Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση «απεμπλοκής» στο Χρηματιστήριο

Με τις τράπεζες να βρίσκονται σε ρόλο οδηγού ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να προσεγγίζει τις 560 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα κινείται και σήμερα ο όγκος συναλλαγών. Βοήθειες από ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο.

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση διαρκεί η προσπάθεια αποκατάστασης των «ζημιών» του διημέρου 1-2 Αυγούστου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Περιμένοντας οικονομικά στοιχεία, αποτελέσματα και δείκτες, οι αγορές από τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι μέχρι το Μιλάνο και την Αθήνα αντιδρούν με ικανοποιητικό ρυθμό.

Πάνω από τις 10.200 μονάδες εκ νέου ο DAX στη Φρανκφούρτη, με άνοδο 0,45% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,87% στις 16.270 μονάδες ο ΜΙΒ στο Μιλάνο. Αναλυτικότερα για το ιταλικό χρηματιστήριο σημειώνεται πως οι μετοχές των δύο... επίμαχων τραπεζών, Unicredit και MdPdS, κερδίζουν πόντους 3,55% στο 1,866 ευρώ και 0,19% στο 0,2653 ευρώ, με τη βραχυπρόθεσμη τάση να δείχνει ανοδική.

Σε ανάλογο κλίμα και το Χ.Α., με τον τραπεζικό κλάδο να οδηγεί τον απεγκλωβισμό της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ακόμη υψηλότερα του τελευταίου χαμηλού των 546,95 μονάδων που σημειώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Περιορισμένες μεν συναλλαγές και τζίρος, αλλά σε ικανοποιητικότερα επίπεδα απ' ότι εχθές και την Δευτέρα, κάτι που σε ανοδική συνεδρίαση μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη διάθεση των traders να αναλάβουν ρίσκο και των long να ενεργοποιηθούν ακόμη υψηλότερα.

Ετσι, με τον Δείκτη Τραπεζών πάνω από 3,35% προς τις 654 μονάδες, η μεγάλη κεφαλαιοποίηση ενισχύεται 1,10% στις 1.480 μονάδες, με τον Γενικό Δείκτη σχεδόν 1% υψηλότερα στις 557 μονάδες.

Θα σταθούμε όμως περισσότερο στον τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι αυτός που μπορεί να κάνει τη διαφορά (είτε ανοδικά είτε πτωτικά) και επειδή τόσο εχθές όσο και νωρίτερα αναφερθήκαμε επισταμένα στο ζητούμενο της επαναπροσέγγισης της περιοχής-κλειδί για την τάση, των 654 μονάδων. Στις τράπεζες το κλειδί της τάσης αναφερόταν στον Εκηβόλο της Τετάρτης, με τον ΔΤΡ νωρίτερα να πλησιάζει πολύ κοντά στην τιμή, με αυξημένο τζίρο στη σηματωρό Alpha Bank και την πιεσμένη τον τελευταίο μήνα Eurobank.

Το 76% του αυξανόμενου τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, ενδεικτικό της εστίασης των βραχυπρόθεσμων στις μετοχές που και λόγω μεταβλητότητας μπορεί να αποφέρουν ευκαιρίες (ή παγίδες), περιθώρια διακύμανσης και intraday.

Είναι ενδεικτικό πως μετά από σχεδόν μια και μισή ώρα συνεδρίασης για μόλις 2 από τις 25 μετοχές του FTSE 25 σημειωνόταν αρνητικό πρόσημο (FF Group, Lamda Development), ενώ στις 23 υπερίσχυαν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό οι αγοραστές.

Με αυξημένες συναλλαγές συνεχίζει η μετοχή του ΟΠΑΠ προς τα 7,23 ευρώ, με λιγότερες της ΔΕΗ προς τα 2,75 ευρώ, ενώ σταθερά στα 8,62 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή για τον τίτλο του ΟΤΕ. Ειδικότερα για τον ΟΤΕ να συνεκτιμηθεί πως μεταξύ των προαπαιτούμενων για την λήψη της (υπο)δόσης των 2,8 δισ. ευρώ είναι η άμεση μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του πακέτου του Δημοσίου ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες πώλησής του στην Deutsche Telekom έναντι ποσού που θα ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Στα υπόψη, πως η αποτίμηση του Οργανισμού είναι στα 4,23 δισ. ευρώ.

Κινητικότητα σε Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίο, Jumbo, Motor Oil αλλά και Σαράντη, Σωληνουργεία, MIG, Attica Bank κ.ά.

Στα 20,32-20,50 ευρώ η μετοχή του Τιτάνα, με την αγορά να υποδέχεται την ανακοίνωση της εισηγμένης για την εξαγορά του 50% εταιρίας στην Βραζιλία. Και μπορεί η παραγωγή της Cimento Apodi να προσθέτει επί της ουσίας μικρό μερίδιο στην συνολική παράγωγή (στο περίπου 8%-9% της υφιστάμενης παραγωγής), ωστόσο από μερίδα αναλυτών θεωρείται σημαντική σημειολογικά.

Πριν τις 12.00 είχαν αλλάξει χέρια σχεδόν 20 εκατ. μετοχές, αξίας 8 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v