Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγνοεί το θετικό γύρισμα των αγορών το ΧΑ

Διορθώνουν μεν οι αγορές, αλλά σχεδόν ισάριθμες φορές αντιδρούν, έστω και για τεχνικούς λόγους. Σε αυτήν την τάση... γιο-γιο κινούνται οι αγορές διεθνώς, τη στιγμή που στο Χ.Α. έχει βελτιωθεί εν μέρει η εικόνα στο ταμπλό. Κόντρα στο ρεύμα Εμπορική, Αγροτική, Intracom και ΕΧΑΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η ένταση της χθεσινοβραδινής διόρθωσης στη Wall δικαιολογεί μια καταρχήν τεχνικής μορφής αντίδραση.

Ήδη οι πρώτες ενδείξεις από τις ευρωπαϊκές αγορές συνηγορούν σε αυτό το ενδεχόμενο, κάτι που αποτυπώνεται και στις τιμές συμβολαίων των βασικών δεικτών της αγοράς της Νέας Υόρκης.

Οι αναλυτές δεν παραγνωρίζουν την κρισιμότητα της κρίσης, την ένταση των επιδράσεων, ούτε την πολυπλοκότητα των επιπλοκών, δεν γνωρίζουν το διάστημα όπου οι… πληγές θα ανοίγουν στην οικονομία, πλην όμως διαπιστώνουν μια κυκλικότητα στη ροή της ρευστότητας διεθνώς.

Συμφωνούν στο ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος δέχεται, και δικαιολογημένα, πιέσεις, εν μέρει αμφισβητείται στην ίδια την αμερικανική αγορά, ωστόσο η υπερβάλλουσα ρευστότητα διεθνώς γρήγορα ή γρηγορότερα θα αναζητήσει άλλες επενδυτικές διεξόδους.

Από αυτή την άποψη, δεν αποκλείεται ρευστότητα που φέυγει από τις τράπεζες να εισέρχεται σε άλλους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

Το σίγουρο είναι πως με αυτές τις αγορές δεν θα πλήξουμε τους επόμενους μήνες.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι θετικές ενδείξεις από τις ξένες αγορές φτάνουν και αποτυπώνονται στη στάση πωλητών-αγοραστών.

Αποτυπώνονται στο γεγονός πως σε ένα μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό περίπου 70 μετοχές κινούνται σε θετικό έδαφος.

Αποτυπώνονται στη θετική πορεία των ΕΧΑΕ, Σιδενόρ και Υγεία, στη σταθερότητα της Αγροτικής στα 3,90 ευρώ, στα μικρά κέρδη της Εμπορικής στα 21,02 ευρώ, στην υπεραπόδοση της Intracom μέχρι τα 4,36 ευρώ αλλά και σε άλλα επιμέρους.

Στη μετοχή της Rilken, για παράδειγμα, με συναλλαγές αξίας 300.000 ευρώ, καταγράφεται θετική απόδοση 4,5% με τον τίτλο να βρίσκεται στα 12,18 ευρώ.

Στη Multirama ο επιχειρηματίας αγοράζει μέχρι και 3,5% υψηλότερα στα 8,7 ευρώ, ενώ εγχώριοι επενδυτικοί κύκλοι τοποθετούνται πέριξ των 8,14 ευρώ στη μετοχή του Σφακιανάκη.

Συναλλαγές όμως πραγματοποιούνται και στην Intracom, στο Υγεία, στον Καλπίνη, στην Everest, στη Lavipharm, στην Altec και σε ορισμένους ακόμα τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Στις 14:10 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,13% στις 5.245 μονάδες, με το ελάχιστο ημέρας να διαμορφώνεται νωρίτερα στις 5.212,9 μονάδες.

Όλα αυτά με συναλλαγές περίπου 230 εκατ. ευρώ και μέγεθος που δεν δείχνει ούτε πανικό αλλά ούτε και έλλειψη συγκρότησης από το μέτωπο των αγοραστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v