Με ενδιαφέρον κατ' αρχήν σε επίπεδο ειδησεογραφίας αναμένεται η ερχόμενη εβδομάδα λόγω των προγραμματισμένων στοιχείων που θα δημοσιοποιηθούν με το ενδιαφέρον για εμάς να επικεντρώνεται στην ανακοίνωση της πρώτης εκτίμησης της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το β' τρίμηνο.
Κι αν η προηγούμενη εβδομάδα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί -εκτός από τη μεγάλη διόρθωση της Δευτέρας/Τρίτης στις ξένες αγορές και στο ΧΑ- στα ευρωπαϊκά από την ιστορική απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια και να επεκτείνει το QE και στα καθ' ημάς από την αναβάθμιση των 4 συστημικών τραπεζών από τον οίκο S&P η ερχόμενη βρίθει σημαντικών νέων και εξελίξεων.
Χρηματιστηριακά το ενθαρρυντικό είναι, πως σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αποκαταστάθηκε η ισορροπία στις αγορές, επικράτησε ανακωχή πωλητών-αγοραστών στις τράπεζες, κερδήθηκε το μεγαλύτερο ή μικρότερο έδαφος από το χαμένο έδαφος της Δευτέρας/Τρίτης, προέκυψαν ειδήσεις, προοιωνίζονται εξελίξεις.
Στα διεθνή η επαναφορά του momentum καθοδηγείται από την αγορά- οδηγό την Wall Street, με τα νέα ιστορικά υψηλά για S&P και Nasdaq να ενισχύουν την εκτίμηση όσων εδώ και καιρό προέβλεπαν "προεκλογική Wall Street" εν όψει της αναμέτρησης της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Εύλογο το ερώτημα εάν και πως θα μπορούσε το κλίμα να συντηρηθεί και για πόσο και σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να επηρεάζει καταλυτικά την Ευρώπη και τα χρηματιστήρια της Ασίας.
Ουσιώδεις διαφορές μεταξύ ΗΠΑ-Ευρώπης, η αγορά της πρώτης έχει χαμηλότερο συντελεστή επενδυτικού κινδύνου από της δεύτερης, ενώ από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αποχωρεί χρήμα, συνεχίζονται οι εκροές που είναι εμφανείς από τη αρχή του χρόνου ενώ στην Wall Street εισρέει χρήμα και σε συνδυασμό με ένα επικίνδυνο (καθώς δημιουργεί μεγάλη...φούσκα) πρόγραμμα αγοράς μετοχών από αρκετές εταιρείες σημειώνονται θεαματικά ρεκόρ.
Την ίδια ώρα ο χρυσός (σε συμβόλαια και καθαρό μέταλλο) όλο και ενισχύεται, ενώ περίεργες ισορροπίες διαμορφώνονται και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Για τις ευρωπαϊκές αγορές το κλειδί παραμένει κυρίως στις τράπεζες, με το πρόσφατο άρθρο του Thomas Halle να αποτυπώνει σημαντικό μέρος του ζητήματος). Κι αν στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις της εβδομάδας καλύφθηκε ένα μέρος των ζημιών (κυρίως) στο χρηματιστήριο του Μιλάνου κατά γενική εκτίμηση το πρόβλημα και υφίσταται και οξυμένο παραμένει.
Με άνοδο 1,36% στις 10.367,21 μονάδες ο DAX επανήλθε σε ανοδική φορά και σε εβδομαδιαία (0,29%) και σε μηνιαία (0,79%) και σε τριμηνιαία (5,23%) μέτρηση. Μετρά δε απώλειες 3,50% από την αρχή του έτους. Απολογισμός μάλλον ικανοποιητικός με όσα έχουν διαδραματισθεί, και με τον δείκτη να έχει επανέλθει υψηλότερα των 10.340 μονάδων.
