"Ανάσες" σε Ευρώπη και ΧΑ, σε μία συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών/τζίρου και την πλειονότητα των traders εκτός παιδιάς.
Ανάσχεση της εμφανούς κλίσης πολλών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων συμπεριλαμβανόμενου του ελληνικού, μερική παύση ρευστοποιήσεων από τους πωλητές, επιβεβαίωση χαμηλότερων επιπέδων με πιθανή την συνέχιση της αντίδρασης βραχυπρόθεσμα ή επιστροφή στους short από Δευτέρα;
Η εικόνα των πρώτων τεσσάρων συνεδριάσεων του Αυγούστου έρχεται να επιβεβαιώσει το πόσο εύθραυστο και αβέβαιο είναι το κλίμα κυρίως στην Ευρώπη (κάτι, που παραδέχεται άμεσα και η ΕΚΤ) με συνέπεια το βεβαρημένο επενδυτικό ρίσκο, πως η αμφισβήτηση για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο έχει έρθει και θα μείνει με τα σενάρια για κεφαλαιακή ενίσχυση ιταλικών, πορτογαλικών ή και άλλων ομίλων να συντηρούν την πτωτική τάση στον κλάδο.
Σε απόκλιση από τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το ελληνικό, καθώς στα πρώτα υπέρκαλύφθηκαν οι μεγάλες απώλειες που προκλήθηκαν με αφορμή το Brexit ενώ στα καθ' ημάς απλά περιορίστηκε η ζημιά και συσσώρευσε ο Γενικός Δείκτης στο διάστημα 15 Ιουλίου-4 Αυγούστου.
Ημέρα ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, δεικτών αλλά και επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας εν μέσω προειδοποιήσεων της ΕΚΤ με την Φρανκφούρτη να δηλώνει έτοιμη να δράσει εάν χρειαστεί και αναθεώρησης της στάσης της Bundesbank όσον αφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Κεντρικής Τράπεζας.
Σε αυτό το αβέβαιο/ρευστό περιβάλλον θα κινηθούν ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ΧΑ.
Περιορισμένων συναλλαγών και τζίρου η συνεδρίαση στο μεγαλύτερο μέρος της, με τον ρυθμό να ανεβαίνει (συγκριτικά) στο τελευταίο τέταρτο της, οπότε και έγιναν αρκετά πακέτα σε μετοχές του FTSE25.
Με βάση τις 553,83 μονάδες η διακύμανση σήμερα για τον ΓΔ, επιβεβαιώνοντας την στήριξη των 550 μονάδων και "βλέψεις" προς τις 560 με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, που για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση διαμορφώθηκε με θετικό πρόσημο.
Το 59% του τζίρου στις τράπεζες, και το 85% σε μόλις οκτώ μετοχές/εισηγμένες αποτυπώνοντας τον υπέρσυγκεντρωτικό χαρακτήρα του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Με κλείσιμο στις 556,62 μονάδες για τον ΓΔ και "υψηλή τιμή" ημέρας στις 559,50 πιθανότατα στην αυριανή συνεδρίαση θα φανεί εάν και με ποιες προϋποθέσεις υπάρχουν δυνάμεις ώστε από Δευτέρα να κινηθεί με στόχο προς τις 588 μονάδες. Ειδάλλως με σημαντικές τις 550 και 538 ο ΓΔ "βλέπει" χαμηλότερα προς τις 522 μονάδες.
Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός πως για σχεδόν ένα μήνα ο ΓΔ είναι εγκλωβισμένος μεταξύ 545- 576 μονάδων, σε μία εκνευριστική συσσώρευση δυνάμεων. Στο διάστημα αυτό ο τραπεζικός κλάδος κινείται πλαγιοκαθοδικά με μικρές ανοδικές διορθώσεις σε αντίθεση με ικανό μέρος των μη τραπεζικών που διατηρούν ένα βραχυπρόθεσμα ανοδικό momentum.
Στο μείον 1,41% η απόδοση του ΔΤΡ σε μηνιαία μέτρηση, στο συν 2,18% του ΓΔ στο ίδιο διάστημα.
Πάντως για τον τραπεζικό κλάδο σημειώθηκε σήμερα η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, μετά το "άδειασμα" της Δευτέρας- Τρίτης.
Στις 656,07 αντιδρώντας μέχρι τις 665,95 μονάδες ο ΔΤΡ κερδίζοντας αν μη τι άλλο το ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχήματα της επαναφοράς του δείκτη στις 654 από τις 613,09 μονάδες (χαμηλό Τετάρτης).
Στις 1.481,13 μονάδες ο FTSE25, με τις 13 από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη να σημειώνουν θετική απόδοση σε διάστημα μηνός.
Κάτι, που δείχνει την διαφοροποίηση ενός μέρους των blue chips και έναντι των τραπεζών αλλά και σε σύγκριση με άλλα blue chips.
