Χρηματιστήριο: «Πιάνει» τις 590 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Εντείνεται η ανοδική κίνηση στο ΧΑ, με το θετικό γύρισμα των τραπεζικών μετοχών. Κέρδη για το σύνολο των blue chips. Πάνω από τις 700 μονάδες κινείται ο τραπεζικός δείκτης. Ξεχωρίζουν Coca Cola, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος. Αυξημένες οι συναλλαγές.

Στα "τοπικά υψηλά" της μετα-Brexit περιόδου συντηρείται το ΧΑ. Την επομένη του Eurogroup, οι traders δείχνουν ψυχραιμία, με αποτέλεσμα η αγορά μετά την αρχική μικρή υποχώρηση να περνά σε θετικό έδαφος, όπου και παραμένει σταθερά μετά τις 10:55, σε διακύμανση μεταξύ 581,22 έως 588,35 μονάδες.

Επιθετικές αγορές μετά τις 14:10 κυρίως στις τράπεζες, διεύρυνση των αγορών σε blue chips, με τον ΓΔ να περνά πάνω από τις 590 μονάδες (1,29%) με αιχμή το "γύρισμα" του Δείκτη Τραπεζών από τις 675 πάνω από τις 700 μονάδες.

Μοχλός η σηματωρός Alpha Bank και σημαντικές στηρίξεις από Coca Cola και το σύνολο των δεικτοβαρών μετοχών (πλην FF Group).

Σε μέτρια επίπεδα συναλλαγές και τζίρος παρά την αρχική μόχλευση σε τραπεζικές μετοχές και σηματωρούς- blue chips, με τους traders να ενδιαφέρονται να συντηρήσουν το ΧΑ σε επίπεδα πάνω από τις 575 μονάδες.

Ο ρυθμός συναλλαγών επιταχύνθηκε μετά τις 14:10, με αγοραστές από ΟΤΕ, ΔΕΗ, μέχρι Μυτιληναίο, Jumbo, Αεροπορία Αιγαίου, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.

Με απώλειες ο τραπεζικός κλάδος μέχρι τις 14:00, "γύρισε" σε θετικό έδαφος με την οδηγό Alpha Bank να είναι η πρώτη από τον κλάδο που πέρασε σε θετικό έδαφος, με κέρδη στην πλειονότητά τους οι άλλοι κλαδικοί δείκτες, με το 47% του τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί σε Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, αλλά συγκριτικά σημαντικό μέρος σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Motor Oil, Coca Cola, Fourlis, Jumbo, Αεροπορία Αιγαίου, Attica Bank, FF Group κ.α.

Σε θετικό έδαφος οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, με ενδεικτική την άνοδο του DAX στη Φρανκφούρτη κατά 0,55% προς τις 10.685 μονάδες, με την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη στο συν και τις μετοχές των Deutsche Bank, Commerzbank κατά 0,24% και 1,25% υψηλότερα.

Το καλό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, η θετική εικόνα των futures στη Wall Street συμβάλλουν στην ενεργότερη συμμετοχή των αγοραστών, με αποτέλεσμα την υπέρβαση, μετά τις 14:10, και των 590 μονάδων.

Ενθαρρυντικό το γεγονός πως η διεύρυνση της αντίδρασης στηρίχθηκε σε σημαντική ενίσχυση των συναλλαγών, με έξι μετοχές να έχουν τζίρο πάνω από το όριο του ενός εκατ. ευρώ και περισσότερες από δεκαπέντε, περισσότερες των εκατό χιλιάδων ευρώ.

Με βάση την εικόνα της αγοράς το τελευταίο ημίωρο ενδέχεται να επιτευχθεί ο στόχος για τζίρο που θα ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ.

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, ακριβώς αυτή η αύξηση συναλλαγών δείχνει πως τις τελευταίες ημέρες, όποτε δίνονται αφορμές, ενεργοποιούνται οι ενδοσυνεδριακές κινήσεις (intraday) κατά κύριο λόγο στις μετοχές του FTS25 και σε επιλεγμένες του FT Mid Cap.

Τζίρος 350 χιλιάδων ευρώ στη μετοχή του Fourlis, συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές σε MIG, Kleemann, MLS, Πλαίσιο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v