Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιμέτωπο με τη θερινή ραστώνη το Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική κίνηση στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Η προσπάθεια συντήρησης της ανοδικής φοράς των τελευταίων ημερών θα δοκιμαστεί από την αναμενόμενη κάμψη συναλλαγών. Σε ποιες μετοχές εστιάζουν το ενδιαφέρον οι επενδυτές. Τα τεχνικά όρια που δίνουν σήμα.

Καλή εβδομάδα στους όλο και λιγότερους που μένουν στην Αθήνα, καλή μέρα στους όλο και περισσότερους που καταφέρνουν να βρίσκονται εκτός κλεινού άστεως.

Για καλοκαιρινά "σκιρτήματα" κάναμε λόγο στο τελευταίο σχόλιο μας, μετρώντας περισσότερες θετικές από αρνητικές ενδείξεις για αυτό τον κύκλο των 5 συνεδριάσεων που ξεκινά σήμερα με ενδιαφέρουσες δοκιμές αντοχών από Φρανκφούρτη, Μιλάνο μέχρι Αθήνα και Νέα Υόρκη.

Οικονομικοί δείκτες, στοιχεία, αποτελέσματα 6μηνου αλλά και ανακατατάξεις δεικτών είσοδοι-έξοδοι μετοχών κ.λπ δημιουργούν μία βάση για συνεδριάσεις αν μη τι άλλο με στοιχειώδη μεταβλητότητα.

Σε νέα υψηλά για S&P και Nasdaq στην Wall Street, εκτός Stoxx 50 από σήμερα οι μετοχές της Deutsche Bank (και της Credit Suisse), αλλαγές στους δείκτες MSCI την Πέμπτη, άλλη μία προειδοποίηση ξένου οίκου για τις ιταλικές τράπεζες (αυτή τη φορά από την DBRS), "φωνές" για κρατικοποίηση της Deutsche Bank.

Στην Αθήνα όσον αφορά στο μείζον θέμα της... απασφάλισης της "βόμβας" των κόκκινων δανείων είμαστε ακόμη στα πρώτα μέτρα του...Μαραθωνίου.

Με αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας που υπό προυποθέσεις θα μπορούσαν να είναι μαγιά για αυτήν. Θυμίζοντας, πως την επόμενη για το ΧΑ πραγματοποιούνται 4 συνεδριάσεις και στο τέλος της, την Παρασκευή λήγει η σειρά στα Παράγωγα για το μήνα Αύγουστο.

Η προσοχή στην Ευρώπη παραμένει στραμμένη σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο, με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο. Για δοκιμασία του κλάδου και πιθανή επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων χαμηλών για τον κλάδο στο γερμανικό χρηματιστήριο με αφορμή την εφαρμογή της απόφασης Stoxx Ltd, με τις όποιες ρευστοποιήσεις αλλά και αγορές μπορεί να σηματοδοτεί η πρώτη ημέρα εξόδου της Deutsche Bank από τον δείκτη.

Εξελίξεις και νέα δεδομένα, που σταδιακά καθιστούν τις ευρωπαικές αγορές/μετοχές όλο και πιο risky, σε μία συγκυρία που όλο και περισσότερες τράπεζες θα αναγκασθούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει χρηματιστηριακά.

Στο ΧΑ, κλάδος κλειδί παραμένει ο τραπεζικός με ενδιαφέρουσα την διαφοροποίηση κυρίως της Alpha Bank έναντι των άλλων τριών συστημικών αλλά και με ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε εισηγμένες-σηματωρούς και blue chips.

Ειδικότερα για τον τραπεζικό κλάδο, ο Βασίλης Μαρκάκης εκτιμά, πως μόνο με την υπέρβαση των 725 μονάδων θα αποφευχθεί - ή έστω θα αναβληθεί προς ώρας- η νέα κατακρήμνιση του ΔΤΡ προς τα ιστορικά χαμηλά του. Σημειώνονται το κλείσιμο του ΔΤΡ την Παρασκευή στις 662,20 και την ελάχιστη τιμή των 358,60 μονάδων.

Οσον αφορά στα επί μέρους βασικά για την διαφοροποιούμενη Alpha Bank η ανακατάληψη των 1,71 αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη, ωστόσο το ανοδικό momentum παραμένει ενεργό όσο η μετοχή συντηρείται πάνω από τα 1,69 (ή έστω των 1,64 ευρώ).

Για τη μετοχή-οδηγό της Εθνικής οι τεχνικές ενδείξεις δεν είναι με τους long, τουλάχιστον όσο δεν γίνεται πειστική υπέρβαση των 0,1890 και 0,2030 ευρώ.

Στο επίκεντρο σταδιακά από σήμερα οι δύο δεικτοβαρείς μετοχές των Coca Cola και ΟΤΕ, καθώς αυτοί οι δύο μεγάλοι όμιλοι ανακοινώνουν αποτελέσματα 6μηνου την Πέμπτη πρίν την αρχή της συνεδρίασης.

Στο επίκεντρο ορισμένα blue chips (εκτενής αναφορά έχει γίνει στο σχόλιο μας, της Κυριακής) κυρίως όμως στον ΟΠΑΠ λόγω κεκτημένης ταχύτητας και από τον Ft Mid Cap στον Σαράντη.

Επιπρόσθετα στοιχεία από τον Γιώργο Α. Σαββάκη, στο θέμα του «Από πού "περνά" το στοίχημα της ανόδου».

Σ.Σ. στον Εκηβόλο θα ξεκινήσουμε σήμερα με μέτρηση του Βασίλη Μαρκάκη για τον DAX. Στις 10.475 μονάδες διαμορφώνεται ένα τεχνικό σημείο με τον δείκτη να βρίσκει στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στήριξη στον ΚΜΟ 200 ημερών.

Θα συνεχίσουμε με ότι- στην διάρκεια της συνεδρίασης- θεωρηθεί χρήσιμο ή ενδιαφέρον.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v