XA: Το υψηλότερο κλείσιμο στη μετά-Brexit εποχή!

Με «κοινή» προσπάθεια τραπεζών και blue chip ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε στις 583 μονάδες, αν και δεν έκλεισε σε υψηλό ημέρας. Τα σχόλια Μοσκοβισί έδωσαν την ώθηση. Πώς διαμορφώνεται τώρα η τεχνική εικόνα για ΓΔ και FT-25.

Συνεδρίαση δύο όψεων, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, που ξεκίνησε διστακτικά και ολοκληρώθηκε με αξιοπρόσεκτα κέρδη, αλλά όχι κοντά στα υψηλά ημέρας.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η αυξητική διάθεση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), η επιστροφή των αγοραστών σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης και η νέα εικόνα "χαμηλών πτήσεων" για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς "τα λεφτά δεν φτάνουν για κίνηση περισσότερων χαρτιών".

Αξίζει να σημειωθεί η απόλυτη επιφυλακτικότητα που σημειώθηκε στον Τραπεζικό κλάδο, στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης, όπου βοήθειες στον Δείκτη έδιναν ΕΕΕ Ελ. Πετρέλαια και Viohalco και η "καθυστερημένη" επαναδραστηριοποίηση των αγοραστών στις Τραπεζικές μετοχές, αρκετές των οποίων έδωσαν και ένα πρώτο σήμα "επιβίβασης", ή ήλθαν πολύ κοντά σε αυτό.

Η συνεδρίαση διεξήχθη στη σκιά των σεναρίων για το εάν θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ στο σύνολό της. Εκείνο που δείχνει απόλυτα σίγουρο, είναι ότι οι ενεργοί παίκτες στο Χ.Α. δεν απέκτησαν μεγαλύτερη "ορατότητα", όσον αφορά την υπόθεση διευθέτησης του Ελληνικού χρέους, που θεωρείται ικανή και αναγκαία συνθήκη προκειμένου τα Ξένα Funds να "ξαναβάλουν στις οθόνες" το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, "η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θεωρείται καταλυτικός παράγοντας για τις Αγορές. Ωστόσο οι επικείμενες εκλογές σε ορισμένες από τις πιο ισχυρές Χώρες της Ευρώπης το επόμενο έτος, αρχής γενομένης τον Μάρτιο στην Ολλανδία και αργότερα σε Γαλλία και Γερμανία, μπορεί να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων σε ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, ή και το 'Brexit".

"Το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει στο Ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, αλλά πιθανότατα θα αποδεχτεί ένα status 'ειδικού συμβούλου' με περιορισμένες αρμοδιότητες που το κρατούν στο τραπέζι", υποστήριξαν στο Reuters δυο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι με άμεση γνώση των προτάσεων, αλλά το ΔΝΤ τόνισε πως στόχος είναι η πλήρης συμμετοχής αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που έθεσε (χρέος και μεταρρυθμίσεις).

"Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι με απώτερο στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την δημιουργία ενός προγράμματος, το οποίο θα μπορεί να στηριχθεί από το Ταμείο μέσω μιας νέας συμφωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η αποστολή του Ταμείου θα επισκεφτεί σύντομα την Αθήνα. Αυτό που έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό (σε όλες τις ενημερώσεις τύπου του κ. Τόμσεν) είναι ότι το Ταμείο έχει την πρόθεση να στηρίξει την Ελλάδα, όχι μόνο συμβουλευτικά αλλά και χρηματοδοτικά, δεδομένου, όμως, ότι πρόγραμμα θα στηριχθεί στο δίπτυχο μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα του χρέους, ή ότι οι αριθμοί θα βγαίνουν", ήταν η δήλωση που ακολούθησε το δημοσίευμα του Reuters από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζ. Ραις.

Και ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup δήλωνε πως ακούει καλά πράγματα για την Ελλάδα (αναφορικά με την εκταμίευση) χθες τόνισε για το χρέος ότι «το Eurogroup είναι της γνώμης ότι είναι πολύ νωρίς, μπορούμε να είμαστε πιο πλήρεις προς το τέλος του προγράμματος, στα μέσα του 2018».

"Δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα", δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ταμείου στη "Süddeutsche Zeitung", διαψεύδοντας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι μέχρι το τέλος του έτους το ΔΝΤ θα έχει συναινέσει στην περαιτέρω συμμετοχή του. Τόνισε ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να απαιτεί ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους. "Δεν πρόκειται για 'κούρεμα', αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξει μακροπρόθεσμα το χρέος της", δήλωσε στην εφημερίδα του Μονάχου.

"Οι διαπραγματεύσεις της Deutsche Bank με το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση για το πρόστιμο στη Γερμανική Τράπεζα συνεχίζονται. Η Γερμανική Τράπεζα και οι Αμερικανικές Αρχές δεν έχουν σταματήσει τις διαπραγματεύσεις", σύμφωνα με άλλες πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Εννοείται ότι η είδηση έφερε σημαντική νευρικότητα στην μετοχή της Γερμανικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, να έχει κινηθεί από -3%, έως +2%.

Λίγες οι εσωτερικές ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής.

Δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία εγκρίνεται η τροποποιημένη συμφωνία μετόχων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom. Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για τη μεταβίβαση του 5% του OΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, που αποτελούσε ένα ακόμα προαπαιτούμενο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να υπογράψει ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου την εν λόγω τροποποιητική Σύμβαση με την Deutsche Telekom.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "στην τελική ευθεία εισέρχεται η στελέχωση της Τρ. Πειραιώς και εντός της εβδομάδας αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, να ανακοινωθεί ο νέος πρόεδρος του ομίλου, ενώ την Τέταρτη η nomination committee θα κληθεί να αποφασίσει για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο νέος πρόεδρος της Τράπεζας είναι Έλληνας, που έχει εργασθεί για δεκαετίες σε Τραπεζικές και Θεσμικές θέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και διανύει την έκτη δεκαετία της ζωής του".

Αφήνοντας τις λίγες και πολλές φορές, αντιφατικές ειδήσεις - δηλώσεις - εκτιμήσεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι η εβδομαδιαία ατζέντα μόνο αδιάφορη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα και μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης η Jumbo δημοσιεύει αποτελέσματα για τη χρήση που έληξε 30/6/2016, ενώ θα ακολουθήσει παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών την ερχόμενη Τετάρτη (12/10).

Επίσης, εκτός από το σημερινό Eurogroup, με τα προαπαιτούμενα της Ελλάδας, την Παρασκευή η Moody’s έχει προγραμματισμένη ανακοίνωση για την πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας (Caa3). 

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι "το κουδούνι" της λήξης βρήκε τον Γενικό Δείκτη, ευδιάκριτα μακριά από τα υψηλά ημέρας, παρά το γεγονός ότι η ενδοσυνεδριακή υπέρβαση των 583 μονάδων, έφερε και κάποιο αξιοπρόσεκτο "short covering".

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και όπως προαναφέρθηκε, αρκετοί Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, έδωσαν ένα πρώτο σήμα "επιβίβασης", ενώ όλοι ανεξαιρέτως, ενδοσυνεδριακά, κινήθηκαν υψηλότερα τα σημεία - κλειδιά, για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Ξεκινώντας από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών (+4,32%), αυτός παραμένει "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 642 μονάδων, με πρώτες στηρίξεις τις 660 και 645 μονάδες και στόχο τις 726 μονάδες.

Στους επιμέρους τίτλους, τα 1,65 ευρώ είναι το πρώτο σήμα αγορών για την Alpha Bank (ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,66 ευρώ, +4,40%), όμως το τελικό κλείσιμο άφησε εκκρεμότητες για τις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς ο τίτλος έκλεισε ακριβώς πάνω στο αποφασιστικό επίπεδο με κέρδη 3,77%.

Μέχρι τα 0,20 ευρώ (+5,26%) έφθασε ο τίτλος της Εθνικής, για να υποχωρήσει σχετικά στην συνέχεια, με τα 0,198 ευρώ να είναι το επίπεδο "σηματωρός" για την συνέχεια. Το κλείσιμο στα 0,199 ευρώ με κέρδη 4,74%.

Πιο ευδιάκριτο το σήμα αγορών για την Eurobank (+3,37%), που δείχνει να παίρνει απόσταση ασφαλείας από τα 0,529 ευρώ, έστω και αν υποχώρησε σχετικά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 0,56 ευρώ (+5,86%).

