Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα blue chips πήραν τη σκυτάλη

Συνεχίστηκε η άνοδος για το Γενικό Δείκτη με τις τράπεζες να μην είναι σήμερα ο πρωταγωνιστής. ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΟΛΠ, Grivalia, ΜΕΤΚΑ και ΔΕΗ μεταξύ των πρωταγωνιστών σε μια (ακόμα) συνεδρίαση χαμηλού τζίρου. Η θερινή «ραστώνη» ανησυχεί τους επενδυτές.

Με απορρόφηση των σημαντικών απωλειών που καταγράφηκαν στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του Αυγούστου έκλεισε τελικά η πρώτη εβδομάδα του μήνα.

Με συντήρηση της αντίδρασης, που ξεκίνησε από τα μέσα της Τετάρτης και σταδιακά με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο έφθασε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας να δίνει τελική τιμή πάνω από τις 560 μονάδες με τις τράπεζες να συμπληρώνουν ένα 3ήμερο ανοδικό σερί περίπου 45 μονάδων.

Από χαμηλότερα ξεκίνησε σήμερα η αγορά, για περίπου μία ώρα δοκιμάσθηκε για να συνεχίσει ανοδικά μέχρι το τέλος.
Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός αλλά όμως σημαντικές οι βοήθειες και από συγκεκριμένα 3-4 blue chips. Αποτέλεσμα κλείσιμο του Γενικού Δείκτη κατά 1,1% υψηλότερα στις 562,76 μονάδες. Κατά 0,93% στις 662,20 ο ΔΤΡ, ενώ κατά 1,07% στις 1.497,04 μονάδες ο FTSE25.

Τελικός απολογισμός απώλειες για μόλις μία μετοχή του δείκτη (Jumbo), χωρίς μεταβολή για τέσσερεις (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΟΤΕ)και για τις υπόλοιπες είκοσι μικρότερη ή μεγαλύτερη θετική απόδοση.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα... Αυγούστου, σήμερα στα 32 εκατ. ευρώ και το μέσο όρο της εβδομάδος να μην ξεπερνά τα 38-39 εκατ. ευρώ. Στα 52,8 εκατ. τεμάχια οι συναλλαγές, καθώς έγιναν αρκετές σε blue chips με ενδεικτικό το 1,01 εκατ. μετοχές στον ΟΠΑΠ.

Να συνεκτιμηθεί, πως προς το τέλος άλλαξαν χέρια αρκετά πακέτα σε ΟΠΑΠ, Εθνική, Eurobank και FF Group.

Μέτρια μεν τα μεγέθη αλλά από τη στιγμή που παραμένουν χαμηλά και οι πωλήσεις (ειδικότερα στην διόρθωση της Δευτέρας- Τρίτης) λειτουργούν υπέρ της συντήρησης του βραχυπρόθεσμου ανοδικού momentum με "στόχευση" για τον ΓΔ προς τις 588 μονάδες.

Από που "περνά" το στοίχημα της ανόδου, σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης "συνδέοντας" τον κλάδο με τον κομβικό δείκτη Stoxx 600. Όπως σημειώνει ο Γιώργος παρότι η αγορά διατηρείται πάνω από τις 550 μονάδες, οι ελληνικές μετοχές συνεχίζουν να υποαποδίδουν έναντι των ευρωπαϊκών.

Όπως είχαμε σημειώσει σε πρόσφατο σχόλιο μας ενώ για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων οι τιμές υπέρ κάλυψαν τις μεγάλες απώλειες που ακολούθησαν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο στο ΧΑ λιγοστές είναι οι εξαιρέσεις που ακολούθησαν τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Ο λόγος, σύμφωνα με τους αναλυτές, διπλός:

- αφ' ενός λόγω της αδυναμίας του τραπεζικού κλάδου να αντιδράσει ουσιαστικά,

- αφ' ετέρου εξ΄αιτίας της επιφυλακτικής στάσης που τηρούν τα περισσότερα ξένα σπίτια για την Ελλάδα και την απουσία ισχυρών αγοραστικών ροών.

Οσον αφορά στον τραπεζικό κλάδο η ουσία είναι στα όσα αναφέρει ο Χρήστος Κίτσιος, για το νέο γύρο καθυστερήσεων για τα "κόκκινα δάνεια" που κρατά καθηλωμένο χαμηλά τις μετοχές, τον κλάδο με τον ΔΤΡ να αδυνατεί να κινηθεί πειστικά υψηλότερα.

