Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα προσπάθεια για «κατοχύρωση» των 550 μονάδων

Μετά τη «μηδενικού» αποτελέσματος χθεσινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο καλείται εκ νέου να βρει τη συνταγή απεμπλοκής από τη στασιμότητα των τελευταίων ημερών. Οι τράπεζες και ο όγκος συναλλαγών παραμένουν το κλειδί για τις εξελίξεις. Ανοδικό ξεκίνημα.

Σε μία λίγο έως πολύ αναμενόμενη(*) προσπάθεια κίνησης αντίδρασης προχώρησαν χθες τα χρηματιστήρια.
Τραπεζική στήριξη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τερματίστηκε το πτωτικό σερί στην Wall Street, ανέκαμψε το πετρέλαιο, σταθεροποιήθηκε στην περιοχή των 550-555 μονάδων το Χ.Α.

Και ο Αύγουστος -μήνας ενδιαφέρον από πολλές απόψεις- συνεχίζεται, με πωλητές και αγοραστές να έχουν δύο συνεδριάσεις (σήμερα-αύριο) για να διαμορφώσουν κοινά αποδεκτά επίπεδα για τους δείκτες (συνεπώς για τα χαρτοφυλάκια τους). Η λήξη του μήνα στα Παράγωγα ακόμη αργεί (Παρασκευή 19/8), τα οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών, δείκτες και στοιχεία ανακοινώνονται καθημερινά δίνοντας τον τόνο τους στη βραχυπρόθεσμη μέτρησή μας. Στις 10.170,20 μονάδες (0,26%) ο DAX στην Φρανκφούρτη και κατά πάσα βεβαιότητα η ανακοίνωση του δείκτη ΡΜΙ θα μας καταστήσει σαφέστερη την πορεία του γερμανικού χρηματιστηρίου-οδηγού για τα ευρωπαϊκά, το Χ.Α. Σημαντικοί δείκτες ανακοινώνονται επίσης σε Γαλλία, Ιταλία κ.α.

Στο Χ.Α. η σταθεροποίηση επιτεύχθηκε, όπως αναμενόταν με κίνηση του τραπεζικού κλάδου, με ένα τελικό 1,39% στις 633,17 μονάδες, αντίδραση που προφανώς δεν είναι αρκετή για να ισχυροποιήσει τη θέση των long. Απεναντίας χρειάζεται προσοχή σήμερα στα χαμηλά των 615 μονάδων (νέα στήριξή μας για τον Γ.Δ.), θυμίζοντας πως στόχος μας είναι η επαναφορά προς τις 654 μονάδες (σχετική ανάρτηση σε μέτρηση του Βασίλη Μαρκάκη στον χθεσινό Εκηβόλο).

Για τον ΔΤΡ, όπως σημειωνόταν στο τελευταίο σχόλιό μας, ενδιαφέρον είναι ο ενδοσυνεδριακός σχηματισμός τύπου W με πυθμένες προς τις 613 μονάδες (το δεύτερο χαμηλό οριακά υψηλότερα του πρώτου), που υπό προϋποθέσεις μπορεί να έχει συνέχεια αναστροφής, κάτι που πιθανότατα θα εξαρτηθεί και από την πορεία του κλάδου στην Ευρώπη.

Ωστόσο η χθεσινή συνεδρίαση μας έκανε ακόμη πιο σαφή τη διαφοροποίηση μεταξύ των 4 συστημικών τραπεζικών, με την Alpha Bank στη συγκριτικά πάντα καλύτερη θέση και την Eurobank στη χειρότερη, όσον αφορά στην τεχνική εικόνα των μετοχών σε μήνα.

Εκτίμηση αναλυτών πως σε ακριβώς αυτήν τη διαφοροποίηση "κρύβονται" εξελίξεις και ειδήσεις που συν τω χρόνω θα δουν το φως της δημοσιότητας.