Βραχυπρόθεσμο σήμα αγορών και από την Πειραιώς (+5,63%), που άφησε πίσω της την αποφασιστική αντίσταση των 0,142 ευρώ. Το σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 0,151 ευρώ (+6,34%).

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ ¨η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG Comp) διαπίστωσε ότι η προβλεπόμενη εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προς την Attica Bank, προκειμένου να ενισχυθεί η πρόσβαση της Τράπεζας σε ρευστότητα, είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ περί Κρατικών ενισχύσεων", τονίζει ανακοίνωση της Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι η Attica Βank σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα που μπορούν να λειτουργήσουν ως ενέχυρα για χρηματοπιστωτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος. Τα ομόλογα αυτά, ονομαστικής αξίας 380 εκατ. ευρώ, θα εκδοθούν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (σ.σ. ομόλογα Αλογοσκούφη), σε αντάλλαγμα τέλους που θα καταβάλει η Τράπεζα.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν έτυχε θετικής υποδοχής από την Αγορά, ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,061 ευρώ (+27,08%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,06 ευρώ με ημερήσια κέρδη 25%.

Έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, που ακολουθήθηκαν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές και κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο για την μετοχή της ΕΕΕ, η οποία ολοκλήρωσε την συνεδρίαση της Παρασκευής με απώλειες 3,48% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας.

Στο μετασυνεδριακό σχόλιο της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας η στήλη είχε επισημάνει ότι ο τίτλος είχε υποχωρήσει προς το κάτω εύρος του γνωστού "range", πιθανότατα για να δώσει νέα ανοδική αντίδραση από την ερχόμενη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, η διάσπαση των άκρων 19,60 - 21,07 ευρώ, αν αυτή γίνει, θα σηματοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη τάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τα 20,49 ευρώ (+4,01%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 20,17 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 2,39%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 25αρη, που έδωσαν σημαντικές βοήθειες στον Δείκτη ξεχώρισαν οι Viohalco (+3,15%), ο τίτλος της οποίας παραμένει εντός του γνωστού range 1,19 με 1,35 ευρώ, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,44 ευρώ, Ελ. Πετρέλαια (+1%) που υποχώρησαν σημαντικά από τα ενδοσυνεδριακά κέρδη +3,74% και έχουν μπροστά τους την πολύ ισχυρή αντίσταση των 4,20 - 4,30 ευρώ, ΟΠΑΠ (+1,05%) και ΟΤΕ (+2,98%), ο τίτλος του οποίου παραμένει πτωτικός όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 8,12 ευρώ., με την μεσοπρόθεσμη στήριξη να εντοπίζεται στα 7,55 - 7,50 ευρώ. Το πιο πιθανό είναι να δοκιμάσει μία αντίδραση προς τα 8,10 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, ελαχιστοποιήθηκαν οι θετικοί πρωταγωνιστές από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τουλάχιστον αυτοί που συνδύασαν αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά "αξιοπρεπείς συναλλαγές.

Ξεχώρισαν οι InfoQuest (+5,6%), μετά την ανακοίνωση για σύγκληση έκτακτης γ.σ. με σκοπό την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,34 ευρώ ανά μετοχή και Αστέρας (+7,87%).

Σύμφωνα με τη Beta Sec., η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Astir Palace δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου περί αποκρατικοποίησης και επομένως ο αγοραστής δεν εξαιρείται από την υποχρέωση δημόσιας πρότασης. Το συντριπτικό τμήμα, άλλωστε, των πωλούμενων μετοχών θα δοθεί από την Εθνική Τράπεζα (67,23%) και όχι από το ΤΑΙΠΕΔ. Το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας θα μειωθεί από 85,35% που είναι σήμερα σε 67,3%. Δεδομένου ότι ο αριθμός των μετοχών της Εθνικής θα μείνει ο ίδιος (54,537,967 μετοχές) προκύπτει τίμημα 5,5 ευρώ ανά μετοχή.

Η πορεία του ΓΔ μετά το βρετανικό δημοψήφισμα

Το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη είναι το υψηλότερο μετά το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος (προηγούμενο υψηλότερο κλείσιμο στις 582,13 μονάδες, στις 2/9). Ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 594 μονάδες και το κλείσιμο πριν το Βρετανικό δημοψήφισμα στις 23/6, στις 617,69 μονάδες. Η πρώτη σημαντική στήριξη στις 572 και 568 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Οι 574 μονάδες το "stop" στο "long".

