ΧΑ: Παραμένει κολλημένος ο Γενικός Δείκτης

Οριακή πτώση στο Χρηματιστήριο με τον τζίρο να σταματά στα 29 εκατ. ευρώ. Πτώση 3% για τον τραπεζικό κλάδο στον απόηχο των stress test και της πορείας των ευρωαγορών. Υποχώρηση και για ΔΕΗ, Folli Follie. Ανοδικά ΟΠΑΠ, Τιτάν, Grivalia.

Με το...αριστερό η πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου, με τα αποτελέσματα των stress tests περισσότερο να προβληματίζουν παρά να καθησυχάζουν τους traders.

Παρά την αρχική ανοδική αντίδραση στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη με συνέπεια τα "υψηλά ημέρας" να καταγραφούν μέχρι τις 10.30΄- 11.00΄ (ο λόγος για τους ευρωπαϊκούς δείκτες) και να ακολουθήσει σταδιακή κατοχύρωση θέσεων και αρνητικό "γύρισμα" μετά τις 13.30' - 13.55΄ με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο.

Από τα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης η επικέντρωση των βραχυπρόθεσμων στον τραπεζικό κλάδο, το συνολικά μεγάλο εύρος διακύμανσης των βασικών δεικτών και η συνεκτίμηση των στοιχείων από την Κίνα (δείκτης μεταποίησης ΡΜΙ).

Στο ΧΑ η εικόνα της αγοράς σε γενικές γραμμές δεν διαφοροποιήθηκε αισθητά των ευρωπαϊκών με αρχικά ανοδικό άνοιγμα, ξεκίνημα και αντίδραση έως τις 576,32 και σταδιακά μετά τις 13.40΄ σταθερά σε αρνητικό έδαφος μέχρι και το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Από την προσυνεδρίαση ζητούμενο για τους τεχνικούς αναλυτές ήταν ένα "κλείσιμο" πάνω από τις 571 μονάδες, με την αρχική εικόνα να αφήνει κάποιες υποσχέσεις αλλά στη συνέχεια το κλίμα να αλλάζει άρδην- κυρίως- στον τραπεζικό κλάδο ενώ ρευστοποιήσεις ενεργοποιήθηκαν και σε blue chips των Coca Cola, FF Group, Lamda Development και Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ και Αεροπορία Αιγαίου.

Στις 569,60 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (με απώλειες 0,30%), στις 685,05 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.521,91 μονάδες ο FTSE25.

Μετά και την χθεσινή συνεδρίαση για 11 από τις 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης μετράτε θετικό πρόσημο από την αρχή του έτους, ενώ 13 η αποτίμηση ξεπερνά το όριο του ενός δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα για Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, METKA, Motor Oil, Jumbo, FF Group, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ και Τέρνα Ενεργειακή η απόδοση είναι θετική (από την αρχή του έτους), ενώ στην πρώτη 5άδα των πιο ισχυρών εισηγμένων (σε όρους αποτίμησης) οι Coca Cola (με 6,8 δισ. ευρώ), ΟΤΕ (4,2 δισ. ), Alpha Bank (2,6 δισ.), ΟΠΑΠ (2,3 δισ.) και με 1,7 δισ. ευρώ η Εθνική.

Αδιαμφισβήτητα η συνεδρίαση χρωματίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΒΑ.

Οι πρώτη ανάγνωση των ισχυρών οίκων αποτυπώνει εύγλωττα τόσο την πλευρά των επενδυτών όσο την κατάσταση που έχει περιέλθει το ευρω-σύστημα. Με ό τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Ενδεικτικά τα όσα παρατίθενται: Moody's- ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά μεγάλες οι αποκλίσεις από χώρα σε χώρα. Citigroup: Απίθανο να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις τράπεζες τα stress tests. Goldman Sachs: Μείνετε μακριά για 3 μήνες, υποβαθμίζει τις τραπεζικές μετοχές. Barclays: Τα προβληματικά δάνεια σε Ιταλία και Ελλάδα θα επαναφέρουν την τραπεζική κρίση στο επίκεντρο αλλά και Deutsche Welle: Ωρολογιακή βόμβα οι ιταλικές τράπεζες, προβληματισμός για Deutsche Bank και Commerzbank.

Συμπερασματικά, όπως σημειώνει η Goldman Sachs τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, αλλά...(για το ευρωσύστημα), ενώ η μη συμπερίληψη ελληνικών τραπεζών στις 51 που ελέγχθηκαν απλά αφήνει εκτός στόχαστρου- προς ώρας- τους 4 συστημικούς ομίλους.

Χρηματιστηριακά για τις 11 από τις 51 μετοχές- με την χειρότερη εκτίμηση (και ανάγκη σε επιπλέον κεφάλαια) επικράτησαν οι πωλητές με εξαίρεση την πολύπαθη Monte dei Paschi di Siena αλλά μεταξύ άλλων στο στόχαστρο την UniCredit ( τη μεγαλύτερη ιταλική) αλλά και ονόματα όπως Societe Generale και Deutsche Bank, Commerzbank και Barclays (Αγγλία ), Reiffeissen (Aυστρία).

