Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με διπλό μήνυμα

Μπροστά αλλά… προσεκτικά προχώρησε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, παρά τις αντίθετες προβλέψεις. Ωστόσο ο περιορισμός των μεσημεριανών κερδών στέλνει το δικό του μήνυμα. Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές της συνεδρίασης. Τα τεχνικά σημεία που έχουν σημασία.

Νέο υψηλότερο κλείσιμο, στην μετά "Brexit" εποχή εξασφάλισε ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, χωρίς τις βοήθειες των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών και κόντρα στις πρωινές εκτιμήσεις των περισσότερων από τους εγχώριους αναλυτές.

Η σημερινή κίνηση, μπορεί να έχει μεγαλύτερη "αξία", αν συνυπολογιστούν η "ελαφρά ψυχρολουσία" από το χθεσινό Eurogroup, ακόμα μία επίδειξη ισχύος του Β. Σόιμπλε, η ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 12 συνεδριάσεων) και το μάλλον επιφυλακτικό κλίμα που επικράτησε στις Ευρωπαϊκές Αγορές.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγορά συνέχισε την ανοδική της προσπάθεια, χωρίς ίχνος θετικών νέων, καθώς οι συναντήσεις στην Ουάσιγκτον δεν έφεραν την παραμικρή πρόοδο στο θέμα τις διευθέτησης του χρέους, ενώ όλες οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις, διεθνών αναλυτών, αναφέρουν ότι η δεύτερη αξιολόγηση, μόνο "περίπατος" δεν θα είναι για την Ελληνική Κυβέρνηση.

Από την άλλη, θα πρέπει να τύχει υποσημείωσης το σημαντικό "άδειασμα" αρκετών Δεικτοβαρών τίτλων και κατ΄ επέκταση και των βασικών δεικτών, από τα υψηλά ημέρας, με αρκετούς από αυτούς να "ακούν" το "κουδούνι" της λήξης κοντά στα χαμηλά ημέρας, ή και με αρνητικό πρόσημο (!)

Για την περίπτωση του χρέους και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου "υψηλά ιστάμενες πηγές της Ευρωζώνης, του Ευρωσυστήματος και του ΔΝΤ, με γνώση των αποτελεσμάτων των συναντήσεων στην Ουάσιγκτον, ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι όσον αφορά το χρέος και την διαχείρισή του η οποία συνδέεται και άμεσα με την συμμετοχή του ΔΝΤ 'είχαμε πολιτικό αδιέξοδο".

Παίρνοντας τις εξελίξεις με την χρονική τους σειρά, στα δύο "έσπασε" η υποδόση των 2,8 δισ., με το Eurogroup να "σκαλώνει" στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για το Σεπτέμβριο και τις ληξιπρόθεσμες πληρωμές του Δημοσίου και για το λόγο αυτό θα περιμένει την θετική εισήγηση των Θεσμών (EwG στις 24 Οκτωβρίου) για να εκταμιεύσει το υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ.

Στην μικρή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου το Καλοκαίρι αποδίδει η Citi το "σπάσιμο" της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι "μεγάλο μέρος της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκε τον Ιούνιο ήταν προγραμματισμένο να κατευθυνθεί σε πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον Ιδιωτικό τομέα (οι οποίες ανέρχονταν στα 6 δισ. στα τέλη Μαϊου). Τα στοιχεία μέχρι τα τέλη Αυγούστου δείχνουν ότι οι οφειλές έχουν μειωθεί μόλις κατά 1 δισ. ευρώ, κάτι που εξηγεί την απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της δόσης σε δυο δόσεις".

Σύμφωνα με τον οίκο, η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να είναι πιο δύσκολη, καθώς ενδέχεται να περιλάβει αλλαγές στα εργασιακά, όπως η απελευθέρωση των συλλογικών απολύσεων, ένα "τοξικό" θέμα για την Ελληνική Κυβέρνηση.

