Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριά χτυπήματα στις τράπεζες σε Ελλάδα-Ευρώπη

Ιταλικές τράπεζες αλλά και βαριά ονόματα της βόρειας Ευρώπης όπως η Commerzbank και η Deutsche Bank (που φεύγει από τον Stoxx 50) βρίσκονται στο στόχαστρο. Χάνει 47% ο Stoxx 600 Bank σε 12 μήνες. Στην Αθήνα ο ΓΔ προσγειώνεται στις 550 μονάδες.

«Κύμα» ρευστοποιήσεων σε μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών παρασύρει χαμηλότερα τα χρηματιστήρια, προκαλώντας σημαντικές απώλειες (7%) για τον εγχώριο κλάδο με συνέπεια την δοκιμασία του ΧΑ στις κρίσιμες 555 μονάδες.

Με αφορμή την ανακοίνωση των stress tests της ΕΚΤ για 51 ευρωπαϊκές τράπεζες (οι 37 της ευρωζώνης) και την δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων και δεικτών (κυρίως ΡΜΙ ) διορθώνουν οι αγορές μετά από έναν κύκλο σημαντικής αντίδρασης που ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου.

Η νέα -για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση- προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της Unicredit (της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας), η νέα «βουτιά» της Monte dei Paschi di Siena (της αρχαιότερης τράπεζας στον κόσμο που σήμερα υποχωρεί 8%), το ιστορικό χαμηλό για την Commerzbank (πτώση 8%), το «άδειασμα» στην Deutsche Bank και η προειδοποίηση της JP Morgan πως οι μετοχές έχουν πιάσει «ταβάνι» - τώρα είναι ευκαιρία για πωλήσεις- ενεργοποιούν εντολές πωλήσεων από την Φρανκφούρτη και το Μιλάνο μέχρι τη Μαδρίτη και το Δουβλίνο.

Λίγο πριν τις 14:00 ο τραπεζικός δείκτης Stoxx 600 Banks έχανε 3,7% ανεβάζοντας τις απώλειές του σε επίπεδο 12μηνου στο 47%.

Σύμφωνα με ξένα δίκτυα το ξεφόρτωμα στις ευρωπαικές τραπεζικές μετοχές αποδίδεται στην επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν τα αποτελέσματα των stress tests- ως προς την πραγματική κεφαλαιακή επάρκεια των ομίλων και τη μη συμπερίληψη των συνεπειών ενός Brexit (καθότι περιελήφθησαν στοιχεία μέχρι το τέλος 6μηνου), στην γενικότερη αμφισβήτηση που εδώ και καιρό δέχονται οι αγορές της "περιφέρειας", στη σημαντική ανοδική αντίδραση των κύριων αγορών που ακολούθησαν από τις αρχές Ιουλίου την αρχική διόρθωση- σοκ με αφορμή το αποτέλεσμα της 23 ης Ιουνίου, στα τελευταία αποτελέσματα, δείκτες, τιμές πετρελαίου- χρυσού και futures που ενισχύουν τις short θέσεις.

Ενδεικτικά στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί από το αρχικά υψηλό ημέρας των 10.319 προς τις 10.165 μονάδες, ενώ μία μέρα πριν από τις 10.459 μονάδες υποχωρούσε κατά 1,37% στην χθεσινή συνεδρίαση της Δευτέρας.

Ο δείκτης DAX μετά το χαμηλό των 9.214 μονάδων στις 27 Ιουνίου και των 9.304 στις 6 Ιουλίου ξεκίνησε μία αντίδραση υπερκαλύπτοντας τις απώλειες λόγω Brexit φτάνοντας μέχρι το τελευταίο υψηλό των 10.459 μον. στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης. Διαδρομή σχεδόν απρόσκοπτα ανοδική, που απέφερε διψήφιες αποδόσεις σε όσους είχαν τοποθετηθεί long σε τράπεζες και μετοχές. Παράλληλα είχαν κερδίσει και όσοι πόνταραν "αγορά" σε Συμβόλαια πετρελαίου η τιμή του οποίου ενισχύθηκε και "πώληση" σε ΣΜΕ χρυσού με την τιμή του μετάλλου να διορθώνει ( με retest στα 1.310 $/ουγγιά).

