ΧΑ: Επιχείρηση υπέρβασης των 580 μονάδων

Με ισχνό τζίρο, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 580 μονάδες, βοηθούμενος από Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Πειραιώς. Μικρές οι μεταβολές για τα περισσότερα blue chips, σε μια συνεδρίαση όπου βαραίνει η πτωτική τάση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Με αυξημένη μεταβλητότητα και κόντρες αγοραστών - πωλητών έχει ξεκινήσει η εβδομάδα, με τη Φρανκφούρτη και πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να ταλαντεύονται μεταξύ αρνητικού και θετικού προσήμου, κλείνοντας εντέλει προς το κόκκινο.

Σε ανάλογο κλίμα, με επιφυλακτικούς τους traders στις πρώτες κινήσεις τους στο Χ.Α., με το πέρασμα του DAX σε θετικό πρόσημο -μετά τις 10:35 (ώρα Ελλάδος)- να διευκολύνει τους long, με αποτέλεσμα την κίνηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 580 μονάδες μετά τα πρώτα διερευνητικά 10'-15' της συνεδρίασης.

Νωρίτερα στη Φρανκφούρτη χρειάστηκαν περί τα 45' για να κυμανθεί ο DAX στις 10.487-10.529 μονάδες και οι μετοχές των Deutsche Bank, Commerzbank να σταθεροποιηθούν κατά 2,5% με 3% χαμηλότερα.

Στο Χ.Α., εύλογη η προσπάθεια προεξόφλησης του όποιου αποτελέσματος σε EwG και Eurogroup, με τους δείκτες συγκρατημένα λίγο υψηλότερα και την απόδοση των σειρών στα ομόλογα σε ήπια αποκλιμάκωση.

Λίγο έως πολύ αναμενόμενα η στάση αναμονής, η επιφυλακτικότητα αλλά και τα διστακτικά πονταρίσματα και των μεν και των δε, με τον Γ.Δ. στο εύρος των 576,52-581,28 μονάδων λίγο μετά τις 10:45, με την υψηλή τιμή να αποτελεί σημείο αναφοράς προσώρας. Σταδιακά οι αγοραστές ενισχύουν τις θέσεις τους τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τον FTSE 25 πάνω από 1% και προς τις 1.540 μονάδες.

Περιορισμένες οι συναλλαγές και ο τζίρος κινείται στα χαμηλά επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας (πέριξ των 22-24 εκατ. ευρώ ημερησίως), αλλά με ισομερή κατανομή σε τράπεζες και blue chips.

Κάτι που αποτυπώνεται στο 1,41% του ΔΤΡ αλλά και στο το ότι λίγο μετά τις 10:50, μόνο δύο μετοχών το πρόσημο ήταν αρνητικό. Λίγες πωλήσεις/πιέσεις σε Motor Oil, Jumbo.

Με αγοραστές από τη δεικτοβαρή Coca Cola αλλά και τα επίσης βαριά χαρτιά των FF Group, Τιτάν και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στην Alpha Bank, ακολουθούν ΟΤΕ, Eurobank, ETE, Coca Cola και ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, FF Group, Jumbo, Attica Bank, Viohalco, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MIG, Intralot κ.ά.

Με την προσοχή των traders στραμμένη στο EwG, η εικόνα της αγοράς εκτιμάται πως θα κυμαίνεται σε αυτόν τον ρυθμό μέχρι νωρίς το μεσημέρι, όταν πιθανώς θα γίνει γνωστό το «πρώτο μήνυμα» των δανειστών. Το τελικό θα γίνει γνωστό αργότερα στο Eurogroup, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Στις 10:55 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 3,2 εκατ. μετοχών, με περίπου 650 χιλιάδες στην Εθνική, και τζίρος 2,3 εκατ. ευρώ, με σχεδόν 770 χιλιάδες ευρώ στην Alpha Bank.

Η σχέση ανοδικών/καθοδικών στις 40/9, με σημαντική απόδοση για Attica Bank, Quality, Viohalco, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, MIG, Coca Cola κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v