Το ενδιαφέρον είναι, πως εκτός από τις Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, ΓΕΚ/Τέρνα, ΔΕΗ, Lamda Development, METKA, Motor Oil, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, Τέρνα Ενεργειακή και FF Group που έχουν θετικό πρόσημο σε μέτρηση μηνός για άλλη μία ομάδα μετοχών η τάση λίγο θέλει για να "γυρίσει" και πάλι σε ανοδική (πάντα σε μηνιαία μέτρηση).
Συγκεκριμένα για τους τίτλους των Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, Coca Cola η αρνητική απόδοση είναι μικρότερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας ενώ για τις Grivalia, ΕΥΔΑΠ περιορίζεται σε λιγότερο από 1,5%.
Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως ενδεχομένως στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα ξεκαθαρίσει εάν για ακόμη περισσότερα blue chips θα είναι ενεργή η ανοδική τάση ή θα μειωθούν.
Στα της συνεδρίασης και πάλι, με τις τράπεζες σε πρώτο ρόλο και αρκετά blue chips να παραμένουν στο επίκεντρο.
Αυξημένος τζίρος σε Eurobank (7,2 εκατ. ευρώ) επιτέλους έβγαλε αντίδραση από τα 0,432 ευρώ, σε Alpha Bank (6,3 εκατ. ευρώ), σε Πειραιώς (3 εκατ. ευρώ) και τελευταία με 2,9 εκατ. ευρώ σε Εθνική.
Περισσότερες συναλλαγές περίπου 23 εκατ. μετοχών στην Πειραιώς και από 16 εκατ. μετοχές σε Eurobank και Εθνική.
Πέραν των τραπεζικών το ενδιαφέρον εστιάσθηκε στον ΟΠΑΠ - για ακόμη μία συνεδρίαση με ένα πακέτο πακέτο 50.000 στα 7,18 ευρώ/αξίας 359.000 ευρώ, στον ΟΤΕ που σταδιακά θα πρέπει να κερδίζει πόντους, στα Jumbo (καταβάλλεται το μέρισμα), στα FF Group (επιτέλους σταμάτησαν οι ρευστοποιήσεις ξένου fund), ενώ αξία συναλλαγών πάνω από εκατό χιλιάδες ευρώ έγινε σε τίτλους των Viohalco, Grivalia, Κύπρου, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Coca Cola και MIG, Σαράντη.
Για τον Σαράντη να συνεκτιμηθεί η με αυξημένο τζίρο ενίσχυση της μετοχής κατά 14,13% σε εβδομαδιαία μέτρηση, για την MIG το γύρισμα επίσης με αυξημένες συναλλαγές από τα 0,109 ευρώ, ενώ από τον FT Mid Cap ξεχώρισαν επίσης Πετρόπουλος (με αφορμή και τα καλά αποτελέσματα 6μηνου), Πλαστικά Θράκης, Κρήτης, MLS και Τεχνική Ολυμπιακή.
Σε συγχρονισμό με τον ΓΔ και τα ευρωπαικά χρηματιστήρια οι λιγοστοί παίκτες στα Παράγωγα.
Υποτονικό και σήμερα το κλίμα, μετρημένες συναλλαγές καθώς προς ώρας μάλλον εκλείπει η ανάγκη για αντασφάλιση θέσεων ή πρόβλεψης για περαιτέρω σημαντική υποχώρηση της αγοράς με 1.521 Συμβόλαια στον δείκτη (τρέχουσα σειρά) και μόλις 344 στην επόμενη.
Λογική η διαμόρφωση ενός premium της τάξης του 1,16% και 1,42% αντίστοιχα με την αγορά να "βλέπει" ακόμη λίγο ψηλότερα.
Πολλά θα εξαρτηθούν εάν για τον FTSE25 θα καλυφθεί η απόσταση προς τις 1.500-1.515 μονάδες, από Δευτέρα.
Ανάλογη εικόνα και στα Συμβόλαια επί μετοχών με τα τραπεζικά και το ΣΜΕ της MIG να κάνουν το μεγαλύτερο τζιρο.
Αναλυτικότερα για την Alpha Bank έγιναν 4.084 σε premium 5,39%, για την ΕΤΕ πραγματοποιήθηκαν 16.780 με premium 4,65%, για την Eurobank περί τα 10.782 με premium 5,20% και για την Πειραιώς 14.011 με απόκλιση 3,94%.
Πρακτικά διαφορετική εικόνα απ ότι τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις αν και στην χθεσινή είχαν καταγραφεί ενδείξεις της σημερινής αναστροφής.
Στη μετοχή της MIG είναι 2.698 ΣΜΕ στα 0,118 ευρώ.
Στα υπόψη η νέα ενίσχυση του GREK στα 7,16%.