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,99%) παραμένει μπροστά το επίπεδο - κλειδί των 1557 μονάδων, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1579, 1605 και 1618 μονάδες. Το "stop" στο "intraday long" ανέβηκε στις 1513 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Μία εβδομάδα συνεδριάσεων υψηλότερα από τον τεχνικά κρίσιμο ΚΜΟ 200 ημερών, συμπληρώνει ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., γεγονός που αποκλείεται να περάσει απαρατήρητο από τα μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια που
δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Αγορά" εκτιμά ο Πέτρος Στεριώτης.

Τη θεμελιώδη εικόνα συνεχίζει να επιδεινώνει το ρίσκο Χώρας (country risk), που απεικονίζεται στην υψηλότατη απόδοση (άνω του 8%) του Ελληνικού Κρατικού δεκαετούς ομολόγου τους τελευταίους 3, σχεδόν μήνες.

Φυσικά, η μη συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο "QE" της ΕΚΤ, διατηρεί υψηλά το spread τους έναντι των
αντίστοιχων Ισπανικών και Ιταλικών τίτλων, οι αποδόσεις των οποίων βρίσκονται κοντά στο 1%.

Θεωρητικά, τα χαμηλά επιτόκια που προσφέρουν οι Κρατικές ομολογιακές εκδόσεις της Ευρωζώνης (πλην Ελλάδος) θα μπορούσαν να προκαλέσουν εισροή κεφαλαίων προς τις μετοχικές Αγορές της Περιοχής, όμως η διαδικασία αυτή δυσκολεύει λόγω της ανασφάλειας που συνεχίζουν να προκαλούν οι τριγμοί στην αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Οικοδομήματος.

Σε ότι αφορά την εγχώρια Αγορά, η ειδησεογραφία σχετικά με την αξιολόγηση, το Eurogroup και τα πλάνα του ΔΝΤ σχετικά με το μελλοντικό του ρόλο στο Ελληνικό Πρόγραμμα, αναμένεται να βελτιώσουν την
ορατότητα για το "ταμπλό" το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε διεθνές επίπεδο, τα χειρότερα του αναμενόμενου στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση στις ΗΠΑ, μεταθέτουν χρονικά τις όποιες προβλέψεις αύξησης των Αμερικάνικων επιτοκίων και συντηρούν τις μετοχικές αποτιμήσεις της Wall Street σε ιστορικά υψηλά. Πολλοί αναλυτές προβληματίζονται επίσης από την συνεχιζόμενη υποχώρηση του ρυθμού επέκτασης του Αμερικάνικου ΑΕΠ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

"Το δε Αργό Πετρέλαιο, ο διπλασιασμός της τιμής του οποίου το τελευταίο εξάμηνο μείωσε τις πιέσεις στα Κρατικά έσοδα των μεγάλων Χωρών εξαγωγής, αρχίζει να εμφανίζει σημάδια "κόπωσης" τόσο λόγω κατοχύρωσης κερδών, όσο και στον απόηχο των εξαγγελιών για μείωση της Παγκόσμιας παραγωγής και στα πλαίσια του παλαιού χρηματιστηριακού ρητού 'αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση", εκτιμά ο υπεύθυνος Παραγώγων της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από επικράτηση των αγοραστών χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον επανερχόμενο από εβδομαδιαία αργία Shanghai Composite (+1,45%). Τα Χρηματιστήρια σε Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία και Ταϊβάν παρέμειναν κλειστά λόγω αργίας.

Αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το US Oil που δείχνει να αφήνει πίσω του και τα $51, μικρότερα για τον Χρυσό, μικρές απώλειες για το Ευρώ.

Ξεκινώντας από Ανατολάς, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έθεσε την ημερήσια τιμή αναφοράς για το γουάν στα 6,7008 έναντι του Αμερικανικού Δολαρίου, σε μια υποτίμηση 0,3% σε σχέση με το τελευταίο fixing στα 6,6778 στις 30 Σεπτεμβρίου, διαμορφώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2010. Υπενθυμίζεται ότι το γουάν εντάχθηκε στο καλάθι των Νομισμάτων που υποστηρίζει τα ειδικά δικαιώματα εκταμίευσης (SDR) του ΔΝΤ, την 1η Οκτωβρίου.

