Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναζητά πρόσημο ο Γενικός Δείκτης

Διαδικαστικό χαρακτήρα αποκτά η συνεδρίαση καθώς οι συναλλαγές είναι περιορισμένες και οι κινήσεις των περισσότερων blue chip οριακές. Ελαφρά ανοδικά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές.

Διατηρείται η ανοδική τάση στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προς τις 560 μονάδες το Χ.Α. Σε μία συνεδρίαση με χαμηλές συναλλαγές/τζίρο στην Ευρώπη και αρνητικό... ρεκόρ στο ελληνικό χρηματιστήριο, το momentum διατηρείται απουσία ουσιαστικής προσφοράς.

Ανάλογη είναι η απουσία σημαντικών αγορών στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με μόλις 2-4 τίτλους του FTSE 25 να κάνουν τη διαφορά.

Εως τις 669,72 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει τόσο για τις συναλλαγές/τζίρο όσο για την απόδοση/εικόνα της μετοχής. Εμφανής η διαφοροποίηση της Alpha Bank έναντι των άλλων τριών συστημικών τραπεζικών, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες «ισχυρά χέρια» απορροφούν την όποια προσφορά εκδηλώνεται από το 1,30-1,40 ευρώ (στις αρχές Ιουλίου). Δευτερευόντως κινητικότητα παρατηρείται στη μετοχή της Εθνικής, ενώ στη Eurobank επιχειρείται απεγκλωβισμός από τα τελευταία χαμηλά του 0,401 ευρώ (στη συνεδρίαση της Τετάρτης).

Στο χαμηλότερο σημείο για φέτος ο τζίρος, μέχρι τις 11.30, μόλις 1,8 εκατ. ευρώ ενισχύθηκε μέσα σε 10΄-15΄ στα 4,5 εκατ. ευρώ καθώς ανέβαιναν οι συναλλαγές σε Εθνική αλλά και ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ.

Με μέτριους τζίρους η συνέχιση της αντίδρασης σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο, ωστόσο είναι ενθαρρυντικό πως μετά την «καταιγίδα» της Δευτέρας-Τρίτης έχει επανέλθει η νηνεμία (από τη συνεδρίαση της Τετάρτης) και σταδιακά το κλίμα βελτιώνεται εν όψει και της επόμενης εβδομάδας.

Σε αναμονή της ανακοίνωσης οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX στις 10.254 μονάδες (0,25%), με τον CAC 40 στις 4.381 μονάδες (0,84%) και τον FTSE100 στις 6.761 μονάδες (0,34%).

Εύλογος ο συγχρονισμός του Χ.Α. με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και από τη στιγμή που έχουν εκλείψει οι πωλητές, κυρίως στις τράπεζες, το momentum σταθεροποιείται για τους βασικούς δείκτες.

Στις 1.481 μονάδες ο FTSE 25 με βοήθειες από τράπεζες αλλά και Coca Cola, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Στα 18,29-18,31 ευρώ η διακύμανση της δεικτοβαρούς Coca Cola, στα 7,24-7,29 ευρώ του ΟΠΑΠ, στα 2,70-2,72 ευρώ της ΔΕΗ. Σε πολύ στενό εύρος η διακύμανση των συγκεκριμένων τριών μετοχών όπως άλλωστε και της πλειονότητας των τίτλων του δείκτη.

Πολύ μέτριος ο τζίρος, πολύ στενό το εύρος διαπραγμάτευσης για τους βασικούς δείκτες και μετοχές με αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση της αγοράς στην περιοχή των 555 μονάδων. Θυμίζουμε πως για τον Γ.Δ. πολύ σημαντική είναι η στήριξη των 550-547 και για τον ΔΤΡ των 654 μονάδων.

Λίγο πριν τις 12.00 είχαν αλλάξει χέρια 10,9 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 5,2 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v