Συνεχίστηκε το stock picking στο Χρηματιστήριο

Κοντά στις 580 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, συνεχίζοντας ανοδικά παρά την πτώση 3,5% στον δεικτοβαρή τίτλο της Coca Cola. «Τσίμπησε» ο τζίρος. Κέρδη για τράπεζες, ξεχώρισαν ΓΕΚΤέρνα και Μυτιληναίος με κέρδη άνω του 5%. Ανοδικά στην εβδομάδα ΓΔ και τραπεζικός.

Η επιμονή του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (έστω και αν σήμερα ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), δεν δείχνει να αποτελεί τροχοπέδη στο επιλεκτικό ενδιαφέρον που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται, κατά τις τελευταίες μέρες, για τίτλους υψηλής, αλλά και μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης και αυτό δίνει ένα κάποιο ενδιαφέρον στην "απονευρωμένη", από πλευράς συναλλαγών και "συγκινήσεων" εγχώρια, Χρηματιστηριακή Αγορά.

Βέβαια, παραμένει ζητούμενο το τι στάση θα κρατήσουν τα ενεργά χαρτοφυλάκια, κυρίως εγχώριων παικτών, αν αιφνιδίως υποτροπιάσει το κλίμα, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα φανούν τα "δυνατά χέρια" της Αγοράς!

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι μονοψήφιος αριθμός τίτλων δίνει κάποια κινητικότητα, θεωρείται άκρως θετικό γεγονός και θα γίνει ακόμα θετικότερο, αν αργά αλλά σταθερά συνεχίσουν να προστίθενται ημερήσιοι πρωταγωνιστές.

Όλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ότι το σύνολο των ενεργών παικτών έχει πάψει να έχει στραμμένη την προσοχή του στην Ουάσιγκτον και στις συνεχιζόμενες δηλώσεις - συζητήσεις, με αφορμή την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με έντονο το Ελληνικό ενδιαφέρον, όσον αφορά την τελική απόφαση για την συμμετοχή, ή όχι, του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη "Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης ξεκινούν από σήμερα έναν κύκλο αλλεπάλληλων επαφών στην Ουάσιγκτον, και αμέσως μετά πηγαίνουν στις Βρυξέλλες, όπου θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, σημαίνοντας την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης. Τα μηνύματα από τους Ισχυρούς Παίκτες στη διαμάχη ΔΝΤ - Ευρωζώνης (στην οποία κυριαρχεί η Γερμανική στάση), άρχισαν από τα προεόρτια της Συνόδου. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε χθες ότι χωρίς διευθέτηση του χρέους δεν πρόκειται να μπει εκ νέου σε χρηματοδότηση του Ελληνικού προγράμματος ενώ λίγο αργότερα, πηγή του ΔΝΤ μιλούσε και για 'κούρεμα' του χρέους".

Από την άλλη, είναι σαφές ότι η Γερμανία έχει μπροστά της τις εκλογές του 2017 και δεν θέλει να ανοίξει κουβέντα, πόσο μάλλον να ψηφίσει στο Γερμανικό Κοινοβούλιο άμεσα μέτρα ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους και αφήνει τα "σπουδαία" για το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου "εσωτερικές διαμάχες μεταξύ του σκληρού πυρήνα των τεχνοκρατών του ΔΝΤ και του πολιτικού γκρουπ που πρόσκειται στον Λευκό Οίκο έχουν ξεσπάσει για το θέμα του Ελληνικού χρέους. 

Στις συζητήσεις που διενεργούνται για το Ελληνικό ζήτημα στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον, έχουν στρέψει την προσοχή τους οι Βρυξέλλες, με μικρές προσδοκίες, ωστόσο, να επιταχυνθεί η επίλυση των εκκρεμοτήτων με το Ταμείο.

"Ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν είναι άλλος από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα", παραδέχτηκε σήμερα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ Κοινοτικός Αξιωματούχος, εξηγώντας πως η Γερμανική στάση βρίσκεται σε απόσταση από την απόφαση του ίδιου του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, δημιουργώντας προσκόμματα.

