Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με τζίρο... Αυγούστου η συνεδρίαση στο ΧΑ. Σταθεροποιητικές τάσεις στα ευρωπαικά χρηματιστήρια μετά την τελευταία "τραπεζική καταιγίδα" με εμφανή την προσπάθεια των traders να ισορροπήσει ο κλάδος και να βγουν αγορές σε επιλεγμένα blue chips.
Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος στην πλειονότητα των χρηματιστηρίων με τους δείκτες λίγο πάνω (ΜΙΒ: στις 16.125 μον. με 0,16%) λίγο κάτω (DAX: 10.140 μον. με -0,05%, FTSE100: 6.630 μον. με -0,23%, CAC 40: 4.310 μον. με - 0,41%) με αντίδραση των μετοχών του τραπεζικού κλάδου αν και οι τρέχουσες τιμές είναι χαμηλότερες αυτών που σημειώθηκαν στην αρχή της συνεδρίασης.
Σε ρυθμό ευρωπαικών αγορών και το ΧΑ, με σαφώς ηπιότερες πωλήσεις και αγορές σε κατά τι καλύτερες τιμές, με τον τραπεζικό κλάδο σε θετικό πρόσημο και συνολικά τις 16 από τις 25 μετοχές του δείκτη με κέρδη.
Ωστόσο η αρχική αντίδραση του τραπεζικού δείκτη (από τις 644 προς τις 627 μονάδες) έχει περιορισθεί αισθητά με συνέπεια να κλίνει τόσο ο FTSE25 όσο ο ΓΔ.
Ελαφρώς αυξημένος ο τζίρος στον κλάδο (στο 58%) αλλά με τον ΟΠΑΠ να παραμένει στην κορυφή της σχετικής κατάταξης.
Με αγοραστές σε Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς αλλά εκ νέου με πωλητές- μετά τις 14.20΄ στη μετοχή της Eurobank με συνέπεια το αρνητικό "γύρισμα" καθώς βάρυνε το κλίμα σε ορισμένα ευρωπαικά χρηματιστήρια.
Κι αν στο ΧΑ η χθεσινή αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από τον οίκο S&P προσφέρει μία αφορμή στους long να κινηθούν σταθεροποιητικά στην Ευρώπη παραμένουν οι επιφυλάξεις για το αν και ποιές τράπεζες θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Για τεχνικής μορφής αντίδραση μετά το 2ήμερο "άδειασμα" κάνουν λόγο αναλυτές, την ώρα που για παράδειγμα στο Μιλάνο ανακάμπτουν οι μετοχές των Unicredit, Monte dei Paschi di Siena κ.λ.π.
Κίνηση που προφανώς δεν δικαιολογεί εφησυχασμό- απεναντίας- καθώς κατά γενική εκτίμηση των αναλυτών τα δύσκολα για τον κλάδο είναι μπροστά.
Σε αυτό το περιβάλλον το κλίμα δεν θα μπορούσε να διαφορετικό για τις ελληνικές τράπεζες στο ΧΑ από τη στιγμή που έχουν να διαχειρισθούν σημαντικότατα προβλήματα στο άμεσο μέλλον.
Οπως έχει σημειωθεί κατ΄ επανάληψη καθοριστική για την συνέχεια του κλάδου θα αποβεί η ενεργή διαχείριση των "κόκκινων δανείων".
Στο στόχαστρο "κόκκινα δάνεια" 700 εκατ. ευρώ στον κλάδο της χαλυβουργίας, σημειώνει η Αναστασία Παπαιωάννου, με τις εξελίξεις να προοιωνίζονται ραγδαίες από τον Σεπτέμβριο. Από τις αρχές φθινοπώρου θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαχείριση των NPE's- όπως σημειώναμε και σε χθεσινό σχόλιο μας- με τον διοικητή της ΤτΕ να επισπεύδει τις σχετικές διεργασίες.
Αυξημένες συναλλαγές με πακέτα στη μετοχή του ΟΠΑΠ, με τις προσυμφωνημένες πράξεις να έχουν φτάσει τις 5 στην τιμή των 7,135 (το ένα ) και των 7,15 ευρώ (τα τέσσερα). Συνολικά στη μετοχή του Οργανισμού έχουν αλλάξει χέρια περισσότερα από 550 χιλιάδες μετοχές, συνολικής αξίας πάνω από 3,9 εκατ. ευρώ.
Ικανοποιητικές συναλλαγές και τζίρος σε ΟΤΕ, ΔΕΗ με τον ΟΤΕ να αποτελεί από τις πρώτες επιλογές των traders στις περισσότερες προσπάθειες "γυρίσματος" της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Εως τα 6,99 ευρώ αντέδρασε νωρίτερα η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου με μεικτές τάσεις πωλητών- αγοραστών μία μέρα μετά την προειδοποίηση της Lufthansa για μείωση των οικονομικών μεγεθών της για το 2016 λόγω των συνεπειών που επιφέρει στον κλάδο η τρομοκρατία.
Εως τα 13,12 ευρώ η μετοχή του ΟΛΠ με τη μετοχή του Οργανισμού να προσελκύει σε διάστημα μηνός ( και 3μηνου) επενδυτικό ενδιαφέρον. Για τη μετοχή του ΟΛΠ διαμορφώνεται απόδοση 4,83% στο μήνα και 9,31% σε 3μηνιαίο.
Κινητικότητα σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΤΙΤΑΝ, Motor Oil και Μυτιληναίο (με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μηνου).
Στα 37,2 εκατ. οι μετοχές που είχαν αλλάξει χέρια λίγο πριν τις 15.00΄, με τον τζίρο στα 17,1 εκατ. ευρώ.