Ερχόμενοι Δυτικότερα, "τα γεωπολιτικά ρίσκα και μια επιβράδυνση του Παγκοσμίου Εμπορίου αποτελούν τους βασικούς κινδύνους για την Ευρωζώνη", δήλωσε ο Μ. Ντράγκι από την Ουάσινγκτον. Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί με σταθερούς αλλά μέτριους ρυθμούς, συμπλήρωσε. Ο ίδιος τόνισε ότι "η απόδοση ιδίων κεφαλαίων των Ευρωπαϊκών Τραπεζών δεν είναι ικανοποιητική". Παράλληλα ανέφερε ότι "δεν είναι σαφές ποια θα είναι η επίδραση του 'Brexit' μεσοπρόθεσμα".

Εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στα επίπεδα που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ στα τέλη του 2018, ή το αργότερο στις αρχές του 2019. Σε ότι αφορά την πολιτική που ακολουθεί η Fed ανέφερε πως "είναι ξκάθαρο ότι ΕΚΤ και Fed ακολουθούν διαφορετικά μονοπάτια".

Περισσότερο από το αναμενόμενο ανέκαμψαν τον Αύγουστο οι Γερμανικές εξαγωγές. Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάιο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 3,0%. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν οι εξαγωγές να αυξηθούν κατά 2,2% και οι εισαγωγές να ενισχυθούν κατά 0,7%. Η άνοδος των εξαγωγών διεύρυνε το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα στα 22,2 δισ. ευρώ από τα 19,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Τα στοιχεία για τον Αύγουστο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις για εμπορικό πλεόνασμα 20,0 δισ. ευρώ.

Εμμένει στην πρόβλεψή της ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Γαλλικής Οικονομίας θα παραμείνει αμετάβλητος στο 0,3% στο γ' τρίμηνο η Τράπεζα της Γαλλίας.

Την μετεγκατάσταση ορισμένων δραστηριοτήτων τους από το Λονδίνο φέρεται να εξετάζουν ορισμένες μεγάλες Τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Goldman Sachs. Την πληροφορία επιβεβαίωσε με email της στο CNBC η Goldman Sachs, αναφέροντας πως "συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε όλες τις πιθανές επιπτώσεις της ψήφου υπέρ του 'Brexit".

Εν τω μεταξύ, στο συνέδριο του IIF που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη, ο James Gorman της Morgan Stanley, δήλωσε πως "βλέπει τη Νέα Υόρκη ως τον μεγαλύτερο ωφελημένο του 'Brexit". Ο CEO της Τράπεζας σημείωσε πως αν και η εταιρεία του εξετάζει, αν χρειάζεται να έχει κεντρικά γραφεία στην Ευρωζώνη σε άλλη Ευρωπαϊκή Πόλη, ή αν απλώς θα μεταφέρει επιλεγμένες δραστηριότητες εντός του "Μπλοκ", ωστόσο διερωτήθηκε αν οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή Πόλη διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο επικεφαλής της JP Morgan, Jamie Dimon, τόνισε πως "το 'Brexit' θα δημιουργήσει χρόνια αβεβαιότητας για τις Επιχειρήσεις με σημαντικές δραστηριότητες που εδράζουν στο Λονδίνο". Κατά τους Financial Times, ο ίδιος επιβεβαίωσε πως "η Τράπεζά του περιμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το 'Brexit', προκειμένου να αποφασιστεί αν χρειαστεί μεταφορά των δραστηριοτήτων της από τη Βρετανία".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, μπορεί οι Αγορές να θεωρούν όλο και περισσότερο ότι η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια το Δεκέμβριο, αλλά ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Charles Evans, είναι επιφυλακτικός. "Ο Δεκέμβριος θα μπορούσε να ήταν μια κατάλληλη περίοδος για να γίνει, αλλά δε βλέπω και καμία βιασύνη. Ο πληθωρισμός παραμένει κάτω του στόχου της Τράπεζας για 2%", ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης.

"Οι Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές μετοχές έχουν μπροστά τους δύσκολη περίοδο μέχρι τα τέλη του έτους", όπως εκτιμά η Goldman Sachs.