Σε ότι αφορά την εκταμίευση των 2,8 δισ., οι Βρυξέλλες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να αποφασιστεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Συγκρατημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, περιμένοντας τα νέα από την "πέραν του Ατλαντικού όχθη", όμως δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι η επιλεκτική κινητικότητα σε λίγους τίτλους διαφόρων κεφαλαιοποιήσεων, δίνει κάποια "ίχνη ζωής" για την ταλαιπωρημένη και συναλλακτικά απαξιωμένη Αγορά του Χ.Α.

Αφήνοντας το Τραπεζικό ταμπλό στους λίγους "fan" που του έχουν απομείνει και οι οποίοι αναπροσαρμόζουν τις ημερήσιες κινήσεις ανάλογα με την εικόνα των Ευρωπαϊκών Τραπεζικών μετοχών, αρκετοί είναι οι τίτλοι που χρήζουν αναφοράς για τον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό 25αρη, αλλά και χαμηλότερα.

Ξεκινώντας από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την ΕΕΕ (-3,48% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και οι τέσσερις μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Ο τίτλος ερχόταν από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και τώρα υποχωρεί προς το κάτω εύρος του γνωστού "range", πιθανότατα για να δώσει νέα ανοδική αντίδραση από την ερχόμενη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, η διάσπαση των άκρων 19,60 - 21,07 ευρώ, αν αυτή γίνει, θα σηματοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη τάση.

Αμετάβλητος είχε κλείσει τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+2,34%) και σήμερα αύξησε κινητικότητα. Για να αποκτήσει "momentum" χρειάζεται συνέχεια και κλεισίματα υψηλότερα των 1,35 ευρώ.

Σε "δεύτερους ρόλους" έχουν περάσει ΟΠΑΠ (+0,53%) και ΟΤΕ (+1,58%).

Ο πρώτος έχει κοντινό "stop" στα 7,52 ευρώ και ο δεύτερος παραμένει πτωτικός όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 8,12 ευρώ, με την μεσοπρόθεσμη στήριξη να εντοπίζεται στα 7,55 - 7,50 ευρώ. Το πιο πιθανό είναι να δοκιμάσει μία αντίδραση προς τα 7,90, ή 8,10 ευρώ.

Επιμένουν πλαγιοανοδικά ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+5,67%) και Μυτιληναίος (+6,19%), καθώς οι δύο τίτλοι "έχουν κλέψει" τις τελευταίες εντυπώσεις από το ταμπλό του FTSE25.

Στην πρώτη περίπτωση, αποφασιστική η αντίσταση στα 2,06 ευρώ, δηλαδή οριακά ψηλότερα από το σημερινό κλείσιμο και στην περίπτωση της Μυτιληναίος ο τίτλος έκλεισε στο κάτω άκρο της ζώνης 4,80 - 4,85 ευρώ, όπου και θα δοθεί η επόμενη "μάχη".

Χαμηλότερα του 25αρη, όπου ο Αστέρας (+3,07%) έχει το δικό του "story", συνεχίζουν να επιδεικνύουν κινητικότητα οι Άβαξ (+5,04% και επόμενη αντίσταση στα 0,49 ευρώ), Νηρέας (+3,45% και επόμενη αντίσταση στα 0,153 ευρώ), Ιντρακόμ (+9,03%, καθώς με ιδιαίτερα υψηλούς όγκους έδωσε ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 0,30 - 0,305 ευρώ, δημιουργώντας προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 0,355 ευρώ) και Intralot (+5,43%, "κατάπιε" και την αντίσταση των 1,30 ευρώ, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στα 1,45 ευρώ).

Το διάγραμμα της Intralot από την αρχή του έτους

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της πρώτης χρηματιστηριακής εβδομάδας του Οκτωβρίου και αποδείχθηκε ανοδική, "χαρίζοντας" κέρδη 2,08% για τον Γενικό Δείκτη και κέρδη 5,67% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 8,56% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 43,64%.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,29%), έχει σαν κύρια στήριξη τις 1513 μονάδες και σαν πρώτη αντίσταση τις 1528, που με κατοχύρωση μπορεί και πάλι να δοκιμάσει το 1543. "Intraday position long" με "stop" τις 1483 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Πέτρος Στεριώτης

