Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ψάχνει στήριγμα στην αναβάθμιση

Στην κίνηση της S&P να αναβαθμίσει τις ελληνικές τράπεζες ποντάρει η αγορά για να κρατηθεί το κρίσιμο όριο των 550 μονάδων. Προβληματίζει το διεθνές περιβάλλον μετά το διήμερο χτύπημα που ακολούθησε τα stress test.

Τραπεζικό «ξεπούλημα» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, sell off στα ιαπωνικά ομόλογα, πάνω από το 1,12 δολάριο επέστρεψε το ευρώ, έβδομη σερί πτώση στη Wall Street, σε υψηλό διετίας ο χρυσός και αναπόφευκτα τα ομαδικά πυρά στις ελληνικές τράπεζες.

Μερικοί από τους τίτλους της θεματολογίας του Euro2day.gr για τα όσα διαδραματίστηκαν εχθές στις διεθνείς και στην ελληνική αγορά, με τους short να έχουν τις τελευταίες ημέρες το απόλυτο προβάδισμα, φτάνοντας σήμερα 3 Αυγούστου μέρα που σαν πέρυσι σηματοδοτούσε μία από τις σημαντικές ημερομηνίες (και) για το Χ.Α.

«Επέτειος» της επαναλειτουργίας (και) του ελληνικού χρηματιστηρίου, μετά από αναγκαστική τραπεζική «αργία» (τέλη Ιουνίου - αρχές Αυγούστου 2015) με την κατάσταση να έχει εκτραχυνθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το Χ.Α. εγκλωβισμένο σε επίπεδα χαμηλότερα εκείνων που προσγειωνόταν «ανώμαλα» ένα χρόνο πριν. Τέτοια συνεδρίαση σαν πέρυσι και με την εικόνα των αγορών σε βαθύ κόκκινο αναζητείται έστω τεχνικής μορφής αντίδραση στο Χ.Α., στις διεθνείς αγορές.

Η διόρθωση στις αγορές μετοχών έχει φτάσει στα επίπεδα του πρώτου ορίου που δικαιολογεί μία έστω τεχνικής μορφής αντίδραση, με το πρόβλημα όμως να είναι γενικότερο, συνθετότερο και να αφορά τον χρηματοπιστωτικό κλάδο σχεδόν συνολικά της ευρωζώνης (όσον αφορά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια) και την οικονομία (ευρύτερα).

Εύλογο συνεπώς το ερώτημα εάν στα ξένα χρηματιστήρια, συνακόλουθα στο Χ.Α., θα μπορούσε να εκδηλωθεί μία έστω τεχνικής μορφής ανοδική διόρθωση στην πτωτική κίνηση που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες. Η τεχνική εικόνα αρκετών αγορών, θα φανεί σήμερα ποιων, αρχίζει να δικαιολογεί ένα «γύρισμα» πριν από τον επόμενο επανέλεγχο πιθανών χαμηλότερων σημείων στήριξης.

Η άνοδος της τιμής του χρυσού σε υψηλό διετίας είναι ένας σηματωρός (και γι' αυτό ευχαριστώ θερμά τους αναγνώστες και φίλους, που εδώ και καιρό έχουν ανοίξει ενδιαφέρουσα συζήτηση για το... μέταλλο από τη στήλη του Εκηβόλου), ωστόσο για τις μετοχές παρακολουθούνται και άλλοι πιο αξιόπιστοι (σηματωροί) όπως οι «δείκτες φόβου»/VIX. Και στο διάγραμμα του βασικού δείκτη αχνοφαίνεται η προσέγγιση σημείων αναστροφής.

Θα φανεί σήμερα εάν μπορεί να... σηκώσει κεφάλι ο τραπεζικός κλάδος σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο -παρότι οι εξελίξεις από τη γείτονα συνηγορούν για περαιτέρω διόρθωση της UniCredit κ.ά.-, θα φανεί σήμερα εάν η κίνηση της S&P να αναβαθμίσει τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να σημαίνει κάτι περισσότερο.

Ενα από τα κλειδιά σε αυτά που σημειώνονται από τον Αλέξανδρο Μανωλάτο αφορά στο ενδεχόμενο επιστροφής καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα με μικρές εισροές μέσα στους επόμενους μήνες. Τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ για τις καταθέσεις αφήνουν μία τέτοια πιθανότητα και παρότι το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται -κατά πάσα βεβαιότητα- στον τουρισμό, δεν παύει να είναι ένα καλό νέο μετά από μήνες εκροών.

Ωστόσο, το βασικότερο κλειδί για τον κλάδο είναι η δραστική ενεργή διαχείριση των κόκκινων δανείων, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να σημειώνει πως σφίγγει ο «κορσές» για τα NPL's. Συνεκτιμώντας τις προωθούμενες αλλαγές στο ΤΧΣ και όσα ειπώθηκαν εχθές από τον διοικητή της ΤτΕ συνάγεται πως η όλη διαδικασία θα πρέπει να «τρέξει» ταχύτατα και ρηξικέλευθα από Σεπτέμβριο, και αρχές του μήνα θα έλεγα.

Ενας από τους παλιούς και πολύπειρους χρηματιστές σχολιάζοντας την κίνηση του οίκου S&P εκτιμούσε πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε την στάση και των άλλων δύο αξιολογητών και ενδεχομένως προς το τέλος Αυγούστου μία πιθανή αναθεώρηση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνοι, εάν το κλίμα διεθνώς έχει σταθεροποιηθεί, τότε πιθανότατα και στο Χ.Α., για τις τράπεζες θα μπορούσαν να περιμένουν οι long κάτι καλύτερο. Ομως προέχει η βραχυπρόθεσμη, η intraday «μέτρηση», και σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary η αδυναμία υποστήριξης της γραμμής άμυνας του Δείκτη Τραπεζών στις 654 μονάδες έχει ανεβάσει στροφές. Γι' αυτό (κυρίως τεχνικά) εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για μία ανοδική διόρθωση θεωρείται η επαναφορά του ΔΤΡ από τις 624 προς τις 654 μονάδες το αργότερο μέχρι την αυριανή συνεδρίαση. Πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο δεδομένης της αποκαρδιωτικής εικόνας του κλάδου στο Χ.Α. και πανευρωπαϊκά είναι ένα ερώτημα στο οποίο οι «αγορές» δεν απαντούν εκ των προτέρων.

Τις τελευταίες δύο ημέρες οι short έχουν κερδίσει πολλούς πόντους, αλλά σύμφωνα με το investing.com, ο S&P 500 VIX αναπήδησε 0,93 (7,48%) στα 13,37(*), o χρυσός μπορεί να οπισθοχωρήσει από τα 1.371 δολάρια και το πετρέλαιο να περάσει και πάλι πάνω από τα 42 δολάρια (Brent).

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε σήμερα εάν μετά από ένα επταήμερο πτωτικό σερί μπορεί να αντιδράσει η Wall Street, ειδικότερα ο S&P 500 και εάν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να πάρει ανάσες και η Ευρώπη.

Στα υπόψη η στάση αναμονής του Πεκίνου για τα κινεζικά επιτόκια, η αυριανή συνεδρίαση της BoE για τα αγγλικά επιτόκια. Αλλά και η υποχώρηση της τιμής του χρυσού στις ασιατικές αγορές νωρίτερα λόγω εύλογου profit taking, όπως σημειώνουν τα ξένα ΜΜΕ.

(*) Κατατοπιστική «μέτρηση» του SPX:VIX και ξεκάθαρο διάγραμμα στο investing.com (της Candy Matheson, με τίτλο άρθρου Gap Fill Looming).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v