Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτική προσπάθεια για υψηλότερα στο Χρηματιστήριο

Προς τις 590 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης παρά τις πιέσεις που καταγράφονται στους τίτλους των τραπεζών, καθώς η άνοδος της Coca Cola αλλά και σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, δίνουν τον τόνο. Αγοραστές στα περισσότερα blue chips, τα μηνύματα από την τεχνική ανάλυση.

Οι εξελίξεις στο χθεσινό Eurogroup δεν ήταν ακριβώς αυτές που περίμενε η αγορά. Σε συνδυασμό με την αρχική μικρή υποχώρηση του DAX στη Φρανκφούρτη, οι πωλητές ενεργοποιήθηκαν από το άνοιγμα κιόλας της συνεδρίασης, με συνέπεια τη διόρθωση των κύριων δεικτών και των βασικών μετοχών.

Ωστόσο, μετά τα πρώτα διερευνητικά 30', οι αγοραστές κινήθηκαν υψηλότερα, με αποτέλεσμα το θετικό «γύρισμα» της αγοράς. Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, αλλά ρυθμιστής της τάσης η δεικτοβαρής Coca Cola. Το 1,98% για τη μετοχή συνέβαλε στο να περάσει, στις 11:00, σε θετικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης.

Με μικρό καθοδικό χάσμα η αρχή για τον Γ.Δ., που από τις 582,57 μονάδες διολίσθησε λίγο χαμηλότερα, με τον τραπεζικό κλάδο να μετρά τις μεγαλύτερες απώλειες. Ωστόσο, συναλλαγές και τζίρος διαμορφώνονταν στα συνήθη μέτρια επίπεδα των ημερών, ένδειξη πως -προσώρας- τόσο οι short όσο και οι long δεν έχουν λόγους να κινηθούν επιθετικά προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Εν προκειμένω οι πωλητές δεν δείχνουν να θέλουν να πιέσουν σημαντικά χαμηλότερα την αγορά, τουλάχιστον όσο η προσφορά τους απορροφάται σε τιμές πάνω από τις 580 μονάδες του Γ.Δ.

Φυσιολογική η εικόνα στα πρώτα 35'-40' της συνεδρίασης, αν και σημαντικό μέρος των συναλλαγών από αγορές του εξωτερικού (κυρίως Λονδίνο) πραγματοποιούνται από τις 14:00-15:00 και μετά.

Είναι ενδεικτικό πως από τις 10:55 στην πλειονότητα των βαριών μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενεργοποιήθηκαν αγοραστές, με αποτέλεσμα την αντίδραση των δεικτών. Εξαιρούμενου του τραπεζικού κλάδου, που μείωσε ελαφρώς τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες, στις περισσότερες μετοχές-σηματωρούς και στα blue chips οι long ωθούν τις τιμές υψηλότερα.

Αρχής γενόμενης από την Coca Cola, στη συνέχεια με ΟΤΕ και ΟΠΑΠ και σταδιακά με FF Group, Τιτάν, ΔΕΗ, Jumbo κ.ά., ο FTSE 25 από τις 1.545 αντέδρασε προς τις 1.560 μονάδες.

Ενθαρρυντική αυτή η διατήρηση της μόχλευσης στα blue chips, με όλα όσα είχαν διαμορφωμένη τάση long (στην προσυνεδρίαση) να τη διατηρούν και να την επαυξάνουν.

Στα 20,57 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, με αρκετές συναλλαγές και τζίρο 150 χιλ. ευρώ (στις 11:05), ικανοποιητική κίνηση από FF Group και Τιτάν, με αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Στα 2,72 ευρώ η μετοχή της Επιχείρησης, με την αγορά να περιμένει αύριο τα νεότερα από το «μέτωπο του ΑΔΜΗΕ». Με την αρχική αντίδραση της μετοχής, η εβδομαδιαία απόδοσή της «γυρνά» και πάλι σε θετικό πρόσημο.

Στο 1,60-1,65 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, που ως σηματωρός του κλάδου παρακολουθείται από τους traders. Στις 675 μονάδες άνοιξε ο ΔΤΡ, προς τις 692 είχε αντιδράσει λίγο πριν από τις 11:10, με την Alpha Bank να καλύπτει τις αρχικές απώλειες και να (υπο)στηρίζει τον κλάδο και τους δείκτες.

Η διεύρυνση της απόδοσης για τη μετοχή της Coca Cola στο 2,33% και τα 20,64 ευρώ ενίσχυσε τον Γ.Δ. προς τις 587 μονάδες, καλύπτοντας σχεδόν όλο το χάσμα (μεταξύ χθεσινής τιμής και αρχικής), εξέλιξη που από τεχνικής πλευράς είναι ενθαρρυντική.

Στην αλλαγή του κλίματος συνέβαλαν και το «γύρισμα» των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον DAX να ανακάμπτει προς τις 10.620 μονάδες και τους FTSE 100 και CAC 40 σε θετικό πρόσημο, αλλά κυρίως η ψύχραιμη στάση πωλητών-αγοραστών στα πρώτα 5'-15' της συνεδρίασης στο ότι οι πρώτοι δεν «εκβίασαν» σημαντικά χαμηλότερες τιμές, οι δε δεύτεροι, μετά τις 10:55, κινήθηκαν πιο επιθετικά.

Διατηρείται το σήμα long για τις μετοχές των Μυτιληναίου, ΔΕΗ, FF Group, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά.

Από τον FT Mid Cap συναλλαγές άξιες λόγου σε μόλις τρεις μετοχές: MIG, Kleemann και Fourlis.

Λίγο πριν από τις 11:20 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 12,2 εκατ. μετοχών -πάνω από 2,7 εκατ. στη μετοχή της ΕΤΕ- και τζίρος σχεδόν 7 εκατ. ευρώ, με τα 2 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank και άλλο 1,1 εκατ. ευρώ στη Eurobank.

Ο αρχικός τζίρος -τουλάχιστον 50% πάνω από τον μέσο όρο- παραπέμπει σε μία συνεδρίαση συναλλαγών της τάξης των 40+ εκατ. ευρώ. Με την εικόνα των πρώτων 45'-50' γίνεται εμφανής η ενεργότερη συμμετοχή traders, συνάμα η κατοχύρωση μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων αλλά και η παρουσία αγοραστών από τα χαμηλά ημέρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v