'Σε διεθνές επίπεδο, αυξημένη αβεβαιότητα δημιουργούν γεγονότα όπως η ενδοημερήσια "βουτιά" άνω του 6% της Αγγλικής Λίρας έναντι του Δολαρίου σε νέα πολυετή χαμηλά, η επίπτωση που θα έχει στα μετοχικά κέρδη η
άνοδος της τιμής του Αργού Πετρελαίου πάνω από τα $50/βαρέλι για πρώτη φορά μετά από 3 μήνες και η φημολογία σχετικά με το τελικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει η Deutsche Bank" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Τα δε μηνιαία στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ θέτουν σε νέα βάση τη συζήτηση για το αν η FED θα προχωρήσει, μετά τις Προεδρικές εκλογές, σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου.

Στα της τεχνικής ανάλυσης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, τόσο η οριζοντίωση όσο και η σύγκλιση των βασικών μακροπρόθεσμων κινητών μέσων όρων του Γενικού Δείκτη, καταδεικνύει την αναποφασιστικότητα των επενδυτών, τη χαμηλή μεταβλητότητα των τιμών και την ατασικότητα.

"Διαφυγή από το κανάλι τιμών μεταξύ 550 και 585 μονάδων θα δώσει σήμα στους επενδυτές που ακολουθούν την τάση. Σαν επιπρόσθετη στήριξη βλέπουμε το επίπεδο των 560 μονάδων από το οποίο διέρχεται η ανοδική γραμμή τάσης, που ξεκινά από το μετά 'Brexit" χαμηλό" αναφέρει ο διευθυντής Παραγώγων της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Το κλείσιμο των προαπαιτούμενων και η συζήτηση για το χρέος μονοπώλησαν το ενδιαφέρον την εβδομάδα που πέρασε στο Χ.Α." σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Τα νέα από τα έσοδα του Σεπτεμβρίου και οι προβλέψεις των βασικών δεικτών της Οικονομίας από το ΔΝΤ, έκαναν "θετικό ήχο" μετά από πολλές εβδομάδες αποκλίσεων ή ανησυχιών για μη επίτευξη των φετινών στόχων.

Οι δεύτερες αναγνώσεις στα αποτελέσματα εξαμήνου έφεραν και πάλι στο επίκεντρο τα θεμελιώδη και τις προοπτικές της χρήσης, δείχνοντας ένα πιο αισιόδοξο πρόσωπο από αυτό που αρχικά ανέμενε η Αγορά. Το θετικό κλίμα που σταδιακά έχει επιστρέψει και στο εξωτερικό, μετά την αποφόρτιση της αρνητικής ειδησεογραφίας αναφορικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες μεγάλων συστημικών Τραπεζών, βοήθησε στο να κερδηθεί λίγο έδαφος ανοδικά και να επανέλθει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ενόψει των γεγονότων που αναμένονται στο άμεσο χρονικό διάστημα (Eurogroup, Moody's, Έναρξη 2ης αξιολόγησης).

Στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ υπήρξαν αξιόλογες κινήσεις από μια μικρή μερίδα εταιρειών που είχαν την απαραίτητη υποστήριξη από νέα, ή από αποτελέσματα: Intralot, Μυτιληναίος, Αστήρ και Άβαξ, ξεχώρισαν την εβδομάδα που πέρασε, δίνοντας αποδόσεις με κινήσεις οι οποίες επεκτάθηκαν άνω των δύο ημερών.

Είναι μια πρώτη καλή ένδειξη αντανακλαστικών της Αγοράς σε νέα που έχουν θεμελιώδες αντίκρισμα και σε συνδυασμό με τις δύο επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις (Housemarket, Ελληνικά Πετρέλαια) δείχνουν ότι έστω και αν δεν φαίνεται στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές υπάρχει κινητικότητα από "δυνατά χέρια", από ρευστότητα δηλαδή που κινείται θεσμικά και έχει πιο μακροπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες. Η αρχή μια κίνησης πάντοτε περιλαμβάνει λίγες και αυστηρά εστιασμένες περιπτώσεις και στην παρούσα φάση υπάρχουν χαρακτηριστικά τέτοια που δίνουν αυτή την εικόνα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε να κινείται σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος εντός της συσσώρευσης. Δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι σε αυτούς τους τρεις μήνες ο Γενικός Δείκτης σβήνει μια μεγάλη ταλάντωση τιμών που ακολούθησε μετά το "Brexit", κορυφώθηκε λίγο μετά την έγκριση του πρώτου σετ των προαπαιτούμενων και έκτοτε συσσωρεύει μέσα στην... συσσώρευση μειώνοντας σε κάθε κίνηση το εύρος των τιμών.

