Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο

Κέρδη στο Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στην περιοχή των 650 μονάδων και τον τραπεζικό κλάδο στο +4,5%. Ανοδος υψηλότερη του 3% για Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς. Απώλειες καταγράφουν Folli, Motor Oil. Χαμηλός ο τζίρος.

Αντίδραση με συναλλακτική νηνεμία σε Ευρώπη και ελληνικό χρηματιστήριο, με τους traders να αρκούνται στην διασφάλιση των τρεχόντων επιπέδων τιμών.

Περιορισμένες οι συναλλαγές/τζίρος στα περισσότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια, ακόμη λιγότερες στο ΧΑ καθώς λίγο μετά τις 15.15΄ο τζίρος δεν είχε ξεπεράσει καν τα 20 εκατ. ευρώ.

Μέσα στους πέντε χαμηλότερους τζίρους (2016) με τα μέχρι πριν λίγο στοιχεία πλην όμως ικανοποιητικός για να απεγκλωβιστεί η αγορά μετά το τελευταίο "άδειασμα" και τις σημαντικές πωλήσεις/πιέσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Οπως στις διορθωτικές συνεδριάσεις της Δευτέρας- Τρίτης έτσι Τετάρτη και σήμερα Πέμπτη οι τζίροι δεν έχουν ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ επίπεδο που θεωρείται λογικό για αυτήν την αποτίμηση του χρηματιστηρίου. Μάλιστα ο μέσος όρος αξίας συναλλαγών μετά βίας φτάνει τα 35 εκατ. ευρώ/συνεδρίαση με ενδιαφέρον πως παραμένει χαμηλός τόσο στις πτωτικές συνεδριάσεις όσο στις αντιδράσεις.

Στοιχείο, που καταδεικνύει το περιορισμένο ενδιαφέρον των λιγοστών επενδυτών και traders που ενεργούν πλέον στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Αυτό όμως δεν εμποδίζει τον ΓΔ να διαμορφώνεται σήμερα πάνω από τις 555 μονάδες, με τον τραπεζικό να έχει υπερβεί τις σημαντικές 654 από τις 12.00΄ και το 37% του συνολικού τζίρου να πραγματοποιείται σε μη τραπεζικά χαρτιά.

Από τη μέχρι τώρα διακύμανση των βασικών δεικτών θα πρέπει να δοθεί περισσότερη σημασία στον ΔΤΡ, ακριβώς διότι επανήλθε ακριβώς όπως αναμενόταν και στις συνεδριάσεις που προεξοφλούνταν πάνω από την κομβική τιμή των 654 μονάδων, με επιβεβαίωση τόσο της μετοχής-σηματωρού της Alpha Bank όσο της μετοχής-οδηγού της Εθνικής.

Μεγαλύτερο ποσοστό αντίδρασης, με 6,25% , για τον τίτλο της Eurobank που είχε "ταλαιπωρηθεί" περισσότερο συγκριτικά με των άλλων τριών συστημικών σε διάστημα μηνός.

Συντηρείται το ανοδικό momentum στα περισσότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια, καθώς επανακτάται ένα μικρό μέρος από τις απώλειες της 1-2/8. Ενδεικτική η διακύμανση του DAX πάνω από τις 10.200 μονάδες αν και σε αυτά τα επίπεδα υπολείπεται από το να έχει καλυφθεί το 1 /3 της προηγηθείσας διόρθωσης. Βάσει του κανόνα του 33% για τον DAX δικαιολογείται περιθώριο αντίδρασης προς τις 10.330 μονάδες.

Εως 1,44% υψηλότερα αντιδρούσε νωρίτερα ο δείκτης FTSE100, στο Λονδίνο, απόρροια της BoE να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 25 μ.β.

Στο ΧΑ και πάλι στις 20 από τις μετοχές του δείκτη τον πρώτο λόγο τον έχουν οι αγοραστές, στις 4 οι πωλητές και μία- ΜΕΤΚΑ- παραμένει σταθερή.

Με απώλειες συνεχίζουν FF Group, ηπιότερα όμως σε σχέση με τις τελευταίες 3 συνεδριάσεις, ΟΤΕ, Lamda Development και Motor Oil.

Από τον FTMid Cap ξεχωρίζουν MIG και Τεχν. Ολυμπιακή με απόδοση πάνω από 9%, Σαράντης και σήμερα με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο, Πετρόπουλος (με καλά αποτελέσματα 6μηνου), και Πλαίσιο σταθερό στα 4-4,20 ευρώ για περίπου τρεις μήνες.

Λίγο πριν τις 15.30΄ το S&P 500 VIX υποχωρούσε 3,03% στις 12,50, το future του δείκτη έδειχνε υψηλότερα 0,16% στις 2.160,50 μονάδες.

Μικρή υποχώρηση 0,44% για το Brent στα 42,91$, μικρή άνοδος 0,17% για τον χρυσό στα 1.367,05$.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v