Συνεδρίαση ενδιαφέροντος σε μη τραπεζικές μετοχές, με τον ΟΠΑΠ επίσης να διαφοροποιείται από τον ΟΤΕ και την ΔΕΗ, τον Μυτιληναίο να αντιδρά στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μηνου, τον Τιτάνανα προϊδεάζει για την σημαντική συμφωνία που ανακοινώθηκε (αργά το βράδυ) στη Βραζιλία, στην Αεροπορία Αιγαίου να ενεργοποιούνται αγοραστές από τα χαμηλά των 6,81 ευρώ.

Για σήμερα-αύριο ζητούμενο παραμένει η αναστροφή (ή όχι) του ΔΤΡ προς τις 654 μονάδες, η επιβεβαίωση του ισχυρού ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος που υπάρχει για τον ΟΠΑΠ, η συνέχιση για Μυτιληναίο και Τιτάν, η ολοκλήρωση των πωλήσεων στα FF Group και ακόμη ορισμένες κινήσεις σε επιμέρους.

Κρίσιμη η Πέμπτη για την πολύπαθη Frigoglass, με ενδιαφέρον για τα Jumbo, καθώς σήμερα καταβάλλεται το έκτακτο μέρισμα του 0,27 ευρώ/μετοχή (έχει αποκοπεί από τις 27/7), όπως και για τον Σαράντη (λόγω της χθεσινής κίνησης της μετοχής προς τα 9,10 ευρώ με συναλλαγές 109.930 ευρώ) κ.α.

Τεχνικά για τον Γ.Δ., όπως σημειώνεται στο The Trader's Diary, η εξαιρετικά κρίσιμη και καθοριστική για τη μεσοπρόθεσμη πορεία του Γ.Δ. στήριξη των 550-547 μονάδων ανέκοψε την ορμή της πτώσης αναπτερώνοντας το ηθικό των αγοραστών. Υπό προϋποθέσεις ενδέχεται να καταστεί αφετηρία αντίδρασης που όμως εάν περιοριστεί στις 563 μονάδες θα είναι τεχνικής φύσεως. Ως εκ τούτου οι 547 θεωρούνται ως stop long και οι 563 ως stop short, έχοντας αυτά τα δύο όρια για να κινηθούμε σήμερα-αύριο. Και από Δευτέρα ξαναβλέπουμε.

Για τον τραπεζικό κλάδο, για τη μετοχή-σηματωρό της Alpha Bank στο 1,72 ευρώ είναι η πλησιέστερη αντίσταση και στο 1,64 ευρώ η πολύ κρίσιμη στήριξη, που εάν χαθεί θα επιδεινώσει ραγδαία την τεχνική εικόνα. Για τη μετοχή-οδηγό της Εθνικής για τη σχετική βελτίωση απαιτείται η υπέρβαση του 0,17800,18 ενώ κλείσιμο χαμηλότερα του 0,17 επιδεινώνει την θέση των αγοραστών.

Τέλος να σημειωθεί πως το GREK "τσίμπησε" λίγο χθες βράδυ 0,14% στα 7,14 δολάρια. Συνήθως η διακύμανση του Glbal X MSCI Greece ETF στη Νέα Υόρκη θεωρείται ως ένας από τους σηματωρούς-ενδείξεις για τη συνεδρίαση που ακολουθεί την αμέσως επομένη στο ΧΑ. Πάντως εχθές βράδυ η μεταβολή ήταν κυριολεκτικά οριακή (0,01$) που δεν μας δίνει και τόσο ισχυρή ένδειξη.

Και τέλος για να μην παρεξηγούμεθα όσες αναφορές, παραπομπές γίνονται από τις στήλες μας σε άλλες διευθύνσεις (στην Ελλάδα, στο εξωτερικό) είναι ελεύθερα (και προφανώς δωρεάν) προσβάσιμες. Οποιοσδήποτε αναγνώστης, εμπειρικός, αναλυτής, ειδικός ή μη έχει κάτι να προσθέσει, να συμπληρώσει, να κρίνει, να συνεισφέρει στον κοινό αγώνα, ευπρόσδεκτος. Οπως γίνεται εδώ και χρόνια άλλωστε...

(*) Δες ειδικά το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο του Euro2day.gr: ΧΑ: Ψάχνει στήριγμα στην αναβάθμιση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v