Η Τράπεζα τονίζει ότι "οι πολιτικοί κίνδυνοι σε συνδυασμό με την αδύναμη Οικονομία στην Ευρώπη και τις υψηλές τιμές στις Αμερικανικές μετοχές καθιστούν τις Αγορές αυτές ευάλωτες σε πτώσεις μέσα στους επόμενους τρεις μήνες". Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι οι S&P 500 και Stoxx Europe 600 θα υποχωρήσουν κατά 2% ο καθένας, μέχρι τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, τις μετοχές επηρεάζουν σημαντικά και οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο να πυροδοτήσει ανάπτυξη, αλλά και για την "υγεία" των Τραπεζών της Περιοχής.

Στις ΗΠΑ, είναι οι υψηλές αποτιμήσεις που ανησυχούν περισσότερο και ότι τα τρέχοντα επίπεδα μπορούν να επισπεύσουν σημαντικές πτώσεις, σε περίπτωση αναταράξεων, ιδιαίτερα λόγω απουσίας βιώσιμης ανάπτυξης κερδών, ώστε να υποστηριχθούν οι τιμές.

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι ο S&P 500 θα "κλείσει" το Δεκέμβριο στις 2.100 μονάδες.

Ο Axel Weber, πρόεδρος της UBS και πρώην φορέας χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προειδοποίησε για τις παράπλευρες απώλειες διεθνώς και τις μεγάλες αναταραχές στις Παγκόσμιες Αγορές, που προκαλεί η νομισματική παρέμβαση αυτής της περιόδου.

"Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν προχωρήσει σε τεράστιες παρεμβάσεις στην Αγορά, μπορείτε σχεδόν να πείτε ότι οι Κεντρικές Τράπεζες είναι πλέον αντισυμβαλλόμενα μέρη σε πολλές Αγορές. Είναι ο απόλυτος αγοραστής", επεσήμανε ο τραπεζίτης μιλώντας στο CNBC, στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Επιστροφή στο ΧΑ

Αρνητικός για 43ο μήνα παραμένει ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή και τον Σεπτέμβριο (-1%), σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Οριακή υποχώρηση εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα προσωρινά και διορθωμένα ως προς το πλήθος των εργασίμων ημερών στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Αυγούστου 2016 σημείωσε οριακή μείωση κατά 0,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2015, έναντι αύξησης 4,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2015 προς το 2014.

"Δύσκολη αλλά όχι αδύνατη η αποστολή των Τραπεζών να μειώσουν την έκθεσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως το 2019", επισημαίνει σε έκθεσή της η Bank of America/Merrill Lynch.

Ο οίκος, για τις Ελληνικές Τράπεζες, καλωσορίζει τις προσπάθειες των Ρυθμιστικών Αρχών, με τη στοχοθεσία που θέτουν από κοινού SSM και διοικήσεις των Τραπεζών, αλλά και την υιοθέτηση "φιλικής" για τις Τράπεζες νομοθεσίας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Από εκεί και πέρα και μετά την πάροδο των πρώτων δύο λεπτών, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 587,35 μονάδες (+1,74%), στις 17.00 βρέθηκε στις 584,64 (+1,27%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 583,27 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,03%.

Ο τζίρος σκαρφάλωσε στα 35,6 εκατ. από τα οποία τα 1,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΚΑΡΕΛ, ΕΤΕ, ΓΡΙΒ). Σε Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Πειραιώς, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Viohalco, Folli Follie Group.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή.

Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές, έναντι 33 πτωτικών, ενώ οκτώ τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

---ΧΠΑ

Από σημαντική άνοδο χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με μειωμένες συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (32.989 συμβόλαια).

Στα 4.856 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.347, 1.742 για τον Οκτώβριο, 605 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.554) κινήθηκε μεταξύ 1.525 και 1.560 μονάδων κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (17.500 Μυτιληναίος, 96.000 Πειραιώς, 410.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (2.891), Eurobank (7.264), Πειραιώς (6.428), Εθνική (12.475), MIG (644), ΟΤΕ (944), ΔΕΗ (501), Μυτιληναίο (593), Intralot (343) Ελ. Πετρέλαια (135), ΟΠΑΠ (354), Viohalco (102).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (7.000.948 τεμ.) και Eurobank (1.913.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v