Στα καθ' ημάς, ενδιαφέρουσα η ειδησεογραφία των...τελευταίων ωρών καθώς : διαφαίνεται συμφωνία μεταξύ των τραπεζών και της Σκλαβενίτης, το σχήμα Κωνσταντακόπουλου- Dogus προτιμητέος επενδυτής για Hilton, αρχαιολογικός χώρος σχεδόν όλο το Ελληνικό ! Και από την άλλη: νέος γύρος καθυστερήσεων για τα κόκκινα δάνεια, "βρέχει" νέα ληξιπρόθεσμα και κατασχέσεις.
Το ερώτημα Από που περνά το στοίχημα της ανόδου, έθετε ο Γιώργος Α. Σαββάκης με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει- και για το ΧΑ- το κλειδί αλλά και με μία ομάδα 6-10 blue chips σε ξεκάθαρη διαφοροποίηση.
Διαφοροποίηση όμως και μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών μετρώντας την εβδομαδιαία μηνιαία απόδοση, καθώς για τη μετοχή της Alpha Bank είναι οριακά θετική στην τιμή κλεισίματος των 1,77 ευρώ, για την Εθνική αρνητική 10,89% (στα 0,18 ευρώ), για την Eurobank αρνητική 12,16% (στα 0,448 ευρώ), όπως επίσης αρνητική 12,67% για την Πειραιώς στα 0,131 ευρώ.
Σημειωτέον, πως στον κλάδο πραγματοποιείται (κατά μέσο όρο) το 58% του εβδομαδιαίου τζίρου και στη μετοχή της Alpha Bank σχεδόν το 34% του συνόλου. Για την Alpha Bank θετικά αναμένεται να προεξοφληθούν και οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ιονικής Ξενοδοχειακής/Hilton.
Σημαντικό μέρος ενδιαφέροντος, συναλλαγών/τζίρου σε 6-10 blue chips, όπου επίσης καταγράφονται διαφοροποιήσεις.
Κατ' αρχήν με απόδοση 4,35% στην εβδομάδα η μετοχή του ΟΠΑΠ στα 7,46 ευρώ ξεχωρίζει έναντι του ΟΤΕ (απώλειες 1,84%) και της ΔΕΗ (απώλειες 2,48%) την τελευταία εβδομάδα ενώ έχει ενισχυθεί με κεφάλαια από ισχυρά χέρια. Ενδεικτικό το γεγονός, πως την Παρασκευή έκλεισε στα 7,46 ευρώ- υψηλό ημέρας- με τζίρο 7,474 εκατ. ευρώ (και πακέτα στα 7,41-7,46 ευρώ). Τεχνικά η μετοχή του ΟΠΑΠ "δείχνει" να έχει δυνάμεις για υψηλότερες τιμές.
Ερώτημα ο ΟΤΕ, που ανακοινώνει τα αποτελέσματα 6μηνου την Πέμπτη 11 Αυγούστου, πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Στο μήνα με απόδοση 5,43% η μετοχή έχει τάση, την Παρασκευή έκλεισε χωρίς μεταβολή στα 8,54 με υψηλό συνεδρίασης στα 8,66 ευρώ με συναλλαγές 2,996 εκατ. ευρώ (και ένα μικρό πακέτο των 39.483 στα 8,495 ευρώ). Τεχνικά για τη μετοχή του Οργανισμού υπάρχει περιθώριο ανοδικού momentum εάν την Δευτέρα- Τρίτη υπερβεί πειστικά τουλάχιστον τα 8,66 ευρώ.
Για τη ΔΕΗ ενδιαφέρον το γεγονός πως την Παρασκευή διαμορφώθηκε στο υψηλό ημέρας των 2,75 ευρώ με συναλλαγές μόλις 62.409 ευρώ (!).
Οπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ ΧΑΕΠΕΥ) την Παρασκευή το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει ποιες εταιρείες από αυτές, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 24% του ΑΔΜΗΕ θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Στα χαμηλά επίπεδα των 638 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της Επιχείρησης.
Μία ημέρα νωρίτερα την Πέμπτη η Coca Cola θα ανακοινώσει το 6μηνο της, κι αυτή πριν την έναρξη της συνεδρίασης.
