Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο τέλος έγινε το… φινίρισμα

Στις συναλλαγές των τελευταίων λεπτών και τις δημοπρασίες καλύφθηκαν οι (μικρές) απώλειες για τον Γενικό Δείκτη. Ανοδικά Alpha Bank και Εθνική, κάμψη για Πειραιώς και Eurobank. Συγχρονισμένο με τις ευρωαγορές σήμερα το Χρηματιστήριο.

Προσπάθεια ανασύνταξης δυνάμεων μετά το διήμερο "άδειασμα" στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με μεικτά αποτελέσματα.

Φρένο στην βίαιη διόρθωση των μετοχών, ειδικότερα του τραπεζικού κλάδου, επιχειρήθηκε σήμερα από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη και Αθήνα. Αλλού η προσπάθεια τελεσφόρησε αλλού όχι ωστόσο εμφανής ήταν η συντονισμένη ενεργοποίηση των αγοραστών οι οποίοι τοποθετούμενοι από τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να ελπίζουν ακόμη και σε βραχυπρόθεσμα κέρδη εάν υπάρξει συνέχεια αύριο.

Μετά από μία αρκετά ενδιαφέρουσα συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,01% στις 551,61 μονάδες, μετά από διακύμανση στις 546,95- 555,28 μονάδων. Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός που διαμορφώθηκε υψηλότερα κατά 1,39% στις 633,17 μονάδες.

Ικανοποιητική η εικόνα για τις 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με 9 σε θετικό πρόσημο, με 4 σταθερές και τις υπόλοιπες σε αρνητικό. Τελικός απολογισμός απώλειες 0,03% με τον δείκτη FTSE25 στις 1.464,06 μονάδες.

Για την στάση των traders πολλά θα εξαρτηθούν από την σημερινή αντίδραση της Wall Street αλλά και τα στοιχεία για την οικονομία ευρωπαϊκών χωρών. Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούσαν πως στην περίπτωση που τα μεγέθη κινηθούν στα προβλεπόμενα επίπεδα οι long θα μπορούσαν να πάρουν αρκετές "ανάσες".

Σε συγχρονισμό με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το ΧΑ, δεν παρέκκλινε σήμερα της γενικότερης τάσης που από νωρίς ήθελε τους traders να επικεντρώνονται στον τραπεζικό κλάδο- όπου υπήρξε μεγάλη μεταβλητότητα- να ποντάρουν στο τεχνικό "γύρισμα" μετοχών του κλάδου και να εγγράφουν ήδη έναν πρώτο αριθμό long θέσεων. Ενδεικτικές οι ακραίες μεταβολές που για παράδειγμα διαμορφώθηκαν στο 3ήμερο Δευτέρας- Τετάρτης για μετοχές των Unicredit, MdPdS και άλλων σε χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης, Μαδρίτης, Λισσαβώνας.

Στο ΧΑ το 62% του μέτριου τζίρου πραγματοποιήθηκε στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τις Alpha Bank και Εθνική να έχουν πάνω από 7,6 και 5,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το ότι το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού εστιάσθηκε στη μετοχή-σηματωρό του κλάδου (Alpha Bank) και τον τίτλο- οδηγό (Εθνική) θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για αύριο- μεθαύριο.

Με την προϋπόθεση πως θα υπάρχει momentum για τον κλάδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κλάδος-κλειδί, ο τραπεζικός, κυμάνθηκε στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος ει μη μόνον από τις 15.05΄ έως τις 16.40΄ που υποχώρησε χαμηλότερα. Ενδοσυνεδριακή διόρθωση που από την τεχνική πλευρά μπορεί να εκληφθεί ως ενθαρρυντική ένδειξη καθώς επιβεβαιώθηκε η στήριξη των 610-615 μονάδων και μάλιστα με σχηματισμό W με χαμηλά σημεία ημέρας στις 613,09 μονάδες.

Στα της συνεδρίασης και πάλι "μετρώντας" συναλλαγές και τζίρο καθώς ήταν λιγότερες από την χθεσινή αλλά περισσότερες από την συνεδρίαση της Δευτέρας. Συνολικά στο διάστημα 1-3 Αυγούστου ο τζίρος έφθασε τα περίπου 100 εκατ. ευρώ κάτι που επιβεβαιώνει τους αναλυτές πως παρά την βιαιότητα της διόρθωσης (1-2/8) δεν διαμορφώθηκαν συνθήκες "ξεπουλήματος"/sell off. Πρακτικά με αυτούς τους τζίρους η αγορά θα μπορούσε να "γυρίσει" πάνω από τις 560 μονάδες χωρίς σοβαρές αντιστάσεις. Βέβαια αυτό θα εξαρτηθεί από την Wall Street και την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Αύριο θα φανεί- επί της ουσίας- υποστήριζαν χρηματιστηριακοί αναλυτές εάν και κατά πόσον η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο S&P θα μπορούσε να κάνει την διαφορά. Πάντως σήμερα ήταν κάτι σαν...μάννα εξ ουρανού για έναν ταλαιπωρημένο κλάδο σε μία κρίσιμη συγκυρία

Πληθώρα πακέτων στη μετοχή του ΟΠΑΠ (συνολικά 3,480 από τα 4,680 εκατ. ευρώ που έγιναν στον τίτλο του Οργανισμού) σε εύρος διακύμανσης 7,10-7,21 και τελική τιμή στα 7,15 ευρώ.

