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα η προσέγγισή μας, εξαρχής, εκτεινόταν μέχρι και το Eurogroup της Δευτέρας, θεωρώντας πως από Τρίτη το Χ.Α. θα κινηθεί είτε πειστικά υψηλότερα των 585 μονάδων, είτε διορθωτικά προς τις 550-540 μονάδες. Θυμίζω πως το εύρος διακύμανσης για τον Γ.Δ. είναι από τα (περίπου) μέσα Ιουνίου μέχρι χθες μεταξύ 517-585 μονάδων, κανάλι όπου έχουν διαμορφωθεί 2-3 επιμέρους κύκλοι με ικανοποιητικά αποτελέσματα κάθε φορά.

Από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της 4μηνης περιόδου, η επιλεκτική στάση traders και επενδυτών, στο stock picking που αναφέρεται ο Θανάσης Σταυρόπουλος και για τη χθεσινή συνεδρίαση, με τα αποτελέσματα εξαμήνου να βοηθούν στην ανάδειξη αρκετών ισχυρών/ανθεκτικών εισηγμένων από όλες τις κατηγορίες κεφαλαιοποίησης. «Διαμάντια» όπως και «διαμαντάκια» ανέδειξαν τα αποτελέσματα τόσο από τον FTSE 25 και τον FTMid Cap, όσο και από μικρότερες κατηγορίες και αυτό πιστώθηκε στα ενθαρρυντικά αυτής της περιόδου.

Στα της βραχυπρόθεσμης τάσης, στη χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκαν οι 1.500 μονάδες ως σημείο αναφοράς-στήριξης για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι 650-640 μονάδες για τον τραπεζικό μένει να επιβεβαιωθούν (ή όχι), ενώ για τον Γ.Δ. καλό θα ήταν σήμερα να μην κλείσει χαμηλότερα των 550 μονάδων.

Από τον 25άρη ξεχώρισαν Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (αλλά με μέτριο τζίρο), σε αντίθεση με την Αεροπορία Αιγαίου που ξάφνιασε δυσάρεστα με μείον 4,68% στα 5,91 ευρώ, όπως και ο ΟΤΕ με απώλειες 2,31% στα 7,61 ευρώ. Για την ΕΧΑΕ επιχειρείται κίνηση για τα 4,40, με στήριξη στα 4,20 ευρώ, ενώ ερωτηματικό παραμένει η βραχυπρόθεσμη τάση για Τιτάν και FF Group.

Από τη μεσαία κατηγορία, σημαντική η κίνηση της Intralot με αυξημένες συναλλαγές/τζίρους, συνεχίζει σε νέα υψηλά η μετοχή των Πλαστικών Κρήτης, ενώ δεν περνά απαρατήρητη η κίνηση σε Αστέρα, J&P Αβαξ, Κέκροψ, ΕΛΒΕ κ.ά. από αυτή την ομάδα εισηγμένων/μετοχών.

Τζίρος ικανοποιητικός στα 31,4 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιος της Δευτέρας, με συναλλαγές 36 εκατ. μετοχών.

Τεχνικά, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, για τον FTSE 25 στηρίξεις διαμορφώνονται στις 1.513 και στις 1.500 μονάδες, ενώ αντιστάσεις στις 1.528 και στις 1.543 μονάδες.

Αδύναμοι κρίκοι σε αυτή τη φάση της αγοράς οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, αδυνατούν να αντιδράσουν πιεζόμενοι από σημαντικές ρευστοποιήσεις, ειδικότερα ο πρώτος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v