"Με περιορισμένα προβλήματα ρευστότητας και μακρινές πληρωμές χρέους, υποψιαζόμαστε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα τραβήξει για κάποιους μήνες, υπογραμμίζει" ο Αμερικανικός οίκος.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, επόμενο ήταν να επιστρέψουν τα γνωστά σενάρια, με την Γερμανική εφημερίδα "Die Welt" να επισημαίνει ότι "το γεγονός ότι το ΔΝΤ απειλεί να εγκαταλείψει το 'κλαμπ' των Δανειστών, φέρνει τη Γερμανική Κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση. Διότι το Κοινοβούλιο είχε θέσει ως όρο τη συμμετοχή των αυστηρών ελεγκτών του ΔΝΤ, προκειμένου να συμφωνήσει στο τρέχον πακέτο στήριξης, αφού υπάρχει έντονη δυσπιστία απέναντι στην Κομισιόν, η οποία τηρεί πιο ενδοτική στάση. Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει, πλέον, οικονομικά, θα είναι σχεδόν ανέφικτο για τον μεγάλο Συνασπισμό να πείσει τους πολίτες ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα 'τεράστιο βαρέλι χωρίς πάτο'. Στην καλύτερη περίπτωση η αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με ένα γενναιόδωρο 'κούρεμα' χρέους για την Ελλάδα, με παράλληλη αποχώρησή της από τη Νομισματική Ένωση".

Με τα παραπάνω δεδομένα ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση, με την μετοχή της Jumbo (+3,07%) να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των ενεργών παικτών, καθώς χθες ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των εκτιμήσεων, για την χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31/7/2016.

Με έκδηλη την απογοήτευση από το χθεσινό Eurogroup, επόμενο ήταν οι αρχικές πιέσεις να έχουν σαν "στόχο" τον "ευαίσθητο" Τραπεζικό κλάδο.

Με σχετικά ελεγχόμενες πιέσεις, ο Τραπεζικός δείκτης (-0,64%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 675,35 μονάδες (-2,52%), η μετοχή της Alpha Bank (0%) μέχρι τα 1,60 ευρώ (-3,03%), της Εθνικής (-0,5%) μέχρι τα 0,194 ευρώ (-2,51%), της Eurobank (-1,09%) μέχρι τα 0,535 ευρώ (-2,73%) και της Πειραιώς (-2%) μέχρι τα 0,146 ευρώ (-2,67%), για να ανακάμψουν αισθητά στην συνέχεια.

Αντίθετα, με "φουριόζους" αγοραστές η μετοχή της Τρ. Αττικής "κάρφωσε" στα 0,066 ευρώ (+10%) με σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο αγορών, όμως η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο "ένδοξη" με τον τίτλο να ολοκληρώνει την συνεδρίαση σημαντικά χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 0,059 ευρώ, με απώλειες 1,67%.

Την τεχνική εικόνα του Τραπεζικού δείκτη, ανέλαβε να "ψηλαφίσει" για λογαριασμό της στήλης το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ, για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, θα ήταν συνετή μία κίνηση κατοχύρωσης κερδών σε ενδεχόμενη προσέγγιση της ζώνης 703 - 711 μονάδες καθώς, φαντάζει από δύσκολη έως απίθανη η υπέρβασή της με την πρώτη προσπάθεια και χωρίς να προηγηθεί αξιόλογη διόρθωση. Η πλησιέστερη στήριξη εντοπίζεται στις 686 - 681 μονάδες. Ζήτημα απλά χρόνου η δοκιμασία της στα πλαίσια του 'retest". Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σημερινά χαμηλά ημέρας τεστάρισαν την παραπάνω ζώνη στήριξης, οπότε έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέχεια.

