Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβάδισμα των αγοραστών στο Χρηματιστήριο

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 560 μονάδων. Στο +3,5% ο ΟΛΠ. Ανοδο υψηλότερη του 2% καταγράφουν Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ. Σταθεροποιητικά κινούνται Εθνική, Μυτιληναίος. Περιορισμένος ο τζιρος.

Με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ οι ευρωπαικές αγορές, με τα futures των δεικτών στην Wall Street να παραπέμπουν σε ανοδικό ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Στο επίκεντρο τα στοιχεία απασχόλησης/θέσεων εργασίας στην αμερικανική αγορά με το Συμβόλαιο του S&P 500 κατά 0,28% υψηλότερα. 

Η προσυνεδριακή εικόνα της Wall Street συμβάλλει στην συντήρηση της ήπια ανοδικής τάσης στα περισσότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια με το ελληνικό να ενισχύεται περισσότερο από το μέσο όρο.

Κατά 0,33% υψηλότερα στις 10.275 μονάδες (στις 14.35΄) ο DAX, κατά 0,62% στις 4.372 ο CAC 40, κατά 0,10% στις 6.742 ο FTSE100 μία ημέρα μετά την ιστορική μείωση από την ΒοΕ των αγγλικών επιτοκίων και την ανακοίνωση ενός γενναίου προγράμματος στήριξης επιχειρήσεων, ομολόγων από το Λονδίνο.

Εως τις 560,47 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ, με περιορισμένες συναλλαγές και χαμηλό τζίρο με το 57% να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο. Με τις ρευστοποιήσεις να έχουν μετριασθεί αισθητά από τα μέσα της Τετάρτης αρκούν μέτριες αγορές για να συντηρηθεί η βραχυπρόθεσμη αντίδραση των τελευταίων... 2,5 συνεδριάσεων.

Με τον ΓΔ στις 558 μονάδες νωρίτερα ο ΓΔ οι εβδομαδιαίες απώλειες έχουν περιοριστεί στο 0,50% καλύπτοντας σε μεγάλο ποσοστό την "βουτιά" της Δευτέρας - Τρίτης. Την διαφορά κάνει ο τραπεζικός κλάδος, καθώς με τη σημερινή νέα κίνηση προς τις 665 μονάδες υπερκαλύπτεται η ζημιά που προκάλεσε το "άδειασμα" της Δευτέρας- Τρίτης. Στο 1,59% ο θετικός απολογισμός για τον ΔΤΡ σε εβδομαδιαία "μέτρηση" αποτυπώνοντας την αλλαγή τάσης (από τα μέσα της Τετάρτης) και την άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον τραπεζικό κλάδο εστιάζεται στην Alpha Bank με εμφανές προβάδισμα των αγοραστών και απόδοση 7,23% στην εβδομάδα και 21,92% στο μήνα. Σε Alpha Bank και Εθνική είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα ο συγκριτικά περισσότερος τζίρος.

Ενδεικτικό του κλίματος το ότι για μόλις έξι μετοχές η αξία των συναλλαγών ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ με περισσότερες των εκατό χιλιάδων ευρώ για άλλες έξη. Αυτές οι 6+6 μετοχές είναι σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο σε μία περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα συνεδρίαση με κύριο ζητούμενο την διασφάλιση των κεκτημένων.

Ενθαρρυντική ένδειξη η διαμόρφωση και των τριών βασικών δεικτών πάνω από την κοντυνότερη βραχυπρόθεσμη στήριξη, κυρίως όμως του ΔΤΡ που με βάση τις 659,30 έχει αντιδράσει έως τις 669,72 μονάδες. Σταθερά πάνω από τις 654 μον. ο ΔΤΡ με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κλάδο από Δευτέρα. Προσώρας κρατάμε το ότι για τον ΔΤΡ παρά την "βουτιά" της 1-2/8 η εβδομάδα δείχνει πως θα κλείσει με κέρδη.

Σαφής υπερίσχυση των αγοραστών καθώς για μόλις 5 από τις μετοχές του δείκτη επικρατούν οι πωλητές, σε δύο με... ισοπαλία ενώ στις υπόλοιπες υπερισχύουν οι αγοραστές.

Ανοδικά η 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ με επιθετικότερη τάση η μετοχή του Οργανισμού που φτάνει έως τα 7,42 ευρώ. Σε διάστημα εβδομάδας η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύεται σχεδόν 3%, έναντι απωλειών 1,08% της ΔΕΗ και 1,85% του ΟΤΕ.

Επίσης στον ΟΠΑΠ έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές περισσότερες απ΄ ότι στον ΟΤΕ και στην ΔΕΗ. Προβάδισμα του Οργανισμού, επιβεβαιώνοντας την τεχνικότητα της μετοχής σε διάστημα εβδομάδας και μήνα.

Στις 15.00΄ είχαν αλλάξει χέρια συνολικά 26,4 εκατ. μετοχές, αξίας 15,1 εκατ. ευρώ- ο μέχρι τώρα- τρίτος χαμηλότερος για φέτος.

Στις διεθνείς αγορές υψηλότερα "δείχνουν" τα futures στην Wall Street, στα 12,22 χαμηλότερα 1,61% το S&P 500 VIX, λίγο υψηλότερα στα 1.368,5$ ο χρυσός, λίγο χαμηλότερα στα 43,95$ το Brent και στο 1,1153 η σχέση EUR/USD.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v