Στο διάγραμμα δείκτης, κινητοί μέσοι και ταλαντωτές έχουν σχεδόν ταυτιστεί κάνοντας πολύ επικίνδυνη μια κατηγορηματική πρόβλεψη κατεύθυνσης, αφού τα τεχνικά σήματα αγορών και πωλήσεων διαδέχονται και ακυρώνουν ανά δύο, ή τρεις ημέρες, τα προηγούμενα. Περισσότερο ασφαλές φαίνεται επί του παρόντος να αναμένει κανείς την διαφυγή είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω (580, ή 520 μονάδες) προκειμένου να αποσαφηνιστεί η τάση. Οι τελευταίες τεχνικές ενδείξεις, επισφαλείς ως προς την βραχυπρόθεσμη ερμηνεία τους, συνεχίζουν να πριμοδοτούν την πιθανότητα ανόδου, ωστόσο συναλλακτικά αυτό δεν φαίνεται να έχει την απαραίτητη υποστήριξη που θα οδηγούσε μια πιο καθαρή και με διάρκεια κίνηση εκτός των συνηθισμένων πλέον επιπέδων διακύμανσης.

"Την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο το τακτικό Eurogroup με τα προαπαιτούμενα της Ελλάδας και την έγκριση της δόσης στο επίκεντρο της ατζέντας. Μετά το τέλος της συνεδρίασης αναμένονται τα αποτελέσματα χρήσης (01.07.2015 - 30.06.2016) της Jumbo ενώ θα ακολουθήσει παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών την ερχόμενη Τετάρτη (12/10). Την Παρασκευή η Moody's έχει προγραμματισμένη ανακοίνωση για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (Caa3). Από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται και η ανάδειξη του προτιμητέου αγοραστή για το 24% του ΑΔΜΗΕ. Ο ΟΠΑΠ, τέλος, θα κόψει το 'ενδιάμεσο μέρισμα' των 12 λεπτών ανά μετοχή στις 13 Οκτωβρίου" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, αλλά με ελεγχόμενες απώλειες, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με κύριο χαρακτηριστικό τον μίνι πανικό που επικράτησε στην Αγορά Συναλλάγματος για δύο ολόκληρα λεπτά, καθώς η Στερλίνα "κράσαρε", υποχωρώντας στιγμιαία περισσότερο από 6%. Η κατάρρευση, σύμφωνα με τους traders, οφείλεται κυρίως σε ηλεκτρονικές εντολές πωλήσεων, οι οποίες είναι πιθανό να δόθηκαν κατά λάθος. Η πτώση ήταν η μεγαλύτερη από όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου και οδήγησε την Στερλίνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1985.

Από πλευράς δεικτών, οι μεγαλύτερες απώλειες για τους δείκτες Hang Seng (-0,42%) και Kospi (-0,56%).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με μικρές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ, μικρές απώλειες για το Πετρέλαιο.

"Θα θεωρούσαμε ένα 'sell off' στον Χρυσό, σημαντικά κάτω των $1.250, ως στρατηγική ευκαιρία αγοράς, δεδομένου ότι παραμένουν οι σημαντικοί πτωτικοί κίνδυνοι στην Παγκόσμια ανάπτυξη και δεδομένου ότι η Αγορά είναι πιθανό να παραμείνει ανήσυχη σχετικά με την ικανότητα της νομισματικής πολιτικής να αντιδράσει σε τυχόν αναταράξεις στην ανάπτυξη", επισημαίνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Παρότι η πτώση που εμφάνισε ο Χρυσός τον περασμένο μήνα και η οποία επιταχύνθηκε αυτή την εβδομάδα, συνάδει με την απαισιόδοξη προοπτική της Τράπεζας, εμφανίζεται μια ευκαιρία για αγορά σε περίπτωση που ενταθεί το "sell off".
"Έπειτα από ένα εξαιρετικό πρώτο εξάμηνο φέτος, το ράλι του πολύτιμου μετάλλου άρχισε να αντιστρέφεται και αυτή τη στιγμή οδεύει για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση για το 2016", τονίζει το Bloomberg.