Θέση μας εδώ και εβδομάδες πως ο κλάδος θα αρχίσει να αποδίδει ουσιαστικά μόνο εάν και όταν ξεκινήσει δραστικά, ρηξικέλευθα η ενεργή διαχείριση των "μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων". Προφανώς και η αναβάθμιση από τον οίκο S&P είναι καλοδεχούμενη πλην όμως θα χρειαστούν αναβαθμίσεις επί αναβαθμίσεων και πραγματική δουλειά για να "ξεκολλήσουν" οι τράπεζες.

Πάντως το θετικό από το σημερινό κλείσιμο είναι η επιβεβαίωση των 654 μονάδων για τον ΔΤΡ. Σημειωτέων, πως και σήμερα στον κλάδο άλλαξε χέρια το περίπου 50% του τζίρου. Πάντως κάποιες ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση θέσεων έγιναν προς το κλείσιμο της συνεδρίασης κυρίως στη μετοχή της Alpha Bank.

Υπεραπόδοση για τον ΔΤΡ, κέρδη 1,25% σε εβδομαδιαία μέτρηση, με την Alpha Bank να παραμένει βραχυπρόθεσμα το ισχυρό χαρτί του κλάδου αλλά και στις Εθνική, Πειραιώς, Eurobank να πραγματοποιούνται συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές.

Με βάση την εικόνα της σημερινής αλλά και των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων θα διακινδυνεύαμε να εκτιμήσουμε, πως "βραχυπρόθεσμο χρήμα" κινείται στις τράπεζες προσβλέποντας σε προσέγγιση των 720 μον. (για τον ΔΤΡ) μέσα στις επόμενες ημέρες.

Όμως σήμερα ήταν εκτός από τον ΟΠΑΠ δυνατά ήταν και τα blue chips- σηματωροί όπως ΤΙΤΑΝ, FF Group, Coca Cola ενώ δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητη η κινητικότητα σε τίτλους των ΟΛΠ, Σαράντη, ΕΧΑΕ, Intralot κ.ά.

Η εικόνα της συνεδρίασης στο μεγαλύτερο μέρος της ανοδική, με ένα μικρό διάλειμμα μεταξύ 11,50-12,50' οπότε για τον ΓΔ δοκιμάσθηκε η στήριξη των 555 και για τον ΔΤΡ των 654 μονάδων. Αμφότερες επιβεβαιώθηκαν με χαρακτηριστική ευκολία (σ.σ. για τον ΓΔ κρίσιμη παραμένει η περιοχή των 550-547 μονάδων, για τον ΔΤΡ των 654) γεγονός που ενίσχυσε την αγοραστική διάθεση των long.

Σε συνδυασμό με την καλή εικόνα των futures από την Wall Street η συνέχεια ήταν πιο εύκολη για τους αγοραστές, με αποτέλεσμα 15' πριν τη λήξη της συνεδρίασης μόλις 2 μετοχές να υποχωρούν: Motor Oil και Jumbo, ενώ "ανέβαζαν" στροφές ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΤΙΤΑΝ, FF Group και Coca Cola.

Τεχνικά η διακύμανση των βασικών δεικτών σε στενό εύρος, με μειωμένες συναλλαγές (και λόγω της θερινής περιόδου) οδηγεί σε συσσώρευση χωρίς εμφανή διαφυγή τάσης είτε για πάνω από τις 588 είτε για χαμηλότερα των 535/530 μονάδων.

Είναι ενδεικτικό πως με εξαίρεση την Τρίτη, οπότε σημειώθηκε η μεγαλύτερη διακύμανση (σε εύρος μονάδων) από τις 29 Ιουνίου οι συνεδριάσεις χαρακτηρίζονται από ήπιες μεταβολές/μέτριες συναλλαγές που ναι μεν συντηρούν την εύθραυστη ισορροπία πέριξ των 555/550 μονάδων πλην όμως δεν δίνουν τάση, δεν διαμορφώνουν μεταβλητότητα.

Στα σχεδόν 41 δισ. ευρώ η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων με βάση το κλείσιμο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v