Όμως, όπως αναφέρει και ο τίτλος του σχολίου, σήμερα το Χ.Α. "ξέχασε" τον Τραπεζοκεντρικό του χαρακτήρα και ο Γενικός Δείκτης διεκδίκησε νεότερα υψηλά, με σημαντικές βοήθειες από τις μη Τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, με "πρώτο βιολί" τον τίτλο της ΕΕΕ, που ήταν ο μοναδικός τίτλος του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο πλέον Δεικτοβαρής τίτλος, αυτός της ΕΕΕ, με συμμετοχή στον Δείκτη με ποσοστό 12,44% (σύμφωνα με τα χθεσινά, επίσημα, στοιχεία του Χ.Α.), έχει εξελιχθεί σαν τον απόλυτο "μπαλαντέρ" της Αγοράς.

Έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ακολουθήθηκαν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές και κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, με το τελευταίο κλείσιμο της Παρασκευής στα χαμηλά ημέρας (-3,48%), για να ξεκινήσει η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα με δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο, χθες με κέρδη 2,39% και σήμερα με κέρδη 0,45%.

Μπορεί ο τίτλος να συνεχίζει να κινείται στο γνωστό εύρος 19,60 - 21,07 ευρώ, όμως δεν παύει να δίνει σημαντική τάση στην Αγορά και να δίνει αξιοπρόσεκτες βοήθειες στους δείκτες, όταν αυτές κρίνονται αναγκαίες (!)

Για την συνέχεια, ίσως αξίζει επισήμανσης ότι σήμερα ο τίτλος της ΕΕΕ έφθασε να καταγράφει κέρδη έως και 3,52%, όμως το κλείσιμο τον βρήκε στο χαμηλό ημέρας με κέρδη 0,45%.

Βραχύβια φάνηκε η διόρθωση, μετά την πρώτη ανοδική "κούρσα" για την μετοχή της Μυτιληναίος και οι αγοραστές επέστρεψαν δριμύτεροι, ενώ συνεχίζει τις αγορές και ο βασικός μέτοχος. Η μετοχή αναρριχήθηκε μέχρι τα 4,94 ευρώ (+3,35%), όμως ξαφνικά και εν μέσω πυκνών συναλλαγών "έμεινε από δυνάμεις", με αποτέλεσμα να γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο και σε ημερήσιες απώλειες 0,63%. Επόμενη σημαντική "μάχη" θα δοθεί στην ζώνη 5,00 - 5,10 ευρώ.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Μυτιληναίος

Σε αντίθεση με χθες που ξεκίνησε με έντονα ανοδικές διαθέσεις, αλλά τερμάτισε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και με αρνητικό πρόσημο, σήμερα οι αγοραστές στον τίτλο της ΔΕΗ (+2,61%) ήταν περισσότερο "προσεκτικοί", ίσως γιατί αύριο αναμένεται η ανάδειξη του προτιμητέου αγοραστή για το 24% του ΑΔΜΗΕ.

Για την μετοχή, "Daily long stop" τα 2,54 ευρώ, "Intraday long stop" τα 2,68 ευρώ, πρώτη σημαντική αντίσταση στα 2,79 - 2,83 ευρώ και η αμέσως επόμενη στα 3,00 - 3,16 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΟΤΕ, με τις φήμες, που θέλουν το "πακέτο" του Δημοσίου να περνά σχετικά γρήγορα και σε τιμή αρκετά υψηλότερη της τρέχουσας, να κάνουν το γύρο της Αγοράς, με αποτέλεσμα ο τίτλος να αναρριχηθεί μέχρι τα 8,15 ευρώ (+2,39%), για να υποχωρήσει αισθητά στην συνέχεια και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 8,08 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 1,51%.