Για την πιο "βαριά" μετοχή του ΧΑ (και αγαπημένη επιλογή όσων θεσμικών χτίζουν καλάθια- δείκτη με βάση την εταιρεία) στα 6,80 δις ευρώ. Η μετοχή με οριακή αρνητική απόδοση 0,27% στην εβδομάδα αλλά θετική σε μήνα (3,01%), τρίμηνο (6,28%) και διαφορά 8,84% από τα υψηλά 52 εβδομάδων των 23,21 ευρώ (στις 20/11) θα παραμείνει από τους κύριους ρυθμιστές της τάσης.
Εύλογο το ερώτημα εάν η προοπτική της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 6μηνου δύο ισχυρών ομίλων όπως είναι ο ΟΤΕ και η Coca Cola θα μπορούσε να επηρεάσει την αγορά, την τάση. Εκτίμηση μας, πως εάν δεν διορθώσει ο τραπεζικός κλάδος ΟΤΕ και Coca Cola με τη βοήθεια και του ΟΠΑΠ θα μπορούσαν να "τραβήξουν" τον ΓΔ πάνω από τις 588 μονάδες, όπου και ο πρώτος (τεχνικά) στόχος.
Από τις άλλες δυνάμεις του δείκτη η Αεροπορία Αιγαίου "θέλει" ένα κλείσιμο πάνω από τα 7,10 για να επανέλθει σε ανοδική (εβδομαδιαία) τάση έχοντας ως "όπλο" την θετική απόδοση (4,55% ) που μετρά σε μηνιαία προσέγγιση.
Κλείσιμο πάνω από τα 1,35 ευρώ απαιτείται για την Viohalco, που την Παρασκευή έκλεισε στα 1,27 ευρώ υψηλό ημέρας.
Ισχυρές ΓΕΚ/Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή, με τον όμιλο να κερδίζει έργα και να υποστηρίζεται από ισχυρά χέρια. Με βάση την εικόνα της εβδομάδας η Ενεργειακή έχει μικρό προβάδισμα έναντι της ΓΕΚ.
Πρέπει να μην χάσει τα 1,30 ευρώ η μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡα, που μετρά απώλειες 9,66% από την αρχή του έτους.
Πάνω από τα 3,80 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων μπορεί να αποκτήσει ανοδική τάση, τα 3,77 είναι η πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση, ενώ για την αγορά κλειδί είναι η στάση της ΡΟ&ΙΗ (συμφερόντων Λάτση ) που ενισχύει σταθερά τη μετοχική της θέση.
Στα 5,72 με υψηλή ημέρας τα 5,74 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ είναι από τις λίγες του FTSE25 με θετική απόδοση- και μάλιστα- με 14,40% από την αρχή του έτους. Την τελευταία εβδομάδα (ξανά) κέρδισε το στοίχημα με το όριο αποτίμησης των 600 εκατ. ευρώ, ζητούμενο να μην χαθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Χωρίς την αίγλη του...παρελθόντος η μετοχή των ΕΧΑΕ, δεν βοηθούν και οι χαμηλοί τζίροι, δεν δείχνει να έχει κίνητρο για πειστική κίνηση πάνω από τα 4,30 ευρώ.
Στα 4,45 ευρώ- υψηλό ημέρας- την Παρασκευή η μετοχή της Lamda Development θέλει ένα...τσακ στα 4,50 για να είναι θετική σε όλες τις μετρήσεις, καθώς υπολείπεται μόνο σε εβδομαδιαία (- 1,55%). Από τις μετοχές του δείκτη με θετική απόδοση (10,15%) από την αρχή του έτους.
Για ΜΕΤΚΑ και Motor Oil αρκεί ένα κλείσιμο πάνω από τα 7,56 και 10,55 ευρώ για να (ξανά) κερδίσουν τάση. Στα 10,50 ευρώ- υψηλά ημέρας- την Παρασκευή η ΜΟΗ έχει προβάδισμα.
