Χρηματιστήριο: Place your bets please

Σε θετικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, με τις συνεδριάσεις EWG και Eurogroup, αλλά και η εικόνα στις αγορές μετά και τα τελευταία επεισόδια στο σίριαλ της Deutsche Bank, δίνουν τον τόνο.

Εβδομάδα πολλαπλών... στοιχημάτων ξεκινά, με τις αγορές μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ και με το Χ.Α. εν αναμονή της έγκρισης (ή όχι) της υπολειπόμενης δόσης από την πρώτη αξιολόγηση.

Η τελευταία άνοδος του πετρελαίου επηρεάζει τον πληθωρισμό ειδικά στην Ευρωζώνη, ο τρόπος βίαιης υποχώρησης και άμεσης επαναφοράς της στερλίνας -με σημείο αναφοράς το 1,20- φαίνεται να ορίζουν ένα «χαμηλό» για το επόμενο διάστημα, ενώ τα macro στις ΗΠΑ παραπέμπουν σε ανάκαμψη, τη στιγμή που σε Γερμανία και Ισπανία η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής βοηθάει στην άνοδο των μετοχών αρκετών εταιριών.

Αυτό θα μπορούσε να είναι το γενικό περίγραμμά μας από σήμερα, έχοντας παρακολουθήσει και το δεύτερο debate Clinton - Trump, με την 8η Νοεμβρίου να πλησιάζει.

Ομως η βραχυπρόθεσμη τάση, ειδικά σήμερα, σε Ευρώπη και Αθήνα είναι συνάρτηση (κυρίως) δύο παραμέτρων. Στη μεν Φρανκφούρτη, της Deutsche Bank, μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια του CEO του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της Γερμανίας να έρθει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ σε αυτή τη φάση, με το Βερολίνο να «καίγεται» για έναν όσο το δυνατόν ταχύτερο και ει δυνατόν έντιμο συμβιβασμό, ώστε να μειωθεί το βαρύ πρόστιμο των 14 δισ. Στο δε Χ.Α., της συμφωνίας (ή όχι) των Ευρωπαίων οικονομικών υπουργών για το πράσινο φως στα 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, πρωινή αναφορά του Bloomberg (09.02) κάνει λόγο για συνέχιση των διαπραγματεύσεων υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ - Deutsche Bank. Είναι προφανές πως θα ακολουθήσουν κι άλλα επεισόδια, μέχρι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις αγορές και τους short και long παίκτες.

Δεδομένου ότι η συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη ξεκινά νωρίτερα απ' ό,τι στην Αθήνα, στις ευρωπαϊκές αγορές θα έχει διαμορφωθεί στίγμα προθέσεων και τάση, με το Χ.Α. να ακολουθεί.

Το ότι η εκταμίευση της δόσης έγινε και πάλι -όπως δεν αναμενόταν αυτή τη φορά από πολλούς- ντέρμπι, προφανώς και θα επηρεάσει από την αρχή κιόλας τις κινήσεις των traders.

Από τις 577,30 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, από τις 664,14 ο Δείκτης Τραπεζών και από τις 1.523,55 μονάδες ο FTSE 25, με βοήθειες και βελτιωμένη τεχνικά εικόνα για πολλές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Το ερώτημα όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση έγκειται στο ότι από το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής, της εικόνας που είχε διαμορφωθεί μέχρι την παρέμβαση Schaeuble, ήταν κοινή αίσθηση πως στο σημερινό Eurogroup θα εγκριθούν και τα 2,8 δισ. ευρώ. Από τη στιγμή που ο «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας ανέλαβε δράση, η εξέλιξη αυτή έχει αστερίσκους. Συνεπώς θα πρέπει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) και ανάλογα να κινηθεί η αγορά.

Ωστόσο, θα έχει προηγηθεί η αντίδραση των traders στη Φρανκφούρτη, θυμίζοντας το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής της Deutsche Bank στη Νέα Υόρκη: DBKGn, με 0,055 δολ. κατά 0,46% στα 12,090 δολάρια και ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ να τη δίνουν ήδη πολύ short, τουλάχιστον με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις.

Οσον αφορά (και) στο Χ.Α., προφανώς το θέμα του χρέους είναι σημαντικό, πλην όμως ουδείς περίμενε πως στη Σύνοδο του ΔΝΤ θα διαδραματιζόταν κάτι διαφορετικό. Αντιθέτως, ο «πόλεμος» των εμπλεκόμενων πλευρών, κυρίως Βερολίνου - Ουάσιγκτον, εξελίσσεται πολύ πιο άγριος και με εκατέρωθεν χτυπήματα. Διαμάχη ΗΠΑ - Γερμανίας με αφορμή το ελληνικό χρέος ερήμην της Ελλάδας.

«Θα στηρίξουμε την Ελλάδα αλλά με τους όρους μας», λέει το ΔΝΤ, για «τρίγωνο της φωτιάς» για το ελληνικό χρέος κάνει λόγο από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη.

Εύλογα η προσοχή για σήμερα είναι στραμμένη στη μεν Ευρώπη στη συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη, και στο Χ.Α. στην εξέλιξη του EwG και του Eurogroup.

Short vs Long σε ακόμη μία σκληρή αντιπαράθεση, από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα.

Πάντως, τεχνικά, τόσο η κατάσταση όσο και οι εξελίξεις που ακολουθούν ενισχύουν το ενδεχόμενο να «λυθεί» ο σχηματισμός της (σχεδόν) τετράμηνης συσσώρευσης, με τον Γ.Δ. μεταξύ 515-585 μονάδων και τελευταία σε ακόμη πιο στενό εύρος 20-25 μονάδων, με σημείο αναφοράς τις 585 μονάδες. Λύση είτε πέραν των 585 προς τις 620-630, είτε χαμηλότερα με στηρίξεις στις 555 και στις 540 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v