Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πρώτος στόχος η διατήρηση των κεκτημένων

Η χθεσινή άνοδος του τραπεζικού κλάδου και η σημερινή εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών «όπλο» για να επιχειρηθεί κάτι περισσότερο για το Γενικό Δείκτη. Οι περιορισμένες συναλλαγές μεγαλύτερος πονοκέφαλος σύμφωνα με τους αναλυτές.

Σε στάση αναμονής η Wall Street, χαμηλότερα προς τα 42 δολάρια/βαρέλι η τιμή του πετρελαίου, η BoE ώθησε τις ευρωαγορές και στο Χ.Α. χαμηλού κόστους ανάσα για τις τράπεζες.

Η μείωση επιτοκίων και η αύξηση του QE από την Τράπεζα της Αγγλίας ήταν το γεγονός που διαμόρφωσε την τάση στη χθεσινή συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι αγοραστές είχαν τον πρώτο λόγο, σε αντίθεση με τις πρώτες δύο της εβδομάδας όπου οι πωλητές είχαν ξεκάθαρο προβάδισμα.

Σε γενικές γραμμές ισορροπημένα θα ολοκληρωθεί η εβδομάδα εάν σήμερα απλώς διατηρηθεί η τάση των δύο προηγούμενων ημερών με αποτέλεσμα να έχουν καλυφθεί σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό οι σημαντικές απώλειες της Δευτέρας-Τρίτης.

Σε αναμονή για στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ σήμερα (και) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις ζημιές των δύο πρώτων ημερών της εβδομάδας να έχουν αποκατασταθεί (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό).

Στο Χ.Α. η αντίδραση κατά 3,6% του τραπεζικού κλάδου στήριξε την εγχώρια αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 557 μονάδες, γεγονός που από την τεχνική πλευρά κρατά μέσα στο παιχνίδι τους αγοραστές. Οι συναλλαγές στα 6 εκατ. ευρώ, ο τζίρος στα 32,2 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος να επικεντρώνεται στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που μετά από τέσσερις συνεδριάσεις έκλεισαν και πάλι συγχρονισμένα με θετικό πρόσημο.

Διαφοροποίηση μεταξύ των μη τραπεζικών μετοχών του δείκτη, με εμφανή την παρουσία ξένων (και... ξένων) traders στις 14 από τις 21 της κατηγορίας.

Σημειωτέον πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου το ποσοστό των ξένων επενδυτών στο Χ.Α. διαμορφώθηκε στο 60,8% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων (35,43 δισ. ευρώ).

Οπως σημειώνει ο Βασίλης Μαρκάκης, λόγω της διαφοράς βαρύτητας (στην στάθμιση του δείκτη) που έχουν οι τράπεζες, η τεχνική εικόνα τους είναι τόσο διαφορετική που λες και αφορούν δύο εντελώς διαφορετικά χρηματιστήρια. Αυτό γιατί ο Γ.Δ. παραμένει -προς το παρόν- πάνω από την κρίσιμη στήριξη των 547-550 μονάδων, με αποτέλεσμα να διατηρούνται βάσιμα οι ελπίδες των αγοραστών για ανοδική εκτόνωση της πολυήμερης συσσώρευσης προς τις 588 μονάδες.

Σε αντίθεση με τον FTSE 25, για τον οποίο διασπάστηκε πτωτικά η αντίστοιχη στήριξη των 1.490-1.500 μονάδων για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και -προς ώρας- δεν μπορεί να την υπερβεί, κάτι που αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για τη σχετική βελτίωση της δεινής θέσης του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στη σημερινή συνεδρίαση το Χ.Α. θα παραμείνει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό συγχρονισμένο με τα ξένα, με την ανακοίνωση για την πορεία της απασχόλησης των ΗΠΑ (τον Ιούλιο) να είναι μία παράμετρος που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Εχθές ήταν η ιστορική απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας, σήμερα (εν όψει της νέας εβδομάδας) θα μπορούσε να είναι τα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να διατηρήσουν (ή όχι) την τάση των τελευταίων δύο συνεδριάσεων.

Ανάλογα με το κλίμα σε Ευρώπη (και από αργά το μεσημέρι στη Wall Street) στο Χ.Α. οι long θα μπορούσαν να συνεχίσουν υψηλότερα με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο (τουλάχιστον για όσο ο ΔΤΡ παραμένει πάνω από τις 654 μονάδες).

Πέραν των τραπεζών -η αντίδραση των οποίων έχει πλέον χαμηλότερο κόστος (απ' όταν ο κλάδος ήταν στα υψηλά έτους)- η υπερίσχυση των αγοραστών σε αρκετά blue chips δεν έχει λόγους να μην συνεχισθεί.

Σε μηνιαία μέτρηση στον ΟΠΑΠ καταγράφεται η υψηλότερη απόδοση, ενώ ακολουθούν FF Group, ΔΕΗ και Τιτάν, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, METKA, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση σε μετοχές κυρίως των Σαράντη, Πλαστικών Θράκης, Creat Farms, MIG, Πετρόπουλου, MLS, Πλαισίου και ΟΛΘ παραμένει επικεντρωμένο το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενόσω διατηρείται η ανοδική φορά (πάντα σε μηνιαία μέτρηση).

Στα 12,42 χαμηλότερα 3,42% το S&P 500 VIX, σε μικρή ανάκαμψη από νωρίτερα το Brent (43,87 δολάρια), οριακά πάνω στα 1.368,55 δολάρια ο χρυσός και στο 1,1136 η σχέση EUR/USD. Να σημειωθεί πως το GREK διατηρείται στα 7,15 δολάρια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v