Μετά από σχεδόν ένα μήνα ανόδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έρχεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των χαλαρών ελέγχων της ΕΒΑ, που "πυροβολήθηκαν" από την πλειονότητα των επενδυτικών (κυρίως αμερικανικών οίκων) για να εκληφθεί ως αφορμή για αλλαγή του παιχνιδιού και ανάληψη δράσης από τους short. Ετσι από εχθές και μετά την αρχική κορύφωση ξεκίνησαν οι πωλήσεις/πιέσεις στις μετοχές, κυρίως τις τραπεζικές, επεκτάθηκαν σε ομόλογα, συμβόλαια πετρελαίου (short αυτή την φορά) και χρυσού (long αυτή την φορά).

Παράλληλα από εχθές έχει αλλάξει άρδην η εικόνα και στις αγορές ομολόγων με ενδεικτικό το ότι η απόδοση για 17 από τις 20 σειρές ομολόγων που εκδίδει κεντρικά το Βερολίνο παρουσιάζουν αρνητική απόδοση. Το 10ετές γερμανικό στα 0,06%, ενώ για πρώτη φορά σε δημοπρασία 10ετών αντλήθηκαν κεφάλαια με αρνητικό επιτόκιο.

Στην σκιά των όσων διαδραματίζονται στην Ευρώπη αλλά και στις άλλες αγορές (με αφορμή την ανακοίνωση του κινεζικού ΡΜΙ) το ΧΑ δεδομένων και των εγγενών προβλημάτων δεν θα μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά.

Ο ΓΔ μετά και τη σημερινή διόρθωση προς τις 554 μονάδες μετρά απόδοση 2,27% έναντι 3,67% του CAC 40, 4,87% του FTSE1OO και 6,04% του DAX.

H εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει επιβαρυνθεί μετά από μία περίοδο συσσώρευσης στο εύρος των 559-571 (έως τις 576 εχθές) με εβδομαδιαίες απώλειες 13,62% για τον τραπεζικό κλάδο και αναλυτικά διόρθωση 10,56% για τη μετοχή της Alpha Bank, υποχώρηση 9,79% για την ΕΤΕ, κατά 23,73% για την Eurobank και 15,53% για τη μετοχή της Πειραιώς, πάντα σε διάστημα εβδομάδας.

Στο διάστημα των προηγούμενων 9 ημερών μπορεί να υποχωρούσε ο τραπεζικός κλάδος αλλά κρατούσαν αρκετά blue chips με 9 μετοχές του δείκτη να έχουν θετική απόδοση μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο από την αρχή του έτους.

Πλέον το κλίμα έχει βαρύνει κάτι που αποτυπώνεται τόσο στα ομόλογα όσο στα Παράγωγα (αν και με περιορισμένες συναλλαγές). Νωρίτερα η καμπύλη απόδοσης των ελληνικών ομολόγων είναι και πάλι ανοδική (υποχωρούν οι τιμές και για τις 23 σειρές τίτλων ).

Στο ΧΠΑ λίγο πριν τις 14.20΄ είχαν γίνει 1.279 Συμβόλαια στην τρέχουσα σειρά με discount 3,51% περίπου όσο για τα 137 ΣΜΕ της επόμενης.

Περίπου την ίδια ώρα μόνο για μία από τις 25 μετοχές του δείκτη- τη Motor Oil- δεν σημειωνόταν αρνητικό πρόσημο ενώ με σημαντικές πωλήσεις- πέραν των τραπεζικών- διόρθωναν οι τίτλοι των FF Group, Αεροπορίας Αιγαίου, ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίου, Lamda Development, ΕΛ.ΠΕ κ.α.

Περιορισμένες οι συναλλαγές στα 33 εκατ. μετοχές, αξίας 20 εκατ. ευρώ. Το 58% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v