Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πρώτος στόχος η... άμυνα

Σε θετικό έδαφος ο ΓΔ, παρά τις πιέσεις στις τράπεζες στο ξεκίνημα. Το σπάσιμο της δόσης καλείται να αποτιμήσει η αγορά, ζητούμενο η επιβεβαίωση των στηρίξεων για τους δείκτες, μετά τη χθεσινή αναρρίχηση σε νέα υψηλά «μετά Brexit». Τα νέα τεχνικά όρια, το δύσκολο στοίχημα και οι αναταράξεις.

Σε δόσεις η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, με τους δανειστές να επιφυλάσσουν για μία ακόμη φορά «ψυχρολουσία» στην Αθήνα.

Σε δύο εβδομάδες συνεδριάζει το Δ.Σ. του ESM ,που μπορεί να εγκρίνει το σύνολο των 2,8 δισ. ευρώ, στις 24 Οκτωβρίου το υπόλοιπο του 1,7 δισ. ευρώ, υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα ενώ η κυβέρνηση θέλει fast track δεύτερη αξιολόγηση.

Οικονομικοί κύκλοι εκτιμούσαν πως πρόκειται για άλλη μία επίδειξη δύναμης της πλευράς Σόιμπλε -υπενθύμιση προς την ελληνική- και κατά κάποιο τρόπο μέσο «εκβιασμού» ενόψει της επόμενης αξιολόγησης που, όπως σημειώνεται εκατέρωθεν, ξεκινά από 18 Οκτωβρίου και φιλοδοξούν να ολοκληρωθεί προς τα τέλη Νοεμβρίου.

Κατά την εκτίμησή τους, πρόκειται για «εκβιασμό», γιατί ακριβώς αυτό το... υπόλοιπο του 1,7 δισ. ευρώ είναι το ποσό που περίμενε σαν «ανάσα» η αγορά έναντι των τεράστιων οφειλών/υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Η αγορά βρίσκεται σε τρομερή δυσπραγία, αυτό το 1,7 δισ. ευρώ θα έδινε «ανάσες» που οι δανειστές μεταθέτουν για δεύτερο χρόνο. Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να εμφανίζεται πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, ωστόσο το σπάσιμο της δόσης αποτελεί πλήγμα για την Αθήνα.

Με αυτά πορεύεται (και) το Χ.Α. στη συνέχεια, μετά από έναν γύρο προεξόφλησης που έφερε τον Γενικό Δείκτη στο υψηλότερο σημείο της «μετά Brexit» περιόδου, κλείνοντας στις 583,27 μονάδες.

Οπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με κοινή προσπάθεια τραπεζών και blue chips, ο Γ.Δ. αντέδρασε μέχρι τις 587,35 μονάδες, δεν έκλεισε στο υψηλό ημέρας, σε μία κίνηση που εξελίχθηκε με αφορμή τα σχόλια Μοσκοβισί. Πρακτικά η εκτίμηση του Γάλλου επιτρόπου δεν επιβεβαιώθηκε απόλυτα, καταδεικνύοντας το ποιος είναι το αφεντικό στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε. και την πλευρά Σόιμπλε να περνά ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Δεδομένου ότι για το Χ.Α. και το διάστημα μέχρι και το χθεσινό Eurogroup κύριος στόχος ήταν η υπέρβαση του μέχρι τελευταία «τοπικού υψηλού» αλλά και της σπουδαιότητας που έχει από την τεχνική πλευρά η ευρύτερη περιοχή των 585 μονάδων, η απόφαση-ψυχρολουσία δίνει ένα κίνητρο στους traders να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους, να «κλειδώσουν» βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Με προβάδισμα οι short, τουλάχιστον για την αρχή της συνεδρίασης, αλλά με πλεονέκτημα το κλίμα στις ξένες αγορές οι long, μετά την ενεργειακή ώθηση σε Ευρώπη και αργά το βράδυ στη Wall Street. Νέα ανοδική αντίδραση που έδωσε την ευκαιρία στους αγοραστές να ωθήσουν υψηλότερα και τη μετοχή της Deutsche Bank στο NYSE, με 3,39% στα 12,50 δολάρια.

Πλέον μετά και τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup προσλαμβάνει περισσότερο ενδιαφέρον η στάση του οίκου Moody's, εάν δηλαδή προχωρήσει τελικά την Παρασκευή στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και εάν ναι, πώς θα βαθμολογήσει. Στην αγορά προεξοφλείται πως η συνέχεια θα είναι εξίσου δύσκολη, με ορόσημα το Eurogroup της 24ης Οκτωβρίου και με τις Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ (στις 8 Νοεμβρίου) να είναι το επόμενο.

Βραχυπρόθεσμα η τάση θα εξαρτηθεί από την έκταση της πολύ πιθανής κατοχύρωσης μέρους των αγοραστικών θέσεων, με τις στηρίξεις για τους τρεις βασικούς δείκτες να έχουν ανέβει λίγο μετά την τελευταία ανοδική κίνηση στο Χ.Α.

Με την προϋπόθεση πως δεν θα αλλάξει δραματικά η εικόνα στα ξένα χρηματιστήρια και πως όντως η δεύτερη αξιολόγηση θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα (για Τρίτη 18 Οκτωβρίου εννοούν στο οικονομικό επιτελείο), η τάση παραμένει ανοδική, με φιλόδοξο στόχο τη ζώνη τιμών προς τις 620-630 μονάδες. Δύσκολο και επίπονο στοίχημα, με αναταράξεις και αρκετά προαπαιτούμενα.

Ωστόσο, εάν απορροφηθεί άμεσα η όποια προσφορά χωρίς να απειληθούν οι στηρίξεις και εάν στη διάρκεια αυτών των συνεδριάσεων δεν μας επιφυλάξουν άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις, η τάση θα παραμείνει ανοδική για αρκετές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στις 1.553,84 μονάδες ο FTSE 25, στις 692,80 ο Δείκτης Τραπεζών, με συναλλαγές 51,4 εκατ. μετοχών συνολικού τζίρου 35,5 εκατ. ευρώ. Ικανοποιητικά μεγέθη, επαρκή για να διατηρηθεί σε long θέση η αγορά, εάν σήμερα-αύριο επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις. Στις 577,3 μονάδες για τον Γ.Δ., στις 1.523,55 για τον FTSE 25 και στις 664,14 μονάδες για τον ΔΤΡ.

Για τον FTSE 25 αντίσταση είναι πλέον οι 1.561 και υψηλότερα οι 1.583 μονάδες, ωστόσο σήμερα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η ζώνη στηρίξεων (με καταληκτικό σημείο τις 1.523,55 μονάδες).

Κινητικότητα σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, δεν έπεισε η ΔΕΗ, ενώ αύριο αναμένονται οι εξελίξεις στο θέμα του ΑΔΜΗΕ (εύλογο το ερώτημα γιατί επιφυλάχθηκαν οι long, σαν να γνωρίζουν κάτι για τη συγκεκριμένη διαδικασία), στην Attica Bank τα νεότερα έφεραν βραχυπρόθεσμους αγοραστές, για τα ΕΛΠΕ απαιτείται προσοχή στα 4,20 ευρώ, για τη Eurobank στόχος είναι το 0,59 ευρώ, ενώ διατηρείται το σήμα long για τις μετοχές των Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil, Lamda Development και Jumbo, FF Group, EXAE.

Στο ΧΠΑ, σταθερά με υποτονική κίνηση, το συμβόλαιο του δείκτη κυμάνθηκε στο εύρος των 1.525-1.560 μονάδων, κλείνοντας πολύ κοντά στη θεωρητική τιμή του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v