Τεχνικά και όσον αφορά τον τίτλο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, λειτούργησε η στήριξη των 7,75 - 7,60 ευρώ, με τον τίτλο να αντιδρά μέχρι την ζώνη 8,05 - 8,15 ευρώ που είναι αντίσταση και κατοχύρωση μας δίνει και αγοραστικό σήμα. Μία διάσπαση του 8,15 θα μπορούσε να μας δώσει σε πρώτη φάση το 8,40 επίπεδο και σε δεύτερη τα 8,74 ευρώ. Τα δύο μεγάλα μεσοπρόθεσμα επίπεδα στον τίτλο είναι τα 7,50 και τα 9,90 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κινητικότητα στον Fourli (+4,64%), ο τίτλος του οποίου ερχόταν από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες τέσσερις, δεν τα "παρατάει" η Intralot (+3,17%), ενώ για τους "λάτρεις της αδρεναλίνης" η Frigoglass (+15,69%) συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε νέα δεδομένα. Ο Γενικός Δείκτης έχει μπροστά του τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών στις 593,5 μονάδες και το κλείσιμο πριν το Βρετανικό δημοψήφισμα στις 23/6, στις 617,69 μονάδες. Η πρώτη σημαντική στήριξη στις 572 και 568 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Οι 574 μονάδες το "stop" στο "long".

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,26%) και πάντα σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το "stop" στο "long" έχει ανέβει στις 1513 μονάδες, με κοντινή στήριξη στις 1546. Μία διάσπαση του 1561, που είναι κοντινή αντίσταση, θα μπορούσε να μας φέρει στις 1583 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"H Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και η απόφαση του Eurogroup για τον τρόπο εκταμίευσης της υποδόσης επιβεβαίωσαν ότι η διάσταση απόψεων των εμπλεκομένων Πλευρών για τα ζητήματα της Ελληνικής Οικονομίας δεν αναμένεται να μετατραπεί σε σύγκλιση στο εγγύς μέλλον" εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

Ασφαλώς δε, θα απαιτηθεί προηγουμένως η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης που περιλαμβάνει σειρά 45 (!) προαπαιτουμένων με έμφαση στις εργασιακές διαρρυθμίσεις και τις Ιδιωτικοποιήσεις.

Έτσι, το ενδεχόμενο να έχουν όλα ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ώστε να είναι πιθανή η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, συνιστά το πλέον αισιόδοξο σενάριο, με μάλλον, όμως, μικρές πιθανότητες πραγματοποίησής του.

Εκτός αν στις επόμενες εβδομάδες οι Κυβερνητικοί ρυθμοί υλοποίησης μεταρρυθμίσεων γίνουν καταιγιστικά γρήγοροι, εξέλιξη που επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί ενόψει του ασύμμετρου τρόπου ενεργοποίησης σε κάθε δράση (!)

Ενόψει των παραπάνω, το Χρηματιστήριο κινήθηκε με συγκρατημένη αισιοδοξία ανοδικά, καθώς η συναλλακτική υποτονικότητα αντικαταστάθηκε από ελαφρά βελτίωση των ημερήσιων συναλλαγών. Η αδυναμία αισθητής αύξησης των συναλλαγών είναι εμφανώς συνδεδεμένη με τη συνειδητοποίηση της Επενδυτικής Κοινότητας για τη κατάσταση ομηρείας στην οποία έχει περιέλθει ο Τραπεζικός κλάδος, που οφείλει μέχρι το 2019 να διευθετήσει με διαφόρους τρόπους "κόκκινα" δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ, υπό την αυστηρή εποπτεία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού (SSM), καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την προοπτική κερδοφορίας και ενδεχόμενη την πιθανότητα νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Έτσι, διαφαίνεται ήδη ότι υπάρχει στροφή προς εναλλακτικές τοποθετήσεις πέραν του Χρηματοοικονομικού κλάδου, με κάποιες επιλογές να επιλέγονται και από επενδυτικά χαρτοφυλάκια, Θεσμικών Επενδυτών, κυρίως, τα λίγα που υπάρχουν στην πολύπαθη Ελληνική Αγορά.