Η Jumbo, έδωσε και το έκτακτο μέρισμα την προηγούμενη εβδομάδα, εμφανίζει προβληματάκια όσο παραμένει κάτω από τα 10,60 ευρώ. Δεν παύει όμως να είναι από τις μετοχές, που δίνουν ευκαιρίες σε ανοδικές συνεδριάσεις. Το υψηλό 52 εβδομάδων στα 12,32 ευρώ (στις 19/5) απέχει αρκετά.
Με ακόμη ένα πειστικό κλείσιμο πάνω από τα 3,90 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου μπορεί να κινηθεί προς τον πρώτο στόχο των 4,05 ευρώ, θα φανεί Δευτέρα- Τρίτη εάν υπάρχουν δυνάμεις και διάθεση.
Για τον ΟΛΠ στα 13,40 (υψηλό ημέρας) οι εξελίξεις με την Cosco επηρεάζουν την τάση, με τον κινεζικό όμιλο να έχει κόστος κτήσης σχεδόν 10 ευρώ ακριβότερο. Στα 335 εκατ. ευρώ η αποτίμηση.
Θετικός σε όλες τις μετρήσεις, με απόδοση 18,11% από τη αρχή του έτους ο διαχρονικός ΤΙΤΑΝ έδωσε ένα δείγμα γραφής την τελευταία εβδομάδα με την εξαγορά του 50% της Cemento Apogi. Η βραζιλιάνικη εταιρεία μπορεί να είναι μικρή, να εισφέρει ένα μόλις 8% στην παραγωγή του ομίλου επιβεβαιώνει όμως τον εξωστρεφή χαρακτήρα του ΤΙΤΑΝα και την πολιτική διεύρυνσης/διασποράς του χαρτοφυλακίου, που έχει θέσει η διοίκηση.
Από τις μετοχές του δείκτη με θετική απόδοση 17,34% από την αρχή του έτους τα FF Group των 1,36 δις ευρώ είναι μία αδιαμφισβήτητα επιλογή ξένων ισχυρών χεριών. Την τελευταία εβδομάδα υπήρξε πίεση και πωλήσεις που από ορισμένους αναλυτές αποδόθηκαν στην πρόθεση της Fosun να αναδιατάξει την τακτική της στις ξένες αγορές. Μένει να ξεκαθαρισθεί ποιές είναι οι προθέσεις του κινεζικού ομίλου για τις ελληνικές θέσεις και συμμετοχές του.
Με απόδοση 5,88% την τελευταία εβδομάδα και 21,24% από την αρχή του έτους ο Σαράντης των 325,4 εκατ. ευρώ λογίζεται από αρκετούς ως μετοχή της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ασχέτως εάν δεν συμπεριλαμβάνεται- ακόμη- σε αυτές του FTSE25.
Συνοψίζοντας προβάδισμα στους long δίνουν για την επόμενη εβδομάδα αρκετές ενδείξεις και στοιχεία. Μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθεί η προσδοκία που εν μέρει αποτυπώνεται και στις θέσεις που έχουν ληφθεί στα Παράγωγα.
Στην τρέχουσα σειρά 800 ΣΜΕ του δείκτη με premium 1,07% ακριβώς όσο και για τα 436 Συμβόλαια της επόμενης.
Με premium τα ΣΜΕ των Alpha Bank, Eurobank, στην τιμή της υποκείμενης τα Συμβόλαια των ΕΤΕ, Πειραιώς δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στους long, με ζητούμενο την συντήρηση του θετικού momentum που έχει η Alpha Bank.
Ενδιαφέρουσα εξέλιξη το ότι μετά από καιρό κινητικότητα σημειώνεται στα Παράγωγα και για θέσεις σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ ενώ κάτι γίνεται και στη ΔΕΗ (με 57 ΣΜΕ επίσης με premium).
Στην περίπτωση, που η Wall Street συνεχίσει και στην Ευρώπη δεν υπάρξουν αναταράξεις τότε στο ΧΑ πιθανότατα θα επιχειρηθεί μία κίνηση για πάνω από τις 588 μονάδες. Και βλέπουμε...