Τις τελευταίες συνεδριάσεις είναι εμφανής η στροφή ισχυρών επενδυτικών χαρτοφυλακίων στη μετοχή του Οργανισμού θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τον ΟΤΕ πόσο δε μάλλον την ΔΕΗ.

Στη μετοχή του ΟΤΕ συναλλαγές έγιναν στο εύρος των 8,56-8,80 με κλείσιμο 1,37% χαμηλότερα στα 8,61 ευρώ, ενώ στη ΔΕΗ στο εύρος των 2,63-2,70 ευρώ.

Κινητικότητα και λόγω της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων σε Μυτιληναίο (και δευτερευόντως σε ΜΕΤΚΑ) με κέρδη για αμφότερες της μετοχές στα 3,79 και 7,26 ευρώ αντίστοιχα. Κρίσιμες τεχνικά τιμές τα 3,80-3,82 για τον Μυτιληναίο και τα 7,30 για τη ΜΕΤΚΑ.

Επιστροφή αγοραστών από τα 6,81 ευρώ στη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου πλην όμως ο κλάδος προβληματίζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και για τον ελληνικό όμιλο.

Ακόμη μία συνεδρίαση με αυξημένες συναλλαγές για Motor Oil, Jumbo αλλά και ΟΛΠ, ΤΙΤΑΝ, ΕΧΑΕ ενώ σε αντίθεση έκπληξη προκάλεσαν τα μόλις 12.915 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Σταθερά ανοδικό το διάγραμμα της ΜΟΗ από τα 9,30 ευρώ της 15 ης Ιουλίου, συσσωρεύοντας τις τελευταίες τρις ημέρες μεταξύ 10,40-10,55 ευρώ "βλέποντας" υψηλότερα.

Σε συσσώρευση σε στενό εύρος από τις 8 Ιουλίου, με την τιμή να "παίζει" μεταξύ 10,65-10,95 ευρώ, ενώ σήμερα άλλαξε χέρια ακόμη ένα πακέτο 29.000 στα 10,625 ευρώ- συνολικής αξίας 308.125 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση με πωλήσεις/πιέσεις και αρνητικό πρόσημο για τα FF Group χάνοντας έδαφος από τα 22,26 ευρώ της Δευτέρας μέχρι τα 19,35 ευρώ σήμερα. Διόρθωση που από ορισμένους αποδίδεται στην πρόσφατη συνέντευξη του CEO του ομίλου Fosun, Liang Xinjung ( στο Bloomberg) πως ο κινεζικός κολοσσός προτίθεται να προχωρήσει σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχών ύψους 6 δις. $.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση μέτρια εικόνα με το όποιο ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε Σαράντη και MLS.
Στα υπόψη πακέτο 7.750.000 μετοχών της Attica Bank στα 0,056 ευρώ, αξίας 434.000 ευρώ.

Στα Παράγωγα ακόμη πιο μέτρια σε σχέση με εχθές συναλλαγές, τζίρος με τη μείωση των θέσεων αντασφάλισης εμφανή τόσο σε Συμβόλαια του δείκτη όσο σε ΣΜΕ επί μέρους μετοχών, όπου συνήθως πραγματοποιούνται οι περισσότερες συναλλαγές.

Μόλις 979 Συμβόλαια στον FTSE25 για την τρέχουσα σειρά (απλή λήξη τη Παρασκευή 19 Αυγούστου) μόλις 251 στην αμέσως επόμενη σειρά.
Η διαφοροποίηση σε σχέση με την συνεδρίαση της Τρίτης το "γύρισμα" και των δύο σειρών σε μικρό premium.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών, 3.703 Συμβόλαια στην Alpha Bank σε premium έναντι της τιμής στην υποκείμενη αγορά, 15.620 στην Εθνική επίσης με premium, ενώ με discount τα 9.857 στην Eurobank. Στα 17.012 τα ΣΜΕ της Πειραιώς με σταθερή τιμή.

Αναλυτικότερα από τα ΣΜΕ των 4 συστημικών τραπεζών σε χαμηλότερη απόκλιση διαμορφώνεται αυτό της Eurobank, σημειώνοντας πως σε διάστημα μηνός η μετοχή έχει τη μεγαλύτερη διόρθωση από Εθνική, Πειραιώς με την Alpha Bank να έχει άνοδο 9,03% στο ίδιο διάστημα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v