Πέραν δε των Δεικτοβαρών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αυτές αφορούν και επιλεγμένες εταιρείες (stock picking) της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, που ενώ καταγράφουν θετικά ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία διατηρούν κραυγαλέα χαμηλή κεφαλαιοποίηση.

Από την άλλη πλευρά, το διεθνές περιβάλλον παραμένει "γκρίζο" και χωρίς ορατότητα με αποτέλεσμα ακόμη και η Goldman Sachs να εκφράζεται με απαισιοδοξία για τους μετοχικούς τίτλους στις Ανεπτυγμένες Αγορές.
Η συναντίληψη της Ρωσίας με τις Χώρες του ΟΠΕΚ για τον έλεγχο της προσφοράς του Πετρελαίου οδηγεί σε αύξηση της τιμής του, εξέλιξη που μάλλον θα εκληφθεί αρνητικά σε σχέση με την υποβοήθηση των αναπτυξιακών προοπτικών των Δυτικών Οικονομιών.

"Ακόμη, η προοπτική ενός διαφαινόμενου 'hard Brexit' συνιστά πρόσθετο λόγο κραδασμών για τις Αγορές, όπως φάνηκε ήδη από τη υποχώρηση της Στερλίνας, ενώ η υπόθεση της Deutsche Bank παραμένει ένας 'μαύρος κύκνος' για τις Αγορές, που επί του παρόντος διατηρούν την ψυχραιμία τους καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν να βρίσκονται σε κατάστασης 'υψηλής επαγρύπνησης" επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με την προσοχή των ενεργών παικτών στην σημαντική πτώση της μετοχή της Samsung Electronics, μετά την έκκληση της εταιρείας προς τους κατόχους των Galaxy Note 7 να κλείσουν τα κινητά τους.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Nikkei (+0,98%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Hang Seng (-1,27%).
Γύρισε σε αρνητικά πρόσημα η Ευρώπη, ενώ με διαθέσεις υποχώρησης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Πιέζονται χαμηλότερα Χρυσός, Ευρώ και Πετρέλαιο (μετά το χθεσινό κλείσιμο σε υψηλά 14 μηνών).

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Ιαπωνία εμφάνισε τον Αύγουστο το μεγαλύτερο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών από το 2007 και μετά, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών. "Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, διαμορφώθηκε στα 2,001 τρισ. γεν τον Αύγουστο, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση 23% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2015", μεταδίδει το MarketWatch. Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των οικονομολόγων της Wall Street Journal και του Nikkei, οι οποίοι ανέμεναν πλεόνασμα ύψους 1,558 τρισ. γεν. Παράλληλα, ο Αύγουστος αντιστοιχεί στον 26ο συνεχόμενο μήνα πλεονάσματος.

"Τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους θα επιδεινώσουν το πιστωτικό προφίλ των 200 κορυφαίων εταιρειών της Κίνας φέτος και οι Τράπεζες της Χώρας ίσως χρειαστούν κεφαλαιακή ένεση ύψους $1,7 τρισ. προκειμένου να καλύψουν μια πιθανή απότομη άνοδο των 'κόκκινων' δανείων", σύμφωνα με έκθεση της S&P Global.

Η S&P εκτιμά πως ο προβληματικός δείκτης πιστώσεων στις Κινεζικές Τράπεζες ήταν στο 5,6% στο τέλος του 2015, όμως, στο χειρότερο σενάριο, ο δείκτης αυτός θα μπορούσε να επιδεινωθεί στο 11 - 17%.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι Τράπεζες θα χρειάζονταν ανακεφαλαιοποίηση έως και $1,7 τρισ. μέχρι το 2020. Ακόμα και στο βασικό σενάριο, όμως, οι Τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση $500 δισ.

