Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζήτηση ισορροπιών εν μέσω κρίσης στο ΧΑ

Αναδίπλωση στάσης και θέσεων επιβάλλεται στις επόμενες συνεδριάσεις στο ΧΑ, μεσούσης της διεθνούς κρίσης και μετά τις απώλειες 2,58% που καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Κρίσιμη η επιβεβαίωση ή όχι των πρώτων στηρίξεων σε βασικούς δείκτες και μετοχές. Περισσότερο εξισορροποιητική η επόμενη εβδομάδα, εκτιμά ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά του ΧΑ.

Η πολυαναμενόμενη και πολυπροεξοφλούμενη διόρθωση φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη, διεθνώς.

Η πλειονότητα των αναλυτών και ειδικών της αγοράς εκ του αποτελέσματος δικαιώνονται και οι αναλυτές επιχειρούν να ανιχνεύσουν τη διάρκεια, την ένταση και την έκταση της διόρθωσης.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι λογικό η πορεία βασικών δεικτών, μετοχών να συναρτάται με την εικόνα που διαμορφώνεται σε Ευρώπη και Wall Street.

Με βάση την εικόνα που διαμορφώνεται τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις σε μετοχές κλειδιά του 20άρη, ειδικότερα σε Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ (αφήνουμε εκτός εύλογα τον ΟΤΕ) ο 20άρης ”βαρύνεται” σημαντικά.

Εάν εξαιρεθεί η ΔΕΗ που γύρω στα 25,8-26,20 ευρώ βρίσκει ”στηρίξεις” (χθες έκλεισε 0,3% υψηλότερα στα 26,50 ευρώ), οι υπόλοιπες μετοχές – κλειδιά δίνουν κέρδη, σε όσους έχουν τοποθετηθεί 2-3 μήνες πριν, ακόμα και αν υποχωρήσουν 3%-8% χαμηλότερα.

Με την προϋπόθεση πως η διόρθωση στις ξένες αγορές έχει ουρά, τουλάχιστον για τη Δευτέρα, για τον 20άρη δύσκολα θα κρατηθεί η πρώτη στήριξη πέριξ των 2.702 μονάδων.

Οι αναλυτές, που παρακολουθούν τεχνικά την αγορά, αναφέρονται σε ξεκάθαρο σχηματισμό διπλής κορυφής αλλά και διπλού πυθμένα, κάτι που εάν η κρίση έχει διάρκεια θα μπορούσε να φέρει τον Γενικό Δείκτη προς το πεντοχίλιαρο.

Ενδεχόμενο απαισιόδοξο πλην όμως… ανοιχτό, μέχρις τότε όμως ενδέχεται να μεσολαβήσουν άλλες εξελίξεις.

Από τα ισχυρότερα μειονεκτήματα της αγοράς μας είναι το μέχρι τώρα πλεονέκτημά της, πως δηλαδή οι βασικοί δείκτες σημειώνουν τις μικρότερες απώλειες από τα υψηλά έτους έναντι των ευρωπαϊκών και των βασικών αμερικανικών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως από την διάρκεια της κρίσης, διεθνώς και βεβαίως του περιθωρίου που οι ξένοι γράφουν (θεωρητικά) κέρδη από την Εθνική, την Πειραιώς, τη ΔΕΗ θα εξαρτηθεί η συνέχεια.

Γιατί για παράδειγμα χθες μετοχές όπως Intralot, Σιδενόρ, ΕΧΑΕ, Frigoglass, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ηρακλής, Κλουκίνας – Λάππας, Τέρνα, ΑΒ Βασιλόπουλος, Ηλεκτρονική Αθηνών, Ελληνικά Καλώδια και ορισμένων ακόμη ”έδειξαν” σαφώς μεγαλύτερες αντιστάσεις, από το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

Κατά συνέπεια η αναδίπλωση στάσης και θέσεων επιβάλλεται καταρχήν για τις επόμενες 1 - 2 συνεδριάσεις, μέχρις ότου επιβεβαιωθούν (ή όχι) οι πρώτες στηρίξεις βασικών δεικτών, μετοχών.

Μ. Γελ.

--------------

Όπως αναφέρει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ”η άλλη εβδομάδα αναμένεται περισσότερο εξισορροποιητική καθώς από τα επίπεδα των 5.100 μονάδων εκτιμούμε ότι η προσφορά τίτλων θα είναι περισσότερο διαχειρίσιμη από τους αγοραστές.

Επιπλέον σε ένα βάθος χρόνου τριών μηνών η τωρινή διόρθωση της Ελληνικής αγοράς ενδεχομένως να αποτελεί ευκαιρία τοποθετήσεων σε μια σειρά από τίτλους που θα πρωταγωνιστήσουν το 2008 είτε λόγω αντικείμενου είτε λόγω χαρακτήρα (στόχοι εξαγοράς, επέκταση σε νέες αγορές κλπ). Ο φόβος (των άλλων) είναι απαραίτητο συστατικό για να κερδίσει κανείς στο χρηματιστήριο.

Και στην παρούσα φάση όσοι πιστέψουν έχοντας σοβαρή γνώση των δεδομένων των εταιριών αλλά και γερό στομάχι θα αποζημιωθούν για την υπομονή αλλά και την… ψυχική οδύνη που ενδεχομένως θα υποστούν έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση και οι αγορές επιστρέψουν στην αξιολόγηση των δεδομένων των ισολογισμών”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 5.148,13 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 2,58%, με αποτέλεσμα τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου να διαμορφωθούν στο 17,16%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 2,88%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 1,93%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 3,33% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Χημικών (3,37%), ενώ μικρότερα κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (0,35%) και των Κατασκευών και Υλικών (0,10%).

Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο. Τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Ταξιδιών και Αναψυχής (-4,21%), των Τραπεζών (-3,63%), του Πετρελαίου και Αερίου (-3,30%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-3,06%) και των Μέσων Ενημέρωσης (-3,05%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ευρωσυμμετοχές (21,88%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’90 19,59%), Rilken (16,11%), ΚΡΕΚΑ (12,58%), Μπουτάρης (ΠΑ 11,43%), Peperpack (11,19%), Ιντεάλ (11,11%), Γκάλης (10,00%), Βασιλόπουλος (8,73%) και Νίκας (8,57%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (-16,67%), Τεχνική Ολυμπιακή (-12,50%), Sato (-12,35%), Τζιρακιάν Προφίλ (-9,38%), AXON Συμμετοχών (-9,31%), ΟΛΠ (-9,31%), Αττικάτ (-9,17%), Κούμπας Συμμετοχών (-8,99%), Lavipharm (-8,94%) και Τεξαπρέτ (-8,62%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v