Η υποχώρηση του Χρυσού πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον ανησυχιών των επενδυτών, πως οι κορυφαίες Κεντρικές Τράπεζες, περιλαμβανομένης της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ιαπωνίας, μπορεί να πλησιάζουν στα όρια του τι μπορεί να κάνει η νομισματική πολιτική για να πυροδοτήσει ανάπτυξη.

Η Goldman παραμένει ευρέως ουδέτερη στην προοπτική της για τη ράβδο, ενώ σημειώνει πως η πτώση στην τιμή δεν έχει οδηγηθεί από πωλήσεις εκμεταλλεύσεων σε ETFs, οι οποίες αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα μέχρι χθες.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι συνολικοί μισθοί των Ιαπώνων εργαζομένων υποχώρησαν ελαφρώς τον Αύγουστο σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Πρόκειται για την πρώτη πτώση από το Μάιο και μετά, σημειώνει το MarketWatch. Οι συνολικοί μισθοί υποχώρησαν κατά 0,1% σε ετήσια βάση.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας υποχώρησαν το Σεπτέμβριο κατά $18,79 δισ. από τον προηγούμενο μήνα, στα $3,1664 τρισ., έπειτα από πτώση 15,89 δισ. τον Αύγουστο. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν μικρότερη υποχώρηση $11 δισ. για το Σεπτέμβριο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή ανέκαμψε τον Αύγουστο από έναν αρκετά πιο αδύναμο Ιούλιο. Η εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,5% από τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων της Wall Street Journal για άνοδο της τάξης του 0,8%.

Η Γαλλική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,1% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, ενώ τον Ιούλιο είχε υποχωρήσει. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν πολύ μικρότερη άνοδο της τάξης του 0,9%.

"H Deutsche Bank βρίσκεται σε άτυπες συζητήσεις με μεγάλες Αμερικανικές Επενδυτικές εταιρείες, για να διερευνήσει εναλλακτικές επιλογές, μεταξύ των οποίων και την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, σε περίπτωση που αυτή καταστεί αναγκαία" σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Η Γερμανική Τράπεζα προετοιμάζει την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της μονάδας της διαχείρισης ενεργητικού και την πώληση μειοψηφικού πακέτου των μετοχών της μονάδας, ώστε να περιορίσει το ύψος της αύξησης κεφαλαίου που ενδεχομένως θα χρειαστεί. Η Τράπεζα θα μπορούσε επίσης να επανεξετάσει την πώληση της θυγατρικής της Deutsche Postbank και μέρος, ή το σύνολο της μονάδας της διαχείρισης ενεργητικού.

Οι Αμερικανικές Επενδυτικές Τράπεζες, σύμφωνα με το Bloomberg, προσφέρονται να εγγυηθούν μία έκδοση μετοχών, ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, από την Deutsche, σε περίπτωση που θα τη χρειαζόταν η Τράπεζα. Αυτό είναι το ανώτατο ποσό που μπορεί να συγκεντρώσει η Τράπεζα με την πώληση μετοχών με έκπτωση, χωρίς να χρειασθεί την έγκριση της γενικής συνέλευσης.

Το τι θα συμβεί τελικά, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ύψος του προστίμου, το οποίο το Bloomberg Intelligence υπολογίζει ότι μπορεί να κυμαίνεται από $4 έως $8 δισ. (σ.σ.: το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ζητήσει αρχικά $14 δισ.), με βάση τους διακανονισμούς που έγιναν με άλλες Τράπεζες για αντίστοιχες έρευνες.

Την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2015 σημειώνουν οι αποδόσεις των Ιταλικών Κρατικών ομολόγων, καθώς σήμερα αναμένεται η αξιολόγηση της Ιταλικής Οικονομίας από την Moody’s.

