Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ασκήσεις ψυχραιμίας για τις τραπεζικές μετοχές

Με το... γνωστό περιορισμένο τζίρο ο Γενικός Δείκτης σταθεροποιείται πέριξ των 554 μονάδων. Ελαφρά άνοδος για τις τραπεζικές μετοχές σε ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές ομολόγους τους. Λίγες οι συναλλαγές στα δεικτοβαρή blue chips.

Προσπάθεια ανάκαμψης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στήριγμα στην αναβάθμιση από τον S&P ψάχνει το Χ.Α.

Με «αψιμαχίες» πωλητών - αγοραστών ξεκίνησε από νωρίς η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με κύριο χαρακτηριστικό την αύξηση της μεταβλητότητας και την επιτάχυνση του ρυθμού συναλλαγών. Αρχή που προοιωνίζεται μία αν μη τι άλλο αμφίρροπη συνέχεια, με τους short και τους long παίκτες να διασταυρώνονται ενδεικτικά για τον DAX στο εύρος των 10.176-10.110 μονάδων.

Μικτές τάσεις για τους τραπεζικούς τίτλους, καθώς μετά το τελευταίο «άδειασμα» έχουν ενεργοποιηθεί αρκετές αγορές σε τιμές έως 8% χαμηλότερα (κατά μέσο όρο) σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Σημειωτέον πως την Παρασκευή -τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου- «κορυφώθηκε» η αντίδραση πολλών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που είχε ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα.

Στο Χ.Α. ώθηση στους long δίνει αναμφίβολα η κίνηση του S&P να αναβαθμίσει τις ελληνικές τράπεζες μετά τη χαλάρωση των capital controls.

Ο Αύγουστος έχει κάνει αρχή με 2 στις 2 πτωτικές συνεδριάσεις, με σημαντικές πωλήσεις και απώλειες κυρίως για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου και η βραχυπρόθεσμη τάση εκτιμάται πως θα κριθεί σήμερα-αύριο. Πρακτικά, εάν λ.χ ο DAX θα αντιδράσει από τα επίπεδα των 10.100-10.050 ή θα υποχωρήσει άμεσα προς τις 9.850-9.900 μονάδες.

Σε ανάλογο ρυθμό και στο Χ.Α., με περιορισμένες συναλλαγές και τζίρο, με ικανοποιητική κατανομή σε τραπεζικές μετοχές και blue chips, με επιστράτευση δεικτοβαρών μη τραπεζικών τίτλων και εμφανές trading και στις τέσσερις μετοχές των συστημικών ομίλων.

Από τις 628 έως τις 640 μονάδες η μέχρι τώρα διακύμανση του Δείκτη Τραπεζών, με αφορμή την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch και τις μέτριες συναλλαγές που πραγματοποιούνται κυρίως σε Εθνική και Alpha Bank. Οπως σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο, κλειδί για τον οίκο αξιολόγησης είναι η μερική χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Το 46% του τζίρου στις μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, αλλά αυξημένος τζίρος πραγματοποιείται στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Κινητικότητα και ενδιαφέρον για μετοχές εισηγμένων που αυτήν την περίοδο ανακοινώνουν αποτελέσματα, κόβουν μέρισμα, βγάζουν ειδήσεις.

Δύο πακέτα στη μετοχή του Οργανισμού (συνολικά 190.000 τεμάχια) στην τιμή των 7,12 και των 7,135 ευρώ ενισχύουν τον ΟΠΑΠ και τεχνικά επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις long που έχουν δοθεί από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Λίγες συναλλαγές στη μετοχή του Μυτιληναίου και της ΜΕΤΚΑ, με τον όμιλο να ανακοινώνει τα οικονομικά μεγέθη πρώτου εξαμήνου και με τη διοίκηση να βλέπει ισχυρό 2016.

Συγκριτικά αυξημένος τζίρος σήμερα στη μετοχή του ΟΛΠ, αλλά και σε MLS, Viohalco, ενώ σε Αεροπορία Αιγαίου και FF Group μέχρι πριν από λίγο(*) υπήρχε εμφανής οπισθοχώρηση των πωλητών της Δευτέρας και της Τρίτης.

(*) Στις 11.15, διάστημα όπου είχαν γίνει συναλλαγές 9,5 εκατ. ευρώ, και τζίρος 4,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v