Η S&P εκτιμά πως η Κινεζική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιτρέπει την ταχεία πιστωτική επέκταση τους επόμενους 12 - 18 μήνες και στη συνέχεια θα επιχειρήσει να την περιορίσει, υποδηλώνοντας πως τα ρίσκα θα αυξηθούν σε διάστημα ενός, ή δυο ετών. Βλέπει ελάχιστο περιθώριο βελτίωσης το 2017, λόγω της επιδεινούμενης μόχλευσης και της σημαντικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, σχεδόν σε όλους τους τομείς. Το 70% των Επιχειρήσεων που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν Κρατικές, ενώ σε αυτές αντιστοιχούσε το 90% του χρέους του δείγματος.

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει την Κίνα πως η πιστωτική της επέκταση δεν είναι βιώσιμη, με το χρέος των εταιρικών δανειοληπτών να ανέρχεται σε $18 τρισ., ή περίπου 169% του Κινεζικού ΑΕΠ.

Οι Κινεζικές εκροές συναλλάγματος ενδέχεται να είναι υψηλότερες απ' ότι δείχνουν, με την Goldman Sachs να προειδοποιεί πως ένα αυξανόμενο ποσό κεφαλαίου βγαίνει από τη Χώρα, σε γουάν και όχι σε δολάρια.

Αν και τα συναλλαγματικά αποθέματα της Χώρας έχουν σταθεροποιηθεί και οι καθαρές αγορές ξένου Συναλλάγματος από Τράπεζες για Πελάτες έχουν υποχωρήσει και πλησιάζουν χαμηλά έτους, επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι πληρωμές σε γουάν, αξίας $27,7 δισ., έφυγαν από την Κίνα τον Αύγουστο. Αυτό έναντι ενός μηνιαίου μέσου $4,4 δισ., κατά τα πέντε χρόνια μέχρι το 2014.

"Τόσο μεγάλες διασυνοριακές κινήσεις δεν μπορούν να εξηγηθούν βάσει παραγόντων που οδηγούνται από την Αγορά και χρειάζεται να λαμβάνονται υπ΄ όψιν όταν μετρούνται οι εκροές Συναλλάγματος", προειδοποιεί η Goldman Sachs.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να εμφανίσει μέτρια ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου "Ifo", του "Insee" και της "Istat", που εκτιμούν ότι η Οικονομία στη Νομισματική Ένωση θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 0,4% το δ' τρίμηνο του 2016 και το α' τρίμηνο του 2017, μετά από ανάπτυξη 0,3% το β' και γ' φετινό τρίμηνο.

Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στη Γερμανία τον Οκτώβριο, όπως κατέδειξε σήμερα ο σχετικός δείκτης του Ινστιτούτου "ZEW". Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε στο 6,2, τον Οκτώβριο, έπειτα μια αμετάβλητη ανάγνωση 0,5 τον προηγούμενο μήνα. Το νούμερο ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι θα διαμορφωθεί στο 4,3. Ξεχωριστός δείκτης που μετρά το πώς αξιολογούν οι επενδυτές τις τρέχουσες συνθήκες της Οικονομίας εκτοξεύτηκε στις 59,5 μονάδες από 55,1 το Σεπτέμβριο, επίσης ξεπερνώντας τη μέση πρόβλεψη για άνοδο στο 55,5.

"Η Royal Bank of Scotland μπορεί να κληθεί να πληρώσει ως και $27 δισ. σε πρόστιμα, περίπου όσο και η χρηματιστηριακή της αξία", μεταδίδει το Reuters.

Το ποσό αποτελεί το χειρότερο δυνατό σενάριο και αφορά κατηγορίες για παραβάσεις και παρατυπίες της RBS πριν και κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένων και των καταχρηστικών πωλήσεων "τοξικών" στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ.

Με βάση το καλύτερο δυνατό σενάριο, η Βρετανική Τράπεζα θα κληθεί να καταβάλλει $5,5 δισ., το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει ήδη βάλει στην άκρη. Ωστόσο, αναλυτές υποστηρίζουν πως η Τράπεζα θα μπορούσε να κληθεί να πληρώσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ως και $11,19 δισ.

