Δύο στα δύο για τις αρνητικές συνεδριάσεις στο ξεκίνημα του Αυγούστου, με το ελληνικό χρηματιστήριο να παρασύρεται στη δίνη της διόρθωσης των ευρωπαϊκών και των ανησυχιών που έχουν δημιουργηθεί διεθνώς για τις αγορές μετοχών.
Κύμα ρευστοποιήσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό κλάδο στο στόχαστρο αλλά και αρκετούς κλάδους της πραγματικής οικονομίας να ταλαιπωρούνται εξ΄αιτίας των τελευταίων αρνητικών οικονομικών στοιχείων και δεικτών.
Πάνω από 1,50% οι απώλειες για τον DAX στην Φρανκφούρτη την ώρα που ολοκληρωνόταν η διαδικασία των δημοπρασιών στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται τελικά στις 551,64 μονάδες (μείον 3,15%), με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο (ο ΔΤΡ στις 624,49 μον. με μείον 8,84% ) και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να λυγίζει 3,77% στις 1.464,51 μονάδες.
Περισσότερες από εχθές τόσο οι συναλλαγές καθώς έφθασαν στα 86 εκατ. μετοχές και τζίρο σχεδόν 2πλάσιο στα 44,7 εκατ. ευρώ.
Το 59% του τζίρου πραγματοποιήθηκε στον τραπεζικό κλάδο (με τα 12,4 εκατ. στην Alpha Bank) κάτι που δείχνει πως σήμερα ενεργοποιήθηκαν περισσότερες πωλήσεις σε μη τραπεζικούς τίτλους και blue chips. Αρνητική ένδειξη εάν και εφόσον συνεχιστεί στην αυριανή συνεδρίαση.
Η αυριανή συνεδρίαση έχει ξεχωριστή σημασία για το ΧΑ, καθώς σαν πέρυσι τέτοια ημέρα -3 Αυγούστου- επαναλειτουργούσε το ΧΑ μετά από την πολυήμερη αναγκαστική "αργία" με την αγορά να προσκρούει ανώμαλα κατά 16,23% χαμηλότερα. Στη συνεδρίαση της 3 ης Αυγούστου για τον ΓΔ υψηλή (αρχική ) τιμή είχε σημειωθεί στις 797,52 μονάδες και τελική στις 668,06 μονάδες (οι... θρυλικές 666 μονάδες-ορόσημο για τον ΓΔ).
Η εικόνα των ευρωπαικών χρηματιστηρίων, των διεθνών αγορών γενικότερα δεν άφησε από νωρίς πολλά περιθώρια στους traders να επιδιώξουν κάτι καλύτερο από τις 568 μονάδες για τον ΓΔ που ήταν και το τοπικό υψηλό ημέρας (και από αύριο η πιο κοντινή βραχυπρόθεσμη αντίσταση μας). Με καθοδικό χάσμα το ξεκίνημα, καθώς από νωρίς το κλίμα σε Φρανκφούρτη, Μιλάνο κ.α. προϊδέαζε για άνετο γύρο των short κάτι που μετά τις 10.30΄ αποτυπώθηκε σε όλες ανεξαιρέτως τις αγορές. Κάτω οι μετοχές, πιέσεις στα ομόλογα, χαμηλότερη τιμή για το πετρέλαιο, υψηλότερη για τον χρυσό και αύξηση των θέσεων αντασφάλισης στα Παράγωγα.
Από τις 568,18 μονάδες το άνοιγμα για τον ΓΔ που λίγο πριν τις 13.00΄έχασε και την σημαντική (βραχυπρόθεσμη) περιοχή των 556 μονάδων υποχωρώντας στη συνέχεια έως τις 551,24 για να διαμορφωθεί τελικά οριακά στις 551,64 μονάδες, σε ένα κρίσιμο τεχνικά επίπεδο.
Προφανώς και το κλείσιμο της αγοράς στα χαμηλά ημέρας, με τον ΔΤΡ πολύ κοντά στο ελάχιστο της συνεδρίασης και διασπορά των πωλήσεων στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δεν είναι ότι το καλύτερο για αύριο.
Ο σχεδόν διπλασιασμός του τζίρου- αλλά όχι των συναλλαγών- δείγμα πως ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις σε τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΤΙΤΑΝ, FF Group, Jumbo και άλλων μετοχών όπου έχουν θέσεις τα ξένα funds είναι επίσης μία μη ενθαρρυντική ένδειξη για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.
Σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών η βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθεί από την πορεία των ξένων αγορών και το ενδεχόμενο τεχνικής αντίδρασης αύριο- μεθαύριο, την εικόνα των ευρωπαϊκών τραπεζών (που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό θα επηρεάσει και τον εγχώριο κλάδο), την δυνατότητα της Wall Street να βγάλει αντίδραση μετά από έναν κύκλο βραχυπρόθεσμης οπισθοχώρησης.
Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθούν το γεγονός, πως τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντιδρούσαν ανοδικά μέχρι και την πρώτη ώρα της συνεδρίασης της Δευτέρας διαγράφοντας μία σημαντική ανοδική κίνηση από τα χαμηλά που ακολούθησαν το δημοψήφισμα της 23 ης Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο τραπεζικός κλάδος στο διάστημα 6 Ιουνίου -29 Ιουλίου υπεραπέδωσε λόγω της καλλιέργειας προσδοκιών πως τα "χαλαρά" stress tests της ΕΒΑ δεν θα έβγαζαν δραματικά δυσάρεστα αποτελέσματα. Οπερ κι εγένετο, μόνο που η ανακοίνωση θεωρήθηκε ως πρώτης τάξεως αφορμή για διόρθωση με ενδεικτική την καθίζηση σχεδόν 400 μονάδων του DAX μέσα σε δύο εβδομάδες.
Υπολογίζεται πως Δευτέρα και Τρίτη, που ακολούθησαν την ανακοίνωση των stress tests χάθηκαν περισσότερα από 20 δισ. ευρώ χρηματιστηριακής αξίας για τις 37 από τις 51 τράπεζες που ελέχθηκαν στην σχετική διαδικασία. Μόνο που οι 37 της ευρωζώνης αποτελούν και το 70% της συνολικής αγοράς, δίνοντας έτσι αφορμή για ευρεία αμφισβήτηση και υποχώρηση σε χαμηλότερες αποτιμήσεις.
Αυτά για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, γιατί το ελληνικό τις τελευταίες 8 συνεδριάσεις του Ιουλίου είχε εγκλωβιστεί σε ένα στενό εύρος μεταξύ 559-571 μονάδων με τον τραπεζικό κλάδο να χάνει σχεδόν 13% αλλά τις μισές από τις μη τραπεζικές του δείκτη να διατηρούν το θετικό πρόσημο. Συσχετισμός, που άλλαξε προς το αρνητικό μετά το σημερινό κλείσιμο.
Άλλωστε στο κόκκινο και οι 25 μετοχές του δείκτη με ανησυχητική τις πωλήσεις που έγιναν- πέραν των τραπεζών- σε FF Group, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Αεροπορία Αιγαίου κ.α. από τον FTSE25.
Ο συσχετισμός αρνητικός και τεχνικά μετά την εύκολη απώλεια των 556 μονάδων για τον ΓΔ που εάν δεν επανακτήσει άμεσα (αύριο- μεθαύριο) μετατρέπεται σε δύσκολη αντίσταση αλλά και την απώλεια των 1.480 μονάδων για τον 25άρη που υποδηλώνει περαιτέρω ταλαιπωρία εάν δεν υπάρξει αντίδραση στην συνεδρίαση της Τετάρτης.
Η εικόνα στα Παράγωγα σαφέστατα υπέρ των short παικτών με περίπου 2.600 Συμβόλαια στον δείκτη με discount 3,66% μεγαλύτερο προς το κλείσιμο της συνεδρίασης. Στην επόμενη σειρά έγιναν μόλις 299 ΣΜΕ αλλά με υπέρδιπλάσιο discount που δείχνει την εκτίμηση των παικτών για χαμηλότερες τιμές σε ορίζοντα Αυγούστου.
Αυξημένος ο αριθμός θέσεων αντασφάλισης σε Συμβόλαια επί μέρους μετοχών με επικέντρωση στα τραπεζικά αλλά και 3-4 μετοχών blue chips με ορατό περιθώριο διόρθωσης. Έτσι εκτός από τα 8.145 ΣΜΕ στην Alpha Bank (τρέχουσα σειρά) με discount 5,75% , από τα 25.481 στην ΕΤΕ (με 10,53%), στην Eurobank με 9.806 (με 11,11%) και στην Πειραιώς με 17.258 (με discount 12,24%) θέσεις ελήφθησαν σε ΔΕΗ, MIG, ΕΛ.ΠΕ, FF Group, Μυτιληναίο και ΤΙΤΑΝ.