Ο "μεγάλος ασθενής" του ευρωσυστήματος είναι ο τραπεζικός (χρηματοπιστωτικός κλάδος) και αυτό από μόνο του λέει πολλά για την επόμενη ημέρα και των χρηματιστηρίων. Εάν μάλιστα συνεκτιμηθεί πως η Wall ενισχύεται διαρκώς με μοχλό κυρίως αφειδώς ενισχυόμενα προγράμματα αγοράς μετοχών διευρύνοντας τη "φούσκα" πολλών από τις μετοχές του S&P η συνέχεια προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα περισσότερο για τους short.

Παράλληλα μας δίνει μία κατ΄ εκτίμηση εικόνα των όσων θα μπορούσαμε να περιμένουμε για το ΧΑ, για τις ελληνικές μετοχές συνεκτιμώντας πως στο διάστημα που ακολούθησε το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο το ελληνικό χρηματιστήριο υποαπέδωσε έναντι της πλειονότητας των ευρωπαϊκών που κάλυψαν (ή και υπέρκάλυψαν) τις αρχικές απώλειες εξ ΄ αφορμής του αποτελέσματος για το Brexit.

Σε αυτό το πλαίσιο στο ΧΑ ο ΓΔ δεν ξέφυγε ούτε σήμερα από το στενό εύρος διακύμανσης των τελευταίων 8 ημερών με κάτω όριο τις 559 και άνω (μέχρι σήμερα ) τις 571 μονάδες. Σύμφωνα με τον Βασίλη Μαρκάκη ζητούμενο ήταν η υπέρβαση των 571 που θα άνοιγε τον δρόμο προς τις 588 θυμίζοντας, ότι από την περιοχή των 591,6 μονάδων διέρχεται ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών.

Ο τελικός απολογισμός της ημέρας περισσότερες οι μετοχές με θετικό πρόσημο (16) και λιγότερες (9 ) με αρνητικό. Μεγαλύτερες οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, αντίβαρο στην πίεση των βασικών δεικτών το θετικό κλείσιμο για την δεικτοβαρή μετοχή της Coca Cola.

Από τις 731,66 έως τις 681,35 με κλείσιμο στις 685,05 μονάδες για τον κλάδο-κλειδί των τραπεζών. Στα χαμηλά ημέρας η μετοχή της Εθνικής, με πωλητές μέχρι και την τελευταία στιγμή στα 0,189 ευρώ συνεχίζοντας να προβληματίζει με την χρηματιστηριακή εικόνα της. Θυμίζω, πως τα ιστορικά ελάχιστα είναι στα 0,099 του ευρώ από τις 11 Φεβρουαρίου.
Περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς, συγκριτικά αυξημένος τζίρος σε Alpha Bank και Eurobank.

Πέραν του τραπεζικού κλάδου συνεχίστηκε η προσπάθεια διαφοροποίησης των μη τραπεζικών εισηγμένων/μετοχών (ενδεικτικό το ότι και οι 11 με θετικό (από την αρχή του έτους ) είναι σε αυτή την κατηγορία.

Στα επί μέρους, στο επίκεντρο βρέθηκε κυρίως ο Μυτιληναίος και δευτερευόντως η ΜΕΤΚΑ (με αφορμή την ανακοίνωση των μεγεθών 6μηνου), η δεικτοβαρής Coca Cola (που με την διακύμανση της μεταξύ 18,66- 18,45 ευρώ ), τα FF Group (με αφορμή αναφορά του Bloomberg για το ενδεχόμενο αποεπένδυσης του κινεζικού ομίλου Fosun από μη χρηματοοικονομικές συμμετοχές, διεθνώς), η Grivalia (με απορρόφηση της προσφοράς έως τα 6,90 ευρώ), ο ΤΙΤΑΝ (με αφορμή και την ανάλυση της Alpha Finance: τιμή-στόχο στα 24,30 ευρώ και υπεραπόδωση).

Συγκριτικά καλή εικόνα για τη μεσαία κατηγορία, με μοχλό την πολύ καλή απόδοση του Σαράντη, και δευτερευόντως των ΑΝΕΜΟΣ, Πλαστικών Θράκης, ΟΛΘ και Creta Farms. Αντιθέτως προβλημάτισαν η με αυξημένες συναλλαγές υποχώρηση (προς το κλείσιμο ) των MIG και Φουρλής.

Συνολικά άλλαξαν χέρια 48,9 εκατ. μετοχές, με τον τζίρο στα 29,1 εκατ. ευρώ (το 64% στον τραπεζικό κλάδο).
Τεχνικά για τον FTSE25 αντιστάσεις διαμορφώνονται στις 1.561 και 1.601 μονάδες, ενώ στηρίξεις στις 1.492 και 1.430 μονάδες.

Υποτονική η αγορά Παραγώγων με 1.350 Συμβόλαια στην τρέχουσα σειρά (discount 0,30%) και μόλις 190 στην επόμενη, επίσης με discount 0,44% σε σχέση με την υποκείμενη αγορά.

Στα 7,36$ το GREK χαμηλότερα 2% κατά 0,15 $ ανά ETF.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v