Εκπρόσωπος της RBS αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το πιθανό μέγεθος των προστίμων.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Αlcoa ανακοίνωσε αύξηση στα κέρδη το τρίτο τρίμηνο, στα $166 εκατ., ή 33 σεντς ανά μετοχή, έναντι $44 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει κέρδη 35 σεντς ανά μετοχή. Σημειώνεται πως αυτή είναι η τελευταία ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Alcoa προτού διασπαστεί σε δύο ξεχωριστές οντότητες, μια που θα δραστηριοποιείται στην τήξη και μια που θα δραστηριοποιείται σε κράματα Αλουμινίου και Τιτανίου για την Αυτοκινητοβιομηχανία.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του για την Ελληνική Οικονομία, το ΙΟΒΕ προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5% φέτος, έναντι της πρόβλεψης του Ιουλίου για ύφεση 1%. Για το επόμενο έτος, το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι η Ελληνική Οικονομία θα ανακάμψει, σημειώνοντας ρυθμό ανάπτυξης 1,5 έως 2,0%, χαμηλότερα πάντως από τις προβλέψεις Κυβέρνησης και Δανειστών για ανάπτυξη 2,7%.

"Το Eurogroup συμφώνησε την εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ και αναμένεται να εκταμιεύσει το 1,7 δισ. στα τέλη του μήνα, ωστόσο τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα", σημειώνει η HSBC σε έκθεσή της.

"Η εκταμίευση δόσης για την Ελλάδα που συμφωνήθηκε χθες αντανακλά την πρόοδο στις σχέσεις με τους Επίσημους Πιστωτές φέτος, όπως επίσης και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις για την εφαρμογή του προγράμματος", τονίζει η Fitch σε ανακοίνωσή της.

"Στην δεύτερη αξιολόγηση (αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα αυτό το μήνα), τα Εργασιακά αναμένεται να είναι το πλέον αμφιλεγόμενο μέτρο. Εκτιμούμε ότι η Κυβέρνηση έχει αρκετά 'μαξιλάρια' (περιλαμβανομένης της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων) για να χρηματοδοτηθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση να συνεχιστούν την επόμενη χρονιά. Το ρίσκο το πρόγραμμα να βγει εκτός τροχιάς παραμένει υψηλό. Οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα (1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018) θα είναι σταδιακά δυσκολότερο να επιτευχθούν", επισημαίνει η Fitch η οποία στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου διατήρησε την Ελλάδα σε "CCC".

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ισχνές πτωτικές διαθέσεις, υποχωρώντας μέχρι τις 581,22 μονάδες (-0,35%), όμως μετά τις 10.53 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 591,27 μονάδες (+1,37%).

Στις 17.00 βρέθηκε στις 586,14 (+0,49%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 585,3 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,35%.

Ο τζίρος σκαρφάλωσε στα 42,6 εκατ. από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ). Σε Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Grivalia, EEE, Motor Oil, Jumbo, Ελ. Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Grivalia και Folli Follie Group.

Περίπου ισοβαρής η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές, έναντι 41 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τον όγκο συναλλαγών να παρουσιάζει αξιοπρόσεκτη αύξηση στα συμβόλαια του δείκτη και σημαντική καθίζηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.338 συμβόλαια).

Στα 4.247 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.157, 2.886 για τον Οκτώβριο, 1.271 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.558,75) κινήθηκε μεταξύ 1.542,5 και 1.577 μονάδων κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (124.300 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (5.537), Eurobank (5.420), Πειραιώς (4.417), Εθνική (6.780), MIG (420), ΟΤΕ (1.276), ΔΕΗ (365), Μυτιληναίο (961), Ελ. Πετρέλαια (235), ΟΠΑΠ (275), Μέτκα (232), Ελλάκτωρα (109).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (7.000.948 τεμ.) και Eurobank (1.913.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v