"H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ότι της αναλογεί για να στηρίξει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, συνεχίζοντας την πολιτική των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και των αγορών ομολόγων", δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, σε επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον. O ίδιος επανέλαβε πως αν χρειαστεί, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων και μετά τον Μάρτιο του 2017.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι συμφωνεί με τις προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα ρίσκα που απορρέουν από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική. Τόνισε, ωστόσο, πως δεν είναι αρμοδιότητα αυτών των Οργανισμών να εποπτεύουν τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες.

Σε δηλώσεις που έκανε σε συνέντευξη Τύπου για την ανάληψη της προεδρίας της "G20" από τη Γερμανία το 2017, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε πως η δυνατότητα μιας νέας χρηματοοικονομικής κρίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, περισσότερα από $9 δισ. "τράβηξαν" οι επενδυτές από Αμερικανικά funds μετοχών την τελευταία εβδομάδα, λόγω των ανησυχιών για το "Brexit", την σταθερότητα της Deutsche Bank και του χρόνου της επόμενης αύξησης των Αμερικανικών επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Thomson Reuters Lipper, τα 6,38 δισ. έφυγαν από εγχώριες μετοχές και τα 2,75 δισ. από μετοχές εκτός ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 156.000 θέσεις εργασίας το Σεπτέμβριο από 167.000 τον Αύγουστο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση στις 175.000. Σημειώνεται πως είναι ο τρίτος διαδοχικός μήνας που επιβραδύνεται ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 5%, από 4,9% τον Αύγουστο.

Υποχώρησαν τον Αύγουστο τα αποθέματα χονδρικής κατά 0,2% όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ έκαναν λόγο για πτώση 0,1%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 13 Ιανουαρίου 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία έκδοσης νέου ομολόγου πενταετούς διάρκειας, πλήρως εγγυημένου από τα Ελ. Πετρέλαια. Αντλήθηκαν συνολικά κεφάλαια ύψους €375 εκατ. με σταθερό επιτόκιο 4,875%, ενώ οι προσφορές από νέους επενδυτές υπερκάλυψαν σημαντικά το ζητούμενο ποσό, με το βιβλίο προσφορών να ανέρχεται στα €700 εκατομμύρια.

Η Τρ. Αττικής με ανακοίνωσή της ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διαθέσιμων ενεχύρων προς άντληση ρευστότητας από το Ευρωσύστημα, σχεδιάζει την έκδοση ομολόγου με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (άρθρο 2, Ν. 3723/08), ονομαστικής αξίας 380 εκ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 13.29, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 578,09 μονάδες (+0,67%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 577,3 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,54%.

Ο τζίρος έφθασε στα 33 εκατ. από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΥΠΡ, ΑΣΤΗΡ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΑΠΣ, ΕΥΡΩΒ). Alpha Bank, Eurobank και Εθνική απέσπασαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΕΕΕ και Jumbo δεν είχαν επαφή με το θετικό πρόσημο. Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μέτκα, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο υψηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Lamda Development, Motor Oil.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 64 ανοδικές μετοχές, έναντι 41 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

Ελάχιστες οι αλλαγές στην πρώτη τετράδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: ΕΕΕ (7,194 δισ), ΟΤΕ (3,788 δισ), Alpha Bank (2,443 δισ) και ΟΠΑΠ (2,421 δισ ευρώ).

---ΧΠΑ

Θετικά ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με αυξημένες συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και σημαντική μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.915 συμβόλαια).

Στα 5.035 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.111, 2.335 για τον Οκτώβριο, 776 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.522,5) κινήθηκε μεταξύ 1.511,75 και 1.528 μονάδων κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (21.500 ΕΧΑΕ, 80.000 Eurobank, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (2.114), Eurobank (3.960), Πειραιώς (2.139), Εθνική (4.925), MIG (332), ΟΤΕ (439), ΔΕΗ (103), Μυτιληναίο (1.260), Intralot (274) ΓΕΚ (502), Ελ. Πετρέλαια (100), ΕΕΕ (102), Ελλάκτωρα (183), Μέτκα (163).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (7.000.948 τεμ.) και Eurobank (2.213.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v